Kurumsal Ağlarda Zararlı Yazılımlarla Mücadele Kılavuzu

İngilizce “malicious software” in kısaltılmış hali olan malware, yani zararlı yazılımlar çeşitli yollar ile bir bilgisayara bulaşıp, bulaştığı bilgisayar ve çevresine zarar vermesi için yazılmış programlardır. Zararlı yazılımlar (trojan/virus/worm gibi) bilgisayarlarda sorun yaratmaları dışında, kurumsal ağlarnda yarattıkları yoğun trafik ile bant genişliğin doldurulmasına ve ağ cihazlarının işlemci güçlerinin boşuna harcanmasına sebep olmaktadırlar. Bunlardan dolayı hattın devre dışı kalmasına bile yolaçabilmektedirler.

Zararlı yazılımlar aşağıdaki zayıflıklardan yararlanarak sistemlere bulaşmaktadır:

  • İşletim sistemindeki veya işletim sistemi üzerinde çalıştırılan çeşitli yazılımlarda bulunan güvenlik açıkları, kullanıcının bilgisayarına basit şifre ataması,
  • Kullanıcının harici bir kaynaktan (e-posta, sohbet yazılımları…vs) den gelen eklentileri /yazılımları kontrolsüz şekilde çalıştırması,
  • USB ve benzeri ara birimlerden bağlanan hafıza ve sabit disk cihazlarında bulunan otomatik çalıştırma betiğine gizlenen kötü yazılımın, kullanıcının farkında olmadan çalışmasıdır. Kampüs ağlarında, bu konuda ne tür önlemler alınabileceğini üç ana başlıkta incelememiz mümkündür:
  • Kurumsal politika ve bilinçlendirme çalışmaları
  • Makinelerde alınabilecek temel önlemler
  • Ağda alınabilecek temel önlemler

Kurumsal Ağlarda Zararlı Yazılımlarla Mücadele Kılavuzu adlı e-kitabı edinmek için tıklayınız.

0 0 Oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Yorum yapar mısınız?x