Archive | Nisan, 2013

ExTiX 13

Debian, Ubuntu tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan ExTiX‘in Ubuntu 13.04 tabanlı 13. sürümü, Arne Exton tarafından duyuruldu. ExTiX 13’ün 64 bit bir Ubuntu 13.04 uyarlaması olduğunu söyleyen Exton; orijinal sistemin Unity masaüstü ortamını içerdiğini, ancak Unity çıkarıldıktan sonra GNOME 3.6.3 masaüstü ortamıyla Cairo-Dock 3.2.1’in yüklendiğini ifade etti. Sistemin yapılandırılmasında kullanılan özel 3.8.0-19 çekirdeğinin kararlı 3.8.8 çekirdeğine karşılık geldiğini söyleyen Exton; sistem dilinin İngilizce olduğunu ve LibreOffice, Firefox, Thunderbird, Brasero, VLC, GIMP ve win32 codec gibi pek çok yazılımın sistemle birlikte geldiğini ifade etti. Tüm programların 28 Nisan 2013 tarihi itibariyle mevcut en son kararlı sürümüne güncellendiğini belirten Exton; Ubuntu ve ExTiX arasındaki büyük farkın GNOME masaüstü ortamında root olarak giriş yapabilme olanağının bulunması olduğunu söyledi. ExTiX 13 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için projenin anasayfasını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

ExTiX 13 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

antiX 13 Beta 3

İkinci beta sürümü 25 Mart 2013’te duyurulan eski bilgisayarlar için üretilen Debian GNU/Linux tabanlı hızlı ve hafif bir dağıtım olan antiX’in 13 geliştirme sürümünün üçüncü ve büyük olasılıkla son betası, test edilmek üzere kullanıma sunuldu. 32 bit mimariler için 3.6.11 antiX çekirdeği, 64 bit mimariler için 3.7.10 antiX çekirdeği ve daha güncel bir çekirdek sürümüne ihtiyaç duyanlar için 3.8.10 antiX çekirdeği içeren sistemin  depoları 28 Nisan 2013 tarihi itibariyle Wheezy depolarına güncellenmiş bulunuyor. En son Iceweasel 20.0 tarayıcı, varsayılan pencere yöneticisi IceWM ve ayrıca Fluxbox, JWM, wmii ve dwm ile gelen sistem, daha hızlı boot etme özelliğine sahip. antiX 13 Beta 3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için projenin web sayfasını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

antiX 13 Beta 3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Descent|OS 4.0

Debian GNU/Linux tabanlı masaüstü dağıtımı Descent|OS’un MATE 1.4.2 masaüstü ortamıyla gelen 4.0 sürümü, Brian Manderville tarafından duyuruldu. Şu an için yayınladıkları kalıpların yalnızca 64-bit sistemler için olduğunu belirten Manderville; ancak gelecek hafta içinde 32-bit sistemler ve PowerPC mimariler için uygun kalıpların da yansılarda yerini alacağını ifade etti. Daha kararlı bir sistem üzerinde çalışmayı sürdürdüklerini söyleyen Manderville; test aşamasında kendilerine yardımcı olan kullanıcılara teşekkür etti. Descent|OS 4.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Descent|OS 4.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Semplice Linux 4

Debian GNU/Linux “unstable” tabanlı hafif bir dağıtım olan Semplice Linux’un Openbox masaüstü ortamıyla yapılandırılan 4. sürümünün final versiyonu, Eugenio Paolantonio tarafından duyuruldu. Semplice Linux’un kararlı 4 no’lu sürümü duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Paolantonio; 3.2.41 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin Openbox 3.5.0 pencere yöneticisiyle sunulduğunu belirtti. Paolantonio; Chromium 26.0.1410.43; Exaile 3.3.1, GNOME MPlayer 1.0.6, AbiWord 2.9.2, Gnumeric 1.12.1 ve Pidgin 2.10.7’nin sistemle birlikte gelen yazılımlardan bazıları olduğunu söyledi. Semplice Linux 4 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Semplice Linux 4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

 

0

Skolelinux 7.0 Alpha 0

Okullar ve üniversiteler için özel bir ortam sağlamayı hedefleyen ve özel bir Debian dağıtımı olarak geliştirilen Debian-edu projesi Skolelinux‘un Debian GNU/Linux 7.0 Wheezy tabanlı 7.0 sürümünün ilk alpha sürümü, Petter Reinholdtsen tarafından duyuruldu. Debian-Edu / Skolelinux projesinin güçlü adımlarla yoluna devam ettiğini söyleyen Reinholdtsen; 3.2.x Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin (KDE varsayılan olmak üzere) KDE 4.8.4, GNOME 3.4 ve LXDE 4 masaüstü ortamlarını içerdiğini belirtti. Reinholdtsen; web tarayıcı olarak Iceweasel 10 ESR kullanılan sistemde LibreOffice 3.5.4, LTSP 5.4.2, GOsa 2.7.4, CUPS 1.5.3, GCompris eğitsel araç seti 12.01, Rosegarden müzik yaratıcısı 12.04, GIMP 2.8.2, Celestia 1.6.1, Stellarium 0.11.3, Scratch 1.4.0.6 pek çok güncel yardımcı yazılımın yer aldığını ifade etti. Skolelinux 7.0 Alpha 0 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Skolelinux 7.0 Alpha 0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

 

0

KDevelop 4.5.0

Unix benzeri işletim sistemleri için KDE SC masaüstü ortamına tümleşik özgür bir geliştirme ortamı olan KDevelop’un 4.5.0 sürümü yansılarda yerini aldı. Sürümü kullanıcılara sunmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen geliştiriciler; KDevelop’ın tüm geliştiriciler için entegre araçlar içeren rahat ve basit bir çözüm içerdiğini ifade ettiler. Yalnız C++ ve C için değil, PHP ve Python gibi diller için de önemli bir alternatif olan KDevelop, herhangi bir derleyici içermiyor, çalıştırılabilir kod üretmek için GCC gibi harici derleyicileri kullanıyor. Ada, Bash, C, C++, Fortran, Java, Pascal, Perl, PHP, Python ve Ruby gibi pek çok programlama dilini destekleyen KDevelop; GNU Genel Kamu Lisansı altında yayımlanan özgür bir yazılım. KDevelop, yeni başlayanlar için bile uygulama oluşturma ve geliştirmede kolaylık sağlayan bir tümleşik geliştirme ortamı. KDevelop 4.5.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

KDevelop 4.5.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

SparkyLinux 2.1.1 MATE

Debian GNU/Linux Testing tabanlı, MATE masaüstü ortamının en son sürümünü içeren, hem eski hem yeni bilgisayarlar için tasarlanmış hafif, hızlı ve basit bir GNU/Linux dağıtımı olan SparkyLinux‘un kod adı “Eris” olan 2.1.1 MATE sürümü, Paweł Pijanowski tarafından duyuruldu. 2.1 sürümünde MATE 1.4 kullanıldığını hatırlatan Pijanowski; MATE 1.6’ya yükseltme yapmanın riskli olabileceği düşünüldüğü için yeni .iso kalıpları hazırlamanın daha uygun olacağına karar verildiğini belirterek, 3.2.41 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin 24/04/2013 tarihi itibariyle Debian GNU/Linux Testing depolarıyla senkronize edildiğini söyledi. SparkyLinux 2.1.1 MATE hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

SparkyLinux 2.1.1 MATE edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0