Archive | Mayıs, 2017

Milis Linux 1.0 Xfce4 27-05-2017

Yerli bağımsız bir dağıtım olmak üzere yola çıkan Milis Linux‘un “Atilla” kod adlı 1.0 Xfce sürümü çıktı. Linux dağıtımlarını yönetebilmek üzere python ile yazılmış web tabanlı bir komut yöneticisi olan Komutan ile gelen sistemin, Meshnet tabanlı güvenli P2P iç internet ağ projesi Milisia ile kullanıma sunulduğu biliniyor. Avrupa’nın etnik ve siyasi yapısını değiştiren Avrupa Hun Devleti’nin ünlü hükümdarı Atilla’dan aldıkları ilhamla yazılımsal olarak itici bir kuvvetle ülkemiz için yazılımda yeni bir çağ başlatmak isteyen geliştirici ekip, Atilla kod adlı 1.0 Xfce sürümünü duyurmaktan mutlu olduklarını ifade ediyor. Özgünlüğü yakalamak adına LFS (Linux From Stratch) yani “sıfırdan Linux” yapımı esaslarını dikkate aldıklarını söyleyen Milis Linux ekibi, ülkemizdeki yerli işletim sistemi çalışmalarının gelişiminin yetersiz kalmış ve sekteye uğramış olması nedeniyle başlatılmış bir proje olduklarını vurguluyor. Milis Linux, kendine özgü mps paket yöneticisi kullanıyor. Bash betik diliyle yazılan mps paket yöneticisi, performansı ve sorunsuz paket derlemeyi, kurmayı ve kaldırmayı, tabii güncellemeyi hedefliyor. Lxdm yerine slim giriş yöneticisi kullanılan yeni sürümde, masaüstüne kurulum için hızlı erişim simgesi eklenmiş bulunuyor. Bluementa teması ve numix ikon grubuyla yeni bir tasarımla sunulan sürüm; Firefox 53.0, Libreoffice 5.2, Vlc 3.0.0, Gimp 2.8.20 gibi güncel yazılımları içeriyor. Milis Linux 1.0 Xfce4 27-05-2017 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Milis Linux 1.0 Xfce4 27-05-2017 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

APT 1.4.5 duyuruldu

Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT’nin 1.4.5 sürümü, Julian Andres Klode tarafından duyuruldu. Sürümün çeşitli yenilikler ve hata düzeltmeleriyle geldiğini bildiren Klode; yeni sürüm hakkında daha geniş bilgi edinmek için debian.org sayfasının ziyaret edilebileceğini söyledi. Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT ile yazılım kurma ya da kaldırma, sistemi güncelleme, çekirdeği derleme gibi işlemleri uçbirim üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Önemli bir bölümü C++ programlama dili ile yazılan APT’nin bir kısmını libapt kütüphanesi oluşturur. Genellikle apt-get ve apt-cache olarak kullanılan APT ile tüm Debian GNU/Linux temelli dağıtımlarda program indirme, kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri ile sistem genelinde yükseltme işlemleri mümkündür. APT 1.4.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

APT’nin diğer paket yönetim araçlarına göre çok sayıda üstünlüğü vardır. Sözgelimi, temel internet bağlantılarının (SSH) kolay kullanımı ve sistem yönetim betiklerinin kullanılabilmesi bunlardan bazılarıdır. Yerel paket içeriklerini depolardaki en son paketlerle güncellemek için şu komut kullanılır:

sudo apt-get update

Sistemi yükseltmek için öncelikle yukarıda açıklandığı gibi paket içeriğini güncellemek sonra da şu kodu döndürmek gereklidir:

sudo apt-get upgrade

apt-get komutunun paket yükleme ve kaldırma gibi işlevlerini /var/log/dpkg.log kayıt dosyasından görebilirsiniz.

APT hakkında daha fazla bilgi edinmek için uçbirime şu komutu yazın:

apt-get help

APT 1.4.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

KDE neon User Edition 5.10 duyuruldu

KDE Plasma desktop ve KDE topluluğu yazılımlarıyla bir live DVD olarak yapılandırılan Kubuntu tabanlı dağıtım KDE neon‘un yeni çıkan ve KDE Plasma 5.8 LTS ile donatılan KDE neon User Edition 5.10 sürümü duyuruldu. Masaüstünü daha pürüzsüz hale getirmek için pek çok yeni özellikle dolu olarak gelen sürüm, görev çubuğundaki pencereleri gruplamaya olanak sağlıyor. KDE Plasma 5.10 ile gelen yeni sürümün bir hata düzeltme sürümü olduğu belirtiliyor. KDE neon kullanıcılarına en yeni KDE uygulamalarıyla birlikte, en yeni KDE Framework sürümü sunuluyor. KDE neon User Edition 5.10 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

KDE neon User Edition 5.10 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Perl’in 5.26.0 sürümü duyuruldu

NASA’da sistem yöneticisi olarak çalışan dil bilimci Larry Wall tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu perl programlama dilinin 5.26.0 sürümü, Sawyer X tarafından duyuruldu. Perl 5.26.0’ı duyurmaktan heyecan duyduklarını söyleyen Sawyer X; değişikliklerin tam listesinin web üzerinde “pod” dizini içerisinde “perldelta.pod” dosyasında bulunabileceğini ifade etti. Nesne yönelimli bir dil olan Perl, yoğun biçimde metin işleme ve görüntü tanıma söz konusu olduğunda kullanılabilecek en güçlü ve pratik programlama dillerinden biri. Larry Wall’un Perl’i yazarken C, sed, AWK ve sh gibi pek çok dilden önemli ve güçlü özellikleri ödünç aldığı söyleniyor. Perl 5.26.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Perl 5.26.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mutt e-posta istemcisi 1.8.3 duyuruldu

Düşük kaynak kullanımıyla ön plana çıkan, fazlasıyla yapılandırılabilir bir komut satırı e-posta istemcisi olan Mutt‘un 1.8.3 sürümü, Kevin McCarthy tarafından duyuruldu. Posta kutusunu kapatırken veya kenar çubuğunu kullanırken meydana gelen bellek sızıntısının düzeltildiğini söyleyen McCarthy; kenar çubuğunun yalnızca bir şey silindiğinde güncellenmesini önerdi. McCarthy; bunun bir bellek sızıntısı, birkaç IMAP sorunu ve başka birkaç küçük sorunu düzelten bir hata düzeltme sürümü olduğunu ifade etti. Yalnızca e-posta okumak için tercih edilen Mutt; bir metin editörü, POP/IMAP posta alıcısı ve MTA ile birlikte tam teşekküllü bir e-posta istemcisi olmaktadır. Mutt’un konfigürasyon dosyalarını, kullanıcının $HOME dizinindeki .muttrc klasörü içinden takip edebilirsiniz. Debian GNU/Linux ve türevi sistemlere aptitude install mutt komutuyla kolaylıkla kurabileceğiniz Mutt’un 1.8.3 sürümü hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için projenin anasayfasını ve güncelleme sayfasını inceleyebilir ya da Kevin McCarthy tarafından buraya düşülen bildiriyi inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Mutt 1.8.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanalabilirsiniz.

0

Dovecot 2.2.30 duyuruldu

Temel olarak, internet üzerinden e-posta kullanıcılarının postalarına POP3 ve IMAP protokollerini kullanarak erişebilmesini sağlayan e-posta sunucusu olan Dovecot‘un 2.2.30 sürümü duyuruldu. Tamamen güvenlik düşüncesi önplanda tutularak yazılım oluşturulurken, C dilinin tüm esnekliği  ve çeşitli kodlama yöntemleri kullanılarak yazılırken, bir POP3 ve IMAP sunucudan alınabilecek en iyi verimin elde edilebilmesi düşünülmüştür. Dovecot 2.2.30 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Dovecot 2.2.30 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Xfce Masaüstü Ortamının 4.13.0 Sürümü Duyuruldu

Xfce masaüstü ortamının (Xfdesktop) 4.13.0 sürümü, Eric Koegel tarafından duyuruldu. Xfce 4.13.0 kararlı sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Koegel; çeşitli hata düzeltmeleri içeren sürümün Xfce 4.14’e gidilen süreçte bir test sürüm olduğunun unutulmamasını isteyen Koegel; yalnızca test etmek amacıyla kullanılmasını önerdiklerini ve kullanıcılardan gelecek geri bildirimleri bugzilla.xfce.org adresine beklediklerini belirtti. GTK3 araç kiti ile çalıştırılmak üzere dizayn edilen masaüstü ortamı, tüm paketlerde GTK+3 versiyonunun kullanılmasına tekabül ediyor. Yazılım; xfce4-settings 4.13.0, xfce4-session 4.13.0, garcon 0.6.0, xfdesktop 4.13.0, xfce4-panel 4.13.0, tumbler 0.1.90, exo 0.11.2 ve libxfce4ui 4.13.1 gibi güncellemeler içeriyor. GNU/Linux, BSD ve Solaris gibi çekirdeklerle çalışabilen Unix ve benzeri platformlarla uyumlu masaüstü ortamı Xfce (XForms Common Enviroment), düşük hızlardaki makineler için idealdir. Hafif yapısı ve GTK uyumu sayesinde pek çok programı sorunsuz çalıştırmaktadır. Kendisi dışında Xfce kütüphanelerini kullanmakta olan Mousepad metin düzenleyicisi, Xfmedia medya oynatıcısı ve Terminal gibi üçüncü parti yazılımları da içeren Xfce; bir de geliştirme ortamı sunar. GNOME gibi GTK+ 2.x araçları kullanılarak geliştirilen Xfce; ticari CDE’ye benzer ve sürüm 2’den 3’e ve sonrasında 4’e geçişte olmak üzere toplam iki kez baştan kodlanmıştır. Thunar dosya yöneticisini kullanan Xfce; çoğu dağıtımla varsayılan masaüstü yöneticisi olarak KDE ve GNOME kadar yaygın bir biçimde tercih edilmese de pek çok dağıtımda alternatif olarak sunulmaktadır. Xfce 4.13.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Xfce 4.13.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0