Nmap 7.95 duyuruldu

Bilgisayar ağları uzmanı Gordon Lyon (Fyodor) tarafından C/C++ ve Python programlama dilleri kullanılarak geliştirilen bir network güvenlik tarayıcısı olan Nmap‘ın (Network Mapper) 7.95 sürümü duyuruldu. Yeni sürüm, düzinelerce performans iyileştirmesi, hata düzeltmesi ve özellik geliştirmesi içeriyor. Npcap (Windows ham paket yakalama ve iletim sürücüsü) 1.75’ten en son sürüm 1.79’a yükseltilirken; changelog adresinde açıklanan birçok performans iyileştirmesi, hata düzeltmesi ve özellik geliştirmesinin yapıldığı ifade ediliyor. Ağa bağlı herhangi bir bilgisayarın işletim sistemi, çalışan fiziksel aygıt tipleri, çalışma süresi, yazılımların hangi servisleri kullandığı, yazılımların sürüm numaraları, bilgisayarın ateş duvarına sahip olup olmadığı, ağ kartının üreticisinin adı gibi bilgiler öğrenebilme olanağı sağlayan yazılım; GPL (General Public Licence) ile lisanslıdır. Taranan ağın haritasını çıkarabilen ve ağ makinalarında çalışan servislerin durumlarını, işletim sistemlerini, portların durumlarını gösteren Nmap’in 7.95 sürümü hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için resmi duyurusu yapıldığı zaman değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Nmap 7.95 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Manjaro Linux testing 24.0 RC duyuruldu

Manjaro testing update 24.0 RC sürümü duyuruldu. Manjaro testing update 24.0 RC’yi duyurmaktan mutluluk duyulduğu söylenirken sistemin Xfce masaüstü ortamı dışında, KDE Plasma ve Gnome versiyonlarının da yansılarda yerini aldığını ifade edilirken, bunlara Plasma ARKDEP’i de ekleyebilmek istedikleri söyleniyor. Şu anda halen KDE 6 ve yeni GNOME ile kararlı bir şekilde güncelleme yapmayı engelleyen bazı sorunlar olduğu söyleniyor. Manjaro’nun yaklaşan 24.0 sürümü için ISO’ları test etmeye başlamak gerektiği belirtilirken; Plasma, Gnome ve XFCE‘ye odaklanılacağı; karışıma Plasma ARKDEP’in de ekleneceği ifade ediliyor. Manjaro Linux testing 24.0 RC hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Manjaro Linux testing 24.0 RC edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

APT 2.9.2 kararsız olarak duyuruldu

APT’nin 2.9.2 kararsız sürümü, Debian FTP yöneticileri tarafından duyuruldu. Yeni sürüm; bağımlılık kalıpları, bağımlılıklar, çatışmalar vb. eklenmiş olarak geliyor. Yeni sürüm hakkında daha geniş bilgi edinmek için debian.org sayfasının ziyaret edilebileceği söyleniyor. Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT ile yazılım kurma ya da kaldırma, sistemi güncelleme, çekirdeği derleme gibi işlemleri uçbirim üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Önemli bir bölümü C++ programlama dili ile yazılan APT’nin bir kısmını libapt kütüphanesi oluşturur. Genellikle apt-get ve apt-cache olarak kullanılan APT ile tüm Debian GNU/Linux temelli dağıtımlarda program indirme, kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri ile sistem genelinde yükseltme işlemleri mümkündür. APT 2.9.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

APT’nin diğer paket yönetim araçlarına göre çok sayıda üstünlüğü vardır. Sözgelimi, temel internet bağlantılarının (SSH) kolay kullanımı ve sistem yönetim betiklerinin kullanılabilmesi bunlardan bazılarıdır. Yerel paket içeriklerini depolardaki en son paketlerle güncellemek için şu komut kullanılır: sudo apt-get update. Sistemi yükseltmek için öncelikle yukarıda açıklandığı gibi paket içeriğini güncellemek sonra da şu kodu döndürmek gereklidir: sudo apt-get upgrade. apt-get komutunun paket yükleme ve kaldırma gibi işlevlerini /var/log/dpkg.log kayıt dosyasından görebilirsiniz. APT hakkında daha fazla bilgi edinmek için uçbirime şu komutu yazın: apt-get help. APT 2.9.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Audacity 3.5.0 duyuruldu

Windows®, Mac®, GNU/Linux® ve diğer işletim sistemleriyle kullanılabilen özgür ve ücretsiz bir sayısal ses düzenleme, kaydetme yazılımı olan Audacity’nin 3.5.0 sürümü, Vitaly Sverchinsky tarafından duyuruldu. Audacity projelerini audio.com’a kaydetmeye olanak tanıyan yeni bir bulut tasarruf özelliği sunulduğu belirtilirken, bunun, herhangi bir cihazdan çalışmaya, başkalarıyla paylaşmaya ve işbirliği yapmaya ve bir şeyler ters gittiğinde önceki sürümleri geri yüklemeye olanak tanıdığı söyleniyor. Audacity artık içe aktarılan döngülerin temposunu otomatik olarak algılayabiliyor ve bunları tempoya uygun olacak şekilde ayarlayabiliyor. Eklenti yöneticisi yeniden düzenlenirken, seçim ayarlama imleçlerinin görünümünün değiştirildiği söyleniyor. Audacity ile canlı ses kaydı yapabilir; WAV, AIFF, FLAC, MP2, MP3 ya da Ogg Vorbis ses dosyalarını düzenleyebilir; kaset ve kayıtları sayısal kayıt ya da CD biçimine dönüştürebilir; sesleri kesebilir, kopyalayabilir, ekleyebilir ya da karıştırabilir; bir kaydın hızını ya da tonunu değiştirebilirsiniz. Audacity 3.5.0 hakkında bilgi sahibi olmak için sürümler ya da değişiklik sayfalarını incelemek mümkündür.

Continue Reading →

 

Audacity bir grup gönüllü tarafından geliştirilmiş ve GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) koşulları altında yayınlanan özgür ve ücretsiz dağıtılan bir yazılımdır. Audacity projesinin geliştirilmesini desteklemek için yapılan bağışlar memnuniyetle kabul edilmektedir. Audacity 3.5.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 125.0.2 duyuruldu

Hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox’un 125.0.1 sürümü duyuruldu. En kısa sürede, en güncel sürümün edinilmesi isteniyor. Firefox 125’te kısa süre önce gönderilen ve potansiyel olarak güvenilmez URL’lerden yapılan indirmeleri daha proaktif bir şekilde engelleyen değişikliklerin geri alındığı belirtilirken, gelecekteki bir sürümde bu korumaların düzeltilip yeniden etkinleştirilmesi planlandığı söyleniyor.  Mozilla Firefox 125.0.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebileceksiniz. Güvenlik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcı; casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme korumasına sahip ve getirdiği binlerce yararlı eklentiyle istenilen biçimde kişiselleştirilebiliyor. Mozilla Firefox, web ve eklenti geliştiricileri için donanımsal hızlandırılmış grafikler ve HTML5 gibi teknolojileri yetenekleriyle ve önemli ölçüde iyileştirilen JavaScript performansı ile geliyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 90′dan fazla dilde kullanılabiliyor.

Continue Reading →

 

Mozilla Firefox 125.0.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Nautilus dosya yöneticisinin 46.1 sürümü duyuruldu

GNOME masaüstü ortamının resmi dosya yöneticisi olan Nautilus‘un 46.1 sürümü duyuruldu. Sıkıştır iletişim kutusunda Enter ile arşiv oluşturmanın mümkün olduğu belirtilirken, bir dosya ve klasörü sıkıştırırken oluşan çökmenin düzeltildiği söyleniyor. Salt okunur dosya sistemlerinden kopyalarken izinlerin korunduğu belirtilirken, diğer Konumlardan çalışmayan küresel aramanın devre dışı bırakıldığı ifade ediliyor. Bu arada, çeşitli çeviri güncellemeleri de yapılmış bulunuyor. Yeni sürüm hakkında  bilgi edinmek için 46.1 haberler sayfasını incelemek mümkündür. Önceleri Eazel Inc. adlı şirketin projesi olarak başlayan Nautilus, günümüzde özgür bir yazılım olarak GNOME projesi tarafından geliştiriliyor. 1.4 sürümünden itibaren GNOME’da Midnight Commander’ın yerine kullanılmaya başlanan Nautilus, GONME’un varsayılan dosya yöneticisi oldu. Nautilus’u kullanarak dosyalar ve klasörler arasında gezinmek, onları gruplamak, değiştirmek ya da silmek mümkündür. Sekmeli tarama özelliği sayesinde, klasörlerin arasında gezinirken birden çok pencere açmak yerine, tek pencerede birden çok işlemi yürütebilmeyi mümkün kılan Nautilus, root haklarıyla açılırsa, sistem dosyalarını düzenleme olanağı sunar.

Continue Reading →

 

Nautilus 46.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GNOME Shell ve GNOME Mutter’in 46.1 sürümleri duyuruldu

GNOME Shell ve GNOME Mutter’in 46.1 sürümleri duyuruldu. Çakışan oturumun bildiriminin iyileştirildiği belirtilen GNOME Shell’de, Kore OSK düzenine geçiş seviyesi eklendiği söyleniyor. Bildirimlerdeki işaretleme desteği de düzeltilmiş bulunuyor. X11 nvidia’da giriş gecikmesinin düzeltildiği belirtilen GNOME Mutter’da ise ikincil GPU’lardaki taramanın düzeltildiği söyleniyor. Her iki yazılımda da çeşitli çeviri güncelemeleri yapılmış bulunuyor. GNOME Shell ve GNOME Mutter’in 46.1 sürümleri hakkında bilgi edinmek için GNOME Shell ve GNOME Mutter’in haberler sayfası incelenebilir.

Continue Reading →

 

GNOME Shell ve GNOME Mutter 46.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0