SQLite 3.45.3 duyuruldu

En yaygın SQL veritabanı motoru olan SQLite’in 3.45.3 sürümü duyuruldu. Kullanıcıların, yazılımı çeşitli değişiklikler ve hata düzeltmeleriyle gelen yeni sürüme yükseltmelerinin önemli olduğu ifade ediliyor. Uygulama tanımlı SQL işlevleri için SQLITE_RESULT_SUBTYPE özelliği eklenen yeni sürümde, sqlite3_result_subtype()’ı çağıran tüm uygulama tanımlı SQL fonksiyonlarının bu yeni özelliğe kaydedilmesi gerektiği ifade ediliyor. Bunun yapılmaması, sqlite3_result_subtype() çağrısının işlem yapılmayan bir işlev gibi davranmasına neden olabileceği belirtilirken, tüm JSON işlevleri, JSONB adı verilen yeni bir dahili ayrıştırma ağacı biçimini kullanacak şekilde yeniden yazıldığı ifade ediliyor. JSON üreten işlevlerin yeni sürümleri, JSON metni yerine ikili JSONB oluşturuyor. Çeşitli hata düzeltmeleri ve performans iyileştirmeleri yapılmış bulunuyor. SQLite 3.45.3 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

SQLite 3.45.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 125.0 duyuruldu

Hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox’un 125.0 sürümü duyuruldu. Bu sürüm için notların hâlâ hazırlandığı ve hazır olduğunda burada yayınlanacağı belirtilirken, en güncel sürümün edinilmesi isteniyor. Çeşitli güvenlik düzeltmeleriyle gelen yeni sürüm ve ilke güncellemeleri ve kuruluşa ait özel hata düzeltmeleri hakkında bilgiyi Firefox 125.0 sürüm notlarını inceleyerek bulmak mümkün. Mozilla Firefox 125.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebileceksiniz. Güvenlik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcı; casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme korumasına sahip ve getirdiği binlerce yararlı eklentiyle istenilen biçimde kişiselleştirilebiliyor. Çoğu eklenti Firefox ile öntanımlı biçimde kullanılabildiği halde; HTML5, XHR, MathML, SMIL için destek standartları geliştirilen; kimi kararlılık sorunlahttps://www.mozilla.org/en-US/firefox/125.0/releasenotes/rı da giderilen Mozilla Firefox, web ve eklenti geliştiricileri için donanımsal hızlandırılmış grafikler ve HTML5 gibi teknolojileri yetenekleriyle ve önemli ölçüde iyileştirilen JavaScript performansı ile geliyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 90′dan fazla dilde kullanılabiliyor.

Continue Reading →

 

Mozilla Firefox 125.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

PipeWire 1.0.5 duyuruldu

GNU/Linux altında ses ve videonun işlenmesini büyük ölçüde iyileştirmeyi amaçlayan bir proje olan PipeWire‘in 1.0.5 sürümü, Wim Taymans tarafından duyuruldu. Bunun, önceki sürümlerle uyumlu API ve ABI olan bir hata düzeltme sürümü olduğu belirtilirken, pw_stream artık arabelleklerdeki zaman damgalarını ve beklenenleri raporlayabildiği ifade ediliyor. GStreamer öğesinin artık yeniyi kullanarak daha doğru zaman damgalarına sahip olduğu belirtilirken, FFADO modülünün artık askıya alma ve devam ettirme işlemlerini daha iyi gerçekleştirdiği söyleniyor. Hatalı biçimlendirilmiş filtreler ayrıştırılırken v4l2’deki bir gerilemenin düzeltildiği söyleniyor. Bunun dışında, başka bazı küçük hata düzeltmeleri ve iyileştirmeler, birçok belge güncellemesi de yapılmış bulunuyor. PipeWire 1.0.5 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 PipeWire 1.0.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

APT 2.9.1 kararsız olarak duyuruldu

APT’nin 2.9.1 kararsız sürümü, Debian FTP yöneticileri tarafından duyuruldu. Yeni sürüm; bağımlılık kalıpları, bağımlılıklar, çatışmalar vb. eklenmiş olarak geliyor. Yeni sürüm hakkında daha geniş bilgi edinmek için debian.org sayfasının ziyaret edilebileceği söyleniyor. Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT ile yazılım kurma ya da kaldırma, sistemi güncelleme, çekirdeği derleme gibi işlemleri uçbirim üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Önemli bir bölümü C++ programlama dili ile yazılan APT’nin bir kısmını libapt kütüphanesi oluşturur. Genellikle apt-get ve apt-cache olarak kullanılan APT ile tüm Debian GNU/Linux temelli dağıtımlarda program indirme, kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri ile sistem genelinde yükseltme işlemleri mümkündür. APT 2.9.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

APT’nin diğer paket yönetim araçlarına göre çok sayıda üstünlüğü vardır. Sözgelimi, temel internet bağlantılarının (SSH) kolay kullanımı ve sistem yönetim betiklerinin kullanılabilmesi bunlardan bazılarıdır. Yerel paket içeriklerini depolardaki en son paketlerle güncellemek için şu komut kullanılır: sudo apt-get update. Sistemi yükseltmek için öncelikle yukarıda açıklandığı gibi paket içeriğini güncellemek sonra da şu kodu döndürmek gereklidir: sudo apt-get upgrade. apt-get komutunun paket yükleme ve kaldırma gibi işlevlerini /var/log/dpkg.log kayıt dosyasından görebilirsiniz. APT hakkında daha fazla bilgi edinmek için uçbirime şu komutu yazın: apt-get help. APT 2.9.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

OpenJPH 0.11 duyuruldu

Yüksek verimli J2K (HTJ2K) / JPH desteği için JPEG-2000 bölüm 15’in açık kaynak uygulamasını sağlayan OpenJPH projesi, düşük gecikmeli Yüksek Verimli JPEG-2000 görüntülerini ve diğer yetenekleri işlemek için yeteneklerini genişletmek üzerinde çalışıyor, OpenJPH 0.11 piyasaya sürüldü ve DFS (aşağı faktör örnekleme) için ilk desteği ve ATK (keyfi dönüşüm çekirdeği) işaretleyicileri için kısmi destek sağlandığı söyleniyor. Bu DFS ve kısmi ATK desteğinin OpenJPH ile düşük gecikmeli HTJ2K görüntü kodlamasını desteklemeye yönelik olduğu söyleniyor. DFS işaretleyici segmenti destekleniyor, ATK işaretleyici segmenti kısmen destekleniyor. DWT SIMD de yeniden uygulanarak AVX512 DWT desteği de eklenmiş bulunuyor. OpenJPH 0.11 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

OpenJPH 0.11 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0