Archive | İnternet

Apache Tomcat 10.1.23 duyuruldu

Genellikle Tomcat olarak anılan, Apache Software Foundation (ASF) tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir web sunucusu olan Apache Tomcat‘in 10.1.23 sürümü duyuruldu. Tomcat 10.1’in, Java 11 ve sonrasında çalışacak şekilde tasarlandığı ifade edilirken, yazılımda, bazı paylaşılan kitaplıkların (ki birçoğu JDK’nin parçasıdır), nesnelere yapılan başvuruları tuttukları ifade ediliyor. Bu dağıtımdaki tar dosyalarının, GNU tar uzantılarını kullandığı ve tar’ın GNU uyumlu bir sürümüyle kaldırılması gerektiği belirtiliyor. sessionCounter’in kullanımdan kaldırıldığı belirtilirken, makul bir yaklaşım olarak etkin oturum sayısı ve süresi dolmuş oturum sayısı eklendiği söyleniyor. Artık varsayılan olarak false olan trimCredentials ayarının değiştirilmesi de dahil olmak üzere RFC 7617 gereksinimlerini uygulamak için temel kimlik doğrulamasının güncellendiği belirtilirken, Tomcat 11’de trimCredentials ayarının kaldırılacağının unutulmaması isteniyor. bnd jar tanımlayıcısının OpenSSL FFM desteğini içerecek şekilde düzeltildiği söyleniyor. Bir açık kaynak geliştirici topluluğu tarafından Apache 2.0 lisansı altında geliştirilip muhafaza edilen Apache Tomcat; yüksek kullanılabilirlik özelliğine sahiptir. Apache Tomcat 10.1.23 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da  sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

  

Apache Tomcat 10.1.23 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
0

NGINX 1.26.0 duyuruldu

NGINX‘in 1.26.0 sürümünün duyurulduğu bildirildi. Onun, birçok heyecan verici yeni özellik ve iyileştirmeyle birlikte 1.26.0 sürümüne güncellendiği belirtilirken, bu sürümün, platformun yeteneklerini geliştirmeye ve kullanıcıların taleplerini karşılamasını sağlamaya odaklandığı ifade ediliyor. Stream modülde sanal sunucularla gelen yeni sürüm, ngx_stream_pass_module içeriyor. Akış modülündeki “listen” yönergesinin “deferred”, “accept_filter” ve “setfib” parametreleriyle gelen yeni sürüm, bazı mimariler için önbellek satırı boyutunun tespitini de sağlıyor. Bunun için, Piotr Sikora’ya teşekkür edildiği ifade ediliyor. Apple Silicon’da Homebrew desteğiyle gelen yeni sürüm, Windows çapraz derleme hata düzeltmeleri ve iyileştirmeler içeriyor. NGINX Gateway 1.26.0 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını ya da değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

NGINX Gateway Fabric sürümü 1.2.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Nmap 7.95 duyuruldu

Bilgisayar ağları uzmanı Gordon Lyon (Fyodor) tarafından C/C++ ve Python programlama dilleri kullanılarak geliştirilen bir network güvenlik tarayıcısı olan Nmap‘ın (Network Mapper) 7.95 sürümü duyuruldu. Yeni sürüm, düzinelerce performans iyileştirmesi, hata düzeltmesi ve özellik geliştirmesi içeriyor. Npcap (Windows ham paket yakalama ve iletim sürücüsü) 1.75’ten en son sürüm 1.79’a yükseltilirken; changelog adresinde açıklanan birçok performans iyileştirmesi, hata düzeltmesi ve özellik geliştirmesinin yapıldığı ifade ediliyor. Ağa bağlı herhangi bir bilgisayarın işletim sistemi, çalışan fiziksel aygıt tipleri, çalışma süresi, yazılımların hangi servisleri kullandığı, yazılımların sürüm numaraları, bilgisayarın ateş duvarına sahip olup olmadığı, ağ kartının üreticisinin adı gibi bilgiler öğrenebilme olanağı sağlayan yazılım; GPL (General Public Licence) ile lisanslıdır. Taranan ağın haritasını çıkarabilen ve ağ makinalarında çalışan servislerin durumlarını, işletim sistemlerini, portların durumlarını gösteren Nmap’in 7.95 sürümü hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için resmi duyurusu yapıldığı zaman değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Nmap 7.95 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 125.0.2 duyuruldu

Hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox’un 125.0.1 sürümü duyuruldu. En kısa sürede, en güncel sürümün edinilmesi isteniyor. Firefox 125’te kısa süre önce gönderilen ve potansiyel olarak güvenilmez URL’lerden yapılan indirmeleri daha proaktif bir şekilde engelleyen değişikliklerin geri alındığı belirtilirken, gelecekteki bir sürümde bu korumaların düzeltilip yeniden etkinleştirilmesi planlandığı söyleniyor.  Mozilla Firefox 125.0.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebileceksiniz. Güvenlik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcı; casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme korumasına sahip ve getirdiği binlerce yararlı eklentiyle istenilen biçimde kişiselleştirilebiliyor. Mozilla Firefox, web ve eklenti geliştiricileri için donanımsal hızlandırılmış grafikler ve HTML5 gibi teknolojileri yetenekleriyle ve önemli ölçüde iyileştirilen JavaScript performansı ile geliyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 90′dan fazla dilde kullanılabiliyor.

Continue Reading →

 

Mozilla Firefox 125.0.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Thunderbird 115.10.1 duyuruldu

Açık kaynak kodlu ve son derece gelişmiş özelliklere sahip ve oldukça güvenli bir e-posta istemcisi olan Mozilla Thunderbird’ün 115.10.1 sürümü duyuruldu. Thunderbird 115 hakkında yardım ve hızlı bir başlangıç için Thunderbird 115 Supernova SSS bölümüne bakılabileceği belirtilirken, Thunderbird 115’teki tüm yeni özellikler hakkında daha fazla bilgi için Thunderbird 115’teki yenilikler bölümüne bakılabileceği söyleniyor. Çeşitli görsel ve kullanıcı deneyimi iyileştirmeleriyle gelen yeni sürüm, güvenlik düzeltmeleri içeriyor. Her zaman olduğu gibi, kullanıcıların ne düşündüklerini ya da tespit ettikleri bir hatayı bildirmelerinin önemli olduğu ifade edilirken, sürüme ait paketler indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. Türkçe dahil 49 dili destekleyen Mozilla Thunderbird, Mozilla ailesinin diğer popüler üyesi Firefox gibi pek çok eklenti kullanma ve e-postaları farklı sekmelerde açma özelliklerine sahip. Bir e-postaya çift tıklandığında, iletinin yeni bir sekmede açılmasına imkan sağlayan yazılım, arşivleme ve arama altyapısı da içeriyor. Thunderbird, bu altyapıya entegre edilmiş “Akıllı Klasörler” özelliğiyle farklı e-posta hesaplarında saklanan mesajlarda ve arşivlerde daha hızlı ve kapsamlı arama yapılmasına olanak sağlıyor. Gelişmiş özelliklerden birini de Gmail entegrasyonu oluşturuyor. Thunderbird, en karmaşık idari ihtiyaçlarınızı karşılarken aradığınızı bulmanızı da kolaylaştırıyor. Mozilla Thunderbird 115.10.1 hakkında bilgi edinmek isteyenler sürüm notlarını inceleyebilir.

Continue Reading →

 

Mozilla Thunderbird 115.10.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Google Chrome ve Chromium’un 125.0.6422.5 sürümleri duyuruldu

Google Chrome ve Chromium‘un 125.0.6422.5 sürümleri duyuruldu. Google Chrome ile Chromium, 125.0.6422.5 sürümlerine yükseltilmiş bulunuyor, Windows, Mac ve GNU/Linux için kararlı kanalın duyurulmasından mutluluk duyulduğu belirtilirken, yeni sürümlerin bir dizi düzeltme ve iyileştirme içerdiği ifade ediliyor; yeni özellikler ve büyük çabalarla ilgili olarak Chrome ve Chromium blog gönderilerinin incelenmesi öneriliyor. Güvenlik açıklarının kararlı kanala ulaşmasını önlemek için geliştirme döngüsü sırasında ekiple birlikte çalışan tüm güvenlik araştırmacılarına teşekkür etmek istediklerini belirten geliştirici ekip, her zaman olduğu gibi, devam eden iç güvenlik çalışmalarının çok çeşitli düzeltmelerden sorumlu olduğunu ifade ediyor. Google Chrome ve Chromium 125.0.6422.5 sürümleri hakkında fikir edinebilmek için Chrome ve Chromium sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 Google Chrome ve Chromium 125.0.6422.5 sürümlerini edinmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

0

BIND 9.18.26 duyuruldu

Adını BIND (Berkeley Internet Name Domain), geliştirildiği Berkeley üniversitesinden alan günümüz Internetinin tartışmasız en popüler alan adı sunucu yazılımı olan BIND‘in 9.18.26 sürümü duyuruldu. Sürüm, indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. Çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen yeni sürümde, RFC 8310, Bölüm 8.1’e göre, TLS üzerinden DNS bağlantısı kurulurken uzak sertifika doğrulanırken konu alanının denetlenmemesi gerektiği belirtiliyor. Bunun yerine yalnızca SubjectAltName’in işaretlenmesi gerektiği söyleniyor. Ne yazık ki, kriptografik kitaplıkların oldukça eski bazı sürümlerinde konu alanını yok sayma özelliğinin olmayabileceği, sertifika yetkilileri tarafından verilen üretime hazır sertifikaların çoğunda SubjectAltName ayarı olacağından, bunun üretim kullanımı açısından sonuçları minimum düzeyde olacağı belirtiliyor. Bu gibi durumlarda konu alanının dikkate alınmayacağı hatırlatılıyor. BIND’in geliştirilmesi Internet Yazılım Konsorsiyumu (Internet Software Consortium) tarafından yapılmaktadır ve web sayfalarından özgür olarak indirilebilir. BIND 9.18.26 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 BIND 9.18.26 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
0