Archive | Haziran, 2011

Mandriva Linux 2011 RC1

Mandriva Linux 2011’in İlk sürüm adayı, Eugeni Dodonov tarafından duyuruldu. ROSA laboratuvarı tarafından geliştirilen son kullanıcı arayüzü, yeni bir oturum yöneticisi, masaüstü temaları, plasma parçacıkları, simgeler, arka planlar, açılış ekranları gibi pek çok yeni özellikle gelen Mandriva Linux 2011 RC1; X.org server 1.10.2, Mesa 7.10.3 ve en güncel 3D deneyimi için libdrm 2.4.26 içeriyor. Firefox 5.0 ile birlikte, istege bağlı olarak beta ve aurora sürümleri yüklenebiliyor; chromium browser 12 ve 13 (kararsız) kullanılabiliyor. VLC 1.1.10, pidgin 2.9.0, shotwell 0.10.1, clementine 0.7.1, gcc 4.6.1, samba 3.5.9, octave 3.4.2, ffmpeg 0.7.1, kdevelop 4.2.3, wine 1.3.23, sqlite 3.7.7, python 2.7.2, thunderbird 3.1.11, webkit 1.4.1 sistemle birlikte gelen paketlerden bazıları. Mandriva Linux 2011 RC1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

0

Mozilla Thunderbird 5.0

Açık  kaynak kodlu ve son derece gelişmiş özelliklere sahip güvenli bir e-posta istemcisi olan Mozilla Thunderbird’ün 5.0 sürümü duyuruldu. Yeni Mozilla Gecko 5 motoru üzerine kurulu olan Thunderbird 5.0; açılışta daha esnek ve daha hızlı ve kullanılabilir. Yeni eklenti yöneticisiyle gelen yazılımın e-posta kurulumunu düzenlemek için hesap oluşturna sihirbazı yeniden düzenlenmiş. Yeni Sorun Giderme Bilgilenme sayfası eklenen Thunderbird 5.0’da sekmeler, şimdi, sıralanmış farklı pencerelere sürüklenebiliyor. Türkçe dahil 49 dili destekleyen Mozilla Thunderbird, Mozilla ailesinin diğer popüler üyesi Firefox gibi pek çok eklenti kullanma ve e-postaları farklı sekmelerde açma özelliklerine sahip. Bir e-postaya çift tıklandığında, iletinin yeni bir sekmede açılmasına imkan sağlıyan yazılım, yeni bir arşivleme ve arama altyapısıyla geliyor. Thunderbird 3.0.5, bu altyapıya entegre edilmiş “Akıllı Klasörler” özelliğiyle farklı e-posta hesaplarında saklanan mesajlarda ve arşivlerde daha hızlı ve kapsamlı arama yapılmasına olanak sağlıyor. Geliştirilen özelliklerden birini de Gmail entegrasyonu oluşturuyor. Thunderbird çevrim içi güvenlik alanında başat olmaya devam ederken, sizi çevrim içi tertiplerden korumak için etkin olarak çalışıyor. Thunderbird, en karmaşık idari ihtiyaçlarınızı karşılarken aradığınızı bulmanızı da kolaylaştırıyor. Mozilla Thunderbird 5.0 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Mozilla Thunderbird 5.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

PCLinuxOS KDE 2011.6

PCLinuxOS 2011.6’nin KDE versiyonu duyuruldu. 32 ve 64 bit bilgisayarlar için indirilmeye hazır olan sürüm; 2.6.38.8 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor. Depolarda, 4 GB’dan daha fazla belleği olan bilgisayarlar için PAE çekirdek gibi ek çekirdekler de kullanılabilir durumda. Xorg server 1.10.2, Mesa 7.10.3 ve libdrm de 2.4.26 sürümlerine güncellenmiş bulunuyorlar. RPM paket yöneticisi ise 4.8.1 sürümüne güncellenmiş. KDE 4.6.4 masaüstü yöneticisi ile gelen PCLinuxOS KDE 2011.6; Firefox 5.0, Thunderbird 3.1.11, Pidgin 2.9.0, VLC 1.10.0 ve Clementine 0.7.1 gibi en popüler programların son sürümlerini içeriyor. Bu arada, OpenOffice, LibreOffice ile yer değiştirmiş bulunuyor. PCLinuxOS KDE 2011.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

0

SQLite 3.7.7

En yaygın SQL veritabanı motoru olan SQLite, 3.7.7 sürümüne güncellendi. Mozilla, Bloomberg, Oracle, Adobe, Symbian gibi SQLite Konsorsiyum üyeleri tarafından kısmen desteklenen SQLite, kaynak kodları halka açık bir yazılım. SQLite, gömülü bir SQL veritabanı motoru. Diğer SQL veritabanlarının aksine, SQLite, ayrı bir sunucu işlemi yapmıyor. SQLite okuyor ve doğrudan sıradan disk dosyalarına yazıyor. Pek çok tablo, indeksler, tetikleyiciler ve görünümler ile tam bir SQL veritabanı; bir disk dosyasında bulunuyor. Çeşitli hata düzeltmeleri içeren SQLite 3.7.7 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

SQLite 3.7.7 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Pidgin 2.9.0

Linux kullanıcıları başta olmak üzere geniş bir çevre tarafından tercih edilen açık kaynak kodlu bir sohbet yazılımı olan Pidgin’in 2.9.0 sürümü duyuruldu. Çeşitli hataların giderildiği söylenen yazılım, GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslanmış bulunuyor. Çok platformlu (Linux, BSD, MacOS X, Windows) bir yazılım olduğu için yaygın olarak kullanılan Pidgin; birden çok protokolü (AOL Instant Messenger, Bonjour, Gadu-Gadu, Google Talk, Groupwise, ICQ, IRC, MSN, MXit, MySpaceIM, QQ, SILC, SIMPLE, Sametime, XMPP, Yahoo!, Zephyr) desteklediği için, farklı hesaplara aynı anda erişebilme özelliğine sahip. Eski adı Gaim olan yazılım, geliştiricilerin bir telif sorunu nedeniyle isim değişikliğinde karar kılması sonucu Pidgin ismine terfi etmiş bulunuyor. Pidgin’in 2.9.0 sürümü hakkında bilgi edinmek için değişiklik listesini inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Pidgin 2.9.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Debian Gnu/Linux 6.0, 6.0.2′ye Güncellendi

Kod adı “Squeeze” olan Debian Gnu/Linux 6.0; 6.0.2 sürümüne güncellendi. Bu güncelleştirme; kararlı sürüme yönelik güvenlik problemleri için çözümleri, ayrıca ciddi problemlere ilişkin kimi düzeltmeleri içeriyor. Güvenlik önerileri zaten ayrı ayrı yayınlanmış bulunuyor. Squeeze kullanıcılarının sistemlerini yeniden kurmaları gerekmiyor, kolaylıkla yükseltebiliyorlar. Debian 6.0.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için debian.org sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Debian Gnu/Linux 6.0.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Thunderbird 3.1.11

Açık  kaynak kodlu ve son derece gelişmiş özelliklere sahip güvenli bir e-posta istemcisi olan Mozilla Thunderbird’ün 3.1.11 sürümü duyuruldu. Thunderbird’ün yeni sürümünde, önceki sürümden bu yana performans, kararlılık ve güvenliğe ilişkin çesitli düzeltmeler gerçekleştirildiği söyleniyor. Türkçe dahil 49 dili destekleyen Mozilla Thunderbird, Mozilla ailesinin diğer popüler üyesi Firefox gibi pek çok eklenti kullanma ve e-postaları farklı sekmelerde açma özelliklerine sahip. Bir e-postaya çift tıklandığında, iletinin yeni bir sekmede açılmasına imkan sağlayan yazılım, arşivleme ve arama altyapısı da içeriyor. Thunderbird, bu altyapıya entegre edilmiş “Akıllı Klasörler” özelliğiyle farklı e-posta hesaplarında saklanan mesajlarda ve arşivlerde daha hızlı ve kapsamlı arama yapılmasına olanak sağlıyor. Gelişmiş özelliklerden birini de Gmail entegrasyonu oluşturuyor. Thunderbird çevrim içi güvenlik alanında başat olmaya devam ederken, sizi çevrim içi tertiplerden korumak için etkin olarak çalışıyor. Thunderbird, en karmaşık idari ihtiyaçlarınızı karşılarken aradığınızı bulmanızı da kolaylaştırıyor. Mozilla Thunderbird 3.1.11 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Mozilla Thunderbird 3.1.11 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0