Inkscape 1.3 beta0 sürümü duyuruldu

Vektörel grafik düzenleyici Inkscape‘in 1.3 beta0 sürümü duyuruldu. Inkscape projesinin, popüler vektör çizim yazılımının 1.3 beta0 sürümünü duyurmaktan mutlu olduğu belirtiliyor. Inkscape 1.3 beta0 sürümünün bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. Inkscape, 1.3’ün beta0 sürümünün verimli bir şekilde organize edilmesi için araçlar ortaya konduğu belirtilirken, Inkscape’in 1.3 beta0 sürümünün, şekiller ve desenlerden belgelere ve yazı tiplerine kadar kullanıcıya bazı yeni özelliklerin yanı sıra irili ufaklı iyileştirmelerle dolu bir sepet sunduğu söyleniyor. Bu beta sürümde yeni özellikler arasında listenin başında Shape Builder Tool (şekil oluşturucu aracı) yer alıyor. Inkscape belgelerini verimli bir şekilde organize etmeyi sevenler için Document Resources Dialog (belge kaynakları iletişim kutusu) bir diğer seçenektir. Fontları kategorilere ayırmak için ön plana çıkan Font Collections (font koleksiyonları) ise bir diğer seçenek olarak ortaya çıkıyor. Daha fazla ayrıntı için sürüm notlarına bakılabileceği söyleniyor. Inkscape 1.3 beta0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Inkscape 1.3 beta0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNU Nettle 3.9.1 duyuruldu

Nesne yönelimli diller için kripto araç takımları içerisinde herhangi bir içeriğe uyacak şekilde tasarlanmış bir kriptografik kütüphane olan GNU Nettle‘in 3.9.1 sürümü, Niels Möller tarafından duyuruldu. Bu sürümün, hata düzeltmeleri, birkaç yeni özellik, birkaç performans iyileştirmesi içerdiğini belirten Möller; düzeltilen hataların en ciddisinin bir bellek problemi olduğunu, yeni OCB uygulamasında yolsuzluk hatasının düzeltildiğini söyledi. Elbette bir hata düzeltme sürümü olan yeni sürümün, Nettle-3.6 ile tamamen kaynak ve ikili uyumlu olmasının amaçlandığı belirtiliyor. 272 bayt veya daha büyük boyutlu iletileri işlemek için OCB döngüsünün düzeltildiği belirtilirken, ghash’ın yeni x86_64 pclmul olmayan derleme uygulamasındaki hizalama hatasının da düzeltildiği söyleniyor. GNU Nettle 3.9.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

GNU Nettle 3.9.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 7.5.4 RC2 çıktı

LibreOffice’in yeni seriden 7.5.4 sürümünün RC2 sürümü, The Document Foundation (TDF) tarafından sürüm takviminde belirtilen tarihe göre çıkarılarak, test edilmek üzere kullanıma sunuldu. Sürüme ait paketler indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. LibreOffice 7.5.4 RC2’nin test için kullanıma sunulmasından mutluluk duyduklarını söyleyen topluluk üyeleri, sürümün GNU/Linux, MacOS ve Windows için indirilebilir olduğunu ifade etti. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. LibreOffice 7.5.4 RC2’yi var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz.

Continue Reading →

 

LibreOffice 7.5.4 RC2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GNOME Shell ve GNOME Mutter’in 44.2 sürümleri duyuruldu

GNOME Shell ve GNOME Mutter’in 44.2 sürümleri duyuruldu.Türkçe dahil çok sayıda çeviri güncellemesiyle gelen yeni sürümlerde, dahili ekran kaydedicinin geliştirildiği belirtilen GNOME Shell’de Bluetooth menüsünde, uzak oturumlarda takılan kimlik doğrulama iletişim kutusunun düzeltildiği ifade ediliyor. IM açılır penceresinin motor değişikliklerinde takılıp kalmasının düzeltildiği belirtilen GNOME Shell, çeşitli hata düzeltmeleri ve temizlemelerle geliyor. Bazı sunucu tarafında dekore edilmiş pencerelerde DND’nin düzeltildiği belirtilen GNOME Mutter 44.2’de, DMA olmayan uzak oturumlarda yeniden çizim regresyonunun düzeltildiği söyleniyor. Talep üzerine xwayland’da yarış koşullarından kaçınıldığı belirtilirken, bazı X11 tam ekran pencerelerinin yanlış konumlandırılmasının da düzeltildiği ifade ediliyor. GNOME Shell ve GNOME Mutter’in 44.2 sürümleri hakkında bilgi edinmek için GNOME Shell ve GNOME Mutter’in haberler sayfası incelenebilir.

Continue Reading →

 

GNOME Shell ve GNOME Mutter 44.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Sendmail 8.17.2 duyuruldu

GNU/Linux sunucularda kullanılan en yaygın ve en eski araç Sendmail‘in 8.17.2 sürümü duyuruldu. Eric Allman tarafından 80’li yılların başında geliştirilen Sendmail, bir çeşit BSD lisansı olan Sendmail lisansı ile lisanslıdır. Yapılandırmasının karmaşıklığına ve güvenlik açıklarına rağmen, bu kadar yaygın kullanılmasının nedeni birçok Unix sistemde kurulu olarak gelmesidir. Sendmail, 8.12.0 sürümüyle gelen C tabanlı Milter (Mail Filter) e-posta filtreleme araçlarının adaptasyonunu basitleştirerek, spam trafiğini engelleme konusunda oldukça kolaylık sağlamış bulunuyor. Sendmail ile Postfix karşılaştırıldığında, güvenlik konusunda 2000 yılından bu yana büyük gelişme kaydetmesine rağmen, Sendmail’in Postfix’e göre çok ciddi zayıflıkları bulunduğu, bunun, aynı zamanda Postfix’in güvenlik konusundaki başarısının tartışılmaz olduğu söylenmektedir. Sendmail 8.17.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Sendmail 8.17.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Arch Linux 2023.06.01 duyuruldu

Arch Linux’un her ayın başında düzenli olarak kullanıma sunduğu popüler rolling-release CD’lerinin sonuncusu kullanıma sunuldu. Güçlü ve özelleştirilebilir sürüm olan Arch Linux 2023.06.01; 6.3.5 Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bulunuyor. Bilindiği gibi, Arch Linux geliştirme ekibi; her ay hatalarını giderip geliştirdiği sisteme, güncellenmiş pek çok paketi ekleyip yeni bir çekirdek üzerine inşa ederek yeni kurulum kalıpları hazırlıyor. Kalıbın CD’ye ya da “dd” gibi bir olanak kullanılarak doğrudan USB belleğe yazılabileceği söylenirken, hızı ve güvenli oluşu bakımından indirme için torrentin tercih edilmesinin önerildiği hatırlatılıyor. Arch kullanıcılarının sistemleri güncellenmiş olduğu için yeni bir kalıp indirmelerine gerek olmadığı ifade ediliyor. AUR’da bir hata ile karşılaşılması durumunda hata takip sistemine bildirilmesi rica ediliyor. Arch Linux kullanıcıları, sistemlerini sudo pacman -Syu komutunu kullanarak güncelleyebiliyorlar.

Continue Reading →

 

Arch Linux 2023.06.01 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Snort’un 3.1.63.0 sürümü duyuruldu

IP ağları üzerinde gerçek zamanlı trafik analizi ve paket loglaması yapabilen; yazılım protokol analizi, içerik tarama/eşleme yapabildiği gibi, arabellek taşması, port taraması, CGI saldırısı, işletim sistemi parmakizi denemesi gibi pek çok saldırı ve zararlı/şüpheli yazılım çeşidini tespit edebilen Snort‘un 3.1.63.0 sürümü, GitHub üzerinden duyuruldu. Yeni sürümde, modül başlatılmamışsa işaretçiler için varsayılan bir değer sağlandığı ifade ediliyor. Şu anda Martin Roesch’un kurduğu Sourcefire firması tarafından geliştirilmekte olan Snort; başta GNU/Linux olmak üzere, Windows ve MaC OS gibi çeşitli işletim sistemleri üzerinde çalıştırılabilir. Snort yazılımını temel alıp grafik arayüz desteği ile çalışacak şekilde geliştirilen bağımsız şirket yazılımları da vardır. Snort 3.1.63.0 hakkında bilgi edinmek için GitHub duyurusunu inceleyebilirsiniz. Snort; performans, basitlik ve esnekliğe dayalıdır. Ayrıca modüler eklenti mimarisini kullanan tespit motoru da vardır. Gerçek zamanlı alarm mekanizması bulunan Snort; Windows istemcilerine WinPopup pencereleri çıkarabilir, Linux türevlerinde alarm mekanizmalarını syslog’a dahil edebilir ya da özelleştirilmiş günlük dosyasında alarmları biriktirebilir.

Continue Reading →

 

Snort temelde 3 ayrı modda çalışabilecek şekilde yapılandırılabilir:
1. Paket İzleyici modu (packet sniffer): Bu mod tcpdump paket izleyici programı gibi basit bir şekilde ağdan paketleri okuyup sürekli bir şekilde konsola akıttığı moddur.2. Paket Günlükleme modu (packet logger): paketleri diske yazar.3. Ağ Sızma Tespit/Engelleme Sistemi modu (NIDS/NIPS): Snort’un en karmaşık ve yapılandırılabilir modudur. Snort bu modda temel olarak trafiği analiz edip kullanıcı tarafından tanımlanabilen bir kural seti ile gördüklerine karşı çeşitli eylemler gerçekleştirebilir. Snort 3.1.62.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanalabilirsiniz.

Daha ayrıntılı bilgi edinmek için Vedat Fetah’ın yazdığı “P2P Trafiğini Engellemek için Snort IDS Kullanılması” adlı e-kitabı edinebilirsiniz. Ayrıca Tim Keary’in hazırladığı Snort Cheat Sheet başlıklı sayfayı incelemenizi öneririm. Yazarın hazırladığı tabloya, aşağıdaki resme tıklayarak da erişebilirsiniz.

Aynı tablonun .pdf formatında olanına ise buradan ulaşabilirsiniz.

0