Archive | Eylül, 2022

PHP 8.0.24 duyuruldu

PHP’nin 8.0.24 sürümü duyuruldu. Çeşitli hataları giderilen ve kimi güvenlik düzeltmeleri ve kimi iyileştirmeler içeren yeni sürüm hakkında daha fazla bilgi edinmek için haberler veya yükseltme sayfalarını inceleyebilirsiniz. PHP, ilk olarak Rasmus Lerdorf tarafından, web üzerinden sayfasını ziyaret edenleri izlemek amacıyla bir dizi Perl betiği kullanılarak geliştirilmişti. Ancak insanlar bununla ilgilenmeye başlayınca, Lerdorf bir betik motoru oluşturmaya karar verdi. Ayrıca formlara da destek verdi ve böylece PHP/F1 biçimlenmiş oldu. Adı duyuldukça kimi geliştiricinin dikkatini çekti ve böylece bir API oluşturuldu: PHP3 meydana geldi. Ardından Zend motoruyla PHP4 geldi. Günümüzde PHP; bloglardan forumlara, portal sistemlerinden veri tabanlarına, sınıflardan fonksiyonlara her türlü işlevde kullanılıyor. PHP 8.0.24 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

PHP 8.0.24 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Calibre 6.6.1 duyuruldu

Ücretsiz, açık kaynak kodlu bir e-kitap yönetim yazılımı olan Calibre‘nin 6.6.1 sürümü duyuruldu. EPUB 3 kitaplarında HTML dosyalarına sağ tıkladığınızda, bunların İçindekiler (NAV belgesi) olarak işaretlendiği izin gördüğü belirtilirken, gizlenmiş yazı tiplerine sahip bir belgeyi EPUB 3’e dönüştürmenin çalışmaması probleminin düzeltildiği söyleniyor. Bilinmeyen CSS kuralları içinde yorumlar içeren kitapları işlerken oluşan bir hatanın da düzeltildiği söyleniyor. Calibre 6.6.1 hakkında bilgi edinmek için neler yeni sayfasını inceleyebilirsiniz. epub, cbz, mobi, fb2 gibi en popüler kitap formatları desteklenirken; GNU/Linux, Windows ve Mac OS X gibi değişik platformlar üzerinde çalışabilen Calibre; takip edilmek istenen blog ya da haber sitelerinin RSS beslemelerini otomatik olarak indirip, cihazda okumaya uygun bir biçime dönüştürebiliyor. Tüm kitapları bir kütüphanede saklayan ve internet üzerinden otomatik olarak kitap bilgilerini ve kitap kapaklarını indirebilen Calibre; kendi içinde tüm e-kitap biçimlerini açabilen bir okuyucu içeriyor. Üstelik, Calibre, tüm e-kitap biçimlerini birbirine çevirebilir. PDF ve EPUB biçimindeki kitapları, Kindle’ın açabileceği MOBI biçimine çevirmek mümkündür. Ya da tam tersi, MOBI biçimindeki kitapları Nook’ta açmak için EPUB biçimine çevirebilirsiniz. Bir başka seçenek de dönüştürme ekranında, Page Setup kısmından Output Profile olarak Kindle gibi seçimler yapabilmenizdir.

Continue Reading →

Calibre 6.6.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Red Hat Satellite 6.11.3 duyuruldu

Kuruluşların Red Hat Enterprise Linux altyapısının yama, provizyon ve abonelik yönetimini yönetmesini kolaylaştıran Red Hat Smart Management aboneliğinin bir parçası olan Red Hat Satellite’in 6.11.3 sürümü, Teknik Pazarlama Müdürü Matthew Yee tarafından duyuruldu. Red Hat Enterprise Linux temel altyapısının yama, provizyon ve abonelik yönetimini yönetmesini kolaylaştıran Red Hat Smart Management aboneliğinin bir parçası olan Red Hat Satellite’in 6.11.3 sürümünü duyurmaktan gerçekten memnun olunduğu ifade edilirken, şu an için Satellite 6.11’e yükseltmiş olan müşterilerin, yazım hatalarındaki talimatları izlemesi gerektiğini belirten Yee; 6.11’den önceki Satellite sürümlerini kullanan müşterilerin ise, yükseltme ve güncelleme Red Hat Satellite kılavuzu‘na başvurmaları gerektiğini söyledi. Red Hat Satellite 6.11.3 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Red Hat Satellite 6.11.3, Red Hat Linux abonelikleri olan tüm müşteriler için müşteri portalı üzerinden indirilebiliyor.

0

LXD 5.6 duyuruldu

Sanal makinelere benzer bir kullanıcı deneyimi sunan, ancak bunun yerine Linux konteynerlerini kullanan yeni nesil bir sistem konteyner yöneticisi olan LXD’nin 5.6 sürümü, Stéphane Graber tarafından duyuruldu. LXD ekibi, LXD 5.6’nın piyasaya sürüldüğünü duyurmaktan dolayı çok heyecanlı olduğunu duyururken; ister bazı kapsayıcıları, sanal makineleri çalıştırmak için LXD kullanıyor olunsun, ister kümeleme ve projeler ile ilgileniyor olunsun, her yerde iyileştirmelerle gelen başka bir yoğun LXD sürümünün sunulduğu ifade ediliyor. Grafana Loki desteğiyle gelen yeni sürüm, artık günlük mesajlarını ve yaşam döngüsü olaylarını merkezi bir Grafana Loki sunucusuna aktarabiliyor. Şimdi Infiniband to LXD VM’ler için destek eklendiği belirtilen yeni sürüm, hem fiziksel hem de sriov destekli infiniband cihaz türünü kullanarak kapsayıcılarla aynı şekilde etkili bir şekilde çalışıyor. Son olarak, LXD’nin metrikler API’sine yeni bir metrik eklendiği söyleniyor. Çok güçlü, ama oldukça basit bir REST API’si etrafında inşa edilen LXD, önceden hazırlanmış kalıplar olarak bulunur. LXD projesi, çeşitli şirketlerden ve bireysel katılımcılardan gelen katkılarla Canonical tarafından kurulmuş ve yönetilmektedir. Yerel bir unix soketi ve ağ üzerinden (etkinse) bir REST API’sini sergileyen ayrıcalıklı bir arka plan programı olan LXD’nin kendisi ile sağlanan komut satırı aracı gibi istemciler bu REST API’siyle her şeyi yapar. LXD 5.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

LXD 5.6 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

FocusWriter 1.8.3 duyuruldu

Dikkati dağıtmayan bir ortam sağlamak üzere yapılandırılan, bu nedenle de gizleme arabirimine sahip olan açık kaynak kodlu bir metin editörü olan FocusWriter; GNU/Linux ve Windows üzerinde çalışabilir. TXT, RTF ve ODT desteğine sahip olan yazılım, Türkçe dahil 20’den fazla dile destek sunuyor ve tamamen özelleştirilebiliyor. Tamamen özelleştirilebilir temalarla gelen yazılım, isteğe bağlı olarak daktilo ses efektleri veya yazım denetimi gibi olanaklar sağlayabiliyor. Enter tuşuna basıldığında ses efekti çalmaması sorunu giderilen yeni sürümde, dosyaları açarken ses efekti çalınması konusunun da düzeltildiği ifade ediliyor. Ayrıca, çeşitli çeviri Güncellemeleri yapılmış bulunuyor. FocusWriter 1.8.3 hakkıda bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

FocusWriter 1.8.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Shotcut Video Editor 22.09.23 duyuruldu

Video dosyaları üzerinde kodlama, filtreleme gibi düzenleme işlemlerini kolaylıkla ve hızlı bir şekilde yapmanızı sağlayan açık kaynak kodlu yazılım Shotcut‘un 22.09.23 sürümü duyuruldu. GPS grafiği video filtresi eklenen yeni sürümde, ana karelere oynatma kafasına yapıştırma özelliği eklenmiş bulunuyor. Fareyi kullanarak düzenleme faresine girmek için seçili bir kısayolu tek tıklamanın yeterli olduğu söyleniyor. Oynatma Listesinde bazen bir tarihin görünmemesi probleminin düzeltildiği belirtilirken, aha iyi/büyük/DNxHR seçeneği kullanılarak dönüştürülmüş veya tersine çevrilmiş bir klibi böldükten sonra ortaya çıkan ses hatalarının da düzeltildiği söyleniyor. FFmpeg 5.1.0’a yükseltilirken, AOM AV1 kodlayıcısı 3.4.0’a, libvpx VP8/9 kodlayıcı 1.12.0’a yükseltilmiş bulunuyor. FFmpeg sayesinde en son ses ve video formatları için destek sağlanan yazılımda, BMP, GIF, JPEG, PNG, SVG, TIFF, WebP gibi popüler görüntü formatlarını ve görüntü dizilerini destekleniyor ve yazılım 4K çözünürlük desteği ile geliyor. HDR’den SDR’ye ton eşleme yapılabilen yazılım ile video dosyalarına özel filtreler uygulayabilir; kesme, yorum ekleme, netlik, renk doygunluğu, bulanıklaştırma, keskinleştirme ve parlaklık değerlerini istenilen biçimde değiştirebilirsiniz. Shotcut Video Editor 22.09.23 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

shotcut

Shotcut Video Editor 22.09.23 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNUnet 0.17.6 duyuruldu

Eski güvensiz internet protokol yığınının yerini almak üzere oluşturulan; güvenli, dağıtılmış ve gizlilik önleyici uygulamalar oluşturmak için yeni bir ağ protokolü yığını olarak kullanıma sunulan GNUnet‘in 0.17.6 sürümü duyuruldu. Bu, gnunet 0.17.5 için bir hata düzeltme sürümü olduğu belirtiliyor. GNUnet projesinin artık web siteleri için herhangi bir kurulumda çözünürlüğü test etmek için kullanılabilecek bir GNS bölgesi yayınladığı ifade edilirken, yansıtma senkronizasyonu nedeniyle, tüm bağlantıların sürümden hemen sonra işlevsel olmayabileceği ifade ediliyor. GNUnet 0.17.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için gnunet.org’daki haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GNUnet 0.17.6 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabileceksiniz.

0