Çekirdek bir işletim sistemin kalbidir. Kabaca, kullanıcı seviyesindeki yazılımlarla donanım arasındaki köprü vazifesini görür. Yaygın inanışın aksine Linux bir işletim sistemi değil bir işletim sistemi çekirdeği projesidir. Dağıtım denilen şey teorik anlamda başlı başına bir işletim sistemidir. Fakat günlük kullandımda işletim sisteminin adı Linux olmuştur. Linux çekirdeği 1991 yılında Finlandiyalı bir üniversite öğrencisi olan Linux Torvalds tarafından geliştirilmeye başlanmıştır ve bugün dünyadaki en büyük özgür yazılım projesidir. GNU projesinin lokomotifi konumundadır.
Başlıyoruz
Öncelikle şunu belirtelim; Linux çekirdeğini derlemek buradan okuduğunuz kadar basit bir işlem olmayacaktır. Çünkü yaptığınız işin bir kıymeti olması için çekirdeği kendiniz ayarlamalısınız. Eğer bunu yapamazsanız ve sadece yeni bir sürüme geçmek istiyorsanız Pardus’un config dosyasını kullanabilirsiniz. İşe çekirdeğin kodlarını edinmekle başlıyoruz.
Eğer Linux çekirdek arşivinden tarball olarak indirdiyseniz öncelikle yerine kopyalayıp sembolik bağ oluşturmamız gerekiyor. Çekirdeği indirdiğiniz dizinde şu komutu verin. Linux-2.6.25 çekirdeğini kullandığınızı farzediyorum.
tar -xjvf linux-2.6.25.tar.bz2 -C /usr/src && ln -sfn linux-2.6.25 linux Ardından cd /usr/src/linux Komutu ile kaynak kodlar dizinine girin. Şimdi şu komutu verin, make menuconfig İşte bütün mesele burada... Bu komut ile çekirdeği ayarlayabileceğiniz bir menüler bütünü açılacak. Bundan sonrası tamamen sizin becerinize, kullandığınız PC'yi tanımanıza ve GNU/Linux bilginize bağlı. Burada yapacağınız hatalar bu çekirdeğin çalışmamasına, sistemin yeteneklerinin kısıtlanmasına ve bazı donanımlarınızın çalışmamasına neden olabilir. Tabii bu durum sadece bu çekirdek için geçerli. Sistemi başka bir çekirdekle başlattığınızda herşey normale dönenecektir. Eğer bu şartları sağlamıyorsanız Pardus'un /boot dizini altında bulunan .config dosyasını(gizlidir) /usr/src/linux dizinine taşıyın ve make menuconfig komutunu boşuna uygulamayın... Derleme işlemi Tüm bu adımları sorunsuz geçtiyseniz çekirdeğimizi derleyebiliriz. Şu komutla devam ediyoruz. make && make modules_install Bilgisayarınızın gücüne bağlı olarak değişecek derleme süresince bekledikten ve günlük PC yaşantınıza devam ettikten sonra şu komutu vererek yeni çekirdeği /boot dizinine gönderiyoruz. Kurulum cp arch/i386/boot/bzImage /boot/linux-2.6.25-ozel Tüm bu işlemlerin ardından sıra GRUB ayarlarına geliyor. Yeni çekirdeği GRUB'a eklemeliyiz. Grub ayarları title=Linux 2.6.25-ozel root (hd0,0) kernel /boot/kernel-2.6.25-ozel root=/dev/sda1 Yukarıda bir Grub girdisi örneği verdim. Bunu kendize göre düzenleyerek menu.lst dosyasını kaydedin. Mutlu son Şimdi sıra bilgisayarı yeniden başlatmakta. Sisteme yeni çekirdekle giriş yapın. INIT'e kadar olan süreci kazasız belasız atlatırsanız muhtemelen X'in açıldığı aşamada takılacaksınız. Çünkü kullandığınız kapalı kaynak kodlu ekran kartı sürücüleri yeni çekirdeğe göre derlenmedi ve artık çalışmıyorlar. Bu sorunu /etc/X11/xorg.conf dosyasında açık kaynak kodlu sürücüleri etkinleştirerek aşabilirsiniz. Grafik ortama giriş yaptıktan sonra ekran kartı sürücülerini elle kurmaktan başka bir çözüm öneremiyorum şu an... Aynı durum çekirdekle birlikte derlenmeyen ticari donanım modülleri içinde geçerli. pardus-linux.org