Archive | Mart, 2019

Linux Lite 4.4 duyuruldu

Sürüm adayı 27 Şubat 2019‘da duyurulan kullanıcı dostu, Ubuntu tabanlı, düşük kaynak tüketimi ile gelen, hafif bir GNU/Linux dağıtımı olan ve Xfce masaüstü ortamıyla gelen Linux Lite’in 4.4 sürümü duyuruldu. Papirüs temasının en son sürümüne güncellendiği bildirilirken, CD Ripper’in de şimdi Lite yazılımına eklendiği ifade ediliyor. 4.15.0-45 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sürüm; Firefox 65.0 Quantum, Thunderbird 60.4.0, LibreOffice 6.0.7.3, VLC 3.0.4, Gimp 2.10.8 gibi güncel yazılımlar içeriyor. Ses seviyesi ile ilgili olarak çift seviye ses seviyesinde yaşanan hatanın giderildiği söyleniyor. Linux Lite 4.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Linux Lite 4.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0

Wine-Staging 4.5 duyuruldu

Wine’in 4.5 sürümünün birkaç gün önce duyurulmasının ardından, Wine-Staging’in 4.5 sürümü de duyuruldu. Henüz geliştirme aşamasına gelmemiş hata düzeltmelerini ve özellikleri ele alan ve winehq.org‘un bir test alanı olan Wine Staging‘in yeni sürümünde, 2 değişiklik, 2 ekleme ve 2 silme işlemi gerçekleştirilmiş bulunuyor. En sevilen oyunların denenebileceği belirtilen yeni sürüm, en sevilen uygulamaların test edilmesi için de kullanımda bulunuyor. Wine-Staging 4.5 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için GitHub üzerindeki değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Wine-Staging 4.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Trinity Desktop Environment (TDE) R14.0.6 duyuruldu

Trinity masaüstü ortamının 2019’da hâlâ KDE3 deneyimini yaşamak isteyenler için çeşitli hata düzeltmeleri ve iyileştirmelerle hazırlanan yeni R14.0.6 sürümü duyuruldu. Geliştirme ekibinin, yeni Trinity masaüstü ortamının R14.0.6 sürümünü duyurmaktan memnuniyet duyduğu belirtilirken, yazılımın, Unix benzeri işletim sistemleri için tasarlanmış, geleneksel masaüstü modelini tercih eden bilgisayar kullanıcıları için tasarlanmış eksiksiz bir masaüstü ortamı ve özgür bir yazılım olduğu hatırlatıldı. R14.0 serisinin altıncı bakım sürümü, çeşitli hata düzeltmeleriyle geliyor ve yeni sürümde, bellek sızıntıları giderilmiş bulunuyor. Özel karakterli şifrelerin artık kabul edildiği belirtilirken, birkaç KOrganizer çökmesi sorununun giderildiği ifade ediliyor. KDE Plasma 4’e geçildikten sonra, KDE 3.5’in özelliklerini sürdürmeyi amaçlayan; bu nedenle de, KDE 3.5 masaüstü ortamının bir çatallaması olduğu ifade edilen yazılım, Timothy Pearson tarafından organize ediliyor ve yönetiliyor. KDE 3.5.10’un son sürümlerinde mevcut olan birçok pürüzü gideren ve ortamı güncel tutmak için birçok yeni ve kullanışlı özellik ekleyen proje, sürece katılmak isteyen herkese açık olduğunu bildiriyor. Trinity Desktop Environment (TDE) R14.0.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Trinity Desktop Environment (TDE) R14.0.6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Cacti 1.2.3 duyuruldu

Network üzerinde bulunan aktif cihazlardan bellek (RAM), disk, ağ ve sistem yükü gibi bilgileri grafiksel olarak web arayüzüyle sunan komple bir sunucu çözümü olan Cacti; 1.2.3 sürümüne güncellendi. Kod ile katkıda bulunan ve GitHub’daki sorunları bildirerek yardımcı olan herkese özel olarak teşekkür edildiği bildirilirken, sürüm hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasının incelenebileceği ifade edildi. MariaDB’nin daha yeni sürümlerinin farklı istemci kitaplığı gerektirdiği belirtiliyor. RRDTool’un veri depolama ve grafik işlevselliğini kullanmak için tasarlanmış eksiksiz bir ağ grafik çözümü olan Cacti; ağ bulma, cihaz yönetimi otomasyonu, şablonlu grafik, kullanıcı, grup ve alan yönetimi, hesap kilitleme desteği gibi becerilere sahiptir. SNMP (Simple Network Management Protocol) protokolünü kullanarak sistem ve ağ cihazları izleme olanağı sunan Cacti; izlemek istenen cihazdan aldığı snmp sorgularının cevabına göre grafikler oluşturarak sistem ve ağ cihazlarının takip edilebilmesini (monitoring) sağlıyor. Grafik ekran olarak RRdTool kullanan yazılım, veri tabanı olarak da MySQL kullanıyor. RRDTool grafik aracı ile oluşturulan grafiklerin birkaç şekilde gösterimi mümkündür. Cacti’yi çalıştırmak için Apache, PHP, NET-SNMP ve RRDTOOL paketlerinin sisteme kurulmuş olması gerekir. 2000’lerin başında Ian Berry tarafından lise projesi olarak geliştirilen proje, binlerce şirketin ve meraklıların ağları ve veri merkezlerini izlemeleri ve yönetmeleri için kullanılıyor.

Continue Reading →

Cacti 1.2.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

Cacti hakkında bilgi edinmek için Özgür Karataş’ın yazdığı Cacti Türkçe El Kitabı‘nı inceleyebilirsiniz.

0

Postfix 3.4.5 çıktı

GNU/Linux ve Unix bilgisayarlarda açık kaynak kodlu bir e-posta (ileti) aktarma ajanı olan Postfix‘in 3.4.5 sürümü çıktı. Kimi yamalar ve yeni özelliklerle geldiği düşünülen yeni sürümün henüz resmi duyurusu yapılmamış olsa da, sürüme ilişkin paketler yansılarda yerini aldı. 1998 yılında Wietse Zweitze Venema tarafından geliştirilen Postfix; hızlı, basit yönetimli, buna karşın, emin ve güvenli bir elektronik posta sunucusudur. Kaynak kodu IBM Public License adı altında olan Postfix; Sendmail çağrı uyumlu olup, modular program yapılıdır. AIX, BSD, HP-UX, IRIX, GNU/Linux, Mac OS X, Solaris, Tru64 UNIX sistemleri için derlenebilen Postfix; Berkeley DB, CDB, DBM, LDAP, MySQL ve PostgreSQL gibi sistem yönetim yazılımları ile çalışır. Alan adı kayıtları sorgulamalı spam denetimi yapan Postfix’te Mbox, Maildir biçimli posta kutuları, ve sanal alanlar mümkündür.

Continue Reading →

Postfix 3.4.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Nitrux 1.1.5 duyuruldu

Meksika kökenli, KDE Plasma 5 ve Qt üzerine kurulmuş Ubuntu tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan Nitrux‘un 1.1.5 sürümü duyuruldu. Nitrux 1.1.5’in duyurulmasından mutluluk duyulduğu ifade edilirken, yeni sürümün en yeni yazılım güncellemelerini, hata düzeltmelerini, performans iyileştirmelerini ve kullanıma hazır donanım desteğini içerdiği belirtiliyor. 4.20.17 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan ve Nitrux 1.1.x serisinin beşinci sürümü olan yeni sürüme, varsayılan tarayıcı olarak Waterfox eklenmiş. 4. Nvidia PRIME desteği ile gelen yeni sürüm; ikili Xorg sürücüsü, NVIDIA sürücü desteği ikilileri, NVIDIA çekirdek kaynağı, NVIDIA DKMS, NVIDIA OpenGL tabanlı Inband Frame Geri Okuma çalışma zamanı kitaplığı, NVIDIA OpenGL/GLX/EGL/GLES GLVND kitaplıkları ve Vulkan ICD, NVIDIA OpenGL tabanlı Framebuffer Capture çalışma zamanı kütüphanesi, NVENC … , NVIDIA Video Decoding çalışma zamanı kütüphaneleri, NVIDIA libcompute, 418.56’ya kadar NVIDIA binary OpenGL/GLX yapılandırma kütüphanesini içeriyor. AppImage masaüstü entegrasyonunun kaldırıldığı bildirilirken, NX yazılım merkezinin geçici olarak kaldırıldığı ifade ediliyor. Nitrux 1.1.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Nitrux 1.1.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Pinguy OS 18.04.2 LTS duyuruldu

18.04 LTS final sürümü 30 Haziran 2018‘de duyurulan Pinguy OS 18.04 LTS’nin yeni bir güncellemesi, Pinguy OS 18.04.2 LTS sürümü duyuruldu. Her şeyin iyi çalıştığından emin olmak için sadece birkaç değişikliğe sahip bir güncelleme olduğu söylenen yeni sürüm için bilgi verilecek fazla ayrıntının olmadığı ifade ediliyor. Qt uygulamalarının artık varsayılan Gnome GTK temasını kullandığı belirtilirken; 4.15.0-46-generic Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan yeni sürüm; Firefox 66.0.2, Nemo 3.8.6 gibi güncel yazılımlar içeriyor. Mini ve full versiyonlarıyla kullanıma sunulan Pinguy OS 18.04.2 LTS hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Pinguy OS 18.04.2 LTS edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0