Scrot ile resim çekme

Scrot, minimalist bir komut satırı ekrandan resim alma uygulamasıdır. Komut satırında belirli parametrelerle önemli derecede esneklik sağlar. BSD License ile lisanslanan yazılım, Tom Gilbert tarafından geliştirilmiştir. Yaptığı tek şey ekran görüntüsünü yakalamak olan uygulama, kullanıcıya uzak bir masaüstünün ekran görüntüsünü almak için OpenSSH gibi araçlarla ağ üzerinden çalıştırmaya veya pencere yöneticisi komutunun bağlayanı olarak çalıştırmaya izin veriyor. Tabii büyük bir ihtimalle, Scrot, sisteminizde kurulu bulunmuyor. Bu nedenle, ilkin sudo apt install scrot komutuyla Scrot’u kurmalıyız. Ardından scrot komutunu vererek uygulamayı çalıştırabilirsiniz. Scrot, tam bir ekran görüntüsü alacak, ancak bu resmi /home/kullanıcı_adı dizinine yapıştıracaktır. Dilerseniz, cd komutuyla mesela /home/kullanıcı_adı/Masaüstü dizinine gidebilir, çektiğiniz resimlerin bu dizine atılmasını sağlayabilirsiniz.

Gelelim uygulamayı hangi parametrelerle kullanabileceğimize. Yukarıda belirttiğimiz gibi yalnızca;

scrot

komutunu verirseniz, ekran görüntüsünün tamamını alabilirsiniz. Ekranın tamamını beş saniye gecikmeli çekmek isterseniz, zaman belirtecini de eklemeniz gerekiyor:

scrot --delay 5

komutu, resmi beş saniye sonra çekilmesini sağlar. Yine tam ekran bir resim alır tabii. Bu arada, çektiğiniz resme peşinen isim vermek isterseniz;

scrot [resim_adı].png

biçiminde bir kod vermeniz gerekiyor. Mesela ben aşağıdaki resmi çekerken, komutu;

scrot ekran.png

biçiminde verdim. Bu nedenle resim adı ekran.png olarak geldi.

Açık olan pencereyi kenarlıksız çekmek için;

scrot -u

komutunu verebilirsiniz. Sonuç aşağıdakine benzer bir şey olacaktır: Görüldüğü gibi yalnızca o an etkin olan pencere çekilmiştir.

Açık olan pencereyi kenarlıklı çekmek için ise;

scrot -ub

komutunu verebilirsiniz. Fareyi kullanarak herhangi bir pencereyi tıklama olanağı yakalayabilirsiniz. Bunu yapmak için;

scrot -s

komutunu kullanabilrsiniz. Bu komutu kullandığınızda resim hemen çekilmeyecek, imleç yanıp sönmeye başlayacaktır. Siz herhangi bir pencereye tıkladığınızda, resim çekilecektir. Aşağıdaki resimde, internet tarayıcımın önünde bir terminal açıktı. Ben tarayıcıya tıkladım, görüldüğü gibi resmin benim seçtiğim kısmında, üstteki terminalin parçası da görünüyor.

Scrot ile dilerseniz, görüntü kalitesini 1-100 ölçeğinde ayarlayabilirsiniz. Yüksek değerin, büyük boyut ve düşük sıkıştırma anlamına geldiğini unutmayın. Varsayılan değer 75’tir. Ben hem çekim zamanını ayarlayarak (böylece başka bir pencere seçebiliyorum), açık olan pencereyi çek diyerek, dosya adını da belirleyerek aşağıdaki komutu verdim:

scrot --delay 3 VM.png -u -q 75

Aşağıdaki resmi aldım. Tahmin edeceğiniz gibi çekim öncesinde VM Virtualbox penceresini tıklamıştım.

Scrot yardımcı programı, ekran görüntüsünün küçük resmini oluşturmaya da olanak sağlar. Bu, -thumb seçeneği kullanılarak yapılıyor. Orjinal görüntünün yüzdesini yazara, bu özelliği kullanabilirsiniz. Mesela ben aşağıdaki komutu verdim ve alttaki çıktıyı aldım.

scrot --thumb 20

 

 

 

 

 

 

Bu komutun resmin hem orjinal boyutunu hem de sizin belirlediğiniz boyutunu yaptığını da belirtelim. Bilgisayarınızda kendisine bağlı birden fazla ekran varsa, scrot bu ekranların ekran görüntülerini yakalamaya ve birleştirmeye olanak sağlar. Bunun için:

scrot -m

komutunu verebilirsiniz. Böylece mesela şöyle bir resim alabilirsiniz:

Son olarak, isterseniz, -v seçeneğini kullanarak scrot sürümünüzü kontrol edebilirsiniz:

scrot -v

Aşağıdakine benzer bir çıktı alacaksınız.

Ayrıca, bu konuyla ilgili olarak howtoforge.com sayfasını ziyaret etmenizi öneririm.

, , , , ,

0 0 Oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Yorum yapar mısınız?x