QEMU 9.0.0 duyuruldu

Bir işletim sistemi içine başka bir işletim sistemi kurma olanağı sağlayan, Vmware tarzı bir yazılım olan QEMU‘nun 9.0.0 sürümü duyuruldu. QEMU 9.0.0’ın duyurulmasından mutlu olduklarını ifade eden geliştirici ekip; kullanıcıların sürüm hakkındaki düşüncelerini öğrenmek istediğini bildiriyor. Kullanımdan kaldırılan yeni seçenekler ve özellikler için buradan yararlanılabileceği ifade ediliyor. Kullanımdan kaldırılanlar ve bunların önerilen değiştirmeleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi için QEMU sistem emülasyonu kullanıcı kılavuzu’nun “kullanımdan kaldırılan özellikler” bölümüne bakılabileceği söyleniyor. QEMU’yu KVM ile çalıştırmak için Linux 4.4 veya daha yenisinin gerektiği hatırlatılırken, QEMU’nun gelecekteki bir sürümünün, Arm ana bilgisayarları için minimum gereksinimi Linux 4.19’a (KVM çalıştırırken de) artıracağı söyleniyor. CRIS mimarisinin kullanımdan kaldırılmış olarak işaretlendiği belirtilirken; 68010 için istisna çerçeve formatının düzeltildiği söyleniyor. PXA2xx ve OMAP2 SoC’leri kullanarak eski Arm donanımını modelleyen bazı kart türleri kullanımdan kaldırılırken, Q800 makinesinin virtio cihazlara erişmesine izin vermek için nubus-virtio-mmio cihazının eklediği belirtiliyor. QEMU 9.0.0 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

QEMU 9.0.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabileceksiniz.

0

NGINX 1.26.0 duyuruldu

NGINX‘in 1.26.0 sürümünün duyurulduğu bildirildi. Onun, birçok heyecan verici yeni özellik ve iyileştirmeyle birlikte 1.26.0 sürümüne güncellendiği belirtilirken, bu sürümün, platformun yeteneklerini geliştirmeye ve kullanıcıların taleplerini karşılamasını sağlamaya odaklandığı ifade ediliyor. Stream modülde sanal sunucularla gelen yeni sürüm, ngx_stream_pass_module içeriyor. Akış modülündeki “listen” yönergesinin “deferred”, “accept_filter” ve “setfib” parametreleriyle gelen yeni sürüm, bazı mimariler için önbellek satırı boyutunun tespitini de sağlıyor. Bunun için, Piotr Sikora’ya teşekkür edildiği ifade ediliyor. Apple Silicon’da Homebrew desteğiyle gelen yeni sürüm, Windows çapraz derleme hata düzeltmeleri ve iyileştirmeler içeriyor. NGINX Gateway 1.26.0 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını ya da değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

NGINX Gateway Fabric sürümü 1.2.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Ruby 3.3.1 duyuruldu

Ruby programlama dilinin 3.3.1 sürümü duyuruldu. Ruby 3.3.1’i duyurmaktan mutluluk duyulduğu belirtilirken, sürümün; birçok özellik ve performans iyileştirmesi eklediği ifade ediliyor. Bu sürümün, özellikle güvenlik düzeltmeleri içerdiği belirtilirken; Regex aramasıyla rastgele bellek adresi okuma güvenlik açığı, RDoc’ta .rdoc_options içeren RCE güvenlik açığı ve StringIO’da arabelleğin aşırı okunması güvenlik açığı hatırlatılıyor. Nesne yönelimli bir programlama dili olan Ruby; Unix türevleri dışında Windows, Mac OS X, BeOS, Amiga, OS/2, Symbian gibi hemen hemen tüm platformlarda çalışabilen; GPL ile lisanslanmış, özgür bir yazılımdır. WASI (WebAssembly Sistem Arayüzü), bu tür kullanım durumları için tasarlanmıştır. Bu tür uygulamaların işletim sistemleriyle iletişim kurması gerekse de WebAssembly, sistem arabirimi olmayan bir sanal makinede de çalışır. WASI bunu standartlaştırır. Ruby 3.3.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve GitHub sayfasını inceleyebilirsiniz.


Continue Reading →

 

Ruby 3.3.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Docker 26.1.0 duyuruldu

İşletim sistemi imajlarını versiyonlayan, Apache versiyon 2 lisanslı, Go dili ile yazılmış sanallaştırma ve konteyner teknolojisi olan Docker‘in 26.1.0 sürümü, Paweł Gronowski tarafından duyuruldu. Bu sürümdeki çekme isteklerinin ve değişikliklerin tam listesi için ilgili GitHub kilometre taşlarına bakılması öneriliyor. Kullanımdan kaldırılan ve kaldırılan özellikler için buraya bakılabileceği söyleniyor. Hata düzeltmeleri ve geliştirmelerle gelen yeni sürümde, yerel Windows kapsayıcılarının, kapsayıcı adı çözümlemesi için dahili bir DNS sunucusuyla ve diğer aramalar için harici DNS sunucularıyla birlikte yapılandırıldığı söyleniyor. Docker; kişilere ya da kuruluşlara çeşitli gereksinimlerini, çoklu problemlerini çözmelerine izin veren eksiksiz bir konteyner platformu sunuyor. Debian, Ubuntu gibi dağıtımlar için ayrı ayrı uygulamalar sunan Docker; BT liderlerinin mimarlık ve altyapı kilitlenmesi korkusu olmaksızın tüm uygulama portföylerini kendi hızlarıyla etkin bir maliyet ile oluşturup yönetebilecekleri bir ortam sağlayan, kurumsal kullanıma hazır bir konteyner platformudur. Docker ayrıca, yeni uygulamalar oluşturmak için zaman ve kaynak ayırma imkanı da sağlar. Bilindiği gibi Docker, Community Edition (CE) ve Enterprise Edition (EE) olmak üzere iki sürüm sunuyor. 26.1.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Docker 26.1.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Nmap 7.95 duyuruldu

Bilgisayar ağları uzmanı Gordon Lyon (Fyodor) tarafından C/C++ ve Python programlama dilleri kullanılarak geliştirilen bir network güvenlik tarayıcısı olan Nmap‘ın (Network Mapper) 7.95 sürümü duyuruldu. Yeni sürüm, düzinelerce performans iyileştirmesi, hata düzeltmesi ve özellik geliştirmesi içeriyor. Npcap (Windows ham paket yakalama ve iletim sürücüsü) 1.75’ten en son sürüm 1.79’a yükseltilirken; changelog adresinde açıklanan birçok performans iyileştirmesi, hata düzeltmesi ve özellik geliştirmesinin yapıldığı ifade ediliyor. Ağa bağlı herhangi bir bilgisayarın işletim sistemi, çalışan fiziksel aygıt tipleri, çalışma süresi, yazılımların hangi servisleri kullandığı, yazılımların sürüm numaraları, bilgisayarın ateş duvarına sahip olup olmadığı, ağ kartının üreticisinin adı gibi bilgiler öğrenebilme olanağı sağlayan yazılım; GPL (General Public Licence) ile lisanslıdır. Taranan ağın haritasını çıkarabilen ve ağ makinalarında çalışan servislerin durumlarını, işletim sistemlerini, portların durumlarını gösteren Nmap’in 7.95 sürümü hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için resmi duyurusu yapıldığı zaman değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Nmap 7.95 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Manjaro Linux testing 24.0 RC duyuruldu

Manjaro testing update 24.0 RC sürümü duyuruldu. Manjaro testing update 24.0 RC’yi duyurmaktan mutluluk duyulduğu söylenirken sistemin Xfce masaüstü ortamı dışında, KDE Plasma ve Gnome versiyonlarının da yansılarda yerini aldığını ifade edilirken, bunlara Plasma ARKDEP’i de ekleyebilmek istedikleri söyleniyor. Şu anda halen KDE 6 ve yeni GNOME ile kararlı bir şekilde güncelleme yapmayı engelleyen bazı sorunlar olduğu söyleniyor. Manjaro’nun yaklaşan 24.0 sürümü için ISO’ları test etmeye başlamak gerektiği belirtilirken; Plasma, Gnome ve XFCE‘ye odaklanılacağı; karışıma Plasma ARKDEP’in de ekleneceği ifade ediliyor. Manjaro Linux testing 24.0 RC hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Manjaro Linux testing 24.0 RC edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

APT 2.9.2 kararsız olarak duyuruldu

APT’nin 2.9.2 kararsız sürümü, Debian FTP yöneticileri tarafından duyuruldu. Yeni sürüm; bağımlılık kalıpları, bağımlılıklar, çatışmalar vb. eklenmiş olarak geliyor. Yeni sürüm hakkında daha geniş bilgi edinmek için debian.org sayfasının ziyaret edilebileceği söyleniyor. Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT ile yazılım kurma ya da kaldırma, sistemi güncelleme, çekirdeği derleme gibi işlemleri uçbirim üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Önemli bir bölümü C++ programlama dili ile yazılan APT’nin bir kısmını libapt kütüphanesi oluşturur. Genellikle apt-get ve apt-cache olarak kullanılan APT ile tüm Debian GNU/Linux temelli dağıtımlarda program indirme, kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri ile sistem genelinde yükseltme işlemleri mümkündür. APT 2.9.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

APT’nin diğer paket yönetim araçlarına göre çok sayıda üstünlüğü vardır. Sözgelimi, temel internet bağlantılarının (SSH) kolay kullanımı ve sistem yönetim betiklerinin kullanılabilmesi bunlardan bazılarıdır. Yerel paket içeriklerini depolardaki en son paketlerle güncellemek için şu komut kullanılır: sudo apt-get update. Sistemi yükseltmek için öncelikle yukarıda açıklandığı gibi paket içeriğini güncellemek sonra da şu kodu döndürmek gereklidir: sudo apt-get upgrade. apt-get komutunun paket yükleme ve kaldırma gibi işlevlerini /var/log/dpkg.log kayıt dosyasından görebilirsiniz. APT hakkında daha fazla bilgi edinmek için uçbirime şu komutu yazın: apt-get help. APT 2.9.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0