Archive | Aralık, 2015

Calculate Linux 15.12 Duyuruldu

Gentoo tabanlı seçkin bir dağıtım olan Calculate Linux‘un masaüstü bilgisayarlar, medya merkezleri ve sunucular için geliştirilen ve  KDE, MATE ya da Xfce masaüstü ortamıyla sunulan güncelleştirilmiş sürümü, Calculate Linux geliştiricileri tarafından duyuruldu. En önemli değişikliğin Chromium web tarayıcısı ile Qupzilla’nın değiştirilmesi olduğu belirtilirken, ekibin Calculate Linux 15.12’yi duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade ediliyor. Masaüstü versiyonlarda QupZilla web tarayıcısının eklendiği söylenirken, sistemde artık açık kaynak AMDGPU sürücüsünün desteklendiği belirtiliyor. 4.2.8 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem; KDE 4.14.15, MATE 1.12, Xfce 4.12 masaüstü ortamlarıyla sunuluyor ve LibreOffice 5.0.3.2, QupZilla 1.8.9, Gimp 2.8.16, Amarok 2.8.0, Claws Mail 3.13.1, Clementine 1.2.3, Kodi 15.2, Xorg-server 1.17.4, Postfix 3.0.2, ProFTPD 1.3.5a, Bind 9.10.2 gibi güncel yazılımlar içeriyor. Calculate Linux 15.12 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Calculate Linux 15.12 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Evde GNU/Linux Sunucu Nasıl Kurulur?

evde_linuxMüzik, resim, film gibi medya arşivinizi evinizde birden çok televizyon, bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazdan ve birden fazla akışla aynı anda izlemek istiyor ama bunun için de arşivinizin birden çok kopyasını değişik yerlerde tutmak ve her seferinde bunları eşitlemek zorunda mı kalıyorsunuz? Medya oynatıcılarınız farklı ve birbiriyle uyumsuz formatlar mı kullanıyor. Her birinden bir içerik oynatmak için her seferinde ayar yapmaktan bıktınız mı? Yedek almak, yedekleri koyacak yer bulmak, düzenli yedek almak ve kolayca yedekten yükleme yapmak gibi işler sizin için sorun mu teşkil ediyor? O zaman gelin bu sitede anlatılanlara bir göz atın. Sizin de işinize yarayacak kırıntılar bulabilirsiniz.” biçiminde açıklanıyor anasayfada durum. @caylakpenguen haber verdi, inceledim, gerçekten son derece yararlı bilgiler var. Bu bilgilerden mahrum kalmanızı istemediğim için @caylakpenguen‘in tavsiyesiyle konuyu buraya aktarıyorum.

Continue Reading →

Lütfen bu sayfaları dikkatlice inceleyiniz. Eminim işinize yarar bir şeyler bulacaksınız. Hazırlayan dostlara selam ve sevgiler.

0

deepin 15 Duyuruldu

Sürüm adayı 23 Aralık 2015’te duyurulan yalnızca İngilizce ve basitleştirilmiş geleneksel Çince versiyonları sunulan, Ubuntu tabanlı Çin kökenli dağıtım deepin’in son derece özel ve sezgisel HTML 5 tabanlı deepin masaüstü ortamını içeren 15. sürümünün finali, Deepin geliştirme ekibi tarafından duyuruldu. deepin 15’i duyurmaktan mutlu olduğunu ifade eden ekip, bunun, Debian GNU/Linux unstable versiyonuna dayanan ilk sürüm olduğunu belirtti. Kullanıcıya kolay, temiz, güvenli ve kararlı bir deneyim yaşatmayı amaçladıklarını belirten ekip, uluslararasılaştırmaya önem verilen sistemde, desteklenen dillerin 30’a kadar çıktığını ifade ediyor. Yeni eklenen diller arasında Japonca, Korece, Fince, İspanyolca (Latin Amerika), Hintçe (Hindistan), Ukraynaca, Hırvatça, İsveççe, Bulgarca ve Malay dili olduğu söyleniyor. deepin 15 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

deepin15

deepin 15 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Webmin’in 1.780 Sürümü Çıktı

UNIX türevi işletim sistemleri için bir Web tabanlı yönetim arayüzü olan Webmin‘in 1.780 sürümü çıktı. 50’den fazla GNU/Linux dağıtımına destek veren Webmin, kullanıcı hesapları ayarlarından, Apache, DNS, dosya paylaşımlarına kadar pek çok işlemi web arayüzünden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Tamamı PERL dili ile yazılan yazılan Webmin; sistem ile ilgili her türlü ayarın web üzerinden yapılmasına olanak sağlıyor. Sun Solaris, Linux, LinuxPPC, FreeBSD, OpenBSD, HPUX, SGI Irix, DEC Compaq, MacOS X işletim sistemlerinde çalışıyor. Desteklenen tüm işletim sistemleri ve dağıtımları görmek için bu sayfaya bakılabilir. Webmin tüm UNIX türevi işletim sistemleri için standart bir kontrol arayüzü sunmaktadır. Webmin 1.780 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için projenin anasayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Webmin 1.780 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. Şimdi hemen:

0

Debian projesi, Ian Murdock’un ölümüyle yasta

ianmurdock28 Nisan 1973 yılında Almanya’nın Konstanz kentinde doğan Ian Murdock, 28 Aralık 2015’te, 42 yaşında hayatını kaybetti. Debian projesi, Ian Murdock’un ölümüyle yasta. “Debian” adını verdiği açık kaynak kodlu özgür yazılım projesinin kurucusu ve baş geliştiricisi olan Ian Murdock; Debian Manifestosunu 1993 yılında Purdue Universitesi’nde bir öğrenciyken yazmıştı. Yine aynı üniversitede 1996 yılında bilgisayar bilimleri konusunda lisans derecesi kazanmıştı. GNU/Linux ve özgür yazılıma gönül veren Ian Murdock’un teknoloji topluluğuna büyük katkıları oldu. Linux Vakfı’nın CTO’su, Sun Microsystems’in üst düzey lideri ve en son ExactTarget’de Platformlar Başkan Yardımcısı olarak büyük hizmetler veren Murdock için Debian topluluğu buraya bir anmalık gönderdi.

Continue Reading →

Ubuntu dahil pek çok GNU/Linux dağıtımının temeli ve en önemli özgür yazılım projelerinden biri olan Debian projesinin kurucusu Ian Murdock’un hayatını kaybetmesine ilişkin ayrıntılar, şu an için tam olarak bilinmiyor. Ancak, Ian’ın önceki gün attığı tweetler incelendiğinde kimi sonuçlara ulaşılabileceği ve fakat Ian’ın ailesinin gizliliğe saygı istediği söyleniyor. Başta Debian projesi olmak üzere tüm özgür yazılım topluluklarına başsağlığı diliyoruz. Konuya ilişkin ayrıntıları bu blogdan okuyabilirsiniz.

Ian Murdock’un kendi bloguna uzun zamandır yazmadığı, ancak 28 Aralık pazartesi günü gönderdiği son tweetlerinde 27 Aralık’ta, bir polis memuruna saldırmakla suçlandığından ve bir tutuklanma girişiminde bulunulduğundan söz ediyor. Daha sonra blokta polisle bir arbede yaşandığı ve polisin kendisini cezaevinde bir hücreye koyduğu söyleniyor. Murdock, o gün 25.000 $ ödenerek kurtarılmış ama ertesi gün ölmüş. Onun Twitter hesabı da akabinde devre dışı bırakıldı. Ailesi bu zor dönemde mahremiyetlerine saygı gösterilmesini istiyor. Ian Murdock’un son tweetlerini aşağıdaki resimde ya da burada görebilirsiniz. Buradan ve şuradan da .txt olarak edinebilirsiniz.

İlginç bir ayrıntı da şu: Ian Murdock’un hayatını kaybettiği gün Linus Torvalds‘ın doğum günüydü.

Ve 1 Ocak 2016’da debian.org, “Mourning Ian Murdock” başlıklı yazıyı yayımladı. Yazıda Ian Murdock’un yalnızca Debian’ın kurucusu değil, aynı zamanda pek çok kişinin dostu ya da akıl hocası olduğu; bu nedenle onu, içtenlikle özleyecekleri ifade ediliyor. Debian Projesinin bu üzücü haberle, bu konudaki yayınları ertelediği, ancak yakında debian-e-posta listesi ve web sitesinde yayımlanacak özel bir duyuru hazırlandığı belirtiliyor.

0

Battle for Wesnoth 1.12.5 Nasıl Yüklenir?

Battle for Wesnoth; GNU/Linux üzerinde çalışan, sıra ile oynanan, fantezi-kurgu temalı, açık kaynak kodlu bir strateji oyunudur. Basit kurallarıyla eğlenceli bir strateji oyunu olan Battle For Wesnoth, 2003 senesinde başlayarak, günümüze kadar gelişerek geldi. Acemi, deneyimli, uzman olarak üç zorluk kategorisinde sıralanan hikayeler; kendi içlerinde de üç zorluk derecesinde oynanabiliyorlar. Çok Oyunculu seçeneğinde, Wesnoth forumlarında bir hesabınız varsa, buradaki kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak, Wesnoth resmi sunucularına giriş yapabilir, belirlediğiniz oyuncu adınızla diğer oyunculara karşı oyun oynayabilirsiniz. Normal olarak 49 ayrı dile destek sunan oyun, dilediğiniz bir dille oynayabilmenizi sağlıyor. Oyunun ana kısmını “Seferberlik” bölümü oluşturuyor. Burada, Wesnoth tarihi ile ilgili senaryolardan herhangi birisini seçip oynayabilirsiniz. The Battle for Wesnoth, 1.12.x serisinden 1.12.5 sürümüne güncellenmiştir. Hata düzeltmeleri ve güvenlik güncellemeleri içeren sürümde, senaryolardaki hatalar düzeltilmiş; İngiliz İngilizcesi, Fransızca, Macarca, Japonca, Letonca, Lehçe, Portekizce, İskoç Galcesi ve İspanyolca dilleri için çeviri güncellemeleri yapılmıştır. Battle for Wesnoth 1.12.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

wesnoth-logoBu yazıda, Battle for Wesnoth 1.12.5’in Ubuntu 16.04 Xenial Xerus, Ubuntu 15.10 Wily Werewolf, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Linux Mint 17.x, Elementary OS 0.3 Freya, Pinguy OS 14.04, Peppermint Five, LXLE 14.04, Linux Lite 2.0 ve diğer Ubuntu türevlerine nasıl kurulduğunu ele alacağız. Yükleme işlemi için bir PPA depodan yararlanıyoruz, bu nedenle yükleme kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir. O halde kuruluma geçebiliriz. İlgili PPA depoyu eklemek ve yükleme komutlarını vermek için aşağıdaki sırayı takip edin:

sudo add-apt-repository ppa:vincent-c/wesnoth

sudo apt-get update

sudo apt-get install wesnoth-1.12


Daha sonra gerek duyarsanız oyunu kaldırmak için aşağıdaki komutu verebilirsiniz:

sudo apt-get remove wesnoth-1.12




0