Archive | GNU/Linux

Tails 6.1 duyuruldu

İrlanda kökenli, Debian GNU/Linux tabanlı ve internet taraması sırasında güçlü kişisel gizlilik ve anonimlik özellikleri içeren bir live DVD/USB dağıtımı olan Tails‘in (The Amnesic Incognito Live System) 6.1 sürümü duyuruldu. Tor tarayıcının 13.0.13 sürümüne, Thunderbird’ün 115.9.0 sürümüne güncellendiği belirtilirken; Onion devrelerinin onarıldığı söyleniyor. Karşılama ekranının sık sık “Tails’e hoş geldiniz!” mesajını göstermesi sorununun da düzeltildiği belirtiliyor. Oynatma sırasında hata mesajı gösteren videoların düzeltildiği belirtilirken, Tails Cloner’in artık birden fazla monte edilmiş bölüme sahip cihazlara kurulum yapabildiği ve yükseltebilir olduğu söyleniyor. Kalıcı depolama ayarları artık tüm etkinleştirilmiş özel Kalıcı depolama özelliklerinin gösterimiyle gündeme getirilirken, RFDS Intel CPU güvenlik açıklarının azaltıldığı belirtiliyor. Tails 6.0’dan 6.1’e otomatik yükseltmelerin mevcut olduğu söyleniyor. Tails 6.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da tüm değişiklikleri görmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

    

Tails 6.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Dynebolic 4.0 BETA duyuruldu

CD’den, USB bellek veya sürücüden çalıştırılabilen live bir ISO olarak kullanıma sunulan ve Free Software Foundation tarafından önerilen bir işletim sistemi olan Dynebolic‘in 4.0 BETA beta sürümü duyuruldu. Ses ve görüntü düzenlemeye odaklı bir GNU/Linux dağıtımı olan Dynebolic, normalde live CD ya da bir USB bellek üstünden çalışıyor ve güvenlik güncellemesi de almadığı için “statik” bir dağıtım olarak kullanılıyor. Bu nedenle, çevrimdışı olarak kullanılması öneriliyor. Dyne.org vakfı yeni bir RASTASOFT üretimi olarak kullanıma sunulan ürün, 6.8 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor ve Devuan 5 “Daedalus” üzerine yapılandırılmış bulunuyor. Farklı yolculuklar halinde düzenlenmiş yeni bir kullanıcı deneyimi sunulduğu belirtilirken, masaüstü ortamı olarak KDE 5 Plasma’nın tercih edildiği ifade ediliyor. Her etkinliğe masaüstü panelinden veya klavye aracılığıyla kolayca ulaşılabileceği ifade ediliyor. Dynebolic 4.0 BETA hakkında bilgi edinmek için web sayfasını ya da beni oku sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Dynebolic 4.0 BETA edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

SparkyLinux için yeni bir araç: Koodo Reader

Windows, macOS, GNU/Linux ve Web için senkronizasyon ve yedekleme kapasitelerine sahip modern bir e-kitap yöneticisi ve okuyucusu olan Koodo Reader, artık  SparkyLinux kullanıcıları tarafından kullanılabilecek. GNU AGPL 3.0 lisansıyla lisanslı özgür ve açık kaynak kodlu bir uygulama olan Koodo Reader’in EPUB (.epub), PDF (.pdf), DRM-free Mobipocket (.mobi) ve Kindle (.azw3, .azw), Plain text (.txt), FictionBook (.fb2), Comic book archive (.cbr, .cbz, .cbt, .cb7), Rich text (.md, .docx), Hyper Text (.html, .xml, .xhtml, .mhtml, .htm, .htm) gibi geniş bir format desteği de var. Verilerinizi OneDrive, Google Drive, Dropbox, FTP, SFTP, WebDAV, S3, S3 Compatible üzerinde kaydetme olanağı sağlayan yazılım, aynı zamanda, kaynak klasörü özelleştirmek suretiyle OneDrive, iCloud, Dropbox vb. kullanarak birden fazla cihaz arasında senkronizasyon yapılmasına olanak sağlıyor. Metinden konuşmaya, çeviri, sözlük, dokunmatik ekran desteği, toplu içe aktarma gibi pek çok özellikle gelen yazılım; kitaplara yer imleri, notlar, vurgulamalar ekleme imkanı da sağlıyor.

Continue Reading →

 

Konuyu sparkylinux.org üzerinden duyuran pavroo, Sparky 7 ve 8 amd64, arm64, i386 kullanıcıları için kurulumun aşağıdaki kodlarla yapılabileceğini söyledi.

sudo apt update
sudo apt install koodo-reader

Elbette yazılımı buradan edinmeniz de mümkün.

0

Fedora Linux 40 Beta’nın gelecek hafta yayınlanması onaylandı

Red Hat sponsorluğunda yayınlanan Fedora Linux’un Nisan ayında çıkacak olan 40 sürümü için çok sayıda değişiklik önerisini (the Fedora Engineering and Steering Committee) Fedora Mühendislik ve Yönlendirme Komitesi (FESCo), tarafından onaylandığını sizlere duyurmuştuk. Hatırlanacağı gibi, Fedora 40 için Fedora içindeki birleştirilmiş çekirdek görüntülerine (UKI’ler) yönelik desteğin iyileştirilmesine devam edilmesi kararı alan FESCo; UKI’leri doğrudan başlatma, AArch64’te UKI’leri etkinleştirme ve UKI’leri temel alan yalnızca UEFI bulut kalıbı varyantını ayarlama desteği üzerine odaklanmıştı. Let’s Encrypt ve diğerlerinden ücretsiz SSL sertifikalarını yönetmek için Python paketi olarak EFF’nin Certbot’una yönelik bir güncelleme politikası istisnasını da gündeme alan FESCo; öncelikle kurumsal Linux için ekstra paketlerden (EPEL) faydalanmayı tasarlarken, Certbot’un yayın sonrası daha kolay güncellenmesine izin veriyordu. İşte bu süreçte, 12 Mart için erken beta hedefini tutturamayan Fedora; beta sürüm için daha sonra hedeflenen 19 Mart çıkış tarihini de tutturamamıştı. Fedora Linux 40 Beta’nın artık 26 Mart’ta kullanıma sunulacağı duyuruldu.

Continue Reading →

 

Fedora operasyon mimarı Aoife Moloney, Fedora 40 Beta’nın önümüzdeki hafta gönderilebilmek için hazır olunduğunu duyurdu. Fedora Linux 40, GNOME 46 masaüstü bileşenlerini içeriyor, yeni parlak KDE Plasma 6.0 masaüstü ortamı da mevcut olacak, ayrıca 6.8 Linux çekirdeğinden güç alacak ve çeşitli heyecan verici özelliklerin yanı sıra LLVM 18 gibi çok sayıda yazılım paketi güncellemesine sahip bulunacak. Fedora Linux 40 sürümünün, Nisan ortasından sonuna kadar resmi olarak kullanıma sunulmasının planlandığı belirtiliyor. Aoife Moloney‘in duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz. Sürüme ait kalıplara buradan ulaşabilirsiniz.

 

0

OPNsense 24.1.4 duyuruldu

FreeBSD tabanlı, güvenlik duvarları ve yönlendiriciler için tasarlanmış bir pfSense çatallaması ve uzman bir dağıtım olan OPNsense‘in FreeBSD üzerine inşa edilen 24.1.4 sürümü duyuruldu. Suricata ve Unbound’u son versiyonlarına güncelleyen yeni sürümde, dinamik DNS VTI bağlantıları için destek eklendiği söyleniyor. Boş “kullanıcı” düğümünün önyükleme sırasında çökmesinin önlendiği belirtilirken, paket yakalama sayfasında modal x ekseni taşmasının önlendiği söyleniyor. Basit mesaj sınıfının eklendiği ve önceki Phalcon bağımlılığının kaldırıldığı belirtilirken, HostnameField’ın yeniden düzenlendiği, HostValidator bağımlılığının kaldırıldığı ve birim testinin eklendiği ifade ediliyor. Arama hatasını desteklemeyen rewind() akışının düzeltildiği söylenirken, ifctl tarafından toplanan bilgilere erişmek için yeni statik Autoconf sınıfı eklendiği belirtiliyor. OPNsense 24.1.4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

OPNsense 24.1.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

4MLinux 45.0 duyuruldu

Bir bakım (bir sistem kurtarma live CD’si gibi), multimedya, mini sunucu (inetd daemon kullanılarak) bir miniserver gibi temel unsurlara odaklanan ve bazı küçük GNU/Linux oyunları sağlayan bir GNU/Linux dağıtımı olan 4MLinux’un 45.0 sürümü, Zbigniew Konojacki tarafından duyuruldu. 6.6.18 LTS Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem; Mesa 23.3, GIMP 2.10.36, Mozilla Firefox 123.0.1, Google Chrome 122.0.6261.128, Mozilla Thunderbird 115.8.1, Audacious 4.3.1, VLC 3.0.20, SMPlayer 23.12.0, Gnumeric 1.12.56, OpenSSL 3, Wine 9.2, LibreOffice 24.2.1, AbiWord 3.0.5 gibi pek çok güncel yazılımla geliyor. 4MLinux 45.0; birçok yeni yazdırma sürücüsü, zimg kitaplığı aracılığıyla video ölçeklendirme (yeniden boyutlandırma) için geliştirilmiş destek sunan daha yeni bir FFmpeg sürümü, libbs2b Bauer stereophonic-to kullanımıyla stereo sesin daha iyi işlenmesini içeriyor. Bilgisayara kolayca LAMP (Linux, Apache, MariaDB, PHP) sunucusu kurmayı sağlayan 4MLinux’un sunucu sürümü 4MServer; Apache 2.4.58 web sunucusu, MariaDB 10.6.16 veritabanı yönetimi ile de güncellendi ve ayrıca sistem, PHP 8.2.16 betik dilinin yanı sıra Perl 5.38.2, Python 3.11.6 ve 2.7.18 ve Ruby 3.2.2 ile güçlendirilmiş bulunuyor. 4MLinux 45.0 hakkında bilgi edinmek üzere sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

4MLinux 45.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0