ZFS’in (Zettabyte File System) 0.7.0 sürümü duyuruldu

Sun Microsystems firması tarafından geliştirilmesine 2000 yılında başlanan bir dosya sistemi ve mantıksal birim yöneticisi olan ZFS (Zettabyte File System)‘in 0.7.0 sürümü, Brian Behlendorf tarafından duyuruldu. Sıkıştırılmış zfs gönderimi/alımı için zfs send -c seçeneğinin kullanılabileceğini söyleyen Behlendorf; zfs userspace ve zfs groupspace alt komutlarının kota sınırlarını belirlemek ve nesne kullanımı hakkında rapor vermek üzere genişletildiğini belirtti. 2.6.32’den 4.12’ye kadar Linux kernel uyumluluğu ile gelen yazılımda, çeşitli hatalar giderilmiş bulunuyor. Veri bütünlüğünün bütünüyle korunması gözönünde tutularak geliştirilen ve bu amaçla volüm yönetimi, snapshot, copy-on-write, sürekli data bütünlüğü kontrolü, Raid-Z gibi pek çok aracı içeren ZFS’i, bu özellikleri, diğer dosya sistemlerinden ayırmaktadır. Oracle Solaris, FreeBSD, NetBSD, FreeNAS, MacOS X ve Linux kernelini kullanan sistemlerde kullanılabilen ZFS; ZFS’nin babası olarak bilinen ve Sun Microsystems bünyesinde bulunan Jeff Bonwick tarafından “The Last Word in File Systems” olarak tanımlanıyor. 2005 yılında da Solaris 10′a implement edilen, 2007 yılında ise FreeBSD’ye, Illumos grubu tarafından port edilen ZFS’in FreeBSD’ ye implementasyonu hala devam etmektedir. ZFS 0.7.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu sayfasını inceleyebilirsiniz.

zfs-file-system

ZFS’in, CDDL(Common Development and Distribution License) olarak bilinen Sun Microsystems’in kendi lisansı ile dağıtılmasından dolayı Linux’ta kullanabilmek için bazı gereklilikler söz konusuydu. CDDL lisansı, GPL(General Public License) ile bazı yönlerden dolayı uyumsuz olduğu için ancak FUSE ile kullanılabilmekteydi. ZFS’i , Linux’a eklemek için, kernelde değişiklikler yapmak gerektiğinden bu da GPL lisansının suistimali anlamına gelmekteydi. Şu andaki durum ise şöyle tarif edilebilir: Linux’ta ZFS kurulumu artık bir paket kurulumu kadar kolaydır. ZFS 0.7.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

, , , , ,

0 0 Oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Yorum yapar mısınız?x