Archive | GNU/Linux

Manjaro Linux testing 24.0 RC duyuruldu

Manjaro testing update 24.0 RC sürümü duyuruldu. Manjaro testing update 24.0 RC’yi duyurmaktan mutluluk duyulduğu söylenirken sistemin Xfce masaüstü ortamı dışında, KDE Plasma ve Gnome versiyonlarının da yansılarda yerini aldığını ifade edilirken, bunlara Plasma ARKDEP’i de ekleyebilmek istedikleri söyleniyor. Şu anda halen KDE 6 ve yeni GNOME ile kararlı bir şekilde güncelleme yapmayı engelleyen bazı sorunlar olduğu söyleniyor. Manjaro’nun yaklaşan 24.0 sürümü için ISO’ları test etmeye başlamak gerektiği belirtilirken; Plasma, Gnome ve XFCE‘ye odaklanılacağı; karışıma Plasma ARKDEP’in de ekleneceği ifade ediliyor. Manjaro Linux testing 24.0 RC hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Manjaro Linux testing 24.0 RC edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Evolution 3.52.1 duyuruldu

GNOME masaüstü ortamının resmi kişisel bilgi yönetimi uygulaması olan Evolution‘un 3.52.1 sürümü duyuruldu. Geniş görünümde mesaj bölmesindeki konu satırının artık kalın olmadığı belirtilirken, tamamlanan görevleri gizlerken yaşanan kilitlenmenin giderildiği söyleniyor. Eylül 2004’te GNOME 2.8 sürümü ile Evolution 2.0’dan itibaren GNOME’un resmi bir parçası olan Evolution’ın kullanıcı arabirimi ve işlevselliği Microsoft Outlook’u andırır. Evolution; GNU GPL lisansı ile lisanslanmış özgür bir yazılımdır. Evolution; e-posta, takvim, yapılacaklar listesi, not alma gibi çeşitli işleri birleştiriyor. POP ve IMAP protokolleri ile e-posta alımı ve SMTP ile e-posta iletimi sunan Evolution; SSL, TLS ve STARTTLS ile şifreli ve güvenli bir ağ bağlantısı sağlar. E-posta filtrelerine ve GPG ve S/MIME ile e-posta şifreleme özelliğine sahip olan Evolution; SpamAssassin ve Bogofilter ile otomatik spam filtreleme imkanı da sunuyor. Yerel adres defterleri, LDAP ve Google adres defterleri ile iletişim yönetimi sağlayan Evolution’a ait adres defterleri LibreOffice’te bir veri kaynağı olarak kullanılabilir. Evolution ayrıca bir RSS okuyucusu eklentisine sahiptir. Evolution 3.52.1 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Evolution 3.52.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Tails 6.2 duyuruldu

İrlanda kökenli, Debian GNU/Linux tabanlı ve internet taraması sırasında güçlü kişisel gizlilik ve anonimlik özellikleri içeren bir live DVD/USB dağıtımı olan Tails‘in (The Amnesic Incognito Live System) 6.2 sürümü duyuruldu. Tor tarayıcının 13.0.14 sürümüne, Tor client’in 0.4.8.11 sürümüne güncellendiği belirtilirken; karşılama ekranına 21 yeni dil eklendiği söyleniyor. Karşılama ekranının yerelleştirme bölümünün dil ve formatlar olarak yeniden adlandırıldığı, bazı donanımlarda Wi-Fi’yi devre dışı bırakan bir güvenilirlik sorununun düzeltildiği belirtiliyor. Tails 6.0 veya üzeri sürümlerden 6.2’ye otomatik yükseltmelerin mevcut olduğu söyleniyor. Tails 6.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da tüm değişiklikleri görmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

     

Tails 6.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Voyager 24.04-beta2 duyuruldu

Voyager’in XFCE ve Gnome masaüstü ortamları ile gelen Voyager 24.04-beta2 sürümü duyuruldu. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor.Yeniden tasarlanan renkli bir stil olan Gnome 46 masaüstü, Xfce 4.18 masaüstüyle birleştirilirken, sistem, kolayca mobil ofis oluşturma olanağına sahip kılıyor. Voyager 24.04, herhangi bir güvenlik sorununu ve karışıklığı önlemek için resmi Ubuntu depoları ve yapıları etrafında inşa edilmiş bulunuyor. Bu sürümün 6.8 Linux çekirdeği üzerine yapılandılmış bulunduğu söyleniyor. Ubuntu 24.04 “Noble Numbat” dağıtımını temel aldığı belirtilen sistem, 5 yıllık bir LTS sürüm olarak gelecek. Voyager 24.04-beta2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Voyager 24.04-beta2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Calculate Linux 20240420 çıktı

Gentoo tabanlı seçkin bir dağıtım olan Calculate Linux‘un masaüstü bilgisayarlar, medya merkezleri ve sunucular için geliştirilen ve KDE Plasma, Cinnamon, LXQt, MATE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla sunulan güncelleştirilmiş 20240420 no’lu sürümü çıktı. KDE (CLD), Cinnamon (CLDC), LXQt (CLDL), Mate (CLDM) veya Xfce (CLDX ve CLDXS) masaüstü ortamını içeren sistem; LXC konteynerlerini çalıştırmak için yeni bir sunucu türü olan Calculate Container Manager’ın kullanıma sunulmasıyla cl-lxc adlı yeni bir araç edinmiş bulunuyor.

Continue Reading →

 

Calculate Linux 20240420 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

AlmaLinux OS 8.10-beta1 duyuruldu

Red Hat Enterprise Linux‘un (RHEL) kaynak koduna dayalı olarak gelen ve topluluk odaklı bir proje olan AlmaLinux OS‘un “Seafoam Ocelot” kod adlı 8.10-beta1 sürümü, Eduard Abdullin tarafından duyuruldu. Projenin, AlmaLinux OS 8.10-beta1 sürümünü duyurmaktan gurur duyulduğu belirtilirken; ISO kalıplarının Intel/AMD (x86_64), ARM64 (aarch64), IBM PowerPC (ppc64le) ve IBM Z (s390x) mimarilerinin tamamı için yansılarda mevcut olduğu ifade ediliyor. AlmaLinux 8.10 Beta “Cerulean Leopard”ın kullanılabilirliğini duyurmaktan mutlu olduğunu söyleyen Abdullin; bunun bir BETA sürüm olduğunu, yani yalnız test etmek için kullanılması gerektiğini ifade etti. AlmaLinux 8.10-beta1’in, işlemleri otomatikleştirmek ve karmaşık BT ayarlarında tutarlılığı sağlamak için güvenlik ve veri koruma güncellemelerinin yanı sıra web konsolu ve sistem rollerinde iyileştirmeler getirdiği söyleniyor. AlmaLinux OS 8.10-beta1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

AlmaLinux OS 8.10-beta1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0