Archive | Haziran, 2019

SwagArch GNU/Linux 19.07 duyuruldu

Arch Linux tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan SwagArch GNU/Linux‘un 19.07 sürümü duyuruldu. Sistemin Arch Linux ile %100 uyumlu olduğu söyleniyor ve sistem Xfce masaüstü ortamı ile kullanıma sunuluyor. Arch Linux’un resmi depolarını kullanan ve sağlam, hafif ve yapılandırılabilir Xfce masaüstü ortamı ile birlikte gelen sistem; güzel ve kullanımı kolay bir Arch Linux tabanlı dağıtım. Yeni sürümde, Calamares yükleyicinin 3.2.10 sürümüne güncellendiği ve gnome music’in deadbeef değiştirildiği söyleniyor. SwagArch GNU/Linux 19.07 hakkında  bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

SwagArch GNU/Linux 19.07 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

SparkyLinux 5.8 RC2 ARMHF duyuruldu

SparkyLinux’un 5.8 RC2 ARMHF sürümü duyuruldu. GNU/Linux tabanlı Polonya kökenli dağıtım SparkyLinux‘un yaklaşmakta olan Debian kararlı sürümü Buster üzerine yapılandırıldığı belirtilirken, ARMHF görüntülerinin iki farklı şekilde sunulduğu hatırlatılıyor. Bunlardan ilki CLI versiyon, yalnızca metin tabanlı bir sistem, böylece sistem istenildiği şekilde yapılandırılabilir. Diğeri ise Openbox pencere yöneticisiyle hazırlanan ve önceden kurulmuş birkaç uygulama içeren grafik versiyon. Openbox versiyonda, sistemin başlayacağı ancak diğer araçlar (panel, duvar kağıdı, ağ yöneticisi, ses uygulaması vb.) ilk kez başlayamayabileceği, bu nedenle, komut dosyalarımdan birinin çalışmasına izin vermek için 2 dakika bekleyip ve yeniden başlatılmasının gerekebileceği söyleniyor. SparkyLinux 5.8 RC2 ARMHF hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

SparkyLinux 5.8 RC2 ARMHF edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNUnet 0.11.5 duyuruldu

Eski güvensiz internet protokol yığınının yerini almak üzere oluşturulan; güvenli, dağıtılmış ve gizlilik önleyici uygulamalar oluşturmak için yeni bir ağ protokolü yığını olarak kullanıma sunulan GNUnet‘in 0.11.5 sürümü duyuruldu. GNUnet 0.11.5’i duyurmaktan mutluluk duyulduğu ifade edilirken, özellikle mobil kullanıcılar için bazı kritik gizlilik sorunlarının malum olduğu bir süreçte, bunun, önemli bir sürüm olduğu belirtildi. Bunun 0.11.4 için bir hata düzeltme sürümü olduğu belirtilirken, birkaç küçük hatanın giderildiği, kimlik yönetimi için performans iyileştirmeleri yapıldığı ifade ediliyor. Kullanıcıların, özellikle kullanım kolaylığı konusunda bilinen çok sayıda açık sorun olduğunu, ancak özellikle mobil kullanıcılar için bazı kritik gizlilik sorunlarının da olduğunu bilmelerinin önemi ifade ediliyor. GNUnet 0.11.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GNUnet 0.11.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabileceksiniz.

0

Vulkan 1.1.113 duyuruldu

Düşük maliyetli ve çapraz platform 3D grafik ve işlem API’si Vulkan’ın 1.1.113 sürümü, Khronos grubu tarafından duyuruldu. AMD’nin Mantle’ı rafa kaldırmasıyla eş zamanlı olarak duyurulan Vulkan, OpenGL’in devamı olan glNext API’sini geliştiren Khronos Group tarafından GDC 2015’te açıklanmıştır. AMD’nin Mantle API bileşenleri üzerine türetilmiş ve inşa edilmiş olan Vulkan, OpenGL gibi, yüksek performanslı video oyunu ve interaktif medya gibi, gerçek zamanlı 3D grafik uygulamalara hedeflenir ve Direct3D 12 ve Mantle gibi, daha yüksek performans ve daha düşük CPU kullanımı sunar. DirectX 12 API’sinin açık kaynak kodlu alternatifi olan Vulkan için Nvidia da destek vermiştir. DirectX 12’nin aksine, birden fazla modern işletim sisteminde kullanılabilen Vulkan, OpenGL gibi, tek bir işletim sistemine veya cihaz form faktörüne kilitli değildir. Vulkan Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Tizen, Android,  ve GNU/Linux  ile çalışabilir. Vulkan 1.1.113 hakkında ayrıntılı bilgiyi GitHub sayfasında ya da khronos.org‘da bulabilirsiniz.

Continue Reading →

Vulkan 1.1.113 edinme linklerini aşağıda bulabilirsiniz.

0

openSUSE Leap 42.3 ömrünün sonuna geldi

Leap olarak adlandırılan, SUSE Linux Enterprise kaynak kodu üzerine inşa edilerek SUSE Linux Enterprise’den (SLE) üretilen ve 26 Temmuz 2017’de duyurulan openSUSE Leap 42.3 30 Haziran 2019 tarihi itibariyle ömrünün sonuna geldi. İki yıl önce kullanıma sunulan sürümün ömür ağacına göre ömrünün sonuna geldiği, Marcus Meissner tarafından duyuruldu. Artık resmen üretime kapalı olan sürüm, herhangi bir güncelleştirme alamayacak. Kullanıcıların sistemlerini openSUSE Leap 15.1’e veya 2027 yılına kadar bakım ve destek alacak olan SUSE Linux Enterprise 12’ye yükseltmeleri gerektiğini vurgulayan Meissner; yükseltme için buranın incelenmesini önerdi. openSUSE Leap 42.3, openSUSE Leap 42 serisinin dördüncü bakım güncellemesiydi.

Continue Reading →

openSUSE Leap 42.3’ün ömrünün sonuna geldiğine ilişkin olarak, Marcus Meissner tarafından gönderilen duyuruyu inceleyebilirsiniz.

0

4MLinux 30.0 BETA duyuruldu

Bir bakım (bir sistem kurtarma live CD’si gibi), multimedya, (inetd daemon kullanarak) bir miniserver gibi temel unsurlara odaklanan ve bazı küçük GNU/Linux oyunları sağlayan 4MLinux’un 30.0 sürümünün beta versiyonu duyuruldu. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. Sistemin şu an için bile aslında 4MLinux 30.0 kararlı sürüm ile aynı özelliklere sahip olduğu söylenirken, çok sayıda güncellenmiş paket içerdiği bildiriliyor. Kararlı sürümün Eylül 2019’da çıkarılmasının planlandığı söyleniyor. 4MLinux 30.0 BETA hakkında ayrıntılı bilgi edinmek üzere sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

4MLinux 30.0 BETA edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0