Archive | Ağustos, 2022

LibreOffice Calc Guide 7.4 yayımlandı

Bilindiği gibi, 18 Ağustos 2022‘de duyurulan LibreOffice 7.4.0 topluluk sürümünün Calc Guide 7.4 belgesi; LibreOffice dokümantasyon ekibinden Skip Masonsmith ve Kees Kriek tarafından kullanıma sunuldu. LibreOffice Calc Guide 7.4’ün hemen kullanıma sunulduğunu duyurmaktan mutluluk duyduklarını belirten Masonsmith ve Kriek; rehberin Calc’ın başlangıç ​​seviyesinden ileri düzey kullanıcılarına yönelik olduğunu ifade ettiler. LibreOffice Calc’ın özelliklerini ve işlevlerini tanıtan kitabın, yalnızca elektronik tabloları kullanma konusunda bir eğitim olmadığı, bazı bölümlerin, Calc’ın nasıl kullanılacağını açıklarken temel elektronik tablo kullanımına aşina olunduğunu varsaydığı ifade ediliyor. Skip Masonsmith; LibreOffice’in teknik yazı uzmanlarından oluşan dokümantasyon topluluğuna katılmaktan çok mutlu olduğunu, Calc Guide 7.4 güncellemeleri üzerinde çalışırken, herkes için en iyi sonucu sağlamak için ekip tarafından iyi bir şekilde desteklendiğini söyledi. Masonsmith; bunun harika bir deneyim olduğunu belirtti.

Continue Reading →

Konuya ilişkin olarak Olivier Hallot’un yazdığı ve blog.documentfoundation.org’da yayımlanan yazıya buradan ulaşabilirsiniz. LibreOffice dokümantasyon ekibinden Skip Masonsmith ve Kees Kriek’e bu çok hoş çalışmaları için teşekkür ediyoruz. LibreOffice Calc Guide 7.4’ü buradan ya da şuradan indirebilirsiniz. LibreOffice Bookshelf web sitesi de şu ana değin biriktirilen dökümanları görüntülemek için kullanılabilecek linklerdendir.

0

Maui 2.2.0 duyuruldu

Maui‘nin, Maui uygulamalarına ve dayandıkları çerçevelere yeni özellikler ve hata düzeltmeleri getiren 2.2.0 sürümü, Camilo Higuita tarafından duyuruldu. Maui 2.1.1’den beri Maui uygulama ve çerçeve setine yeni özellikler, hata düzeltmeleri ve iyileştirmeler eklediklerini söyleyen Higuita; Maui Shell bileşenleri ve yeni uygulamaların güncellendiğini ve yeni bir sürüm için gönderildiğini belirtti. Maui DE’nin, farklı form faktörlerinde GNU/Linux bilgisayarlar için uyumlu, modern, eğlenceli ve yakınsak bir ortam sunmayı amaçladığını belirten Higuita; sürümde, Maui Projesine MauiMan, Maui Ayarları, CaskServer, Agenda ve Paleta gibi yeni eklemeler ve Fiery tarayıcı, Strike IDE, Booth kamera uygulaması ve diğerleri gibi ilk kararlı sürümleri için hazırlanan yeni uygulamalar bulunduğunu söyledi. Ayrıca, Maui uygulamaları tarafından kullanılan en son kitaplıklarda güncellemeler olduğunu belirten Higuita; yayın programının da, projenin geliştirme iş akışıyla daha iyi uyum sağlamak için güncellendiğini ifade etti. Maui ayarlarının, mevcut ayarları grafiksel bir şekilde ortaya çıkarmak için şimdi MauiMan’ı da kullandığı belirtiliyor. Maui 2.2.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Maui 2.2.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

SeaMonkey 2.53.14 Beta 1 duyuruldu

Mozilla tarafından geliştirilen ve bir web tarayıcısı olduğu kadar aynı zamanda bir e-posta yöneticisi, HTML editörü, IRC sohbet programı ve haber takip programı olan SeaMonkey’in 2.53.14 sürümünün ilk beta versiyonu duyuruldu. Windows, Mac OS X ve GNU/Linux için 23 dili destekleyen yazılım, donanım hızlandırma ve geliştirilmiş JavaScript hızı gibi web teknolojilerine uygun son gelişmeleri sunuyor. Sürüm, uygulamada ve ayrıca temel platform kodunda yapılan bir dizi geliştirme, değişiklik ve düzeltmeyi içeriyor. Web uyumluluğu, adres defteri ve yardım belgelerinde bazı küçük güncellemeler ile eklentilerin kullandığı arayüzlerde bazı değişiklikler yapıldığı belirtiliyor. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. Bu nedenle, SeaMonkey 2.53.14 Beta 1’i denemeden önce profilin tam bir yedeğini almak gerekiyor. SeaMonkey 2.53.14 Beta 1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

SeaMonkey 2.53.14 Beta 1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

MakuluLinux 2022-08-19 Gamer duyuruldu

Microsoft Windows’un masaüstü arayüzüne benzemek üzere özelleştirilmiş bir Cinnamon masaüstü ortamı içeren bir masaüstü GNU/Linux dağıtımı olan MakuluLinux‘un 2022-08-19 Gamer sürümü duyuruldu. Hardcore Oyuncuları hedef alan, saf hız için önceden yüklenmiş, önceden yapılandırılmış ve optimize edilmiş tüm popüler oyun platformlarını sunan MakuluLinux 2022-08-19 Gamer, Shift’ten taşınan Elements ile birleştiğinde, bu sürüm, sadece mükemmel oyun platformunu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda son derece güzel ve son derece özelleştirilebilir bir sistem sunuyor. Wine ve Playonlinux önceden yüklenmiş ve yapılandırılmıştır. Makulu Gamer’daki yazılım merkezi hem Flathub hem de Snaps’i tam olarak destekler. Ubuntu tabanlı olarak gelen sistem, 5.15.xx (yükseltilebilir) Lİnux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor. GPU’lardan USB aygıtlarına ve yazıcılara kadar çok sayıda önceden yüklenmiş sürücüye sahip olan sistem; GNOME çerçevesi üzerinde tasarlanmış bulunuyor ve GNOME uzantılarının kullanımını destekliyor. 8 benzersiz masaüstü stili ve onlara uygun temalar ve duvar kağıdı yer alıyor. MakuluLinux 2022-08-19 Gamer hakkında fikir edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

MakuluLinux 2022-08-19 Gamer edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

qBittorrent 4.4.5 duyuruldu

µTorrent adlı programa alternatif olarak libtorrent kütüphanesi ile geliştirilen qBittorrent‘in 4.4.5 sürümü duyuruldu. Etkin macOS geliştiricileri/katkıda bulunanları olmadığı için macOS sürümünün iyi desteklenmediği belirtilirken, yardım etmeye istekli bir macOS geliştiricisinin, macOS ile ilgili sorunların bir listesi için hata izleyicisine gitmesinin dahi yeterli olacağı ifade ediliyor. Yeni sürümde, tüm işletim sistemleri için varsayılan yapıların 2.0.x’ten (RC_2_0) libtorrent 1.2.x’e (RC_1_2) geçtiği belirtilirken, libtorrent 2.0.x için yapıların da sunulduğu ifade ediliyor. Mıknatıs bağlantısı eklerken eksik izleyicilerin düzeltildiği söyleniyor. GNU Genel Kamu Lisansı ile kullanıma sunulan yazılım, GNU/Linux, Mac OS X, Windows, OS/2, FreeBSD gibi farklı platformlarda kullanılabiliyor. Tamamen anlaşılır bir arayüze sahip olan yazılım, alternatif hız limitleri, planlayıcı gibi diğer istemcilerin eklentilerle sahip olabildiği kimi özelliklere kendiliğinden sahip bulunuyor. Tüm torrent uzantılarını destekleyen qBittorrent; Türkçe dil desteği de veriyor. Kullanımı son derece basit, Qt ile yazılmış, sistem kaynaklarının kullanımı bakımından başarılı ve sorunsuz torrent istemcisi, sade ve basit bir arayüze sahip. qBittorrent size bilgisayarın başında olmasanız bile, bilgisayarınıza uzaktan bağlanıp qBittorrent uygulamasını kontrol etme olanağı tanıyor. Bunu ayarlamak için tek yapmanız gereken şey, web arayüzü sekmesine tıklayarak özelliğin etkinleştirilmesinden ibaret. Gelişmiş sekmesi, yeni kullanıcılardan çok tecrübeli kullanıcılara hitap eden qBittorrent, daha çok KDE masaüstü ortamı ile uyumlu. qBittorrent 4.4.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

qBittorrent 4.4.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Git 2.37.3 duyuruldu

Yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan, hız odaklı, dağıtık çalışan bir sürüm kontrol ve kaynak kod yönetim sistemi olan olan Git‘in 2.37.3 sürümü, Junio C Hamano tarafından duyuruldu.Sürümün, öncelikle ‘ana’ üzerinde biriken çeşitli düzeltmeleri geri yüklemek için hazırlandığını belirten Hamano; Windows’ta Python yorumlayıcısı oluşturmaya koşullu olarak izin verildiğini söyledi. “vimdiff3” gerilemesinin düzeltildiğini söyleyen Hamano; “sıfırlama” ve “ödeme” için seyrek dizin uyumluluğu çalışmasına yönelik düzeltmeler yapıldığını belirtti. Windows’ta lstat() öykünmesine düzeltme de gerçekleştirilmiş bulunuyor. İlk sürümü Linux çekirdeği‘nin geliştirilmesi sürecinde kullanılmak üzere 2005 yılında Linus Torvalds tarafından tasarlanıp geliştirilen, son Eclipse kullanıcı topluluğu anketi verilerine göre 2013 yılı itibariyle %30 pazar payına ulaşan Git’in ortaya çıkışı, çok sayıda Linux çekirdeği geliştiricisinin proje yönetimi için bir önceki sürüm kontrol sistemi olan BitKeeper’ı tercih etmesiyle başlamıştır. Andrew Tridgell, bir takım tersine mühendislik yöntemleriyle BitKeeper protokolüne müdahalelerde bulunmuş, ancak BitKeeper’ın telif haklarını elinde bulunduran Larry McVoy, BitKeeper’ın ücretsiz kullanımını reddeterek konuyu hukuki platforma taşıyınca BitKeeper’ın kullanımından vazgeçilmiş, böylece Git’in temelleri atılmıştır. 2.6.12-rc2 sürümlü Linux çekirdeğinin yayınlanmasının ardından Torvalds, kendi sürüm kontrol sistemini yazmaya karar vermiştir. Böylece, BitKeeper ve Monotone’dan esinlenilerek Git doğmuştur. Git 2.37.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Git 2.37.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Google Chrome ve Chromium 105.0.5195.52 duyuruldu

Google Chrome ve Chromium‘un 105.0.5195.52 sürümü duyuruldu. Google Chrome ile Chromium, 105.0.5195.52 sürümlerine yükseltilmiş bulunuyor. Windows, mac ve GNU/Linux için duyurulan sürümün bir dizi düzeltme ve iyileştirme içerdiği belirtilirken,  yeni özellikler ve büyük çabalarla ilgili olarak Chrome ve Chromium blog gönderilerinin incelenmesi öneriliyor. Bu sürümün, 24 güvenlik açığına ilişkin düzeltimi içerdiğini belirten Google Chrome ve Chromium geliştiricileri, daha fazla bilgi için Chrome ve Chromium güvenlik sayfasına bakılabileceğini söyledi. Google Chrome ve Chromium 105.0.5195.52 hakkında fikir edinebilmek için Chrome ve Chromium sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Google Chrome ve Chromium 105.0.5195.52 edinmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

0