Archive | Ekim, 2019

Linux Mint 19.3’ün kod adı: “Tricia”

Linux Mint projesi tarafından bugün yayımlanan “Aylık Haberler – Ekim 2019” ile, Linux Mint 19.2’den sonra, Noel’den hemen önce kullanıma sunulması planlanan Ubuntu tabanlı Linux Mint 19.3’ün kod adının “Tricia” olarak belirlendiği, Clement Lefebvre tarafından duyuruldu. Masaüstü ortamı olmanın ötesinde, GNOME’un ayrıca bizlere her gün kullandığımız yararları ve uygulamaları sağlayan büyük bir proje olduğunu belirten Lefebvre; Xed, Xplayer, Xreader, Pix ve Xviewer’in GNOME uygulamalarından çatallandığını belirtti. Linux Mint’in yeni sürümü 19.3’ün “Tricia” kod adıyla anılacağını söyleyen Lefebvre; Cinnamon, MATE ve Xfce için Noel’den hemen önce 32-bit ve 64-bit ISO kalıplarının kullanıma sunulacağını ifade etti. Yeni bir logo üzerinde çalıştıklarını söyleyen Lefebvre; Grub için yeni açılış ekranları yapıldığını sözlerine ekledi. Tomboy’un Gnote 3.34 ile değiştirileceğini belirten Lefebvre; Gnote’un Tomboy ile aynı işlevselliği sağladığını, ancak modern teknolojiye dayandığını söyledi. Bu arada, Xplayer ve VLC’nin, Celluloid 0.17 ile değiştirildiği belirtiliyor.

Continue Reading →

Linux Mint 19.3’ün kod adının “Tricia” olmasına karar verildiğine ilişkin olarak Linux Mint’in “Aylık Haberler – Ekim 2019” köşesini inceleyebilirsiniz.

Grub için yeni açılış ekranı:

 

0

LibreOffice 6.3.3 duyuruldu

İkinci sürüm adayı 24 Ekim 2019‘da çıkarılan LibreOffice 6.3.3’ün final sürümü, sürüm takviminde belirtilen tarihe göre, Italo Vignoli tarafından duyuruldu. The Document Foundation (TDF) LibreOffice 6.3 serisinin üçüncü küçük sürümü olan LibreOffice 6.3.3’ü birçok kalite ve uyumluluk geliştirmesiyle kullanıma sunmuş bulunuyor. Sürüm; güncel sürümleri tercih eden teknoloji meraklılarını ve uzman kullanıcıları hedefliyor. Sürüm ile ilgili daha ayrıntılı bilgilenmek isteyenlerin, RC1 ve RC2 sürüm notlarını inceleyebileceği belirtiliyor. LibreOffice’in bireysel kullanıcılarına küresel bir gönüllü topluluğu tarafından yardım edildiğini belirten Vignoli; libreoffice.org/get-help/community-support web sitesinde ve wiki’de rehberlerin, el kitaplarının, öğreticilerin ve nasıl yapılırların bulunduğunu söyledi. Vignoli; LibreOffice’in temel olarak çevrimiçi sunucu tabanlı bir platform olduğunu ve bulut depolama ve SSL sertifikası eklenerek kurulması ve yapılandırılması gerektiğini söyledi. Vignoli; LibreOffice kullanıcılarının topluluğa katılmaya davet edildiğini hatırlattı. LibreOffice 6.3.3 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Bağımsız, kendi kendini yöneten, meritokratik bir organizasyon olarak Özgür yazılım değerleri temelinde Almanya’da kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir vakıf olan The Document Foundation (TDF); küresel topluluk tarafından OOo’nun meşru varisi seçilmiştir ve günden güne artan sayıda kamu yönetimi, şirketler ve KOBİ’ler tarafından masaüstü üretkenliği için ofis yazılımı olarak tercih edilmektedir. OpenOffice.org topluluğunun on yıllık emeği üzerine kurulmuştur. TDF, bağımsız bir vakfın üzerinde oluşacak kültürün gönüllü ve kurumsal katkıcıları bir araya getirebilecek en iyi çözüm olduğu inancıyla kurulmuştur ve şimdiye kadar yapılmış en iyi özgür ofis yazılımını sunmaktadır. TDF temel değerlerine inanan ve faaliyetlerine katkıda bulunan bütün bireylerin katılımına açıktır ve (Bireylerin çalışmalarına sponsor olmak gibi) kurumsal işbirliğine sahiptir. LibreOffice kullanıcıları, özgür yazılım savunucuları ve topluluk üyeleri, yapacakları bağış ile vakfı destekleyebilirler. Toplanan bağışlar, altyapı iyileştirmeleri ve projenin küresel ve yerel çapta farkındalığının artırılmasını sağlayan tanıtım faaliyetlerinde kullanılmaktadır. LibreOffice 6.3.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

CMake 3.15.5 duyuruldu

Çapraz platform, açık kaynak kodlu, derleyiciden bağımsız bir biçimde yazılım oluşturma sürecini yöneten bir yazılım olan CMake’in 3.15.5 sürümü, Robert Maynard tarafından duyuruldu. CMake 3.15.5’i duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Maynard; kullanıcıların mutlaka en son sürümü kullanmalarının önemli olduğunu belirterek, kendilerine verilen destek için teşekkür ettiklerini ifade etti. Maynard; doğru mimarinin seçildiğinden emin olunması gerektiğini söyledi. Birden çok kütüphaneye dayanan uygulamaları ve dizin hiyerarşilerini destekleyen CMake; make, Apple Xcode ve Microsoft Visual Studio gibi yerleşik yapı ortamlarıyla birlikte kullanılabiliyor. CMake’in kendi sisteminde yalnızca C++ derleyicisi gerektiren minimum bağımlılıkları vardır. CMake’in bir diğer güzel özelliği, bir grafik editörle kullanılmak üzere tasarlanmış bir önbellek dosyası oluşturmasıdır. Çapraz platform ortamına duyulan ihtiyaç nedeniyle, 1999’da geliştirilmeye başlanan CMake; United States National Library of Medicine tarafından finanse edilmektedir. İlk olarak 2000 yılında uygulamaya giren CMake; 2001’de daha da gelişti. CMake 3.15.5 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

CMake 3.15.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Zentyal Server 6.1 duyuruldu

Küçük ve orta ölçekli işletmeler için kolay ve verimli bilgisayar ağ yönetimi sağlayan bir birleşik ağ sunucusu, bir ağ geçidi, bir altyapı yöneticisi, bir ofis sunucusu, birleşik bir iletişim sunucusu ya da bunların bir kombinasyonu olarak hareket edebilen Ubuntu tabanlı bir dağıtım olan Zentyal Server‘in 6.1 sürümü duyuruldu. Zentyal Server 6.1 sürümüne yönelik küçük bir güncelleme olarak tanıtılan sistem, Ubuntu 18.04.3 LTS’ye dayanıyor. Zentyal geliştirme ekibi, Zentyal 6.1 sürümünü duyurmaktan gurur duyduğunu ifade ederken; SOGo 4.1 ile gelen sürümün, Dinamik DNS güncellemelerinin artık çalıştığı ifade ediliyor. Zentyal Server 6.1 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Zentyal Server 6.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Fedora 31 duyuruldu

Red Hat sponsorluğunda yayınlanan Fedora‘nın 31 sürümü, Matthew Miller tarafından duyuruldu. Fedora Toolbox adı verilen özel bir izole konteyner özelliği içeren yeni sürüm ile Fedora Toolbox’ın kullanılması gerektiği belirtiliyor. Bu özelliğin kullanımının komut satırından ‘toolbox Enter’ komutunu çalıştırmak kadar kolay olduğu söyleniyor. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu araçta daha fazla geliştirme ve kullanıcı deneyimi sağlanacağı bildiriliyor. Fedora Workstation’un masaüstüne ve ‘sadece çalışır’ bir GNU/Linux işletim sistemi deneyimi isteyen özel yazılım geliştiricilere odaklandığı ve özellikle düşük enerjili donanımda dikkat çekecek önemli performans geliştirmeleri getiren GNOME 3.34’ü içerdiği ifade ediliyor. Varsayılan olarak popüler masaüstü ortamının en son sürümü olan GNOME 3.34’ün özelliklerinin tam listesi için GNOME sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. Fedora 31 Beta hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Fedora 31 Beta edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Android-x86 8.1-r3 duyuruldu

Google’ın Android mobil işletim sistemi için gayri resmi bir girişim olan, Intel ve AMD x86 işlemciler tarafından desteklen ve netbook ve dizüstü bilgisayarlar da dahil olmak üzere, popüler cihazlar üzerinde çalışan Android-x86’nın 8.1-r3 sürümü, Android-x86 geliştiricileri tarafından duyuruldu. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica edildi. Temel olarak 8.1-r2’nin bir hata düzeltme sürümü olan 8.1-r3 için 8.1-r2 veya daha eski sürümlerin kullanıcılarının bu sürüme yükseltme yapmalarının için teşvik edildiği belirtiliyor. Android-x86 8.1-r3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Android-x86 8.1-r3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Clonezilla live 2.6.4-10 duyuruldu

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla Live’in yeni kararlı sürümü 2.6.4-10, Steven Shiau tarafından duyuruldu. 5.3.7-1 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin, temel GNU/Linux işletim sistemi güncellenmiş bulunuyor. Pek çok hata düzeltmesi ve güvenlik güncellemesiyle gelen sürümde, güncelleme işlevinin parse-cmdline_option, ocs_repository gibi boot parametresini grubdan ayrıştırmak için kullanıldığı bildiriliyor. Sistemin Debian Sid depolarıyla 24 Ekim 2019 tarihi itibariyle senkronize edildiği söyleniyor. Yoğun dağıtım moduna ek olarak, etkileşimli istemci modu eklenen sisteme paket ağ yöneticisi de eklenmiş bulunuyor. Clonezilla live 2.6.4-10 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Clonezilla live 2.6.4-10 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

 

0