Archive | Aralık, 2019

Sailfish OS yeni bir on yıla hazırlanıyor

Hatırlanacağı gibi, yaklaşık 10 yıl önce, Nokia’nın işten çıkardığı mühendisler tarafından kurulan Jolla adlı şirketin ilk akıllı telefonu Jolla, Finlandiya’dan Hong Kong’a kadar 136 ülkede satışa sunulmuştu. Eski Nokia çalışanlarının kurduğu şirket, telefon üzerinde Sailfish OS adlı bir işletim sistemi kullanıyordu. 10 yıllık bir sürecin ardından, Sailfish OS için yeni bir 10 yıllık süreç için hazırlıklar sürdürülüyor. Geliştirici ekibin, blog.jolla’da paylaştığı yazıyla, gündemdeki bazı ayrıntılar dile getirildi. Buna göre; Buna ek olarak, ürün yol haritasının Sailfish OS geliştiricileri için çeşitli önemli güncellemeler içerdiği belirtiliyor: Derleyici araç zincirinin güncellenmesi, SDK geliştirme çalışmaları ve geliştiricilere yerel Sailfish OS uygulamaları oluşturmada daha iyi hizmet verilmesi için belgelerle daha fazla API sunulması tasarıları bunlardan bazıları. Bu arada, kimi çevreler, blogda çok fazla ayrıntının paylaşılmadığını düşünüyor ve duruma eleştirel bir tavır koyuyor.

Continue Reading →

Geliştirici ekip; 2019 boyunca, çeşitli kullanıcı deneyimi iyileştirmeleri, uygulama yönetimi ve yeniden tasarımı için geliştirmeler ve önemli özellikler ile artık uyumlu Sailfish cihazları için Android 8.1 düzeyindeki uygulamalar için destek de dahil olmak üzere, benzersiz Linux uygulamalarındaki Android uygulamalarının bir başka sürümünü yayınladıklarını söylüyor. Jolla yeni lisanslama politikasıyla müşterileri çekmek için çalışırken, Sailfish X topluluk programları yoluna devam ediyor. Kullanıcı arabirimi için güvenlik mimarisinin iyileştirilmesi, gizliliği koruyan çok kullanıcılı destek ve bulut tabanlı hizmetler için yeni etkinleştiricilerin gündeme alınması ilk ifade edilen ayrıntılar. Yeni ülkelerde, yeni lisanslama ortaklıkları üzerinde çalıştıklarını belirten geliştirici ekip, bu işlerin üstesinden gelmenin çok zaman aldığını ve 2020’nin ilk yarısında bunları çözmek ve yaşamak için çok çalışacaklarını söylüyor. Konu hakkında ayrıntılı bilgiyi blog.jolla.com’da Sami Pienimäki’nin yayımladığı yazıda bulabilirsiniz.

0

Zenwalk Linux Current-15.0-191231 çıktı

Slackware Linux tabanlı, Xfce masaüstü ortamıyla sunulan hafif bir dağıtım olan Zenwalk Linux’un Current-15.0-191231 sürümü çıktı. Henüz resmi bir duyuru yapılmadığı ya da dağıtımın web sayfasında herhangi bir bilgi verilmediği için, sürüme ilişkin yeterli bilgi edinme olanağı yok. Ancak sürüme ait ISO kalıpları indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. Slackware Current ve Zenwalk native’den gelen yüzlerce paket güncellemesine ek olarak, yeni ve güncel uygulamalarr ile yeni bir masaüstü temalarının sistemle birlikte kullanıma sunulmuş olacağı düşünülüyor.

Continue Reading →

Zenwalk Linux Current-15.0-191231 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Apodio 12-beta0.4.1 çıktı

Geniş bir açık kaynak ses ve video yazılım koleksiyonuyla kullanıma sunulan Ubuntu tabanlı Fransa kökenli dağıtım Apodio‘nun 11 sürümünün beta versiyonu çıktı. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiğini hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica edildi. Ayrıca sistem yönetimi için grafik araçlar içeren sistemin mümkün olduğunca basit ve sezgisel olması amaçlanıyor. Xubuntu 16.04.1 LTS üzerine yapılandırılan sürümde systemback kullanılması tercih edilmiş. Apodio 11-beta hakkında bilgi edinmek için projenin ilgili sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Apodio 11-beta edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Trisquel GNU/Linux 9.0 Alpha duyuruldu

FSF’nin gnu.org adresinde yalnızca özgür yazılım kullanan ve öneren GNU/Linux dağıtımları listesinde yer alan Ubuntu tabanlı Trisquel GNU/Linux’un “Flidas” kod adlı 8.0 sürümünün alpha sürümü, Trisquel GNU/Linux projesi tarafından duyuruldu. Şimdilik sadece “Yüklemeden Trisquel’i dene” seçeneğiyle sürümün denenmesi ve grafik yükleyicinin sıkı bir şekilde test edilmesi isteniyor. Karşılaşılan sorunların dağıtımın forum sayfasına gönderilmesi rica ediliyor. Trisquel Mini 9 ya da minimal Trisquel 9 iso kalıplarının henüz hazır olmadığı, ancak netinstaller ile temel sistemin minimum kurulumundan başlayabilineceği ve hafif bir masaüstü ortamı kurulabileceği ifade ediliyor. Trisquel GNU/Linux 9.0 Alpha hakında bilgi edinmek için forum ortamında paylaşılan kısa mesajı inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Trisquel GNU/Linux 9.0 Alpha edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0