Archive | Aralık, 2020

KDE neon 20201231 çıktı

KDE Plasma desktop ve KDE topluluğu yazılımlarıyla bir live DVD olarak yapılandırılan Kubuntu tabanlı dağıtımın yeni sürümü , henüz resmi olarak duyurulmadı ama 20201231 sürümüne ait ISO kalıpları indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Resmi KDE platformlarından biri olan KDE Neon, ortalama bir kullanıcıyı ilk izlenimleri için etkilemek için pek çok şey sunuyor. Artık Ubuntu 20.04 LTS tabanlı olarak gelen sistem, kullanımı kolay bir arayüz sağlıyor ve özelleştirme seçenekleri oldukça geniş. Sistemin, KDE hayranları için harika bir seçim olduğu açıkça görülüyor. Bilindiği gibi KDE neon; KDE Plasma masaüstü ortamının en yeni sürümüyle kullanıma sunuluyor. Bilindiği gibi KDE Plasma’nın en son sürümü duyurusu 1 Aralık 2020‘de yapılan 5.20.4, KDE Frameworks’un en son sürümü 5.77.0 ve KDE Applications’ın en son sürümü ise 20.08.2‘dir. KDE neon 20201224’ün bu unsurlarla birlikte geleceği sanılıyor. Otomatik bir QA içermeyen unstable versiyonu gibi, KDE uygulamalarının beta Git kollarından paketlerle gelen testing versiyonu da otomatik QA içermez. Sistem, ayrıca, Pinebook ARM dizüstü bilgisayarlar için bazı sürücüler içeren Pinebook Remix versiyonuyla da geliyor.

Continue Reading →

KDE neon 20201231 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Apple Silicon’u destekleyen PyCharm 2020.3.2 duyuruldu

PyCharm‘ın 2020.3.2 sürümü, Valeria Letusheva tarafından duyuruldu. PyCharm 2020.3.2 Apple Silicon’u desteklediğini belirten Letusheva; bunun, Mac’i M1 çipi ile kullananlara özel bir haber olarak geldiğini müjdeledi. Letusheva; bunun web sitesinden veya Toolbox uygulaması aracılığıyla (Apple M1 için kıullanılabilir bölümü altında) Apple Silicon için ayrı PyCharm yükleyicisinin indirilebileceğini söyledi. Bunun dışında, PyCharm 2020.3.2 Jupyter dizüstü bilgisayarlar için hata ayıklamayı destekliyor ve Alt + Shift + Enter (veya Mac için Option + Shift + Enter) kullanarak hücre hücre hata ayıklama yapabiliyor. Letusheva; PyCharm 2020.3.2’de düzeltilen hataların tam listesi için sürüm notlarına bakılabileceğini söyledi. PyCharm 2020.3.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

PyCharm 2020.3.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Mesa 20.3.2 duyuruldu

Mesa‘nın 20.3.2 sürümü Dylan Baker tarafından duyuruldu. Baker; Mesa 20.3.2’yi, yani bir hata düzeltme sürümünü duyurmaktan memnun olduğunu belirtti. Sürümü, Noel ve yeni yıl nedeniyle küçük bir armağan olarak değerlendirdiklerini söyleyen Baker; sürümün sürücülerin yanı sıra çekirdek mesa, derleyiciler, pencere sistemleri ve galyum içerdiğini belirtti. Bunun, 2020 için planlanan son sürüm olduğunu belirten Baker; gelecek yıl görüşebileceklerini söyledi. Mesa 20.3.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Mesa 20.3.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

e-posta istemcisi Mutt’un 2.0.4 sürümü duyuruldu

Düşük kaynak kullanımıyla ön plana çıkan, fazlasıyla yapılandırılabilir bir komut satırı e-posta istemcisi olan Mutt‘un 2.0.4 sürümü duyuruldu. Yeni sürümün; bir hata düzeltme sürümü olduğu söyleniyor. Sürüme ilişkin ayrıntıların sürüm notlarından edinilebileceği belirtiliyor. Yalnızca e-posta okumak için tercih edilen Mutt; bir metin editörü, POP/IMAP posta alıcısı ve MTA ile birlikte tam teşekküllü bir e-posta istemcisi olmaktadır. Mutt’un konfigürasyon dosyalarını, kullanıcının $HOME dizinindeki .muttrc klasörü içinden takip edebilirsiniz. Mutt’u Debian GNU/Linux ve türevi sistemlere aptitude install mutt komutuyla kolaylıkla kurabilirsiniz. Mutt 2.0.4 hakkında bilgiyi projenin haberler ya da günceleme sayfalarında bulabilirsiniz.

Continue Reading →

Mutt 2.0.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanalabilirsiniz.
0

BusyBox 1.33.0 duyuruldu

Debian GNU/Linux dağıtımının kurulum programının çalıştırılabilmesi için oluşturulan ve Linux sistemde kullanılmak üzere geliştirilen 2 disketlik BusyBox‘ın 1.33.0 sürümü duyuruldu. Kurulum için gerekli ufak fakat çok sık kullanılan uygulamaları (cp, mv, tar, ls, sh, find, init vb.) yeniden yazarak tek bir uygulama üretmek ve böylece yerden kazanmak amacıyla yazılan BusyBox; yer kazancını, uygulamaların sık kullanılmayan özelliklerini desteklemeyen sürümlerinin yeniden yazılmasıyla gerçekleştiriyor. Mesela “find” komutu normalde onlarca parametre ile çalıştırılabilirken; Busybox içerisinden çıkan “find”, sadece en sık kullanılan beş parametresini destekliyor. Böylece, en temel uygulamalar yeniden yazılmış ve sonuçta 300-400 kB büyüklüğündeki bir dosya ile, her biri ayrı ayrı kullanıldığında normalde 4-5 MB toplam yer kaplayacak olan uygulamalar ile aynı işlevsellik büyük ölçüde sağlanabilmiştir. BusyBox kullanımı, sistemde, disk alanından kazanç sağlar. BusyBox 1.33.0 hakkında fikir edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirisiniz.

Continue Reading →

BusyBox 1.33.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0