Snapd 2.63 duyuruldu

GNU/Linux sistemler için geliştirilmiş daha hızlı kurulum, uygulamaların daha güvenli çalışması, güncellemeler gibi işlemlerin yapıldığı paket yöneticisi olan Snapd’nin 2.63 sürümü, Ernest Lotter tarafından duyuruldu. Performans iyileştirmeleriyle gelen yeni sürümde, birçok hata düzeltmesi yapılmış bulunuyor. Ubuntu’da yıllardır uygulama yüklemek, yükseltmek ve kaldırmak için kullanılan “apt-get” komutu yerine, Ubuntu 16.04 sürümüyle birlikte kullanıma sunulan Snap paketleme sistemi, “.deb” paketleri yerine, “.snap” paketlerini kullanıyor. Böylelikle hem masaüstü bilgisayarın, hem de Ubuntu telefon veya tabletlerin ortak yazılım kullanabilmesi amacı güdülüyor. Ayrıca snap, paket bağımlılığı sorununu ortadan kaldıracak. Yani uygulamalar, sistem sürümünden bağımsız olarak çalışacak. Bir uygulama indirildiğinde, aslında o uygulamanın çalışması için gerekli paket bağımlılıkları da indirilmiş olacak. Uygulamaların tamamen yalıtılmış olarak çalışacak olmaları, sistem geneli için daha az sorun ve daha az güvenlik açığı anlamına geliyor. Snapd 2.63 hakkında bilgiyi GitHub sayfasında bulabilirsiniz.

Continue Reading →

      

Snapd 2.63 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0

systemd 255.5 duyuruldu

systemd’nin 255.5 sürümü duyuruldu. GNU/Linux için SysV ve LSB init betikleri ile uyumlu bir sistem ve hizmet yöneticisi olan systemd yazılımının 255.5 sürümü; bir dizi düzeltme, birkaç sistemd tarafından çözümlenmiş güncelleme, bulanık güncelleme, donanım veritabanı (hwdb) eklemesi ve diğer bakım öğelerini içeriyor. Systemd kernel-install betiği C’de yeniden yazılmış bulunuyor. freedesktop.org tarafından üretilen ve kullanıma sunulan systemd hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için wikipedia.org‘a başvurabilirsiniz. systemd 255.5 hakkında bilgi edinmek için GitHub duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

systemd 255.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

DNF 4.20.0 duyuruldu

DNF veya Dandified YUM; RPM tabanlı dağılımlar için Red Hat tarafından geliştirilen GPL 2 lisanslı yeni bir paket yöneticisi olan yazılım. DNF’nin 4.20.0 sürümü duyuruldu. Sürüme ait paketler, indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Fedora 18 ile kullanıma sunulan yeni paket yöneticisi, Mayıs 2015’te kullanıma sunulan 22 no’lu sürümünden sonra Fedora’nın varsayılan paket yöneticisi olmuştur. C ve Python ile yazılan DNF, 6 no’lu sürümünden bu yana Mageia Linux için de alternatif bir paket yöneticisi olarak sunulmaktadır. Yeni sürüm hakkında bilgi edinmek için tam değişiklikler sayfasının incelenebileceği söyleniyor. Yeni sürümde, @jan-kolarik tarafından varsayılan paket yöneticisi olarak dnf5’e geçiş için man sayfaları hazırlandığı söyleniyor. Bu arada, @jan-kolarik tarafından -f kullanıldığında dosya listelerinin yüklenmesinin düzeltildiği ifade ediliyor. DNF 4.20.0 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını ya da GitHub sürümler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

  

DNF 4.20.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Apache Tomcat 10.1.23 duyuruldu

Genellikle Tomcat olarak anılan, Apache Software Foundation (ASF) tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir web sunucusu olan Apache Tomcat‘in 10.1.23 sürümü duyuruldu. Tomcat 10.1’in, Java 11 ve sonrasında çalışacak şekilde tasarlandığı ifade edilirken, yazılımda, bazı paylaşılan kitaplıkların (ki birçoğu JDK’nin parçasıdır), nesnelere yapılan başvuruları tuttukları ifade ediliyor. Bu dağıtımdaki tar dosyalarının, GNU tar uzantılarını kullandığı ve tar’ın GNU uyumlu bir sürümüyle kaldırılması gerektiği belirtiliyor. sessionCounter’in kullanımdan kaldırıldığı belirtilirken, makul bir yaklaşım olarak etkin oturum sayısı ve süresi dolmuş oturum sayısı eklendiği söyleniyor. Artık varsayılan olarak false olan trimCredentials ayarının değiştirilmesi de dahil olmak üzere RFC 7617 gereksinimlerini uygulamak için temel kimlik doğrulamasının güncellendiği belirtilirken, Tomcat 11’de trimCredentials ayarının kaldırılacağının unutulmaması isteniyor. bnd jar tanımlayıcısının OpenSSL FFM desteğini içerecek şekilde düzeltildiği söyleniyor. Bir açık kaynak geliştirici topluluğu tarafından Apache 2.0 lisansı altında geliştirilip muhafaza edilen Apache Tomcat; yüksek kullanılabilirlik özelliğine sahiptir. Apache Tomcat 10.1.23 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da  sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

  

Apache Tomcat 10.1.23 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
0

QEMU 9.0.0 duyuruldu

Bir işletim sistemi içine başka bir işletim sistemi kurma olanağı sağlayan, Vmware tarzı bir yazılım olan QEMU‘nun 9.0.0 sürümü duyuruldu. QEMU 9.0.0’ın duyurulmasından mutlu olduklarını ifade eden geliştirici ekip; kullanıcıların sürüm hakkındaki düşüncelerini öğrenmek istediğini bildiriyor. Kullanımdan kaldırılan yeni seçenekler ve özellikler için buradan yararlanılabileceği ifade ediliyor. Kullanımdan kaldırılanlar ve bunların önerilen değiştirmeleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi için QEMU sistem emülasyonu kullanıcı kılavuzu’nun “kullanımdan kaldırılan özellikler” bölümüne bakılabileceği söyleniyor. QEMU’yu KVM ile çalıştırmak için Linux 4.4 veya daha yenisinin gerektiği hatırlatılırken, QEMU’nun gelecekteki bir sürümünün, Arm ana bilgisayarları için minimum gereksinimi Linux 4.19’a (KVM çalıştırırken de) artıracağı söyleniyor. CRIS mimarisinin kullanımdan kaldırılmış olarak işaretlendiği belirtilirken; 68010 için istisna çerçeve formatının düzeltildiği söyleniyor. PXA2xx ve OMAP2 SoC’leri kullanarak eski Arm donanımını modelleyen bazı kart türleri kullanımdan kaldırılırken, Q800 makinesinin virtio cihazlara erişmesine izin vermek için nubus-virtio-mmio cihazının eklediği belirtiliyor. QEMU 9.0.0 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

QEMU 9.0.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabileceksiniz.

0

NGINX 1.26.0 duyuruldu

NGINX‘in 1.26.0 sürümünün duyurulduğu bildirildi. Onun, birçok heyecan verici yeni özellik ve iyileştirmeyle birlikte 1.26.0 sürümüne güncellendiği belirtilirken, bu sürümün, platformun yeteneklerini geliştirmeye ve kullanıcıların taleplerini karşılamasını sağlamaya odaklandığı ifade ediliyor. Stream modülde sanal sunucularla gelen yeni sürüm, ngx_stream_pass_module içeriyor. Akış modülündeki “listen” yönergesinin “deferred”, “accept_filter” ve “setfib” parametreleriyle gelen yeni sürüm, bazı mimariler için önbellek satırı boyutunun tespitini de sağlıyor. Bunun için, Piotr Sikora’ya teşekkür edildiği ifade ediliyor. Apple Silicon’da Homebrew desteğiyle gelen yeni sürüm, Windows çapraz derleme hata düzeltmeleri ve iyileştirmeler içeriyor. NGINX Gateway 1.26.0 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını ya da değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

NGINX Gateway Fabric sürümü 1.2.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Ruby 3.3.1 duyuruldu

Ruby programlama dilinin 3.3.1 sürümü duyuruldu. Ruby 3.3.1’i duyurmaktan mutluluk duyulduğu belirtilirken, sürümün; birçok özellik ve performans iyileştirmesi eklediği ifade ediliyor. Bu sürümün, özellikle güvenlik düzeltmeleri içerdiği belirtilirken; Regex aramasıyla rastgele bellek adresi okuma güvenlik açığı, RDoc’ta .rdoc_options içeren RCE güvenlik açığı ve StringIO’da arabelleğin aşırı okunması güvenlik açığı hatırlatılıyor. Nesne yönelimli bir programlama dili olan Ruby; Unix türevleri dışında Windows, Mac OS X, BeOS, Amiga, OS/2, Symbian gibi hemen hemen tüm platformlarda çalışabilen; GPL ile lisanslanmış, özgür bir yazılımdır. WASI (WebAssembly Sistem Arayüzü), bu tür kullanım durumları için tasarlanmıştır. Bu tür uygulamaların işletim sistemleriyle iletişim kurması gerekse de WebAssembly, sistem arabirimi olmayan bir sanal makinede de çalışır. WASI bunu standartlaştırır. Ruby 3.3.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve GitHub sayfasını inceleyebilirsiniz.


Continue Reading →

 

Ruby 3.3.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0