Archive | Kasım, 2018

PyCharm 2018.3 nasıl yüklenir?

Bilindiği gibi çapraz platform bir Python IDE, bir geliştirme ortamı olan PyCharm, Windows, OS X ve GNU/Linux gibi farklı işletim sistemleri üzerinde çalışmaktadır. Yazılım ücretsiz olarak kullanıma sunulmakla birlikte, professional edition adı verilen ücretli bir sürümü de mevcuttur ve gelişmiş özellikler içermektedir. Python için geliştirilmiş bir IDE olan PyCharm ile son derece hızlı ve kolay bir şekilde uygulama geliştirebilmek mümkündür. PyCharm’ın 2018.3 sürümü, yayınlanan en son kararlı sürüm olup; kod tamamlama, hata vurgulama, özelleştirilebilir UI ve VIM, VCS entegrasyonları gibi özelliklere sahiptir. Bu yazıda, PyCharm 2018.3’ün nasıl yükleneceğini ele alacağız. Kurulum için Ubuntu ya da Ubuntu türevi sistemleri temel aldığımız unutulmamalıdır. Kurulum kolaydır, Yapılması gereken tek şey (eğer zaten sahip değilseniz)  pycharm-community ek paketinin kurulmasıdır.

Continue Reading →

Bunun için:

sudo apt install snapd snapd-xdg-open

ve tabii ardından:

sudo snap install pycharm-community --classic

komutlarının verilmesi gerekiyor. Eğer yazılımı kaldırmak isterseniz:

sudo snap remove pycharm-community

0

PyCharm 2018.3.1 RC duyuruldu

Çapraz platform bir Python IDE, bir geliştirme ortamı olan PyCharm‘ın 2018.3.1 sürümünün sürüm adayı, Dmitry Filippov tarafından duyuruldu. Windows, OS X ve GNU/Linux gibi farklı işletim sistemleri üzerinde çalıştığı için çapraz platform adını alan yazılım, ücretsiz olarak kullanıma sunulmakla birlikte, professional edition adı verilen ücretli bir sürümü de mevcuttur ve gelişmiş özellikler içermektedir. Python için geliştirilmiş bir IDE olan PyCharm ile son derece hızlı ve kolay bir şekilde uygulama geliştirebilmek mümkündür. Docker ve Docker Compose çin birkaç düzeltme içeren yeni sürümün bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. PyCharm 2018.3.1 RC hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

PyCharm 2018.3.1 RC edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Firefox Reality 1.1 duyuruldu

Yedi yeni dile (sesli arama desteği dahil) yerelleştirme desteği veren, yeni bir özel tiyatro görüntüleme modu içeren yeni sürüm, 360 video desteği ile kullanıcı arayüzümüzün performans ve kalitesindeki önemli geliştirmeleri içeriyor. Keskin metin, yüksek kaliteli videolar ve 2D’den 3D etkileyici modlara kesintisiz geçiş yaşatan Firefox Reality, ayrıca, içerik beslemesini genişletmeye devam ediyor. 360 video oynatma desteği ile geliştirilmiş tiyatro modu ile kullanıma sunulan Firefox Reality 1.1, ayrıca, Çince (Mandarin – basitleştirilmiş ve geleneksel), Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca, Japonca, Korece için ek yerelleştirme özelliği kazanmış bulunuyor. Yeni yerelleştirilen dillere genişletilmiş sesli arama desteği de getiriliyor. URL çubuğunda otomatik arama ve alan adı önerileri içeren yeni sürüm, Geliştirilmiş 2D UI performansı sunuyor. Firefox Reality 1.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da GitHub üzerindeki sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Firefox Reality 1.1 şimdi Viveport, Oculus ve Daydream uygulama mağazalarında indirilebilir. Yazılımı aşağıdaki linklerden edinebilirsiniz.

Firefox Reality 1.1 ile ilgili fikir edinmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=daK-nrAgCus

0

Qt 5.12.0 rc2 duyuruldu

İlk sürüm adayı 22 Kasım 2018‘de duyurulan uygulamaların oluşturulmasını hızlandırmak için tasarlanmış araçlar, masaüstü ortamları, gömülü ve mobil aygıtlar için kullanıcı arabirimleri içeren yetkin bir geliştirme platformu olan Qt’nin 5.12.0 sürümünün ikinci sürüm adayı, Jani Heikkinen tarafından duyuruldu. Daha önce olduğu gibi sürümün yine çevrimiçi yükleyici ile alınabileceğini söyleyen Heikkinen; sürümün bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiğini hatırlatttı ve test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmelerini rica etti. Qt 5.12 LTS final sürümün Aralık ayının başında yayınlanmasının beklediği bildiriliyor. Final sürüm yayınlandığında, kullanıcıların bu sürüme terfi etmesinin beklendiği söyleniyor. Qt 5.12.0 rc2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

KDE masaüstü ortamı ve pek çok açık kaynak kodlu ve ticari amaçlı yazılımın Qt ile geliştirilmesi Nokia’nın da ilgisini çekmiş ve 2008 yılında Trolltech’i 104 Milyon Euro karşılığında satın almıştır. Qt; özellikle KDE masaüstü ortamının bu araç takımını kullanması ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Değerli bir geliştirme ortamı olan Qt, C++ ile ilişkili olsa da Python, Ruby, PHP, Perl, Pascal, C# ve Java ile de kullanılabilmektedir. Dikkatleri ilk kez KDE masaüstü ortamının bu araç takımını kullanması ile çeken Qt’nin ilk sürümleri özgür olmayan bir lisansla dağıtılmış, GNU/Linux gibi özgür bir işletim sisteminin en popüler masaüstü ortamının özgür olmayan bir araç takımını kullanması doğallıkla hoş karşılanmamıştır. Buna tepki olarak GTK+ kullanarak GNOME masaüstü geliştirilmeye başlanmıştır. Ayrıca, Harmony denen ve Qt’ye benzeyen bir araç takımı da geliştirilmeye başlanmıştır. Trolltech, bu tepkilere karşı Qt’yi QPL denen, GPL benzeri bir lisansla yayınlamış, ancak, özgür yazılım savunucuları Trolltech’e Qt’yi GPL lisanslı olarak dağıtmasını dayatmıştır. Dördüncü sürümle birlikte Windows için de GPL lisansıyla dağıtılmaya başlanan Qt; Trolltech firmasının Nokia tarafından satın alınmasından sonra, 4.5 sürümünden itibaren LGPL lisansı altında dağıtmaya başlanmıştır. Nokia Qt platformunu cep telefonları için zengin görselliğe sahip uygulamalar geliştirilmesi amacı ile Nokia yazılım geliştirici topluluğuna tanıtır. Günümüzde Qt C++ geliştirilen herhangi bir uygulamada kullanılabileceği gibi, cep telefonu ve gömülü sistemlerde kullanılmaktadır. Qt masa üstü ve sunucu ortamlarında Unix, Linux, Mac OS ve Windows işletim sistemlerini desteklemektedir. Qt C++ ile geliştirme yapmak için Qt SDK ile gelen Qt Creator kullanılabileceği gibi, Eclipse, Visual Studio yada Mac Os X üzerinde XCode kullanılabilir. Qt 5.12.0 rc2 edinmek için;

0

BlackArch Linux 2018.12.01 duyuruldu

Penetrasyon testleri ve güvenlik araştırmacıları için tasarlanmış Arch Linux tabanlı bir dağıtım olan BlackArch Linux’un 2018.12.01 sürümü duyuruldu. 150’den fazla yeni aracın eklendiği sistem, wicd hizmeti varsayılan olarak etkinleştirilmiş olarak geliyor. dwm ve wmii pencere yöneticilerinin kaldırıldığı bildirilen yeni sürüme, BlackArch ortamını yapılandırmak ve ayarlamak için bactl komut dosyası eklenmiş bulunuyor. 4.19.4 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem, güncellenmiş blackarch-installer 1.0.3 ile kullanıma sunuluyor. config dosyaları dahil tüm BlackArch araçları ve paketlerinin güncellediği söyleniyor. Ayrıca, tüm pencere yöneticisi menüleri de güncellenmiş durumda. BlackArch Linux 2018.12.01 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için projenin blog sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

BlackArch Linux 2018.12.01 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Midori web tarayıcı 7 sürümüne güncellendi

GTK+ 2 arayüzüyle gelen ve sayfaların hızla yüklenmesini sağlayan WebKit motorunu kullanan hafif ve hızlı, açık kaynak kodlu bir bir ağ tarayıcısı olan Midori, 7 sürümüne güncellendi. Birçok yönden kararlı olduğu söylenilen Midori 7’de, YouTube veya görünmez metin imleçleriyle sorun yaşayanların artık bu hatalara elveda deme vaktinin geldiği bildiriliyor. Şu anda Windows veya MacOS için en son WebKit2 çalışanı bulunmadığından şimdilik bu sistemler için ikili sürüm olmadığı ifade ediliyor. Yeni sürüm pek çok hata düzeltmesi de içeriyor. Özelleştirilebilir arayüz, yer imlerini etiketleme desteği, bütünleşik ve özelleştirilebilir arama motoru kutucuğu, sekmeleri taşıma ve sıralama özelliği, eklenti desteği, gizli tarama, GTK 2 entegrasyonu ve GTK 3 desteği, HTML5 desteği ve Raspberry Pi bilgisayarlarda kullanılabilme gibi pek çok yeteneğe sahip olan tarayıcı; gizliliğe de önem veriyor. Midori 7 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için resmi duyurusu yapıldıktan sonra sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Midori 7 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Fedora 27 ömrünün sonuna geldi

Fedora projesi, 14 Kasım 2017‘de duyurulan Fedora 27’nın ömrünün sonuna geldiğini duyurdu. Paul W. Frields imzasıyla yayımlanan duyuruya göre, sürüm, 30 Kasım 2018 tarihi itibariyle ömrünün sonuna gelmiş bulunuyor. Bu tarihten sonra, Fedora 27, artık güvenlik güncelleştirmeleri de dahil olmak üzere destek için hiçbir güncellemeyi alamayacak. Ayrıca, Fedora 27 koleksiyonuna hiçbir yeni paket eklenmeyecek. Fedora Projesi, sistemlerin Fedora 28 veya Fedora 29’a yükseltilmesini öneriyor. Fedora 29’un yayınlanmasıyla birlikte ömrünün sonuna geldiği bildirilen Fedora 27 kullanıcılarının üst sürümlere terfi etmesi bekleniyor.

Continue Reading →

Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi edinmek için Paul W. Frields’in Fedora 27’nin ömrünün sonuna geldiğine ilişkin duyurusunu inceleyebilirsiniz.

0