Archive | Haziran, 2018

Pinguy OS 18.04 LTS duyuruldu

Sürüm adayı 22 Mayıs 2018‘de çıkarılan ve Mini versiyonunun final sürümü de 19 Haziran 2018’de duyurulan Pinguy OS’un 18.04 LTS final sürümü duyuruldu. Mini versiyonunun grub-efi’yi kurarken sorunlar çıkardığı hatırlatılırken, bu nedenle, 4.15.0-20 Linux çekirdeğinin sistemden kaldırıldığı ifade edildi. Böylelikle Mini versiyonundaki UEFI problemi de çözümlenmiş oluyor. xFAT desteği etkinleştirilen sistemin pek çok güncel paket ile kullanıma sunulduğu belirtiliyor. Pinguy OS 18.04  LTS final sürüm hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Pinguy OS 18.04 LTS edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

Pinguy OS 18.04 Mini LTS de aşağıdaki linkten edinilebilir

0

Nitrux 1.0.13 duyuruldu

Meksika kökenli, KDE Plasma 5 ve Qt üzerine kurulmuş Ubuntu tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan Nitrux‘un 1.0.13 sürümü duyuruldu. 4.17.3 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin, KDE Plasma masaüstü ortamının en son sürümü 5.13.2 ile kullanıma sunulduğu bildirilirken, KDE Aplications 18.04.2, KF5 5.48.0 ve Qt 5.11.0’ın da güncel yazılımlar içinde yerini aldığı belirtildi. Temel olarak, Nomad masaüstü ortamını içeren sistem, Nomad güvenlik duvarı yardımcı programıyla Babe müzik çaları içeriyor. Nvidia, AMD ve Intel için X11 sürücü desteği eklendiği ifade edilen sistemin, Calamares yükleyici ile geldiği belirtiliyor. Nitrux 1.0.13 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Nitrux 1.0.13 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

NetworkManager 1.12.0 duyuruldu

GNU/Linux tabanlı ve diğer Unix benzeri işletim sistemlerinde bilgisayar ağlarının kullanımını basitleştirmeyi amaçlayan bir yardımcı program olan NetworkManager’in 1.12.0 sürümü duyuruldu. Bunun önemli değişiklikler içeren yeni bir kararlı sürüm olduğu belirtilirken, pek çok hata düzeltmesi ve iyileştirme ile gelen sürümde; Wi-Fi cihazların artık daha hızlı dolaşım desteği için FILS’ı desteklediği  ifade ediliyor. 2004’te GNU/Linux kullanıcılarının modern ağ ihtiyaçları, özellikle kablosuz ağlarla daha kolay başa çıkabilmelerini sağlamak amacıyla Red Hat tarafından başlatılan bir proje olan NetworkManager; mevcut bağlantıyı kullanmaya çalışırken ya da kullanıcı kablosuz ağlar arasında dolaşırken fırsatçı bir yaklaşım benimser. D-Bus ve HAL’i kapsamlı bir şekilde kullanan ilk büyük GNU/Linux masaüstü bileşenlerinden biri olan NetworkManager; Haziran 2009’dan bu yana HAL’e bağımlı değildir ve 0.9.10 sürümünden bu yana (hemen hemen 2014’ten beri) kök işlem için D-Bus daemonunun çalışmasını gerektirmez. Yeni sürüm, güncellenmiş çeviriler de içeriyor. NetworkManager 1.12.0 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

NetworkManager 1.12.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Dovecot 2.3.2 duyuruldu

Temel olarak, internet üzerinden e-posta kullanıcılarının postalarına POP3 ve IMAP protokollerini kullanarak erişilebilmesini sağlayan e-posta sunucusu olan Dovecot‘un 2.3.2 sürümü, Timo Sirainen tarafından duyuruldu. Tamamen güvenlik düşüncesi önplanda tutularak oluşturulan yazılım, C dilinin tüm esnekliği  ve çeşitli kodlama yöntemleri kullanılarak yazılırken, bir POP3 ve IMAP sunucudan alınabilecek en iyi verimin elde edilebilmesi düşünülmüş. Çeşitli hata düzeltmeleri ve iyileştirmelerle gelen yeni sürümün, bir hata düzeltme sürümü olduğu ifade ediliyor. Dovecot 2.3.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Dovecot 2.3.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Raspbian 2018-06-27 duyuruldu

Tek kartlı bilgisayar Raspberry Pi için özel olarak tasarlanmış, Debian tabanlı olarak üretilen Raspbian’ın en son sürümü 2018-06-27, Simon Long tarafından duyuruldu. Raspbian’ın yeni sürümünün indirilmek üzere yansılarda hazır olduğunu belirten Long; Debian’a dayalı olarak gelen sürümün, Raspberry Pi için güncelleştirilmiş bir yapı içerdiğini ifade etti. Long; kablosuz bağlantıyı kullanmadan önce Raspberry Pi 3B+ üzerinde WiFi ülkesinin ayarlanması gerektiğini söyledi. Long; Raspberry Pi 3 B+ desteğiyle gelen sürüme yükseltme yapmak isteyen kullanıcıların da sudo apt-get update ile sudo apt-get dist-upgrade komutlarını kullanabileceklerini ifade etti. Raspbian 2018-06-27 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Raspbian 2018-06-27 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

PostgreSQL 11 Beta 2 duyuruldu

İlk beta sürümü 24 Mayıs 2018‘de duyurulantüm Unix ya da Unix türevi sistemlerde çalışan güvenli ve geniş özelliklere sahip, SQL standart sorgu dilini destekleyen dünyanın en iyi açık kaynak veritabanı yönetim sistemi olan PostgreSQL’in 11 sürümünün ikinci betası duyuruldu. İleride yayınlanacak olan PostgreSQL 11’in tüm özelliklerinin önizlemelerini içeren sürüm, test edilmek üzere yansılarda indirime sunuldu. PostgreSQL Global Development Group, PostgreSQL’in yeni sürümünü kullanıma sunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederken, bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatıldı ve kullanıcıların elde ettikleri verileri rapor etmeleri rica edildi. Veritabanları için ilişkisel modeli kullanan PostgreSQL; Solaris, Windows, Mac OS X gibi sistemlerde de çalışabilmektedir. PostgreSQL diğer ticari ya da açık kaynak kodlu veritabanlarıyla yapılabilecek işlerin hepsini kolaylıkla yapabilir. Geniş kullanıcı grubuna sahip olan PostgreSQL, kaynak koduna her yerden erişilebilir olması nedeniyle olası hataların çok çabuk kapatılmasına imkan sağlamaktadır. PostgreSQL 11 Beta 2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

PostgreSQL 11 Beta 2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Q4OS 3.3 Testing duyuruldu

Klasik tarzda bir kullanıcı arayüzü ile basit eklentileri ve Google Chrome, VirtualBox ve geliştirme araçları gibi karmaşık üçüncü parti uygulamalar için kararlı API’leri hizmete sokmayı şiar edinen, Trinity masaüstü ortamını içeren, Debian GNU/Linux tabanlı hafif bir dağıtım olan Q4OS’un “Centaurus” kod adlı 3.3 Testing sürümü duyuruldu. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica edildi. Debian Buster tabanlı sistem, Trinity masaüstü ortamının 14.0.5 sürümüyle geliyor. Sürüm; Q4OS’a özgü düzeltmeler dışında, KDE5 Plazma entegrasyonu, Lookswitcher aracı geliştirme ve düzeltmeleri, diğer güncelleme ve düzeltmeleri içeriyor. Q4OS 3.3 Testing hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için projenin ilgili forum sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Q4OS 3.3 Testing edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0