Archive | Nisan, 2019

Dovecot 2.3.6 duyuruldu

Temel olarak, internet üzerinden e-posta kullanıcılarının postalarına POP3 ve IMAP protokollerini kullanarak erişilebilmesini sağlayan e-posta sunucusu olan Dovecot‘un 2.3.6 sürümü, Aki Tuomi tarafından duyuruldu. Tamamen güvenlik düşüncesi önplanda tutularak oluşturulan yazılım, C dilinin tüm esnekliği  ve çeşitli kodlama yöntemleri kullanılarak yazılırken, bir POP3 ve IMAP sunucudan alınabilecek en iyi verimin elde edilebilmesi düşünülmüş. Çeşitli hata düzeltmeleri ve iyileştirmelerle gelen yeni sürümde, yazılımda, eklentiler için destek uygulandığı bildiriliyor. Dovecot 2.3.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Dovecot 2.3.6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNU Compiler Collection (GCC) 9.1 RC2 çıktı

GNU Projesi tarafından üretilen ve çeşitli programlama dillerini destekleyen bir derleyici sistemi olan ve genelde GCC olarak kısaltılan GNU Compiler Collection’ın yeni 9.1 sürümünün ikinci sürüm adayı, Jakub Jelinek tarafından duyuruldu. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiğini hatırlatan Jelinek; test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmelerini rica etti. Jelinek; her şey yolunda giderse, kararlı sürümü 3 Mayıs Cuma günü kullanıma sunmayı düşündüğünü belirtti. Başlangıçta GNU işletim sistemi için derleyici olarak yazılan GCC; 100% özgür bir yazılım olarak kullanıcının özgürlüğüne saygı anlamında GNU araç zincirinin önemli bir parçasıdır. Diğer pek çok modern Unix benzeri işletim sistemleri tarafından da standart derleyici olarak benimsenen GCC; çok çeşitli işlemci mimarilerine taşınmış; ticari, perakende ve kapalı kaynak yazılım geliştirme ortamlarında da yaygın bir araç olarak kullanılır olmuştur. Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan GCC’nin ilk sürümü 1987 yılında duyurulmuş; aynı yılın Aralık ayında C++ programlama dilinin de derleyicisi olmuş, daha sonra Fortran, Pascal, Objective-C, Java, Ada ve diğer diller için geliştirilmiştir. GNU Compiler Collection (GCC) 9.1 RC2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GNU Compiler Collection (GCC) 9.1 RC2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Fedora 30 duyuruldu

Beta sürümü 2 Nisan 2019‘da duyurulan Red Hat sponsorluğunda yayınlanan Fedora‘nın 30 sürümü, Matthew Miller tarafından duyuruldu. Fedora 29’un altı ay önce duyurulduğu hatırlatılırken, bu sürümde, bulut ve sunucunun Fedora server sürümünde birleştirildiği ifade edildi. Fedora Workstation sürümünün, en son açık kaynaklı masaüstü araçlarını sunmaya odaklandığı belirtilirken, Fedora Atomic Host yerine Fedora CoreOS’un getirildiği bildiriliyor. Fedora Workstation’ın popüler masaüstü ortamı olan GNOME’un en son sürümü 3.32 ile geldiği, ayrıca, Flatpak uygulamalarını kolaylaştırmak için izinleri kontrol eden bir uygulamalar paneli içerdiği söyleniyor. Sistem, ayrıca GCC 9, Bash 5.0, PHP 7.3 gibi güncel yazılımlar içeriyor. Fedora 30 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da neler yeni sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

0

UbuntuWeeklyNewsletter’in 576. sayısı yayımlandı

Ubuntu’nun haftalık haber bülteni olan UbuntuWeeklyNewsletter‘in 576. sayısı duyuruldu. 576. sayının yayımlanmasından duyulan mutluluk ifade edilirken, yeni nüshanın kullanıcıların değişik konularda aydınlanmasına katkıda bulunacağına inanıldığı belirtildi. Dergi çevresi, dileyenlerin dergi ekibi içinde ya da çeviri gibi diğer alt başlıklar altında iş görmek isteyebileceklerini hatırlatarak, böyle düşünenleri beklediklerini ifade ediyor. Yeni sürümde; Ubuntu İstatistikleri, sıcak destek, LoCo olayları, Nisan 2019 için çok sayfalı güncellemeler, ODRS’ye geçişten sonra Ubuntu inceleme ve değerlendirmeleri, Trusty 14.04 LTS ömrünün sonuna geldi, Gustavo Silva: Disko Dingo hakkında düşünceler, Canonical haberleri, diğer topluluk haberleri, Blogosphere’de, yaklaşan toplantılar ve etkinlikler, 14.04, 16.04, 18.04, 18.10 ve 19.04 için güncellemeler ve güvenlik gibi konular ele alınıyor.

Continue Reading →

UbuntuWeeklyNewsletter’in 576. sayısına buradan ulaşabilirsiniz. Bültenle iletişim sağlamak isterseniz, bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

0

Basın açıklaması: Wikipedia’yı özgür bırak!

Alternatif Bilişim Derneği, Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), İnternet Derneği (ISOC-TR), İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD), Linux Kullanıcıları Derneği (LKD), Pardus Kullanıcıları Derneği (PKD), Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği (TBİD) tarafından ortaklaşa bir basın açıklaması yapıldı. “Wikipedia’yı Özgür Bırak!” başlıklı basın açıklamasında, Dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedisi olan Wikipedia’ya erişimin ülkemizde 29 Nisan 2017’de engellendiği ve bu sansürün 2 yıldır sürdüğü belirtilerek; milyonlarca kullanıcının 300’den fazla dilde içerik oluşturduğu, toplamda 50 milyona yaklaşan madde sayısıyla milyarlarca kişiye çevrimiçi hizmet sunan, dünyanın en çok ziyaret edilen 5. web sitesi Wikipedia’ya ülkemizden yeniden özgürce erişilebilmesi için tüm internet kullanıcıları, ses çıkarmaya çağırılıyor.

Continue Reading →

“Wikipedia’yı Özgür Bırak!” başlıklı basın açıklamasına şuradan ve buradan ulaşabilirsiniz.

0

TeX Live 2019 duyuruldu

GNU/Linux ve çoğu Unix çeşidi için, ayrıca Windows dahil olmak üzere ikili dosya içeren kapsamlı bir TeX sistemi sağlayan, dünyadaki TeX ile ilgili programları, makro paketlerini ve özgür yazılım olan yazı tiplerini içeren ve LaTeX Project Public License (LPPL) ve GPL altında lisanslanan özgür bir yazılım olan TeX Live‘in 2019 sürümü duyuruldu. Sebastian Rahtz tarafından 1996 yılında, TeX Users Group dahil dünya çapındaki TeX kullanıcı grupları ile işbirliği içinde başlatılan proje, bugün, Karl Berry ve diğer birçok kişi tarafından korunmaktadır. 2009 sürümüne kadar, TeX Live bir CD-ROM’dan, bir DVD-ROM’dan veya herhangi bir başka mobil cihazdan doğrudan veya “canlı” olarak çalışabilen dağıtımı, 2010’dan itibaren, depolama alanındaki kısıtlamalar nedeniyle TeX Collection DVD’sinden çalıştırmak mümkün olmadı. 2009 sürümünden bu yana, TeXworks editörü Microsoft Windows ve Mac OS X ile Asymptote vektör grafik diline eklenmiş bulunuyor. Mac OS X için, TeX Live’ın yanı sıra Mac’te TeX’i, özellikle de editör TeXShop editörü ve kaynakça yöneticisi BibDesk editörünü kullanmak için bazı ek araçları içeren MacTeX vardır. TeX Live; İngilizce, Çekçe, Slovakça, Fransızca, Almanca, Japonca, Korece, Lehçe, Rusça, Sırpça, basitleştirilmiş Çince dillerinde kullanılabiliyor. TeX Live 2019 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

TeX Live 2019 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Lumina 1.5.0 duyuruldu

Öncelikle PCBSD geliştiricilerinden Ken Moore tarafından geliştirilmeye başlayan, BSD standartlarına ve lisansına uyumlu, Fluxbox tabanlı hafif, hızlı masaüstü ortamı Lumina‘nın 1.5.0 sürümü, Ken Moore tarafından duyuruldu. Unix benzeri herhangi bir işletim sisteminde kullanılmak üzere tasarlanmış hafif bir sistem arayüzü olan yazılımın tüm arayüzün her bir kullanıcı tarafından istenildiği şekilde düzenlenmesine izin veren eklentileri kullanmaya dayandığını hatırlatan Moore; yazılımın, sistem yöneticisi tarafından yapılandırılabileceğini söyledi. Moore; “çekirdek” masaüstünün yeni bir bileşeni olan Lumina tema motorunun masaüstü için geliştirilmiş tema yetenekleri sunduğunu ifade etti. Özelleştirilmesi kolay, esnek ve hızlı bir masaüstü ortamı olarak Lumina; çok az kaynak gerektiriyor. Diğer masaüstü ortamlarına göre daha az bağımlılık gerektirecek şekilde tasarlanan masaüstü ortamı; PolicyKit, HAL ya da systemd gerektirmiyor. BSD ve GNU/Linux dağıtımlarının önemli bir kısmında kullanılabilir olan yazılım, son derece taşınabilir bir platform. Lumina masaüstü ortamının özellikleri hakkında bilgi edinmek için bu sayfayı inceleyebilirsiniz. Lumina masaüstü ortamı; Türkçe dahil 9 dile tam olarak çevrilmiş, diğer dillere ilişkin çeviriler ise devam ediyor. Lumina 1.5.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Lumina 1.5.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0