Ubuntu Edge

Hatırlanacağı gibi Canonical Vakfı tarafından duyurulan Ubuntu Edge isimli akıllı telefon ve bu telefonun üretiminin bağış kampanyası ile yapılacağına yönelik girişimler, geçen hafta sonuçlandı. Buna göre; Canonical’ın Ubuntu Edge kampanyasındaki hedefi, 32.000.000 dolar toplamaktı. Böylelikle üretime geçilecekti, hatta Canonical Vakfı, kampanyayla alakalı olarak en az 600 dolar bağış yapanlara Ubuntu Edge’i hediye edeceğini belirtmişti. Ne var ki evdeki hesap çarşıya uymadı ve kampanya beklenenin çok altında kaldı: Toplanan fon miktarı yalnızca 12.809.906 dolarda kaldı.

Konuya uzak olsa da bu başarısızlığın kamuoyuna yalnızca Canonical’ın başarısızlığı olarak yansımayacağı, aynı zamanda GNU/Linux ve açık kaynak kodu ile uğraşan bir firmanın başarısızlığı olarak görüleceği endişesi taşıyan çevreler; çeşitli platformlarda bu başarısızlığın nedenlerini dile getirdiler. Bunlardan birinde şu maddeler sıralanmış:

1- Bu kampanyada eksik olan barut şu idi: Hiç bir cihaz üreticisi bu projenin riskini almak istemedi ve büyük ihtimalle üretimi planlanan cihaz miktarının parası ödenmeden  cihazı üretmek istemedi. Şu gerçeği kabul etmek gerekiyor. Ubuntu Edge Canonical’ın iddia ettiği gibi bir devrim falan değildi. Biçim olarak da LG ve Sony’nin telefonlarına çok fazla benziyor. Piyasada da çok fazla cihaz ve aşırı kırıcı bir rekabet olunca kimse bu projenin mali riskini almak istemedi. Daha da şaşırtıcı olan şu: Canonical da bu riski almak istemedi! Bu yüzden Projeyi indiegogo kampanyası ile fonlamaya çalıştı.

2- Kampanyanın başarısız olmasına neden olan en önemli ikinci etken de ortada çalışan bir cihaz prototipinin bile olmamasıydı. Bu konuda Canonical’ı uyaran olmuştur mutlaka. Böyle bir kampanyada insanların yaklaşık 700 dolar gibi bir parayı size yatırmasını istiyorsanız elinizde mutlaka çalışan bir prototipin olması lazımdı. Ama Canonical’ın elinde boş bir kasa ve temennilerde oluşan eksik spesifikasyonlardan başka bir şey yoktu. Hatta kampanya videosundaki kadının monitöre bağladı telefon bile Nexus idi ki bu bence skandal niteliğinde bir ayrıntı idi. Elinizde cihazınız yoksa uzun ve meşakkatli yazılım donanım geliştirme çalışmalarını aşıp o cihazı 2014 Mayısına nasıl yetiştirebilirsiniz? Benim bir cevabım yok ama Canonical’ın da benden farklı durumda olduğunu sanmıyorum. Örneğin size bir ITX bilgisayar kasası kampanyasının sayfasının linkini vermek istiyorum: http://www.indiegogo.com/projects/ncase-m1-mini-itx-pc-case

3- Cihazın fiyatı, kim ne derse desin pahalı idi. 9 ay sonra teslim edilecek olan bir cihaz için 700-800 dolar civarı bir para talep edersen insanların yapacağı şu: iPhone, S4, Xperia gibi telefonların fiyatları ile karşılaştırıp dudak bükecektir. Üstelik diğer markaları hemen alıp kullanabileceği halde sizin telefonunuz 2014 mayısında teslim edilecek! Kullanıcının aklını çelmek için tek bir şansınız kalıyor: Çalışan bir Ubuntu Edge’i o insanın eline tutuşturup ne mükemmel bir cihaz olduğunu, cihazın nasıl yağ gibi aktığını ilk elden tecrübe etmesini istemek. Ama hay aksi! Bizim elimizde çalışan bir prototip bile yoktu değil mi!

4- Kampanyada yapılan bir başka yanlışlık (ve hatta çirkinlik) büyük bir şirketin ticari bir ürün için insanlardan 20 ve 50 dolarlık bağış istemesi idi. Bu bir eğitim projesi mi? Hayır. Cihazların satışından elde edilecek kar herhangi bir yardım kuruluşuna mı gidecek? Hayır. Her şey Canonical’ın köy sandığına gidecek. Peki….Gnome’u ve Wayland’i kapı önüne koyarken, Unity masaüstünü dayatırken varlığını unuttuğunuz camia şimdi bağış lazım olunca birden neden aklınıza geldi?

5- Mark Shuttleworth’ün Steve Jobs’ı taparcasına kıskandığını bilmeyen yok. Mark’ın proje lideri olarak sürekli ön planda olma isteği, biraz da Jobs’a benzeme çabası Canonical’ı sevimsiz hale getirdi. Kapalı kaynak kodlu yazılım dünyasının ağababası olan Jobs’dan alınacak olan yegane ders şuydu oysa: Bir ürün geliştirmek için yüz milyonlarca doları AR-GE’ye yatırıp gerekirse 3 yıl bir ürün üstünde çalışabilmek. Biz ne yaptık? Jobs sakalı bırakıp reklam filminde kendimiz oynadık!

6- 32 Milyon dolar gibi iddialı bir hedef ile başlamak yerine daha mantıklı bir hedef belirlenmiş olsaydı-saydığımız tüm hatalara rağmen- şu an Ubuntu Edge’in başarısını konuşuyor olabilirdik.”

“Şimdi kampanyaya yatırılan paralar 5 iş günü içinde katılımcılara geri ödenecek ve kampanyada söylediklerine göre Ubuntu’nun akıllı telefon macerası başka bir kulvarda devam edecek. Belki de Ubuntu Edge’in sahip olduğu 12,809,906 dolarlık potansiyeli gören bir cihaz üreticisi bu cihazı üretmeye karar verecek. Bakalım zaman ne gösterecek?”

0 0 Oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
burak can
burak can
10 yıl önce

Mark efendi sen ne anasın gözüy müşsün öyle. Parasını ben vereyim, sen yap getir de gene bana sat.Parsayı gene sen topla. Eee faydan kime? Ölmüş babeyin hayrına çeşme mi yapacaksın yoksa? Özgür Yazılım Vakfı (FSF) dururken neden sana bağış yapılsın ki?
Hükümet Kadını filmini izleyenler bilir öğretmen iki inek üzerinden bir örnek verir başkan Xate orda çok güzel bir laf eder. …………!

0
Yorum yapar mısınız?x