Pamac 11.0.0rc duyuruldu

Manjaro‘nun paket yöneticisi olan ve AUR ve Appstream desteği ile libalpm’e dayalı olarak kullanıma sunulan Pamac‘ın 11.0.0rc sürümü duyuruldu. Birçok Manjaro sürümünde önceden kurulu olarak gelen Pamac; pamac-gtk (pamac’ın GTK versiyonu), pamac-cli (pamac’ın komut satırı versiyonu) ve pamac-tray-icon-plasma (KDE plasma için bir tepsi simgesi) şeklinde birkaç farklı paket halinde geliyor. Bunun, bir geliştirme sürümü olduğu belirtilirken, gtk4 bağlantı noktası içeren yeni sürüme, kapatma sırasında isteğe bağlı çevrimdışı yükseltme eklendiği bildiriliyor. Sürüm, bunun dışında çeşitli hata düzeltmeleri ve geliştirmeler içeriyor. Pamac 11.0.0rc hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Pamac 11.0.0rc edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

“Aramo” kod adlı Trisquel GNU/Linux 11.0 duyuruldu

FSF’nin gnu.org adresinde yalnızca özgür yazılım kullanan ve öneren GNU/Linux dağıtımları listesinde yer alan Ubuntu tabanlı Trisquel GNU/Linux’un “Aramo” kod adlı 11.0 sürümü, 18 Mart – 19 Mart tarihleri arasında Boston Convention and Exhibition’da Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından düzenlenen LibrePlanet 2023 konferansında proje baş geliştiricisi Rubén Rodríguez Pérez tarafından duyuruldu. Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) LTS’ye dayalı olarak gelen yeni sürüm; dilenirse MATE, LXDE ve KDE Plasma masaüstü ortamlarıyla kullanılabilecek. Trisquel GNU/Linux 10.0 “Nabia”dan bir yıldan biraz daha uzun bir süre sonra gelen “Aramo” kod adlı Trisquel GNU/Linux 11.0 LTS, GNU Linux-libre 5.15-gnu çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor ve %100 özgür biçimde geliştirilen sistem, açık kaynaklı bileşenler ve Snap’ler içermiyor. LTS bir sürüm olarak gelen sistem, varsayılan masaüstü ortamı olarak MATE 1.26 ile birlikte geliyor ama dileyenlere LXDE ve KDE Plasma masaüstü ortamlarını kullanma olanağı da sunuyor. Firefox türevi olan Abrowser’ı varsayılan web tarayıcısı olarak kullanmaya devam eden sistemde, 102.8.0 sürümüne güncellenen, yeniden markalanmış ve gizlilik odaklı bir Thunderbird türevi olan varsayılan e-posta istemcisi olarak Icedove kullanılıyor. Triskel versiyonu KDE Plasma 5.24.7 ile gelen sistemde, ayrıca KDE Frameworks 5.92.0 ve KDE Gear 21.12.3 bulunuyor. Sistem ayrıca, Qt 5.15.3 LTS içeriyor. LXDE masaüstü ortamına sahip Trisquel Mini dışında, çocuklar için onlarca eğitici aktivite ile birlikte gelen Trisquel Sugar TOAST adlı bir başka versiyon da kullanıma sunuluyor. Trisquel GNU/Linux 11.0 hakkında fikir edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Trisquel GNU/Linux 11.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Bluestar 6.2.7 çıktı

İnsanların ihtiyaç duydukları sağlam bir sistemi sağlamayı amaçlayan ve işlevsellik bakımından belli bir genişliği sağlayan Arch Linux tabanlı dağıtım Bluestar Linux‘un 6.2.7 sürümü çıktı. Duyurusu, Facebook üzerinden yapılan sürüme ait paketler, indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. 6.2.7.arch1 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin; güncel yazılımlar dışında bir dizi masaüstü ve ayrıca multimedya yazılımı da içerdiği ve bir live DVD olarak sunulduğu ifade ediliyor. Sistem; çok çeşitli uygulamalar, her zaman güncel yazılım sürümleri, tam bir geliştirme ortamı içeriyor. Görünüşe göre bazı hata düzeltmelerinin bir sonucu olarak bu sürümün çok kararlı olduğu söyleniyor. KDE Plasma güncellemesine devam edildiği ve bunun daha kararlı bir sürüm sağladığı ifade ediliyor. Bluestar; her biri çeşitli GNU/Linux kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış desktop, deskpro ve developer adlı üç farklı versiyonla sunulmaktadır. KDE Plasma 5.27.3 masaüstü ortamıyla kullanıma sunulan sürüm; Firefox 111.0, Thunderbird 102.9.0, Libreoffice Fresh 7.5.1, Vlc 3.0.18, Vim 9.0.1337 gibi yazılımlar içeriyor. Bluestar Linux 6.2.7 hakkında fikir edinmek için sürümün pkglist dosyasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Bluestar Linux 6.2.7 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 111.0.1 duyuruldu

Hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox’un 111.0.1 sürümü duyuruldu. Yer imlerini, geçmişi ve parolaları yalnızca Edge, Chrome veya Safari’den değil, bunun yerine Firefox’a geçmek isteyen herkes için Opera, Opera GX ve Vivaldi’den de içe aktarmanın artık mümkün olduğu hatırlatılırken, GPU sanal alanının, Windows’ta etkinleştirildiği söyleniyor. Firefox 111.0.1 hakkında bilgi edinmek için  sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. Güvenlik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcı; casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme korumasına sahip ve getirdiği binlerce yararlı eklentiyle istenilen biçimde kişiselleştirilebiliyor. Çoğu eklenti Firefox ile öntanımlı biçimde kullanılabildiği halde; HTML5, XHR, MathML, SMIL için destek standartları geliştirilen; kimi kararlılık sorunları da giderilen Mozilla Firefox, web ve eklenti geliştiricileri için donanımsal hızlandırılmış grafikler ve HTML5 gibi teknolojileri yetenekleriyle ve önemli ölçüde iyileştirilen JavaScript performansı ile geliyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 90′dan fazla dilde kullanılabiliyor.

Continue Reading →

 

Mozilla Firefox 111.0.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Godot 4.0.1 duyuruldu

İkinci sürüm adayı 17 Mart 2023‘te duyurulan Godot 4.0.1 RC 2’nin kararlı sürümü, Godot 4.0.1, Yuri Sizov tarafından duyuruldu. Yalnızca 1 Mart 2023‘te Godot 4.0’ın duyurulduğunu hatırlatan Sizov; birikmiş hatalar ve geliştirmelerle gelen yazılımda, en kritik düzeltmeler üzerinde de çok ve hızlı çalıştıklarını söyledi. Bu sürümün, çökmeler ve donmalar için çeşitli koşulları ele aldığı, proje dönüştürücüyü geliştirdiği ve motor belgelerini ve çevirileri güncellediği ifade ediliyor. Godot’a katkıda bulunanlar, Godot 4.1 üzerindeki çalışmalarına devam ettikçe; bazı düzeltmeler ve iyileştirmelerle gelecek 4.0.x sürümlerine de yansıtılacağı söyleniyor. Yerleşim değişikliğinden sonra yuva adının kaybolan çevirisinin düzeltildiği bildirilirken, düğümler silindikten sonra MultiNodeEdit’in silinmemesinin de düzeltildiği ifade ediliyor. 
Godot 4.0.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Godot 4.0.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GNU coreutils 9.2 çıktı

GNU işletim sisteminin temel dosya, kabuk ve metin işleme yardımcı programlarını ihitiva eden temel bir dosya olarak işlev gören GNU coreutils‘in 9.2 sürümü çıktı. Katkıda bulunan herkese teşekkür edildiği söyleniyor. Kararlı bir sürüm olan GNU coreutils 9.2 ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyenlerin, haberler sayfasını incelemek isteyebilecekleri belirtiliyor.  Çoğunlukla POSIX standardıyla uyumlu olan GNU yardımcı programları, aslında, her GNU programı tarafından benimsenen seçenekleri içerir. Eylül 2002’de oluşturulan GNU coreutils; daha önceki textutils, shellutils ve fileutils gibi paketleri bir araya getirerek, diğer çeşitli yardımcı programlarla birlikte Temmuz 2007’de kullanıma sunuldu. GNU coreutils,’in lisansı da GPLv2’den GPLv3‘e güncellendi.

Continue Reading →

 

GNU coreutils 9.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

KDE neon 20230320 çıktı

KDE Plasma desktop ve KDE topluluğu yazılımlarıyla bir live DVD olarak yapılandırılan Kubuntu tabanlı dağıtım KDE neon’un Ubuntu 22.04 LTS “Jammy Jellyfish” tabanlı olarak gelen sürümü 20230320 çıktı. Dağıtımın daha önce yaptığı duyuruya göre, kesinlikle çok daha güncel bir KDE neon sürümü gelmiş bulunuyor. Yeni sürüm, KDE Plasma 5.27.3 Mart ayı hata düzeltme sürümü, KDE Frameworks 5.104.0 ve KDE Gear 22.12.3 ile kullanıma sunulacağı düşünülüyor. KDE neon’un 20230320 sürümünün bu sürümlerle birlikte geleceği düşünülüyor. Otomatik bir QA içermeyen unstable versiyonu gibi, KDE uygulamalarının beta Git kollarından paketlerle gelen testing versiyonu da otomatik QA içermez.

Continue Reading →

 

KDE neon 20230320 için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0