Archive | Kasım, 2009

Linux Mint 8

Clement Lefebvre, kullanıcı dostu, Ubuntu 9.10 Karmic Koala tabanlı masaüstü Linux dağıtımı Linux Mint 8’i duyurdu. Kod adı “Helena” olan Linux Mint 8’i duyurmaktan ekip olarak mutlu olduklarını söyleyen Lefebvre, sürümün pek çok hata düzeltmeleri ve iyileştirmelerle birlikte geldiğini ifade etti. 2.6.31 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemde, Gnome 2.28 masaüstü ortamı ve X.Org 7.4 kullanılmış. Yeni bir Yükleme Yöneticisi ile gelen Linux Mint 8; OEM yüklemeleri için destek de sunuyor. Güncelleme Yöneticisi de artık yüklemek istemediğiniz paketleri tanımlayabilmenize olanak sağlıyor. Yazılım Yöneticisi ile çoklu yazılım yüklemek ve kaldırmak mümkün. Linux Mint 8 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu, sürüm notlarını ve neler yeni sayfasını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Linux Mint 8 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0

Musix GNU/Linux 2.0

Marcos Guglielmetti; Debian GNU/Linux 5.0 “Lenny” tabanlı %100 özgür bir dağıtım olan Musix GNU/Linux 2.0’ı duyurdu. Musix GNU/Linux 2.0; ses üretimi, grafik tasarımı ve video düzenleme için özel yazılım içeriyor. Bir yıllık sıkı bir topluluk çalışmasının ardından özgür MUSIX GNU/Linux işletim sistemini duyurmaktan mutlu olduklarını söyleyen Guglielmetti; Musix GNU/Linux 2.0’a iki şekilde sahip olunabileceğini ifade etti: Live DVD olarak (sabit diske yüklenebilir) ve USB (4 GB). 2.6.29.4 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış olan sistem, varsayılan olarak KDE masaüstü kullanıyor olsa da kullanıcı; GNOME, IceWM, Fluxbox, LXDE gibi farklı bir masaüstünü tercih edip kullanma şansına sahip. Iceweasel, Inkscape, Openoffice.org, GIMP, Blender, Pidgin gibi yazılımlarla gelen sistemin içeriğinde güncel uygulamalar bulunuyor: Ardour 2.8.4 (multitrack recorder), Hydrogen 0.9.4, Rosegarden 1.7.3, Rakarrack 0.40.0, Qtractor 0.4.2, Bristol 0.40.6, ZynaddsubFX 2.4, Plugins LADSPA ve LV2.
Continue Reading →

Musix GNU/Linux 2.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Musix GNU/Linux 2.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

 

0

FreeBSD 8.0

Serverlerin, masaüstü bilgisayarın ve gömülü aygıtların gözde işletim sistemi FreeBSD’nin resmi 8.0 sürümü yayımlandı. FreeBSD Proje ekibi; 2.26.3 GNOME ve 4.3.1 KDE masaüstü ortamlarına sahip FreeBSD 8.0’ı duyurmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. FreeBSD 8.0’da neler yeni? FreeBSD 8.0, FreeBSD Linux emülasyon katmanı 2.6.16 sürümüne güncellenmiş. “Vimage” adlı yeni bir sanallaştırma konteyneri uygulanmış. FreeBSD TTY katmanı; SMP’ye daha iyi destek veren ve sağlam kaynak kullanım özelliğine sahip bir yenisi ile değiştirilmiş. ZFS dosya sistemi 13. sürümüne güncellenmiş. FreeBSD NFS alt sistemi; artık hem istemci hem sunucu üzerinde RPCSEC_GSS kimlik doğrulamasını destekliyor. FreeBSD NFS alt sistemi şimdi NFSv2, NFSv3 ve NFSv4 desteği ile yeni bir deneysel uygulama içeriyor. Kablosuz ağ desteği katman (net80211) artık desteklenen ağ cihazları üzerinde birden çok BSS örneğini destekliyor. GCC koruma yığını (ayrıca ProPolice olarak da biliniyor) FreeBSD temel sisteminde etkinleştirilmiş bulunuyor.
Continue Reading →


FreeBSD 8.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu, sürüm vurgularını ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

FreeBSD 8.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

SimplyMEPIS 8.5 Alpha

Warren Woodford, Debian GNU/Linux 5.0 “Lenny” tabanlı SimplyMEPIS 8.5’in ilk alpha sürümünü duyurdu. SimplyMEPIS 8.5 Alpha’nın ana masaüstü yöneticisi KDE 4.3.2. Bu alpha sürümü yalnızca test etmek ve denemek için kullanmaları konusunda kullanıcıları uyaran Woodford; pek çok kullanıcının KDE 3.5.10 desteğini sürdürmelerini de istediklerini ifade etti. 2.6.32.rc8 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem; KDE 4.3.2 ile birlikte QT 4.5.3 içeriyor. SimplyMEPIS 8.5 Alpha, her zaman olduğu gibi pek çok kullanıcının ihtiyaç duyduğu tüm yazılımlarla birlikte geliyor. SimplyMEPIS 8.5 Alpha hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu okuyabilirsiniz.
Continue Reading →

SimplyMEPIS 8.5 Alpha edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

KNOPPIX 6.2

Varsayılan masaüstü LXDE olan Debian tabanlı popüler live CD/DVD KNOPPIX’in 6.2 sürümü, Klaus Knopper tarafından yayımlandı. KNOPPIX 6.2; bütünüyle Debian “Lenny”, “Testing” ve “Unstable” sürümlerden güncellenmiş bulunuyor. 2.6.31.6 Linux çekirdeği üzerine yapılandılan sistemde, X.Org 7.4 kullanılmış. Sistem performansı artırılmış; yükleme zamanı ve kaynak gereksinimleri en aza indirilmiş bulunuyor. Ağ yapılandırma, NetworkManager tarafından grafik modda idare ediliyor. Compiz de bir seçenek olarak sunulmuş bulunuyor. KNOPPIX 6.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

KNOPPIX 6.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Fedora 12

Fedora 12; GNOME 3.0’ın bir ön sürümü olan GNOME Shell, KDE 4.3 ve Xfce masaüstü ortamlarını kullanıyor. X. Org sunucu 1.7’ye güncellenmiş olan sistemin performansı optimize edilmiş bulunuyor. RPM; sıkıştırma için gzip’ten daha elverişli XZ kullanıldığı için daha küçük ve daha hızlı güncellemeler mümkün hale gelmiş durumda. Orjinal olarak Red Hat’tan Dan Williams tarafından geliştirilen NetworkManager, sistem ve mobil geniş bant bağlantılarını kolaylıkla gerçekleştiriyor. Birkaç yıldır, Theora, açık ve özgür bir format; ipotekli değil. Fedora 12; çok yüksek, kaliteli H.264 ile yeni Theora 1.1’i içermektedir. Fedora 12, AMD Radeon HD 2400 ve daha sonra grafik kartları için deneysel 3D desteği sunuyor. Fedora 11’de geliştirilen daha iyi bir web kamerası desteği özelliği, Fedora 12’de “daha ucuz bir web kamerasıyla daha iyi video kalitesi beklenebilir”e kadar varmış bulunuyor.
Continue Reading →

libv4l kütüphanesi geliştiricisi Hans de Goede konuyu burada anlatıyor. Empathy, varsayılan olarak Pidgin’in yerini alıyor. Fedora 12 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını okuyabilirsiniz.

Fedora 12’yi edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

openSUSE 11.2 "Edu Li-f-e"

Jigish Gohil; eğitsel uygulamalar içeren ve çocuklar ve öğrenciler için tasarlanan Sugar masaüstü yöneticisi ile LTSP server yazılımı içeren openSUSE 11.2 “Edu Li-f-e” sürümünü duyurdu. openSUSE 11.2 “Edu Li-f-e” sürümünü duyurmaktan gurur duyduklarını ifade eden Jigish Gohil; varsayılan olarak GNOME 2.28’i sunduklarını, bununla birlikte KDE 4.3.x, Sugar 0.86, IceWM masaüstü yöneticilerini seçeneklere eklemiş olduklarını vurguladı. openSUSE 11.2 “Edu Li-f-e” hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

openSUSE 11.2 “Edu Li-f-e” edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0