Archive | Temmuz, 2023

Manjaro Linux testing update 2023-07-31 duyuruldu

Manjaro testing update 2023-07-31 sürümü, Philip Müller tarafından duyuruldu. Manjaro testing update 2023-07-31’i duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Müller; sistemin Xfce masaüstü ortamı dışında, KDE Plasma ve Gnome versiyonlarının da yansılarda yerini aldığını ifade etti. Müller; bunun, testing sürüm güncellemesi olduğunu belirtti. Bazı Çekirdeklerin güncellendiğini belirten Müller; gamescope-plus’ı yeniden güncellediklerini söyledi. Pipewire 0.3.76, squashfuse 0.4.0 gibi güncel yazılımları da aldıklarını söyleyen Müller; olağan KDE-git, Python ve Haskell güncellemelerinin de yapıldığını söyledi. Python 3.11 ile gelen sürüme ait ISO kalıplarını indirme sayfasından edinmek mümkün. Manjaro Linux testing update 2023-07-31 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Manjaro Linux testing update 2023-07-31 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 116.0 duyuruldu

Hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox’un 116.0 sürümü duyuruldu. Bu sürüm için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. Güvenlik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcı; casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme korumasına sahip ve getirdiği binlerce yararlı eklentiyle istenilen biçimde kişisel hale getirilebiliyor. Çoğu eklenti Firefox ile öntanımlı biçimde kullanılabildiği halde; HTML5, XHR, MathML, SMIL için destek standartları geliştirilen; kimi kararlılık sorunları da giderilen Mozilla Firefox, web, eklenti geliştiricileri için donanımsal hızlandırılmış grafikler ve HTML5 gibi teknolojileri yetenekleriyle ve önemli ölçüde iyileştirilen JavaScript performansı ile geliyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 90′dan fazla dilde kullanılabiliyor.

Continue Reading →

 

 

Mozilla Firefox 116.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

EasyOS 5.4.9 duyuruldu

Puppy Linux‘un geliştirdiği teknolojilerin ve paket biçimlerinin çoğunu kullanan Avustralya kökenli deneysel bir GNU/Linux dağıtımı olan EasyOS‘un Kirkstone serisi 5.4.9 sürümü, Barry Kauler tarafından duyuruldu. 2020 boyunca, x86_64 PC’ler için resmi sürümün, Debian 10.x Buster DEB’ler ile oluşturulan Buster serisi olduğu hatırlatılırken, EasyOS ayrıca OpenEmbedded (OE) çatalı kullanılarak kaynaktan derlenen paketlerle oluşturulduğu ve x86_64 için ikili paketleri derlemek için OE’nin Kirkstone sürümünün kullanıldığı söyleniyor. Easy deneysel bir dağıtım olmasına ve bazı bölümleri geliştirme aşamasında olmasına ve halen beta kalitesi olarak kabul edilmesine rağmen en son sürümün olgunlaştığı belirtiliyor. Kauler; 5.0’dan bu yana birçok değişikliğe uğrayan Kirkstone serisi sürüm 5.4’ün PKGget, SFSget, Flapi ve Appi olmak üzere dört paket yöneticisine sahip olduğunu ifade etti. Varsayılan yerleşik tarayıcı olarak Chromium kullanılıyor. Çok sayıda düzeltme, iyileştirme ve paket güncellemesi/değişikliğiyle gelen yeni sürümde, QEMU ve VirtualBox için gelişmiş video hızlandırma sağlayan Vmware/vmwgfx desteğinin artık yerleşik olduğu belirtiliyor. EasyOS 5.4.9 hakkında bilgi edinmek üzere sürüm duyurusu ya da sürüm notları incelenebilir.

Continue Reading →

 

 

EasyOS 5.4.9 sürümünü edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Barman 3.7.0 duyuruldu

PostgreSQL sunucularının uzaktan yedeklenmesi ve olağanüstü durum kurtarması için açık kaynak kodlu bir yönetim aracı olan Barman‘ın 3.7.0 sürümü, EDB tarafından duyuruldu. Yedekleme ve kurtarma yöneticisi Barman, PostgreSQL‘in sağlam ve güvenilir Point-In-Time Recovery teknolojisine dayanıyor ve DBA’ların eksiksiz bir yedekleme kataloğunu ve birden çok uzak sunucunun kurtarma aşamasını tek bir konumdan uzaktan yönetmesine olanak tanıyor. Barman, GNU GPL 3 altında dağıtılıyor ve EDB tarafından korunuyor. Barman 3.7.0 sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduğunu belirten EDB; bu sürümün, EBS birim anlık kalıplarını kullanan AWS desteği ekleyerek bulut depolama birimlerinin anlık kalıplarını alarak tam yedeklemeler oluşturan anlık kalıp backup_method desteğini genişlettiğini söyledi. barman-cloud-* betiklerindeki –profile seçeneğinin, –aws-profile olarak yeniden adlandırıldığını belirten EDB; yedekleme bildirimlerinin artık backup_method = rsync ile yapılan bir yedekleme tamamlandığında otomatik olarak oluşturulabileceğini söyledi. barman-cloud-* betiklerinin artık AWS S3 uyumlu nesne depolarındaki nesnelerde sayfalar arasında gezinmek için devam belirteçlerini doğru bir şekilde kullandıklarını belirten EDB; bunun, barman-cloud-backup-delete’in yedekleme silindikten sonra yalnızca en eski 1000 uygun WAL’ı silmesine neden olan bir hatayı düzelttiğini ifade etti. Barman 3.7.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Barman 3.7.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

SeaMonkey 2.53.17 çıktı

Mozilla tarafından geliştirilen ve bir web tarayıcısı olduğu kadar aynı zamanda bir e-posta yöneticisi, HTML editörü, IRC sohbet programı ve haber takip programı olan SeaMonkey’in 2.53.17 sürümü çıktı. Herhangi bir sürüm duyurusu yapılmamış olan sürüme ait paketler indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Windows, Mac OS X ve GNU/Linux için 23 dili destekleyen yazılım, donanım hızlandırma ve geliştirilmiş JavaScript hızı gibi web teknolojilerine uygun son gelişmeleri sunuyor. Bunun, 2.53.x serisinden artımlı bir güncelleme olduğu belirtilirken, temel platform kodundan bir dizi değişikliğin yanı sıra düzeltmeleri içerdiği ifade ediliyor. Artık web uzantısı sözlükleri ve dil paketleri için destek olduğu ve ağaçlar için yeni bir paylaşılan stil bulunduğu belirtiliyor. Web uyumluluğuna yönelik bazı küçük güncellemeler de bulunuyor. 

Continue Reading →

 

SeaMonkey 2.53.17 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

NuTyX 23.07.0 duyuruldu

Bir Fransız GNU/Linux dağıtımı olan ve “cards” adlı özel bir paket yöneticisi ile kullanıma sunulan ve Linux From Scratch‘ten türetilen NuTyX‘in çeşitli güncelleştirmeler ve yenilikler içeren 23.07.0 sürümü duyuruldu. NuTyX ekibinin, NuTyX 23.07.0 ve cards paket yöneticisinin yeni sürümü 2.6.99’u duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade ediliyor. flcards aracı yenilenen ve artık daha da basit bir arayüz sunulduğu belirtilirken, yeni bir tema ile yeni özel ISO JWM sunulduğu ifade ediliyor. packagekit paketi eklenen yeni sürüme, kartlar için bir arka uç eklendiği ve geliştirme aşamasında olduğu belirtiliyor. mybld -s komutunun artık bağımsız değişken olarak bir paket/koleksiyon gerektirdiği ifade ediliyor. xorg sunucusu grafik sunucusu sürüm 21.1.8’e, Mesa 3D library in 23.1.4’e, Gtk4 4.10.4 ve Qt 6.5.1’e güncellenmiş bulunuyor. Nvidia sürücüsü, 535.86.05 sürümüne güncellenirken, Python yorumlayıcısı, 3.11.4 sürümüne güncellenmiş bulunuyor. XFCE 4.18.3, MATE 1.26.1, GNOME 44.2, KDE Plasma 5.27.6 masaüstü ortamlarıyla gelen sürüm, ayrıca KDE Frameworks 5.108.0’ı ve KDE Dear 23.04.3’ü içeriyor. Thunderbird 115.0.1, Scribus 1.5.8, Libreoffice 7.5.4.2, Gimp 2.10.34 gibi birçok masaüstü uygulamasının da güncellenmiş olduğu söyleniyor. NuTyX 23.07.0 hakkında bilgi edinmek için projenin haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

NuTyX 23.07.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

MX Linux 23 çıktı

Üçüncü sürüm adayı 24 Temmuz 2023‘te çıkarılan AntiX ile MEPIS Linux topluluğu arasında bir işbirliği girişimi olarak doğan, Debian “stable” versiyonu üzerine yapılandırılan ve varsayılan masaüstü ortamı olarak Xfce kullanan MX Linux‘un 23 final sürümü çıktı. MX Linux 23 hakkında herhangi bir duyuru yapılmadığı için, sürüm hakkında bilgi edinmek ne yazık ki mümkün değil. Ancak, daha önceki sürüm adaylarıyla ilgili duyurularda belirtildiği gibi, ana değişikliğin, ESP bölümlerinin zorla biçimlendirilmesiyle ilgili bir sorunu düzeltmek için güncellenmiş bir yükleyici olduğu, bu nedenle, kurulum yapmadan önce yükleyicinin güncellenmesi gerektiğini hatırlatalım. Debian 12 “Bookworm”a dayalı olarak gelen sürüm, varsayılan duvar kağıtları ve temaların yanı sıra güncellenmiş çeviriler ve uygulamalar dahil olmak üzere bugüne kadarki tüm hata düzeltmelerini ve değişiklikleri içeriyor. Btrfs kurulumlarıyla ilgili birçok hata giderilirken, sistem; Xfce 4.18, KDE Plasma 5.27 ve Fluxbox 1.3.7 masaüstü ortamlarıyla kullanıma sunuluyor. Artık tüm versiyonlarda pulseaudio yerine pipewire & wireplumber kullanıldığı hatırlatılırken, UFW güvenlik duvarı varsayılan olarak etkin olduğunun unutulmaması isteniyor. Canlı önyükleme menülerinin artık en üst düzey menüde daha belirgin bir “medyayı kontrol et” işlevine sahip bulunduğu belirtiliyor. Tüm versiyonların artık orca ekran okuyucu ve bir ekran büyütme aracı içerdiği ifade ediliyor. 

Continue Reading →

 

MX Linux 23 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0