Archive | Ağustos, 2013

SQLite 3.8.0.1

En yaygın SQL veritabanı motoru olan SQLite, 3.8.0.1 sürümüne güncellendi. Mozilla, Bloomberg, Oracle, Adobe, Symbian gibi SQLite Konsorsiyum üyeleri tarafından kısmen desteklenen SQLite, kaynak kodları halka açık bir yazılım. SQLite, gömülü bir SQL veritabanı motoru. Diğer SQL veritabanlarının aksine, SQLite, ayrı bir sunucu işlemi yapmıyor. SQLite okuyor ve doğrudan sıradan disk dosyalarına yazıyor. Pek çok tablo, indeksler, tetikleyiciler ve görünümler ile tam bir SQL veritabanı; bir disk dosyasında bulunuyor. Çeşitli hata düzeltmeleri içeren SQLite 3.8.0.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

SQLite 3.8.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 4.1.1 Final

İkinci ve son sürüm adayı 24 Ağustos 2013‘te duyurulan LibreOffice 4.1.1′in final sürümü, The Document Foundation tarafından duyuruldu. LibreOffice’in özenle hazırlanıp, topluluk tarafından gururla sunulan bu sürümün, serinin ikinci sürümü olduğu ifade edildi. Pek çok heyecan verici yeni özellikler içeren LibreOffice 4.1.1’i, aynı özelliklere sahip oldukları için 4.1.1 RC kullanıcılarının tekrar indirip kurmasının gerekmediği hatırlatıldı. GCJ Java varyantlarında bilinen kimi sorunlar olduğu için GNU/Linux kullanıcılarına bunlar yerine OpenJDK kullanmaları tavsiye ediliyor. Sürümde bazı menü girişlerinin değiştiği ya da yenilerinin eklendiği söyleniyor. Sürümün hâlâ burada listelenen bir kaç can sıkıcı hatayı içerdiği belirtiliyor. LibreOffice 4.1.1 Final hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

LibreOffice 4.1.1 Final edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Ubuntu Edge

Hatırlanacağı gibi Canonical Vakfı tarafından duyurulan Ubuntu Edge isimli akıllı telefon ve bu telefonun üretiminin bağış kampanyası ile yapılacağına yönelik girişimler, geçen hafta sonuçlandı. Buna göre; Canonical’ın Ubuntu Edge kampanyasındaki hedefi, 32.000.000 dolar toplamaktı. Böylelikle üretime geçilecekti, hatta Canonical Vakfı, kampanyayla alakalı olarak en az 600 dolar bağış yapanlara Ubuntu Edge’i hediye edeceğini belirtmişti. Ne var ki evdeki hesap çarşıya uymadı ve kampanya beklenenin çok altında kaldı: Toplanan fon miktarı yalnızca 12.809.906 dolarda kaldı.

Continue Reading →

Konuya uzak olsa da bu başarısızlığın kamuoyuna yalnızca Canonical’ın başarısızlığı olarak yansımayacağı, aynı zamanda GNU/Linux ve açık kaynak kodu ile uğraşan bir firmanın başarısızlığı olarak görüleceği endişesi taşıyan çevreler; çeşitli platformlarda bu başarısızlığın nedenlerini dile getirdiler. Bunlardan birinde şu maddeler sıralanmış:

1- Bu kampanyada eksik olan barut şu idi: Hiç bir cihaz üreticisi bu projenin riskini almak istemedi ve büyük ihtimalle üretimi planlanan cihaz miktarının parası ödenmeden  cihazı üretmek istemedi. Şu gerçeği kabul etmek gerekiyor. Ubuntu Edge Canonical’ın iddia ettiği gibi bir devrim falan değildi. Biçim olarak da LG ve Sony’nin telefonlarına çok fazla benziyor. Piyasada da çok fazla cihaz ve aşırı kırıcı bir rekabet olunca kimse bu projenin mali riskini almak istemedi. Daha da şaşırtıcı olan şu: Canonical da bu riski almak istemedi! Bu yüzden Projeyi indiegogo kampanyası ile fonlamaya çalıştı.

2- Kampanyanın başarısız olmasına neden olan en önemli ikinci etken de ortada çalışan bir cihaz prototipinin bile olmamasıydı. Bu konuda Canonical’ı uyaran olmuştur mutlaka. Böyle bir kampanyada insanların yaklaşık 700 dolar gibi bir parayı size yatırmasını istiyorsanız elinizde mutlaka çalışan bir prototipin olması lazımdı. Ama Canonical’ın elinde boş bir kasa ve temennilerde oluşan eksik spesifikasyonlardan başka bir şey yoktu. Hatta kampanya videosundaki kadının monitöre bağladı telefon bile Nexus idi ki bu bence skandal niteliğinde bir ayrıntı idi. Elinizde cihazınız yoksa uzun ve meşakkatli yazılım donanım geliştirme çalışmalarını aşıp o cihazı 2014 Mayısına nasıl yetiştirebilirsiniz? Benim bir cevabım yok ama Canonical’ın da benden farklı durumda olduğunu sanmıyorum. Örneğin size bir ITX bilgisayar kasası kampanyasının sayfasının linkini vermek istiyorum: http://www.indiegogo.com/projects/ncase-m1-mini-itx-pc-case

3- Cihazın fiyatı, kim ne derse desin pahalı idi. 9 ay sonra teslim edilecek olan bir cihaz için 700-800 dolar civarı bir para talep edersen insanların yapacağı şu: iPhone, S4, Xperia gibi telefonların fiyatları ile karşılaştırıp dudak bükecektir. Üstelik diğer markaları hemen alıp kullanabileceği halde sizin telefonunuz 2014 mayısında teslim edilecek! Kullanıcının aklını çelmek için tek bir şansınız kalıyor: Çalışan bir Ubuntu Edge’i o insanın eline tutuşturup ne mükemmel bir cihaz olduğunu, cihazın nasıl yağ gibi aktığını ilk elden tecrübe etmesini istemek. Ama hay aksi! Bizim elimizde çalışan bir prototip bile yoktu değil mi!

4- Kampanyada yapılan bir başka yanlışlık (ve hatta çirkinlik) büyük bir şirketin ticari bir ürün için insanlardan 20 ve 50 dolarlık bağış istemesi idi. Bu bir eğitim projesi mi? Hayır. Cihazların satışından elde edilecek kar herhangi bir yardım kuruluşuna mı gidecek? Hayır. Her şey Canonical’ın köy sandığına gidecek. Peki….Gnome’u ve Wayland’i kapı önüne koyarken, Unity masaüstünü dayatırken varlığını unuttuğunuz camia şimdi bağış lazım olunca birden neden aklınıza geldi?

5- Mark Shuttleworth’ün Steve Jobs’ı taparcasına kıskandığını bilmeyen yok. Mark’ın proje lideri olarak sürekli ön planda olma isteği, biraz da Jobs’a benzeme çabası Canonical’ı sevimsiz hale getirdi. Kapalı kaynak kodlu yazılım dünyasının ağababası olan Jobs’dan alınacak olan yegane ders şuydu oysa: Bir ürün geliştirmek için yüz milyonlarca doları AR-GE’ye yatırıp gerekirse 3 yıl bir ürün üstünde çalışabilmek. Biz ne yaptık? Jobs sakalı bırakıp reklam filminde kendimiz oynadık!

6- 32 Milyon dolar gibi iddialı bir hedef ile başlamak yerine daha mantıklı bir hedef belirlenmiş olsaydı-saydığımız tüm hatalara rağmen- şu an Ubuntu Edge’in başarısını konuşuyor olabilirdik.”

“Şimdi kampanyaya yatırılan paralar 5 iş günü içinde katılımcılara geri ödenecek ve kampanyada söylediklerine göre Ubuntu’nun akıllı telefon macerası başka bir kulvarda devam edecek. Belki de Ubuntu Edge’in sahip olduğu 12,809,906 dolarlık potansiyeli gören bir cihaz üreticisi bu cihazı üretmeye karar verecek. Bakalım zaman ne gösterecek?”

0

Samsung Galaxy Tab 3 Kids

Güney Kore’li firma Samsung, çocukların öğrenme sürecine katkı sağlamak ve güven içinde eğlenceli vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla ürettiği Galaxy Tab 3 Kids isimli yeni tablet bilgisayar modelini duyurdu. Çocuklara özel olarak hazırlanmış pek çok eğitici, öğretici uygulama ve oyun ile gelen ürünün tasarımı da çocukların hoşuna gidecek biçimde dizayn edilmiş. Ebeveyne kontrol, zaman yönetimi ve şifre seçeneği sunan tablet; 188 x 11.1 x 9.9mm boyut, 302 gram ağırlık, 7-inç 1024 x 600 piksel 170 ppi TFT WSVGA dokunmatik ekran, 1.3 MP ön ve 3MP arka kamera, Wi-Fi, Bluetooth 3.0 kablosuz bağlantı özellikleri, 1.2 GHz çift çekirdekli işlemci, 8GB dahili depolama birimi, 4000 mAh li-on batarya, 1GB RAM miktarı ve Android 4.1 işletim sistemi gibi teknik özelliklere sahip.

Continue Reading →

Düşmelere karşı dayanıklı olduğu söylenilen ve özel ayağıyla tek başına ayakta durabilen tablet; çocukların çizim yeteneklerini geliştirmek üzere bir kalemle birlikte geliyor. Eylül ayında ilkin Kore, ardından Avrupa, Amerika ve Afrika’da piyasaya sürülecek olan ürünün fiyatı şu an için bilinmiyor.

 

0

Zorin OS 6.4

Ekstra araçlar ve donanımlar ile gelen Ubuntu tabanlı dağıtım Zorin OS’un GNOME Shell’e dayalı özel bir masaüstü kullanıcı arayüzüne sahip 6.4 sürümünün güncellenmiş Core ve Ultimate versiyonları, Artyom Zorin tarafindan duyuruldu. Zorin OS ekibinin, yeni Linux kullanıcıları için tasarlanan Zorin OS 6.4’ü duyurmaktan gurur duyduğunu söyleyen Zorin; sistemin Ubuntu 12.04 LTS (Long Term Support) tabanlı olduğunu ve Nisan 2017’ye kadar destekleneceğini ifade etti. Zorin OS 6 kullanıcılarının yeni bir kuruluma ihtiyaçları olmadığını belirten Zorin; onların güncellemeler yoluyla bu işlemi gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi. Zorin OS 6.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Zorin OS 6.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Clonezilla Live 2.1.2-43

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın Live versiyonunun yeni kararlı sürümü 2.1.2-43, Steven Shiau tarafından duyuruldu. Sürümün önemli geliştirmeler ve hata düzeltmeleri içerdiğini söyleyen Shiau; GNU/Linux işletim sisteminin yükseltildiğinin altını çizerken, 3.10.7 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin 19 Ağustos 2013 tarihi itibariyle Debian “Sid” GNU/Linux depolarıyla senkronize edilmiş olduğunu ifade etti. Shiau; Clonezilla’nın 3.5.17, gdisk’in 0.8.7, drbl’in 2.4.28 ve syslinux’un 5.10 sürümlerine güncellendiğini söyledi. Clonezilla Live 2.1.2-43 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Clonezilla Live 2.1.2-43 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

FreeBSD 9.2-RC3

Freebsdİkinci sürüm adayı 17 Ağustos 2013‘te duyurulan serverlerin, masaüstü bilgisayarın ve gömülü aygıtların gözde işletim sistemi FreeBSD’nin sürüm takvimine göre 31 Ağustos 2013’te finali çıkarılacak olan 9.2 sürümünün üçüncü sürüm adayı, Glen Barber tarafından duyuruldu. FreeBSD sürüm mühendisliği ekibinin FreeBSD 9.2-RC3’ü duyurmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Barber; amd64, i386, ia64, powerpc, powerpc64 ve sparc64 mimarileri için hazırlanan kalıpların yansılarda yerini aldığını belirtti. FreeBSD 9.2-RC3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek ve kalıpların MD5/SHA256 checksums değerlerine ulaşabilmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

FreeBSD 9.2-RC3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0