Archive | Mayıs, 2022

NixOS 22.05 duyuruldu

Hollanda kökenli, bağımsız biçimde geliştirilen; çekirdek içeren uygulamaları, sistem paketleri, yapılandırma dosyaları, tüm işletim sistemi Nix paket yöneticisi tarafından inşa edilen NixOS‘un “Okapi” kod adlı 22.05 sürümü, 22.05 sürümünün yayın yönetmeni Janne Heß tarafından duyuruldu. NixOS ekibinin, dağıtımlarının gelişmiş Nix paket yöneticisi etrafında oluşturulmuş en son sürümü olan NixOS 22.05’in kullanıma sunulmasından mutluluk duyduğu belirtilirken, sürümle birlikte, varsayılan olarak yüklenen Nix sürümü için deneysel yonga desteği ile birlikte tonlarca düzeltme, özellik ve @pennae’nin performansını artırmaya yönelik çalışmalar gibi genel iyileştirmelerin geldiği ifade ediliyor. Bu arada, Nix 2.8 ile birlikte yeni grafik yükleyicinin kullanıma sunulduğu söyleniyor. NixOS kılavuzunu burada bulabilirsiniz. NixOS 22.05 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

NixOS 22.05 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

ArchLabs Linux 2022.05.29 duyuruldu

Openbox pencere yöneticisiyle kullanıma sunulan Arch Linux tabanlı dağıtım ArchLabs‘ın kurulum sırasında sistem ve yazılım seçimlerini özelleştirmeyi ve ince ayar yapmayı tercih eden kullanıcılar için tasarlanan, projenin minimalist 2022.05.29 sürümü duyuruldu. Bu sürümün, Sway oturumuna yönelik güncellemeler ve eklemeler ile diğer küçük düzeltmeleri içerdiği belirtiliyor. Sürüm notlarının projenin GitHub sayfasında olduğu söyleniyor. Bu arada, dk pencere yöneticisi konusunda yardım veya desteğe ihtiyacı olanların, forumdaki dk kategorisinden yardım isteyebilecekleri söyleniyor. Bunun, bir yenileme sürümü olduğu ifade ediliyor. ArchLabs Linux 2022.05.29 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da forum duyurusunu  inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

ArchLabs Linux 2022.05.29 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GTK 4.6.5 duyuruldu

Daha önce GTK+ olan ismi, GTK olarak değiştirilen çok platformlu grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımı olan GTK‘nin (daha eski adıyla GIMP Toolkit) 4.6.5 sürümü duyuruldu. Ad alanına metin yapıştırma probleminin düzeltildiği belirtilen yeni sürümde, erişilebilirlik ağacındaki bir sorunun da düzeltildiği söyleniyor. Sürümde ayrıca; Brezilya Portekizcesi, Almanca, Farsça, Lehçe, Portekizce, Rusça, İsveççe, Türkçe ve Ukraynaca çeviri güncellemeleri yapılmış bulunuyor. GTK 4.6.5 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GTK 4.6.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

DNF 4.13.0 duyuruldu

DNF veya Dandified YUM; RPM tabanlı dağılımlar için Red Hat tarafından geliştirilen GPL 2 lisanslı yeni bir paket yöneticisi olan yazılım. DNF’nin 4.13.0 sürümü çıktı. Sürüme ait paketler, indirme amacıyla yansılarda yerini aldı. Fedora 18 ile kullanıma sunulan yeni paket yöneticisi, Mayıs 2015’te kullanıma sunulan 22 no’lu sürümünden sonra Fedora’nın varsayılan paket yöneticisi olmuştur. C ve Python ile yazılan DNF, 6 no’lu sürümünden bu yana Mageia Linux için de alternatif bir paket yöneticisi olarak sunulmaktadır. Paket yönetimini RPM, libsolv ve hawkey kütüphanelerini kullanarak yapan yazılım, üst veriyi idare etmek ve paketleri indirmek için librepo’yu, comps verilerini etkili bir şekilde idare etmek ve işlemek için libcomps’u kullanıyor. DNF 4.13.0 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

DNF 4.13.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Salix 15.0-beta1 çıktı

salixosAlpha 2 sürümü 16 Nisan 2022‘de çıkarılan Salix 15.0’ın ilk beta sürümü kullanıma sunuldu. Hızlı, kullanımı kolay, Slackware tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan Salix‘in varsayılan masaüstü ortamı olarak Xfce ile yapılandırılmış 15.0-beta1 sürümü çıktı. Henüz resmi bir sürüm duyurusu yapılmamış olan bu test sürümüne ait ISO kalıpları indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği  hatırlatılıp, test edenlerin tespit ettikleri hataları rapor etmeleri tavsiye ediliyor. Son alfa sürümüne kıyasla bir çok iyileştirme ve ekleme ile gelen yeni sürüm; tüm sorunların artık düzeltildiğini düşündürüyor. Flatpak’in artık varsayılan olarak kurulu olarak geldiği belirtilirken, bu, Salix kullanıcıları için çok çeşitli yazılımları hemen kullanılabilir hale getiriyor. Kendi depoları, alfadan bu yana 1000’den fazla ek paketle doldurulan sistem; 15.0’da yazılım sıkıntısı olmayacağını haber veriyor. Salix 15.0-beta1 hakkında bilgi edinmek için en azından pkglist dosyasını ya da forum duyurusunu  inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Salix 15.0-beta1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0

LXLE Focal duyuruldu

Lubuntu tabanlı, LXDE masaüstü ortamıyla sunulan, Ubuntu depolarını kullanan, benzersiz bir diğer özelliği de Ubuntu’nun LTS (uzun süreli destek) sürümlerden inşa edilmesi olan, kolay kullanımlı ve hafif bir masaüstü GNU/Linux dağıtımı LXLE’nin yaşlı bilgisayarlar için hızlı ve yetenekli bir masaüstü sağlamayı amaçlayan LXLE Focal sürümü duyuruldu. Ubuntu 20.04.4 LTS’ye dayalı olarak gelen yeni sürüm; haftalarca süren ince ayarlardan, düzenlemelerden ve sorun giderimlerinden sonra oluşturulmuş bulunuyor. Dağıtımı hafif tutmaya odaklanan yeni sürüm; günümüzün bilgi işlem taleplerinin üstesinden gelmek için gerekli olan tam özellikli uygulamalar ve yardımcı programları sağlamaya odaklanmış bulunuyor. SÜrümde pek çok uygulama güncellenirken, Arista, HandBrake ile ya da Pinta Gimp ile değiştirilmiş bulunuyor. LXLE Focal hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

LXLE Focal edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 101.0 duyuruldu

Hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox’un 101.0 sürümü duyuruldu. 101.0 sürümü hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için  sürüm notlarını inceleyebileceksiniz. Güvenlik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcı; casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme korumasına sahip ve getirdiği binlerce yararlı eklentiyle istenilen biçimde kişiselleştirilebiliyor. Çoğu eklenti Firefox ile öntanımlı biçimde kullanılabiliyor. HTML5, XHR, MathML, SMIL için destek standartları geliştirilen; kimi kararlılık sorunları da giderilen Mozilla Firefox, web ve eklenti geliştiricileri için donanımsal hızlandırılmış grafikler ve HTML5 teknolojileri gibi yetenekleriyle ve önemli ölçüde iyileştirilen JavaScript performansı ile geliyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 90′dan fazla dilde kullanılabiliyor.

Continue Reading →

Mozilla Firefox 101.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0