Archive | GNU/Linux

Tails 6.2 duyuruldu

İrlanda kökenli, Debian GNU/Linux tabanlı ve internet taraması sırasında güçlü kişisel gizlilik ve anonimlik özellikleri içeren bir live DVD/USB dağıtımı olan Tails‘in (The Amnesic Incognito Live System) 6.2 sürümü duyuruldu. Tor tarayıcının 13.0.14 sürümüne, Tor client’in 0.4.8.11 sürümüne güncellendiği belirtilirken; karşılama ekranına 21 yeni dil eklendiği söyleniyor. Karşılama ekranının yerelleştirme bölümünün dil ve formatlar olarak yeniden adlandırıldığı, bazı donanımlarda Wi-Fi’yi devre dışı bırakan bir güvenilirlik sorununun düzeltildiği belirtiliyor. Tails 6.0 veya üzeri sürümlerden 6.2’ye otomatik yükseltmelerin mevcut olduğu söyleniyor. Tails 6.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da tüm değişiklikleri görmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

     

Tails 6.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Voyager 24.04-beta2 duyuruldu

Voyager’in XFCE ve Gnome masaüstü ortamları ile gelen Voyager 24.04-beta2 sürümü duyuruldu. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor.Yeniden tasarlanan renkli bir stil olan Gnome 46 masaüstü, Xfce 4.18 masaüstüyle birleştirilirken, sistem, kolayca mobil ofis oluşturma olanağına sahip kılıyor. Voyager 24.04, herhangi bir güvenlik sorununu ve karışıklığı önlemek için resmi Ubuntu depoları ve yapıları etrafında inşa edilmiş bulunuyor. Bu sürümün 6.8 Linux çekirdeği üzerine yapılandılmış bulunduğu söyleniyor. Ubuntu 24.04 “Noble Numbat” dağıtımını temel aldığı belirtilen sistem, 5 yıllık bir LTS sürüm olarak gelecek. Voyager 24.04-beta2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Voyager 24.04-beta2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Calculate Linux 20240420 çıktı

Gentoo tabanlı seçkin bir dağıtım olan Calculate Linux‘un masaüstü bilgisayarlar, medya merkezleri ve sunucular için geliştirilen ve KDE Plasma, Cinnamon, LXQt, MATE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla sunulan güncelleştirilmiş 20240420 no’lu sürümü çıktı. KDE (CLD), Cinnamon (CLDC), LXQt (CLDL), Mate (CLDM) veya Xfce (CLDX ve CLDXS) masaüstü ortamını içeren sistem; LXC konteynerlerini çalıştırmak için yeni bir sunucu türü olan Calculate Container Manager’ın kullanıma sunulmasıyla cl-lxc adlı yeni bir araç edinmiş bulunuyor.

Continue Reading →

 

Calculate Linux 20240420 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

AlmaLinux OS 8.10-beta1 duyuruldu

Red Hat Enterprise Linux‘un (RHEL) kaynak koduna dayalı olarak gelen ve topluluk odaklı bir proje olan AlmaLinux OS‘un “Seafoam Ocelot” kod adlı 8.10-beta1 sürümü, Eduard Abdullin tarafından duyuruldu. Projenin, AlmaLinux OS 8.10-beta1 sürümünü duyurmaktan gurur duyulduğu belirtilirken; ISO kalıplarının Intel/AMD (x86_64), ARM64 (aarch64), IBM PowerPC (ppc64le) ve IBM Z (s390x) mimarilerinin tamamı için yansılarda mevcut olduğu ifade ediliyor. AlmaLinux 8.10 Beta “Cerulean Leopard”ın kullanılabilirliğini duyurmaktan mutlu olduğunu söyleyen Abdullin; bunun bir BETA sürüm olduğunu, yani yalnız test etmek için kullanılması gerektiğini ifade etti. AlmaLinux 8.10-beta1’in, işlemleri otomatikleştirmek ve karmaşık BT ayarlarında tutarlılığı sağlamak için güvenlik ve veri koruma güncellemelerinin yanı sıra web konsolu ve sistem rollerinde iyileştirmeler getirdiği söyleniyor. AlmaLinux OS 8.10-beta1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

AlmaLinux OS 8.10-beta1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

OPNsense 24.1.6 duyuruldu

FreeBSD tabanlı, güvenlik duvarları ve yönlendiriciler için tasarlanmış bir pfSense çatallaması ve uzman bir dağıtım olan OPNsense‘in FreeBSD üzerine inşa edilen 24.1.6 sürümü duyuruldu. ISC DHCP’nin kaldırılmasıyla ilgili başka bir dönüm noktasını duyurmaktan mutluluk duyulduğu ifade edilirken, çatallanan ve bakımı yapılan koda dayalı bir DHCRelay değişiminin gelişi bildiriliyor. Son olarak ONPProxy (eski adıyla işletme) eklentisinin yayınlandığı belirtilirken, veritabanı arka ucu olarak Redis kullanıldığı söyleniyor. OPNsense 24.1.6 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

OPNsense 24.1.6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

KDE neon 20240418 çıktı

KDE Plasma desktop ve KDE topluluğu yazılımlarıyla bir live DVD olarak yapılandırılan Kubuntu tabanlı dağıtım KDE neon’un 20240418 sürümü çıktı. Dağıtımın daha önce yaptığı duyuruya göre, kesinlikle çok daha güncel bir KDE neon sürümü gelmiş bulunuyor. KDE neon’un KDE Plasma 6 ISO’larıyla geldiğini daha önce duyurmuştuk. Buna rağmen yeni sürümün en az, KDE Plasma 6.0.4, KDE Frameworks 6.1.0 ve KDE Gear 24.02.2 ile kullanıma sunulacağı düşünülüyor. KDE neon’un 20240418 sürümünün bu sürümlerle birlikte geleceği düşünülüyor. Otomatik bir QA içermeyen unstable versiyonu gibi, KDE uygulamalarının beta Git kollarından paketlerle gelen testing versiyonu da otomatik QA içermez.

Continue Reading →

KDE neon 20240418 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0