Archive | Haziran, 2022

PyCharm 2022.2 EAP 4 duyuruldu

PyCharm‘ın 2022.2 EAP 4 sürümü, Valeria Letusheva tarafından duyuruldu. Bu arada, PyCharm’da kullanıcıyı daha üretken ve kodlaması daha sorunsuz hale getirecek özellikler sunmak için çok çalıştıklarını belirten Letusheva; geliştirme sürecinde sürece katılan, yeni özellikleri test eden, Twitter’da yorum yapan, hata raporları gönderen vb. herkese teşekkür ettiklerini ifade etti. Yeni bir PyCharm 2022.2 EAP 4 derlemesinin web sitesinden, araç kutusu uygulaması aracılığıyla veya ek paket olarak (Ubuntu kullanıyorsanız) elde edilebileceğini belirten Letusheva; EAP yapılarının tam olarak test edilmemiş olduğunu ve bu nedenle kararsız olabileceğini ifade etti. Bu sürüm için, Python 3.11’in, TypedDict’in ayrı anahtarlarını Required veya NotRequired olarak işaretleme yeteneği eklediğini belirten Letusheva; otomatik parantez eklenmesini kontrol etmek için yeni ayar sağlandığını söyledi. PyCharm 2022.2 EAP 4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

PyCharm 2022.2 EAP 4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0

APT 2.5.1 kararsız olarak duyuruldu

APT’nin 2.5.1 kararsız sürümü, Debian FTP yöneticileri tarafından duyuruldu. Yeni sürüm; bağımlılık kalıpları, bağımlılıklar, çatışmalar vb. eklenmiş olarak geliyor. Yeni sürüm hakkında daha geniş bilgi edinmek için debian.org sayfasının ziyaret edilebileceği söyleniyor. Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT ile yazılım kurma ya da kaldırma, sistemi güncelleme, çekirdeği derleme gibi işlemleri uçbirim üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Önemli bir bölümü C++ programlama dili ile yazılan APT’nin bir kısmını libapt kütüphanesi oluşturur. Genellikle apt-get ve apt-cache olarak kullanılan APT ile tüm Debian GNU/Linux temelli dağıtımlarda program indirme, kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri ile sistem genelinde yükseltme işlemleri mümkündür. APT 2.5.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

APT’nin diğer paket yönetim araçlarına göre çok sayıda üstünlüğü vardır. Sözgelimi, temel internet bağlantılarının (SSH) kolay kullanımı ve sistem yönetim betiklerinin kullanılabilmesi bunlardan bazılarıdır. Yerel paket içeriklerini depolardaki en son paketlerle güncellemek için şu komut kullanılır: sudo apt-get update. Sistemi yükseltmek için öncelikle yukarıda açıklandığı gibi paket içeriğini güncellemek sonra da şu kodu döndürmek gereklidir: sudo apt-get upgrade. apt-get komutunun paket yükleme ve kaldırma gibi işlevlerini /var/log/dpkg.log kayıt dosyasından görebilirsiniz. APT hakkında daha fazla bilgi edinmek için uçbirime şu komutu yazın: apt-get help. APT 2.5.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabileceksiniz.

0

KMOD’un 30 no’lu sürümü çıktı

Basitçe çekirdek modülleri olarak bilinen KMOD‘un 30 no’lu sürümü çıktı. Bilindiği gibi kernel, işletim sisteminin kalbidir. İşletim sistemlerinde yazılım (software) ve donanım (hardware) arasındaki bağlantı kernel ile sağlanır. KMOD, alışkın olunan programları uygulayan ikili bir yazılımdır. KMOD, Linux çekirdek modüllerini kontrol eder, yönetir, yükler ve kaldırır. Ayrıca çekirdek yüklenebilir modülleri (KLM) ve basitçe çekirdek modülleri (KMOD) olarak bilinir. KMOD yazılım projesi Lucas De Marchi ve diğerleri tarafından sürdürülmektedir. KMOD, kullanım ömrü dolmuş modül init araçlarının yerini alır. Araçlarının çoğu libkmod’un üzerine yeniden yazılır. KMOD 30 hakında ayrıntılı bilgi edinmek için GitHub’da yazılan readme incelenebilir.

Continue Reading →

KMOD 30 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

SmartOS 20220630 duyuruldu

OpenSolaris’in bir topluluk çatalı olarak illumos’a dayalı açık kaynaklı bir UNIX benzeri işletim sistemi şeklinde kullanıma sunulan SmartOS’un 20220630 sürümü duyuruldu. Birleşik bir dosya sistemi olan ZFS, çekirdeğinin sorunlarını gidermek için dinamik bir izleme çerçevesi olan DTrace, hafif bir sanallaştırma çözümü olan Zones ve çeşitli konuk işletim sistemlerini çalıştırmak için eksiksiz sanallaştırma çözümü olan KVM olmak üzere dört teknolojiye sahip olan sistem; bulutlar oluşturmak ve ev aletleri üretmek için uygun şekilde tasarlanmış bulunuyor. SmartOS 20220630 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

SmartOS 20220630 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Rust programlama dilinin 1.62.0 sürümü duyuruldu

İlkin Mozilla çalışanı Graydon Hoare tarafından kişisel bir proje olarak geliştirilmeye başlanan; 2009’da Mozilla’nın sponsor olmasıyla günümüzde Mozilla Research tarafından geliştirilmeye devam edilen bir programlama dili olan Rust’un 1.62.0 final sürümü duyuruldu. Rust ekibinin, Rust’un yeni sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade ediliyor. Rust’un güvenlik, hız ve eş zamanlılık üzerine odaklanmış bir sistem programlama dili olduğu hatırlatılıyor. Rustup aracılığıyla yüklenmiş eski bir Rust sürümüne sahip olanların rustup update stable komutuyla kolaylıkla Rust 1.62.0’ı edinebilecekleri söyleniyor. LLVM tabanlı kapsama enstrümantasyonu desteğinin, rustc’de stabilize edildiği belirtilirken, bundan sonra, geçerli dizinde bir default.profraw dosyası oluşturulacağı ve bu ikili dosyanın çalıştırılabileceği ifade ediliyor. Rust’un en ilginç özelliği, tam anlamıyla orjinal bir dil olmaması, diğer dillerin iyi özelliklerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan melez bir dil olmasıdır. Sözgelimi C++ dilinin hafıza referanslama ve destructor özellikleri, SML’in veri yapıları, Python’un lexer sistemi gibi özellikler Rust’un bünyesinde bir araya gelmiştir. Rust 1.62.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da GitHub sayfasını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Rust 1.62.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

PostgreSQL 15 Beta 2 duyuruldu

İlk beta sürümü 19 Mayıs 2022‘de duyurulan tüm Unix ya da Unix türevi sistemlerde çalışan güvenli ve geniş özelliklere sahip, SQL standart sorgu dilini destekleyen dünyanın en iyi açık kaynak veritabanı yönetim sistemi olan PostgreSQL’in 15 Beta 2 sürümü, PostgreSQL Global Development Group tarafından duyuruldu. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılıyor ve test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. JSON_TABLE çıktı sütunlarının artık veri türlerinin harmanlamalarını kullandığı belirtilirken, pg_publication_tables’in artık sütun listeleri ve satır filtreleri hakkında bilgi sağladığı ifade ediliyor. EXPLAIN MERGE çıktısı için birkaç düzeltme yer alan yeni sürümde, COPY .. WITH (HEADER MATCH) için çoklu düzeltmeler yapıldığı söyleniyor. PostgreSQL 15 Beta 2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

PostgreSQL 15 Beta 2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

KDE neon 20220630 çıktı

KDE Plasma desktop ve KDE topluluğu yazılımlarıyla bir live DVD olarak yapılandırılan Kubuntu tabanlı dağıtımın yeni sürümü , henüz resmi olarak duyurulmadı ama 20220630 sürümüne ait ISO kalıpları indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Resmi KDE platformlarından biri olan KDE Neon, ortalama bir kullanıcıyı ilk izlenimleri için etkilemek için pek çok şey sunuyor. Artık Ubuntu 20.04 LTS tabanlı olarak gelen sistem, kullanımı kolay bir arayüz sağlıyor ve özelleştirme seçenekleri oldukça geniş. Sistemin, KDE hayranları için harika bir seçim olduğu açıkça görülüyor. Bilindiği gibi KDE neon; KDE Plasma masaüstü ortamının en yeni sürümüyle kullanıma sunuluyor. Bilindiği gibi KDE Plasma’nın en son sürüm duyurusu 28 Haziran 2022‘de yapılan 5.25.2, KDE Frameworks’un en son sürümü 5.95.0 ve KDE Gear’ın en son sürümü ise 22.04.2‘dir. KDE neon 20220630’un bu unsurlarla birlikte geleceği düşünülüyor. Otomatik bir QA içermeyen unstable versiyonu gibi, KDE uygulamalarının beta Git kollarından paketlerle gelen testing versiyonu da otomatik QA içermez.

Continue Reading →

KDE neon 20220630 için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0