Archive | Ekim, 2022

FuguIta 7.2 duyuruldu

Düşük donanım gereksinimleri, ek yazılımlar ve Japonca için kısmi destek sunan bir OpenBSD live CD’si olan FuguIta’nın 7.2 sürümü duyuruldu. OpenBSD 7.2’nin patch-001 ve -002’si uygulanan sisteme, OpenBSD 7.2’nin patch-003’ünün de uygulandığı belirtilirken; yeni sürümün bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. Arm64 platformunun artık önceki sürümlerde bulunan ağ ön yapılandırmasına sahip olmadığı belirtilirken, arm64 platformunda, çerçeve arabelleği konsolunun bu sürümde etkinleştirildiği söyleniyor. Japonca için FuguIta, “Blowfish Cook” anlamına geliyor. Sistemin hızlı başlangıç kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz. FuguIta 7.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

FuguIta 7.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Manjaro 2022-10-31 duyuruldu

Arch Linux tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan Manjaro’nun sık sık yayınladığı farklı sürümlerine bir yenisi daha eklendi. Manjaro’nun bir başka unstable sürümü, “[Unstable Update] 2022-10-31 – Kernels, Qt5 5.15.7, Deepin, Haskell, Python, KDE-git” adıyla duyuruldu. Sürümün, bazı olağan güncellemelerle geldiğini belirten Philip Müller; önemli değişikliğin Deepin’in bazı güncellemeler alması ve yeniden inşa edilmesi olduğunu ifade etti. Çekirdeklerin çoğunun güncellendiğini belirten Müller; her zamanki gibi bazı KDE-git, Haskell ve Python güncellemeleri yapıldığını söyledi. Pipewire eklenen ve libcamera desteği 7 sağlanan yeni sürüm, Qt5, 5.15.7’ye güncellenmiş bulunuyor. “[Unstable Update] 2022-10-31 – Kernels, Qt5 5.15.7, Deepin, Haskell, Python, KDE-git” adıyla kullanıma sunulan Manjaro 2022-10-31 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

“[Unstable Update] 2022-10-31 – Kernels, Qt5 5.15.7, Deepin, Haskell, Python, KDE-git” adıyla duyurulan sürümü edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0

APT 2.5.4 kararsız olarak duyuruldu

APT’nin 2.5.4 kararsız sürümü, Debian FTP yöneticileri tarafından duyuruldu. Yeni sürüm; bağımlılık kalıpları, bağımlılıklar, çatışmalar vb. eklenmiş olarak geliyor. Yeni sürüm hakkında daha geniş bilgi edinmek için debian.org sayfasının ziyaret edilebileceği söyleniyor. Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT ile yazılım kurma ya da kaldırma, sistemi güncelleme, çekirdeği derleme gibi işlemleri uçbirim üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Önemli bir bölümü C++ programlama dili ile yazılan APT’nin bir kısmını libapt kütüphanesi oluşturur. Genellikle apt-get ve apt-cache olarak kullanılan APT ile tüm Debian GNU/Linux temelli dağıtımlarda program indirme, kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri ile sistem genelinde yükseltme işlemleri mümkündür. APT 2.5.4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

APT’nin diğer paket yönetim araçlarına göre çok sayıda üstünlüğü vardır. Sözgelimi, temel internet bağlantılarının (SSH) kolay kullanımı ve sistem yönetim betiklerinin kullanılabilmesi bunlardan bazılarıdır. Yerel paket içeriklerini depolardaki en son paketlerle güncellemek için şu komut kullanılır: sudo apt-get update. Sistemi yükseltmek için öncelikle yukarıda açıklandığı gibi paket içeriğini güncellemek sonra da şu kodu döndürmek gereklidir: sudo apt-get upgrade. apt-get komutunun paket yükleme ve kaldırma gibi işlevlerini /var/log/dpkg.log kayıt dosyasından görebilirsiniz. APT hakkında daha fazla bilgi edinmek için uçbirime şu komutu yazın: apt-get help. APT 2.5.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

PrimTux 7-2022-10 çıktı

Öğretmenlerden oluşan küçük bir ekip tarafından geliştirilen ve modern bilgisayarlardan çok zayıf donanımlı olanları hedefleyen Debian GNU/Linux ve Ubuntu tabanlı, Fransa kökenli dağıtım PrimTux‘un yeni  sürümü 7-2022-10 çıktı. Küçük bir okul öğretmen ekibi ve eğitim ortamındaki bilgisayar meraklıları tarafından geliştirilen hafif bir dağıtım olan sistemin, hem Debian (32-bit), hem de Ubuntu (64-bit) sistemlerine dayandığı söyleniyor. Kullanıcıların Debian ya da Ubuntu tabanlı versiyonlardan birini seçebileceği belirtiliyor. İlk duyurusundan bu yana, dağıtımın önemli ölçüde geliştiği hatırlatılırken, ekip, HTML5 gibi daha kalıcı teknolojileri güncellemeye daha fazla yatırım yapmış bulunuyor. PrimTux 7-2022-10 hakkında bir sürüm duyurusu olmadığı için sürüm hakkında geniş bilgi edinme olanağı bulamadık.

Continue Reading →

PrimTux 7-2022-10 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

NTFS-3G 2022.10.3 duyuruldu

Kararlı, eksiksiz bir okuma-yazma NTFS sürücüsü olan NTFS-3G‘nin en son kararlı sürümü 2022.10.3 duyuruldu. Bilindiği gibi GNU/Linux altında ext2,ext3,ext4, ReiserFS, Btrfs gibi çeşitli dosya formatları kullanılmaktadır ve Windows’un bu dosya sistemleri ile biçimlenmiş olan diskleri yazmak bir tarafa, okuması bile söz konusu değildir. Bu sorun, yine özgür yazılımcılar tarafından geliştirilen EXT2IFS adlı bir proje sayesinde aşılmıştır. Windows’un eskiden yaygın olarak kullandığı FAT32 dosya sistemi, günümüzde yerini NTFS dosya sistemine bırakmıştır. GNU/Linux altında FAT32 ya da NTFS dosya sistemlerine erişmek, okuma-yazma hakkı kazanmak için, GNU/Linux sistemlerde genellikle içkin olarak gelen NTFS-3G’ye ihtiyaç vardır. NTFS-3G; Windows 10 ve 11 sistemlere ait olan NTFS dosya sisteminin güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlar. C ile yazılan NTFS-3G; GNU Genel Kamu Lisansı (GNU General Public Licence) ile lisanslıdır. NTFS-3G’nin gömülü aygıtlar ve Mac OS X için üretilen yüksek performanslı bir diğer alternatifi Tuxera NTFS adlı bir araçtır. NTFS-3G 2022.10.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için projenin sürümler incelenebilir.

Continue Reading →

NTFS-3G 2022.10.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNU Make 4.4 duyuruldu

Programın kaynak dosyalarından bir programın yürütülebilir dosyalarının ve diğer kaynak olmayan dosyalarının oluşturulmasını kontrol eden bir araç olan GNU Make 4.4 sürümü, Paul Smith tarafından duyuruldu. GNU Make’ın bir sonraki kararlı sürümü olarak 4.4 sürümünün duyurulmasından memnuniyet duyduklarını belirten Smith; bir program yazıldığında, onun için bir makefile yazılması gerektiğini, böylece programı oluşturmak ve kurmak için Make kullanmanın mümkün olacağını söyledi. Kaynak olmayan bir dosyanın başka bir kaynak olmayan dosyaya bağlı olması durumunda, dosyaların güncellenmesi için uygun sıranın otomatik olarak belirleneceğini belirten Smith; sonuç olarak, birkaç kaynak dosyayı değiştirilir ve ardından Make’ı çalıştırılırsa, tüm programın yeniden derlenmesinin gerekmeyeceğini söyledi. Make herhangi bir dil ile sınırlı değildir. Programdaki her kaynak olmayan dosya için makefile, onu hesaplamak için kabuk komutlarını belirtir. Make, bir paket oluşturmakla sınırlı değildir. Bir paketin yüklenmesini veya kaldırılmasını kontrol etmek, paket için etiket tabloları oluşturmak veya nasıl yapılacağını yazarken buna değecek kadar sık ​​yapmak istenilen herhangi bir şey için Make’ı da kullanabilmek mümkündür. GNU Make 4.4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GNU Make 4.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

CMake 3.25.0-rc2 duyuruldu

Çapraz platform, açık kaynak kodlu, derleyiciden bağımsız bir biçimde yazılım oluşturma sürecini yöneten bir yazılım olan CMake’in 3.25.0-rc2 sürümü, John Parent tarafından duyuruldu. CMake 3.25.0-rc2’yi duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Parent; bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiğini hatırlatırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmelerini rica etti. Parent; ihtiyaç duyulabilecek belgelerin burada bulunabileceğini belirtti.  CMake’in bir diğer güzel özelliği, bir grafik editörle kullanılmak üzere tasarlanmış bir önbellek dosyası oluşturmasıdır. Çapraz platform ortamına duyulan ihtiyaç nedeniyle, 1999’da geliştirilmeye başlanan CMake; United States National Library of Medicine tarafından finanse edilmektedir. İlk olarak 2000 yılında uygulamaya giren CMake; 2001’de daha da gelişti. Parent; linker-warning-silencing kodunda derleyici uyarılarından kaçınılması gerektiğini söyledi. CMake 3.25.0-rc2 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

CMake 3.25.0-rc2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0