Archive | Şubat, 2024

KDE Plasma’nın mega sürümü 6.0 duyuruldu

İkinci sürüm adayı 31 Ocak 2024‘te duyurulan KDE Plasma‘nın mega sürümü 6.0 duyuruldu. KDE Plasma 6.0, ayrıca Twitter üzerinden duyuruldu. KDE topluluğunun; KDE Plasma 6.0’ı, KDE Frameworks 6.0’ı ve KDE Gear 24.02’yi gururla sunduğu belirtilirken, GNU/Linux tabanlı işletim sistemleri için çağdaş, zengin özelliklere sahip açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamı olan KDE Plasma’nın mega sürümünün Windows 11 tarafından desteklenmeyen donanımlar için bile son teknoloji ürünü bilgisayar deneyiminin tüm avantajlarını sunduğu ifade ediliyor. Ayrıca, Steam Deck ve birçok dizüstü bilgisayar ve ultrabook gibi, Plasma’nın üzerinde kurulu geldiği birçok zarif makine arasından da seçim yapılabileceği söyleniyor. KDE Plasma 6.0 ile teknoloji yığının iki büyük yükseltmeden geçtiği: Uygulama çatısı Qt’nin en son sürümüne geçildiği ve çağdaş GNU/Linux grafik platformunun artık Wayland öntanımlı olarak sunulduğu söyleniyor. Genel görünüm ve masaüstü ızgarası efektlerinin tek bir efektte birleştirildiği ve dokunmatik yüzey hareketlerinin büyük ölçüde geliştirildiği belirtilirken, Wayland kullanan Plasma oturumlarının, artık yüksek devingen erim (HDR) için kısımsal destek içerdiği ifade ediliyor. Her bir ekran için ayrı bir ICC profili ayarlanabileceği, Plasma’nın, renkleri buna göre ayarlayacağı söyleniyor. Plasma’nın erişilebilirlik desteğini geliştirmek adına, renk körlüğü için düzeltme süzgeçleri desteği eklenen yazılım; kırmızı, yeşil, mavi renk körlüklerine karşı yardımcı oluyor.

Continue Reading →

Axo1otl’un güneşin canlı enerjisi ile kuyruklu yıldızın göksel dansı arasındaki devingen etkileşimi yakalayan büyüleyici ‘Kızıl Ağaç’ duvar kağıdıyla masaüstünün dönüştürüldüğü ifade edilirken, KDE Plasma 6.0 sürümünde, panel artık öntanımlı olarak yüzüyor. KDE Plasma’nın hâlâ her zamanki gibi büyük ölçüde yapılandırılabilir olduğu belirtilirken, hatta istenirse, bu ayarların Plasma 5’teki hallerine geri getirilebileceği söyleniyor. Ayarlar uygulamasının daha kullanıcı dostu olacak ve daha az iç içe geçmiş sayfa içerecek biçimde iyileştirildiği, ayarlar sayfasında çok sayıda düğmenin araç çubuğuna taşınarak diğer uygulamalarla tutarlılığının artırıldığı ve gerçek içerik için ek alan oluşturulduğu ifade ediliyor. İki yıl önce, KWin’deki bazı büyük mimari iyileştirmeler nedeniyle kaldırılan ünlü küp efektine geri dönüldüğü belirtiliyor. KDE Gear 24.02’nin, birçok uygulamayı Qt6’ya geçirdiği belirtilirken, Esinti’deki değişikliğe ek olarak birçok uygulamanın, arayüzlerinde daha çerçevesiz bir görünümü benimsediği ifade ediliyor. KDE Plasma’nın mega sürümü 6.0’ın duyurulduğu sayfayı inceleyerek, yeni özelliklerin hepsinden haberdar olabilirsiniz. KDE Plasma’nın mega sürümü 6.0’ı edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Calamares 3.3.4 duyuruldu

Bağımsız bir sistem kurulumcusu olan Calamares’in 3.3.4 sürümü, Adriaan de Groot tarfından duyuruldu. Calamares ekibinin Calamares 3.3.4’ü duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade ediliyor. Böylelikle Calamares 3.3.0 için dördüncü yama sürümü de çıkarılmış bulunuyor. Bu sürüm, (varsayılan pybind11’in aksine) Boost::Python modüllerinin kullanıcıları için düzeltmeler içeren başka bir hızlı takip sürümü olarak geliyor. Kabuk sürecinde ve bağlamsal süreçte yeni özellikler olduğu belirtilirken, süreç iş modüllerinin artık komutlar için kabuk süreciyle aynı kuralları izlediği ilfade ediliyor. Bazı çökmeler ve Qt6 tuhaflıklarının da düzeltildiği söyleniyor. Calamares 3.3.4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da GitHub sürümler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Tüm dağıtımlar için bir kurulum aracı olarak düşünülen Calamares ile ilgili ilk fikir Mayıs 2014’te çıkmış ortaya. Blue Systems’in desteği ile Haziran 2014’te sıfırdan başlayan süreç; KaOS, Manjaro, Maui ve Netrunner geliştiricilericilerinin değerli katkılarıyla bugünlere gelmiş. Sürece sonradan, Fedora, BBQLinux, OpenMandriva ve KDE Visual Design Group katılmış. Hem DOS hem de GPT bölüm tablosuna destek veren Calamares; otomasyon ve yeniden boyutlandırma işlevselliğine sahip bulunuyor. Calamares 3.3.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Ogre 14.2.0 duyuruldu

Windows (tüm ana sürümler ve WinRT), GNU/Linux, Mac OSX, Android ve iOS desteği içeren 3D sahneleri oluşturmak için gereken çabayı en aza indirmek ve 3D uygulamasından, yani Direct3D/OpenGL’den bağımsız olmak için tasarlanmış basit, kullanımı kolay bir oyun motoru olan Ogre‘nin 14.2.0 sürümü, Pavel Rojtberg tarafından duyuruldu. Bu sürümün, bazı önemli hata düzeltmeleri ve özellik eklemeleri içerdiğini belirten Rojtberg; 14.x serisinin tüm kullanıcılarına güncelleme yapmalarını önerdiklerini söyledi. Rojtberg; değişikliklere ilişkin ayrıntılı bilgi edinmek isteyenlerin sürüm notlarını inceleyebileceklerini ifade etti. ImGui kullanmanın avantajının, Linux’ta Wayland uyumluluğu için gerekli olan Xaw gibi platforma özel araç setlerinden kurtulabilmeyi sağladığını belirten Rojtberg; diğer platformlar için bunun yalnızca kullanıcı arayüzünü birleştirdiğini söyledi. Ogre 14.2.0 hakkında bilgi sahibi olmak için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.


Continue Reading →

 

Ogre 14.2.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

WordPress 6.5 Beta 3 duyuruldu

WordPress’in 6.5 no’lu yeni seriden sürümünün üçüncü beta versiyonu, Lauren Stein tarafından duyuruldu. WordPress 6.5 Beta 3, wordpress.org’dan indirebilir durumda. WordPress 6.5 Beta 3’ün indirilmeye ve test edilmeye hazır olduğunu belirten Stein; WordPress kurulumunda WordPress Beta tester eklentisinin kurulup etkinleştirilebileceğini ve böylece WordPress 6.5 Beta 3’ün test edilebileceğini; ayrıca, doğrudan indirme sayfasından Beta 3 sürümünün indirilip, elbet bir WordPress web sitesine yüklenebileceği söyleniyor. Bu arada 6.5’in final sürümü için 26 Mart 2024’ün hedeflendiği belirtilirken, sürümdeki her şeyin olabilecek en iyi olmasını sağlamanın anahtarının sürümün test edilmesine yönelik katkılar olduğu söyleniyor. WordPress 6.5 3’ün, Beta 2 sürümünden bu yana, 35’ten fazla bilet dahil olmak üzere editöre yönelik 45’ten fazla güncelleme içerdiği belirtiliyor. Matt Mullenwegg tarafından geliştirilmeye başlanan ve şu an dünyada pek çok kişi veya kuruluş tarafından yaygın olarak kullanılan GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir kişisel içerik yönetim sistemi olan WordPress 6.5 Beta 3’ün bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. WordPress 6.5 Beta 3 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

WordPress 6.5 Beta 3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Tails 6.0 duyuruldu

İrlanda kökenli, Debian GNU/Linux tabanlı ve internet taraması sırasında güçlü kişisel gizlilik ve anonimlik özellikleri içeren bir live DVD/USB dağıtımı olan Tails‘in (The Amnesic Incognito Live System) 6.0 sürümü duyuruldu. Debian 12 (Bookworm) ve GNOME 43 üzerine yapılandırılan sürümün, Tails’te bulunan yazılımların çoğunun yeni sürümlerini ve ayrıca bazı önemli güvenlik ve kullanılabilirlik iyileştirmelerini içerdiği söyleniyor. Varsayılan olarak GNOME 43 masaüstü ortamıyla birlikte gelen ve donanım arızalarını teşhis etmeye, kötü amaçlı USB aygıtlarına karşı koruma sağlamaya ve kalıcı depolama için destek sağlamaya yardımcı olmak üzere kalıcı depolama için hata algılama özelliğine sahip olduğu söylenen yeni sürüm; yeni otomatik bağlama özelliğiyle şifrelenmiş cihazları destekliyor. Yeni otomatik bağlama özelliğinin şifrelenmiş cihazları desteklediği, ayrıca şifrelemenin kilidini otomatik olarak açmak için bir şifre girmenin isteneceği belirtiliyor. Tor Tarayıcı’da artık dosyaların daha fazla klasöre kaydedebileceği belirtilirken, kalıcı depolama alanı bozulduğunda, Tails’in artık hoş geldiniz ekranında dosya sistemini açtığınızda dosya sistemini onarmaya çalışacağı söyleniyor. Tor tarayıcının 13.0.9’a, Thunderbird’ün 115.7’ye güncellendiği belirtiliyor. Tails 6.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da tüm değişiklikleri görmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

   

Tails 6.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

SDDM 0.21 duyruldu

SDDM‘nin 0.21 sürümü, Harald Sitter tarafından duyruldu. SDDM ekibinin, SDDM’nin 0.21.0 sürümünün yayınlandığını duyurmaktan gurur duyduğunu belirten Sitter; değişikliklerin listesinin CHANGELOG dosyasında bulunabileceğini söyledi. SDDM 0.21 ile Wayland desteğinin halen “deneysel” olarak kabul edildiği belirtilirken, ancak geçen yıl SDDM 0.20’de bulunan ön kodla karşılaştırıldığında onu daha iyi bir duruma getirmek için birçok iyileştirme yapıldığının görüldüğü ifade ediliyor. Simple desktop display manager (Basit masaüstü ekran yöneticisi; SDDM), X11 ve Wayland pencereleme sistemleri için bir grafiksel oturum açma programı ve oturum yöneticisi olarak kullanılıyor. SDDM, C++11programlama dilinde sıfırdan yazılmış olup, QML aracılığıyla tema oluşturulmasını destekliyor. Qt tabanlı masaüstü ortamları KDE ve LXQt’nin standart görüntü yöneticisi olan yazılım, genişlemeden bu yana kararlı bir şekilde Debian’da da kullanılıyor. SDDM 0.21 hakkında bilgi edinmek için GitHub sürümler sayfasını inceleyebilirsiniz.


Continue Reading →

 

SDDM 0.21 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

KiCad 8.0.0 duyuruldu

Elektronik tasarım otomasyonu (EDA) için açık kaynak kodlu bir yazılım paketi olan KiCad‘in 8.0.0 sürümü, Jon Evans tarafından duyuruldu. GNU GPL v3 altında lisanslanmış olan yazılım, önde gelen bir CAD programıdır. Açık donanım ürünlerini tasarlamada System76 için kullanılan KiCad, yaklaşık 31 yıl önce geliştirilmeye başlanmıştır. 1992 yılında orijinal yazarı Jean-Pierre Charras tarafından kullanıma sunulan yazılımın yeni sürümünün; diğer farklı CAD/EDA tasarım yazılımlarından içe aktarma desteğini, yeni bir malzeme listesi dışa aktarıcısını, simülatör kullanıcı arayüzünün revizyonu ve yeni simülasyon özelliklerini, ayrıca 3D görüntüleyici iyileştirmelerini ve çok daha fazlasını geliştirdiği ifade ediliyor. KiCad 8.0.0’ın PCB editörü ayrıca yeni bir şekil iyileştirme özelliği, yeni veri dışa aktarma özellikleri eklemiş ve KiCad CLI’de iyileştirmeler yapılmış bulunuyor. KiCad’in komut satırı arayüzünün artık malzeme listesinin (BOM’lar) dışa aktarılmasına, glTF ve VRML 3D modelin dışa aktarılmasına, DRC ve ERC’nin artık CLI’den çalıştırılmasına ve diğer çeşitli özelliklere izin verebiliyor olduğu söyleniyor. KiCad ismi, Jean-Pierre Charras’ın arkadaşı bir şirketin ilk harflerinin “Ki” ile “Cad” birleşmesinden gelmektedir. KiCad 8.0.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

KiCad 8.0.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0