Archive | Ağustos, 2020

Blender 2.90.0 çıktı

Yaygın biçimde kullanılan 3D modelleme ve tasarım yazılımlarından biri olan Blender‘in 2.90.0 sürümü çıktı. Sürüme ilişkin resmi duyuru henüz yapılmadı ama sürüme ait paketler yansılarda yerini aldı. Blender Vakfı ve geliştirici topluluğunun Blender 2.90.0’ı sunmaktan gurur duyduğu ifade edilirken, sürümün, Blender’a katkıda bulunan herkese, geliştiricilere, ilham veren sanatçılara, belge yazarlarına, Blender Cloud abonelerine, hata bildirimcilerine, Code Quest destekçilerine, bağışçılara ve Kalkınma Fonu üyelerine adandığı ifade edildi. 2002 yılında kurulan Blender Vakfı’nın, o güne dek yazılmış olan kodları Free Blender adıyla kamuya açtığı ve bir bağış kampanyası başlattığı hatırlatılıyor. Yazılımın geliştirilmesi için aktarılan ilk fonlar bu şekilde oluşturulmuştu.

Continue Reading →

Blender 2.90.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanalabilirsiniz.

0

Q4OS 3.12 duyuruldu

Klasik tarzda bir kullanıcı arayüzü ile basit eklentileri ve Google Chrome, VirtualBox ve geliştirme araçları gibi karmaşık üçüncü parti uygulamalar için kararlı API’leri hizmete sokmayı şiar edinen, Trinity veya KDE Plasma masaüstü ortamını içeren, Debian GNU/Linux tabanlı hafif bir dağıtım olan Q4OS’un 3.12 sürümü duyuruldu. Firefox ve Palemoon web tarayıcıları için yeni özel yükleyicilerle gelen sistem, Debian Buster 10.5’e dayalı olarak geliyor ve önemli değişiklikler ve diğer iyileştirmeleri içeriyor. Nvidia donanımının ve özel yükleyicinin otomatik olarak algılanması yükseltilip, düzeltilmiş bulunuyor. Firefox 80 içeren sistem, kritik güvenlik güncellemeleri ve hata düzeltmeleri içeriyor. Q4OS 3.12 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da değişiklikler sayfasını inceleyebilirisiniz.

Continue Reading →

Q4OS 3.12 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

IceWM 1.8.1 duyuruldu

X Pencere sistemi grafik altyapısı için Marko Maček tarafından yazılan IceWM pencere yöneticisi 1.8.1 sürümüne güncellendi. Glibc olmayan BSD sistemleri için path_lookup strtok_r’nin düzeltildiği belirtilen yeni sürümde, varsayılan KeySysArrangeIcons tuş bağlamasının Alt+Shift+F8 olarak düzeltildiği ifade ediliyor. KeyWinSmartPlace’in tercihlere eklendiği belirtilirken, OpenBSD için taşınabilirlik değişiklikleri yapıldığı söyleniyor. Temelden C++ ile yazılan IceWM; GNU Lesser General Public License ile lisanslanmış bulunuyor. Bellek ve CPU kullanımı bakımından hafif bir penceresi yöneticisi olan yazılım, özelleştirilebilir bir platform olarak kullanılıyor. Absolute Linux ve Puppy Linux için ana pencere yöneticisi olarak yüklenen IceWM; Asus Eee PC’de, Raspberry Pi 1/2/3 üzerinde de varsayılan olarak kullanılıyor. SUSE Linux Enterprise Server de IceWM kullanıyor. IceWM pencere yöneticisi 1.8.1 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için GitHub sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

IceWM pencere yöneticisi 1.8.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

4MLinux 33.2 duyuruldu

Bir bakım (bir sistem kurtarma live CD’si gibi), multimedya, (inetd daemon kullanarak) bir miniserver gibi temel unsurlara odaklanan ve bazı küçük GNU/Linux oyunları sağlayan bir GNU/Linux dağıtımı olan 4MLinux’un 33.2 sürümü, Zbigniew Konojacki tarafından duyuruldu. Mini bir sunucu (inetd arka plan programı kullanarak) içeren sistem, birkaç küçük Linux oyunu sağlıyor. Temel paketlerin çoğunu güncellediği söylenen yeni sürüm, 33.0 sersinin yeni bir güncellemesi oluyor. 5.4.53 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan yeni sürüm; Apache 2.4.43, MariaDB 10.4.13, and PHP 7.4.8 gibi güncel paketler içeriyor. 4MLinux 33.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek üzere sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

4MLinux 33.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Genode OS Framework 20.08 duyuruldu

Aygıt sürücüleri, sistem hizmetleri ve uygulamalar dahil olmak üzere tüm yazılım bileşenlerine katı bir organizasyonel yapı uygulayarak karmaşıklığın üstesinden gelebilecek yeni bir işletim sistemi mimarisi olarak sunulan Genode OS Framework‘un 20.08 sürümü duyuruldu. Oldukça güvenli bileşen tabanlı işletim sistemleri oluşturmak için açık kaynaklı bir araç kiti olan Genode OS Framework, gömülü aygıtlardan dinamik genel amaçlı hesaplamaya ölçeklendirilebilir. ARM’deki aygıt sürücüsü altyapısının ve sanallaştırma desteğinin geliştirildiği belirtilirken, Linux üzerindeki sanal alan bileşenleri için seccomp’dan yararlanıldığı söyleniyor. Düşük seviyeli GUI yığını kapsamlı bir yeniden tasarımdan geçtiği belirtilen yeni sürümde, i.MX8 desteğinin saat ve güç yönetimini kapsadığı ve CBE blok şifreleyicinin oldukça modüler bir hale geldiği ifade ediliyor. Chromium web motorunu Falkon web tarayıcısı biçiminde yerel bileşen olarak barındırma konusundaki becerisiyle gelen yeni sürüm, SoC için saat ve güç yönetimini kapsayan özel bir platform sürücüsü sunuyor. Genode OS Framework 20.08 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Genode OS Framework 20.08 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Postfix 3.5.7 duyuruldu

GNU/Linux ve Unix bilgisayarlarda açık kaynak kodlu bir e-posta (ileti) aktarma ajanı olan Postfix‘in kararlı sürümü 3.5.7 duyuruldu. Postfix SMTP ve LMTP istemcisinin, virgül veya boşlukla ayrılmış sonraki hedeflerin listesini desteklediği belirtilirken, check_ccert_access için arama talimatı desteği sağlandığı söyleniyor. 1998 yılında Wietse Zweitze Venema tarafından geliştirilen Postfix; hızlı, basit yönetimli, buna karşın, emin ve güvenli bir elektronik posta sunucusudur. Kaynak kodu IBM Public License altında olan Postfix; Sendmail çağrı uyumlu olup, modular program yapılıdır. AIX, BSD, HP-UX, IRIX, GNU/Linux, Mac OS X, Solaris, Tru64 UNIX sistemleri için derlenebilen Postfix; Berkeley DB, CDB, DBM, LDAP, MySQL ve PostgreSQL gibi sistem yönetim yazılımları ile çalışır. Alan adı kayıtları sorgulamalı spam denetimi yapan Postfix’te Mbox, Maildir biçimli posta kutuları, ve sanal alanlar mümkündür. Postfix 3.5.7 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Postfix 3.5.7 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0