Archive | Ağustos, 2018

AUSTRUMI 3.8.5 çıktı

Sınırlı sistem kaynağı gerektiren ve Intel uyumlu herhangi bir yapı üzerinde çalışabilen, Letonya kökenli ve Slackware Linux tabanlı önyüklenebilir bir live GNU/Linux dağıtımı olan AUSTRUMI‘nin 3.8.5 sürümü çıktı. Henüz resmi duyurusu yapılmamış olan sürüm, indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Tüm sistemin ve tüm uygulamaların RAM üzerinden çalıştırıldığı belirtilirken, AUSTRUMI’nin hızlı bir sistem olarak kullanılabileceği hatırlatılıyor. AUSTRUMI 3.8.5 hakkında bilgi edinmek için resmi duyuru yapıldıktan sonra, projenin anasayfasından yararlanabileceksiniz.

Continue Reading →

AUSTRUMI 3.8.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

DNF 3.4.0 duyuruldu

DNF veya Dandified YUM; RPM tabanlı dağılımlar için Red Hat tarafından geliştirilmekte olan GPL 2 lisanslı yeni bir paket yöneticisi olan yazılımın 3.4.0 sürümü duyuruldu. Fedora 18 ile kullanıma sunulan yeni paket yöneticisi, Mayıs 2015’te kullanıma sunulan 22 no’lu sürümünden sonra Fedora’nın varsayılan paket yöneticisi olmuştur. C ve Python ile yazılan DNF, 6 no’lu sürümünden bu yana Mageia Linux için de alternatif bir paket yöneticisi olarak sunulmaktadır. Paket yönetimini RPM, libsolv ve hawkey kütüphanelerini kullanarak yapan yazılım, üst veriyi idare etmek ve paketleri indirmek için librepo’yu, comps verilerini etkili bir şekilde idare etmek ve işlemek için libcomps’u kullanıyor. DNF 3.4.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

DNF 3.4.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Linux Mint Debian Edition (LMDE) 3 “Cindy” Cinnamon duyuruldu

Beta sürümü 31 Temmuz 2018‘de duyurulan “Cindy” kod adlı Linux Mint Debian Edition (LMDE) 3 Cinnamon final sürümü, Clement Lefebvre tarafından duyuruldu. Bir Linux Mint projesi olan, Debian tabanlı versiyon “Linux Mint Debian Edition”ın (LMDE) son sürümü, önemli hata ve güvenlik düzeltmeleri dışında, sürekli olarak güncellenen Mint ve masaüstü bileşenleriyle geliyor. Varsayılan olarak kilitlenmiş olarak gelen root hesabıyla kullanıma sunulan sistem, live oturum, “mint” kullanıcı adı ve şifre ise boş biçimde enterlenmek suretiyle kullanılıyor. Sistem kendi “live-installer”ı dışında, LUKS tam disk şifreleme özelliğine sahip Calamares yükleyici de içeriyor. Linux Mint Debian Edition (LMDE) 3 “Cindy” Cinnamon hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Linux Mint Debian Edition (LMDE) 3 “Cindy” Cinnamon edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

ReactOS 0.4.10-RC çıktı

Rus kökenli, Microsoft Windows NT platformunun tasarımını klonlayarak yapılandırılan, ancak açık kaynak kodlu bir sistem olan ReactOS‘un 0.4.10 sürümünün sürüm adayı duyuruldu. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica edildi. Kurulum iyileştirmeleri, bellek yönetimi iyileştirmeleri, x64 mimarisi düzeltmeleri, çeşitli Win32 alt sistem eklentileri, FAT32 istatistik desteği üzerinde başlangıç çalışması, çeşitli kabuk geliştirmeleri gibi iyileştirmelerle gelen yazılımda, Btrfs önyükleme desteği de birleştirilmiş bulunuyor. ReactOS 0.4.10-RC hakkında bilgi edinmek için ilgili wiki sayfası incelenebilir.

Continue Reading →

ReactOS 0.4.10-RC edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

DOSBox 0.74-2 duyuruldu

Mevcut işletim sisteminizde DOS işletim sistemi ile çalışan intel 286, 386, 486 türü işlemcilerin benzetimini yapan açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir emülatör olan DOSBox’un 0.74-2 sürümü duyuruldu. Windows, Mac OS X, Linux, BeOS gibi değişik işletim sistemlerinde çalışabilen DOSBox; SDL kütüphanelerini kullanıyor. DOS ve x86 işlemcilerinin yanı sıra CGA, EGA, VGA, VESA grafiklerini ve Sound Blaster/Gravis Ultra ses sistemlerinin emülasyonunu yapabiliyor. Bilindiği gibi, Windows 98’den itibaren DOS programlarını windows altında çalıştırmak zorlaşmaya başladı. Bu geriye doğru uyumluluk sorunu DOS nostaljisi yaşamak isteyenlere zor anlar yaşatıyordu. İşte Windows 98’den itibaren bazı eski DOS programlarını ve oyunları çalıştırmak için ya eski bir 486 bulmak ya da DOS’un çalışmasını taklit eden programlar kullanmak gerekiyordu. DOSBOX bu işi yapan bir program. DOSBOX’ı kurmak için konsola şu komutu yazmanız yeterli: sudo apt-get install dosbox. Konuya ilişkin olarak Sevgili Özgür ILGIN’ın sayfasını ziyaret etmenizi öneriyoruz. DOSBox 0.74-2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

DOSBox 0.74-2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GnuPG 2.2.10 duyuruldu

GPL lisanslı bir özgür yazılım olan GnuPG‘nin (ya da GPG) 2.2.10 sürümü, Werner Koch tarafından duyuruldu. Yeni bir sürümü duyurmaktan memnuniyet duyduklarını söyleyen Koch; bunun bir bakım sürümü olduğunu belirtti. Zengin bir kütüphane ile sunulan yazılımın 2. sürümünden bu yana, S/MIME ve Secure Shell için destek sağladığı belirtiliyor. Başlangıçta Werner Koch tarafından geliştirilen GPG, neredeyse tüm GNU/Linux dağıtımlarına; FreeBSD, OpenBSD, NetBSD gibi özgür işletim sistemlerine sıklıkla dahil edilir. GPG ayrıca Mac OS X ve Microsoft Windows gibi platformlar için de derlenebilir. Mac OS X için, MacPGP denen özgür bir GPG portu bulunmaktadır. MacPGP, OS X kullanıcı arayüzüne ve yerel sınıf tanımlarına uyarlanmıştır. Bir melez şifreleme yazılımı olan GnuPG, yalnızca bir kez kullanılan bir oturum anahtarı şifrelemeyi alıcının genel anahtarını kullanarak yapar. GnuPG 2.2.10 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GnuPG 2.2.10 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mesa 18.2.0-rc5 duyuruldu

Mesa’nın yaklaşan 18.2.0 sürümünün beşinci sürüm adayı, Andres Gomez tarafından duyuruldu. Yazılımda hâlâ bir dizi olağanüstü hata olduğunun belirlenmiş olmasının final sürümü geciktirdiğini söyleyen Gomez; Mesa Core’da GLES için GL_EXT_robustness uzantısını ortaya çıkarmak için bir düzeltme eklediklerini, AMD’nin sürücülerinin ise çoklu düzeltmeler aldığını ifade etti. Intel’in sürücüleri de dahil olmak üzere birden fazla düzeltme gerçekleştirildiğini belirten Gomez; birden fazla meson düzeltmesinin eklendiğini söyledi. Mesa 18.2.0 final sürümün artık çıkarılması bekleniyor. Mesa 18.2.0-rc5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Mesa 18.2.0-rc5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0