CoreCtrl 1.4 duyuruldu

Uygulama profillerini kullanarak bilgisayar donanımını kolaylıkla kontrol etmeye olanak tanıyan özgür ve açık kaynaklı bir GNU/Linux uygulaması olan CoreCtrl‘nin 1.4 sürümü duyuruldu. Donanımı kontrol etmeye izin veren başka GNU/Linux uygulamaları da olduğu hatırlatılırken, bazılarının oldukça iyi olduğu ama çoğunun, normal kullanıcılar düşünülerek oluşturulmamış olduğu belirtiliyor. Ayrıca çoğunun, kontrol ettikleri donanım olayları dışındaki harici olaylara yanıt vermediği hatırlatılırken, bu nedenle, sistemin davranışını belirli bir süre boyunca, örneğin belirli bir programın yürütülmesi sırasında değiştirmek isteniyorsa, bunun manuel olarak yapılması gerektiği ifade ediliyor. Tüm bunların, normal kullanıcılar tarafından büyük bir yük, hatta bazı belirli görevler için (oyun gibi) GNU/Linux’a geçmelerini engelleyen bir engel olarak algılandığı belirtilirken, CoreCtrl’nin bu alanda ezber bozan bir özellik olmayı hedeflediği ve tam donanım kontrolü sunduğu söyleniyor. CoreCtrl’nin bu sürümünün, yerel ve Windows uygulamaları için profilleri otomatik olarak uyguladığı, temel CPU kontrollerine ve tam AMD GPU kontrollerine sahip olduğu ifade ediliyor. CoreCtrl 1.4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Qt 5.15 gerektirdiği belirtilen yeni sürümün, bir C++20 derleyicisi gerektirdiği belirtilirken, CMake 3.22’nin de gerekli olduğu ifade ediliyor. FreeDesktop spesifikasyonlarına daha iyi uyum sağlamak için hem simge adında hem de bildirimin uygulama kimliğinde org.corectrl.CoreCtrl öğesinin kullanıldığı söyleniyor. Yalnızca aktif yönetim desteğine sahip donanım için mevcut olan CPU enerji performansı tercih kontrolünün de kullanılabileceği bildiriliyor. BU arada, CPU performansı ölçeklendirme regülatör kontrolünden uygulanmayan özel frekans seçeneğinin ve Catch2, Trompeloeil gibi ögelerin paketlenmiş sürümü kaldırılmış bulunuyor. CoreCtrl 1.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

LibreELEC 12 Beta1 duyuruldu

Televizyon ve uzaktan kumanda ile kullanım için GNU/Linux, OSX, Windows, iOS ve Android yüklü aygıtlarda 10 metreye kadar bir kullanıcı arayüzü üzerinden özgür ve açık kaynak kodlu (GPL) bir medya oynatıcı olarak işlev gören ve Kodi‘nin 20.2 sürümü ile kullanıma sunulan ve Raspberry Pi gibi ARM tabanlı bilgisayarları hedef alan LibreELEC’in 12 Beta1 sürümü duyuruldu. LibreELEC 12 Beta 1; Raspberry Pi 4 ve Raspberry Pi 5’in yanı sıra düşük güçlü HTPC / medya merkezi bilgisayarları yapmak için çeşitli diğer ARM tek kartlı bilgisayarları da içeren birçok cihazı artık 64 bit tabanlı olacak şekildeiçeriyor durumdadır. 64 bitlik sürüm sonuçta daha iyi performans sunacağı ve 32 bit ARM desteğinin daha az ilgi görmeye devam etmesiyle uzun vadede daha az hata sunacağı ifade ediliyor. LibreELEC 12 ile ayrıca geliştiricilere göre H.264 oynatmanın artık “sağlam” ve HEVC oynatmanın “iyi” olduğu Amlogic S905, S905X/D ve S912 cihazları için destek üzerinde çalışıldığı söyleniyor. LibreELEC 12 Beta1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusu ya da değişiklikler sayfası incelenebilir.

Continue Reading →

 

 

LibreELEC 12 Beta1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Python 3.13.0 alpha 5 duyuruldu

Yeni seriden Python 3.13.0’ın alpha 5 sürümü, Thomas Wouters tarafından duyuruldu. Bunun bir alpha, test sürümü olduğunun unutulmaması istenirken, sürümün yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği, test eden kullanıcıların elde ettikleri izlenimleri buraya bildirmelerinin beklenildiği ifade edildi. Python 3.13.0’ın halen geliştirme aşamasında olduğu belirtilirken, bunun planlanan yedi alfa sürümden beşincisi olduğu söyleniyor. Alfa sürümleri, yeni özelliklerin ve hata düzeltmelerinin mevcut durumunun test edilmesini ve sürüm sürecinin test edilmesini kolaylaştırmayı amaçladığı belirtilirken, alfa aşaması sırasında, beta aşamasının başlangıcına (2024-05-07) kadar özelliklerin eklenebileceği ve gerekirse sürüm adayı aşamasına (2024-07-30) kadar değiştirilebileceği veya silinebileceği söyleniyor. Yeni sürümde, Python 3.15 veya 3.16’dan sonra kaldırılması planlanan yeni kullanımdan kaldırmaların yer aldığı söylenirken, serinin bir sonraki ön sürümün 3.13.0a6 olacağı belirtiliyor. Python geliştirmeyi ve bu sürümleri mümkün kılmaya yardımcı olan birçok gönüllüye teşekkür edildiği belirtiliyor. Python 3.13.0 alpha 5 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Python 3.13.0 alpha 5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Calibre 7.7.0 duyuruldu

Ücretsiz, açık kaynak kodlu bir e-kitap yönetim yazılımı olan Calibre‘nin 7.7.0 sürümü duyuruldu. Çeşitli hata düzeltmeleri ile gelen yeni sürümde, rakamları kullanarak kırpma dikdörtgeninin boyutunu belirlemeye izin verildiği belirtilirken, kitap ayrıntıları panelini yalnızca kaydırma duraklamaları sırasında yeniden çizerek kitap listesinde kitap kitap arasında gezinmenin hızlandırılabileceği ifade ediliyor. Tarihleri girmek için kullanılan açılır takvimlerde haftanın ilk gününü ayarlamak için tercihler->ince düzenlemeler altına bir ince ayar eklendiği belirtilirken, ekran başına sayfa sayısı ve üstbilgi/altbilgilerin profillere kaydedilmemesi gibi birkaç ayarın düzeltildiği söyleniyor. Calibre 7.7.0 hakkında bilgi edinmek için neler yeni sayfasını incelemek mümkün. epub, cbz, mobi, fb2 gibi en popüler kitap formatları desteklenirken; GNU/Linux, Windows ve Mac OS X gibi değişik platformlar üzerinde çalışabilen Calibre; takip edilmek istenen blog ya da haber sitelerinin RSS beslemelerini otomatik olarak indirip, cihazda okumaya uygun bir biçime dönüştürebiliyor. Tüm kitapları bir kütüphanede saklayan ve internet üzerinden otomatik olarak kitap bilgilerini ve kitap kapaklarını indirebilen Calibre; kendi içinde tüm e-kitap biçimlerini açabilen bir okuyucu içeriyor. Üstelik, Calibre, tüm e-kitap biçimlerini birbirine çevirebilir. PDF ve EPUB biçimindeki kitapları, Kindle’ın açabileceği MOBI biçimine çevirmek mümkündür. Ya da tam tersi, MOBI biçimindeki kitapları Nook’ta açmak için EPUB biçimine çevirebilirsiniz. Bir başka seçenek de dönüştürme ekranında, Page Setup kısmından Output Profile olarak Kindle gibi seçimler yapabilmenizdir.

Continue Reading →

 

Calibre 7.7.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Konqueror 24.02.0 duyuruldu

KDE projesi kapsamında geliştirilen bir dosya yöneticisi, dosya görüntüleme aracı ve internet tarayıcısı olan Konqueror’un 24.02.0 sürümü, Heiko Becker tarafından duyuruldu. KDE’nin 3.5 ve önceki sürümlerinin öntanımlı dosya yöneticisi ve internet tarayıcısı olarak kullanılan “Konqueror“un ismi, ünlü ağ tarayıcılarının isimlerinden, Navigator ve Explorer’dan esinlenilerek konulmuş; önceleri İngilizce’de “fatih” anlamına gelen Conqueror kelimesi seçilmiş ise de, tüm KDE programlarının isimleri “k” harfiyle başlatıldığı için Konqueror olarak değiştirilmiştir. KDE’nin 4. sürümünden itibaren öntanımlı dosya yöneticisi olarak Konqueror yerine Dolphin kullanılmaya başlanmış ve internet tarayıcısı olarak da alternatif programlar tercih edilmeye başlanmıştır. Konqueror; Dolphin’in çoğu özelliğini (sürüm denetimi, hizmet menüleri ve temel UI dahil) kullanarak dosya yönetimini sağlayabilir. FTP ve SFTP sunucularında dosya yönetimi yapar. Tam özellikli FTP istemcisi olarak yerel ve uzak klasör görünümlerini ayırabilir ve ön izlemelerini aynı pencerede gösterebilir. Konqueror 24.02.0 hakkında fikir edinmek için GitHub sayfası incelenebilir.  

Continue Reading →

 

 

  KGet 24.02.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

KGet 24.02.0 duyuruldu

KDE için özgür bir indirme yöneticisi ve Konqueror web tarayıcısının varsayılan indirme yöneticisi olan KGet‘in 24.02.0 sürümü, Heiko Becker tarafından duyuruldu. FTP ve HTTP(S) kaynaklarından dosya indirme özelliğine sahip olan yazılım, indirilen dosyaların duraklatılması ve sürdürülmesi ve aynı zamanda yeniden başlatılması becerisine sahiptir. Geçerli ve bekleyen indirmeler hakkında ek bilgiler verebilen yazılım, indirmeler için birden çok bağlantı ve/veya sağlama toplamları ve başka bilgiler içeren metalink desteği veriyor. KGet 24.02.0 hakkında bilgi edinmek için GitHub duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

KGet 24.02.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Kate metin editörü 24.02.0 duyuruldu

Aslında KDE için yazılmış bir metin editörü olduğu halde, azımsanmayacak bir GNU/Linux kullanıcısı tarafından kullanılan Kate metin editörünün 24.02.0 sürümü, Heiko Becker tarafından duyuruldu. Yalnızca çok sayıda yeni özellik uygulanmadığı, pek çok hata düzeltilmekle beraber, genel ürün markasının da geliştirildiği belirtilirken, çok sayıda küçük iyileştirme ve hata düzeltmesi içeren bir güncelleme olduğu belirtiliyor. Sekmeler ile birden fazla dosyayı aynı anda açabilme olanağı sağlayan Kate metin editörü, düzenleme alanını bölerek birden fazla dosyayla çalışabilme, aynı dosyayı birkaç bölmede görüntüleyebilme gibi özelliklere de sahip. Kate 24.02.0 hakkında bilgi edinmek için GitHub duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Kate 24.02.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0