Archive | Ekim, 2018

Sailfish 3.0 duyuruldu

Nokia’nın işten çıkardığı mühendisler tarafından kurulan Jolla adlı şirketin ilk akıllı telefonu Jolla üzerinde kullanıldığını haber yaptığımız Sailfish OS‘un 3.0 sürümü duyuruldu. Mobil cihaz yönetimi ile ilgili güncellemeler içeren sürüm, tam entegre VPN, kurumsal WiFi desteği, veri şifreleme, daha iyi performans ve diğer güvenlik geliştirmeleri ile geliyor. Çeşitli iyileştirmelerle gelen yazılım, ayrıca, yeni bir üst menü, yeni ışık ortamları, yeni klavye hareketleri ve diğer iyileştirmeleri içeriyor. Sailfish topluluk programı, “Sailfish X”in, önümüzdeki hafta birkaç önemli eklemeyle genişletileceği bildiriliyor. Daha derin bir güvenlik seviyesi ile sunulan yazılım, mobil cihaz yönetimi (MDM) özelliğiyle öne çıkıyor. Sailfish 3.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Sailfish 3.’a güncelleme yapmak için:

Edinmek için:

0

Red Hat Enterprise Linux 7.6 duyuruldu

Beta sürümü, 22 Ağustos 2018‘de duyurulan Red Hat Enterprise Linux’un yeni 7.6 sürümü duyuruldu. IBM tarafından henüz satın alınmış bulunan Red Hat’ın yeni sürümü, farklı platformlarda kullanılmak üzere üretilmiş bulunuyor.  Yepyeni bir “Trusted Platform Module (TPM) 2.0 (güvenilir platform modülü) içeren yeni sürüm, her zamanki gibi, çeşitli güvenlik geliştirmeleriyle birlikte geliyor. Ağ bağlantılı disk şifrelemesinin (NBDE) bir parçası olarak kullanılan TPM 2.0, diskler üzerindeki bilgilerin fiziksel olarak daha güvenli tutulması amacıyla hibrit bulut işlemleri için iki güvenlik katmanı sağlıyor. Red Hat Enterprise Linux 7.6 ayrıca güvenlik duvarlarını yönetmeyi kolaylaştırıyor. Red Hat Enterprise Linux 7.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Sunucular ve iş istasyonları için Red Hat Enterprise Linux 7.6’nın 30 günlük bir deneme versiyonu şirketin web sitesinden indirilebilir. Diğer seçenekleri Red Hat müşteri portalı sayfasında bulabilirsiniz.

0

Linux Lite 4.2 duyuruldu

Beta sürümü 24 Eylül 2018’de duyurulan kullanıcı dostu, Ubuntu tabanlı, düşük kaynak tüketimi ile gelen, hafif bir GNU/Linux dağıtımı olan ve Xfce masaüstü ortamıyla kullanıma sunulan Linux Lite’in Ubuntu 18.04 LTS tabanlı 4.2 final sürümü, Jerry Bezencon tarafından duyuruldu. Ev dizin şifrelemesi tam disk şifrelemeyle değiştirilen sistem, artık 32 bit desteği vermiyor. 4.15.0-38.41 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin, depolarında opsiyon olarak 3.13 – 4.19 sürümler arasındaki çekirdekler kullanıma sunuluyor. Sistem Firefox 63.0 Quantum, Thunderbird 60.2.1, LibreOffice 6.0.6.2, VLC 3.0.3, Gimp 2.10.6, Base 18.04.1 gibi güncel paketlerle geliyor. Linux Lite 4.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Linux Lite 4.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0

cURL 7.62.0 duyuruldu

cURL ve liburl adlı iki kısımdan oluşan, özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılım olan cURL‘un 7.62.0 sürümü duyuruldu. cURL’un yeni sürümünün arabalar, televizyonlar, yönlendiriciler, yazıcılar, ses ekipmanları, cep telefonları, tabletler, set üstü kutular, medya oynatıcıları gibi platformlarda kullanılan ve milyarlarca insanı her gün etkileyen binlerce yazılım uygulaması için internet üzerinden aktarma omurgası işlevi gören bir yazılım olduğu hatırlatıldı. cURL kütüphanesi; curl_init(), curl_setopt(), curl_exec(), curl_close(), curl_getinfo() gibi fonksiyonlara sahiptir. cURL; FTP , FTPS, HTTP, HTTPS, TELNET, DICT, FILE ve LDAP gibi protokolleri destekler. Pek çok platformda çalışmak üzere tasarlanmış olan libcurl ise ücretsiz , hızlı, IPv6 uyumlu , ve daha pek çok zengin özelliğe sahip olan bir kütüphanedir. cURL; RedHat , Debian , FreeBSD gibi pek çok sistemle birlikte ön tanımlı olarak gelmektedir. cURL 7.62.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

cURL 7.62.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

KDevelop 5.3 çıktı

Beta sürümü 1 Ekim 2018’de duyurulan Unix benzeri işletim sistemleri için KDE SC masaüstü ortamına tümleşik özgür bir geliştirme ortamı olan KDevelop’un 5.3 sürümünün final versiyonu çıktı. Henüz resmi duyurusu yapılmamış olan sürüm, indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Yalnız C++ ve C için değil, PHP ve Python gibi diller için de önemli bir alternatif olan KDevelop, herhangi bir derleyici içermiyor, çalıştırılabilir kod üretmek için GCC gibi harici derleyicileri kullanıyor. Ada, Bash, C, C++, Fortran, Java, Pascal, Perl, PHP, Python ve Ruby gibi pek çok programlama dilini destekleyen KDevelop; GNU Genel Kamu Lisansı altında yayımlanan özgür bir yazılım. 

Continue Reading →

KDevelop 5.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 6.1.3 RC2 çıktı

İlk sürüm adayı 12 Ekim 2018‘de çıkarılan LibreOffice’in yeni seriden 6.1.3 sürümünün ikinci sürüm adayı çıktı. LibreOffice 6.1.3 RC2; sürüm takviminde belirtilen tarihte The Document Foundation (TDF) tarafından çıkarıldı. The Document Foundation (TDF), henüz resmi duyuruyu yapmadı ama paketler test edilmek üzere yansılardaki yerini aldı. Bunun, yalnızca test etmek amacıyla kullanıma sunulan bir sürüm olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılıyor. LibreOffice 6.1.3 RC2’yi var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz. LibreOffice 6.1.3 RC2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için resmi duyurusu yapıldıktan sonra sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

LibreOffice 6.1.3 RC2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. Resmi duyuru yapılana kadar:

Resmi duyuru yapıldıktan sonra:

0

ClamAV 0.101.0 beta duyuruldu

Unix tabanlı işletim sistemleri için yazılmış ünlü anti-virüs yazılımı ClamAV‘ın 0.101.0 sürümünün betası, Joel Esler tarafından duyuruldu. Libclamav API’sinde yapılan değişikliklerle gündeme gelen yeni sürüm hakkında detayları merak eden kullanıcıların, haberler belgesindeki notları okuyabileceği belirtiliyor. PDF ayrıştırma kodunda meydana gelen bir problemin giderildiği ifade edilirken, hemen hemen tüm popüler GNU/Linux dağıtımları ile BSD desteği sunan yazılımın, günümüzde Windows desteği de sunulduğu bildiriliyor. ClamAV, GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile dağıtılan ve özellikle ağ geçitlerinde e-posta taraması için tasarlanmış açık kaynak kodlu bir yazılım. OnAccessExtraScanning’in gelecekteki bir sürümde yeniden etkinleştirileceği söyleniyor. ClamAV 0.101.0 beta hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

ClamAV 0.101.0 beta edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0