
ImageMagick 7.0.10-59 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
ImageMagick 7.0.10-59 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
2.1.0 sürümü yalnızca birkaç gün önce duyurulan X Pencere sistemi grafik altyapısı için Marko Maček tarafından yazılan IceWM pencere yöneticisi 2.1.1 sürümü de duyurulmuş bulunuyor. Görev bölmesinin arka planında ortaya çıkan bir problemin giderildiği açıklanan yeni sürüm, birkaç iyileştirme de içeriyor. Temelden C++ ile yazılan IceWM; GNU Lesser General Public License ile lisanslanmış bulunuyor. Bellek ve CPU kullanımı bakımından hafif bir penceresi yöneticisi olan yazılım, özelleştirilebilir bir platform olarak kullanılıyor. Absolute Linux ve Puppy Linux için ana pencere yöneticisi olarak yüklenen IceWM; Asus Eee PC’de, Raspberry Pi 1/2/3/4 üzerinde de varsayılan olarak kullanılıyor. SUSE Linux Enterprise Server de IceWM kullanıyor. IceWM pencere yöneticisi 2.1.0 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için GitHub sayfasını inceleyebilirsiniz.
IceWM pencere yöneticisi 2.1.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
GNU Binutils’in 2.36 sürümü duyuruldu. Henüz resmi duyurusu yapılmamış sürüme ait paketler, indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. Projeye katkıda bulunan herkese teşekkür edildiği ifade edilirken, GNU Binutils’in yeni sürümünde yer alan düzeltmelerin önemli olduğu vurgulanıyor. Sonraki sürümlerinde fonksiyonellikleri birbirlerine yakın olduğu için GNU Assembler (GAS) ve GNU Linker (GLD) eklenmiş bulunan yazılım, karmaşık olanları daha çok BFD ve libopcodes kütüphaneleri içinde yer alıyor ve basit programlardan oluşuyor. Orijinal BFD versiyonları David Henkel-Wallace ve Steve Chamberlain tarafından yazılmıştır. GNU Binutils 2.36′nın resmi duyurusu az önce Nick Clifton tarafından yapıldı. Clifton’un duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.
GNU Binutils 2.36 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
GNU Bison hakkında Charles Donnelly ve Richard Stallman tarafından kaleme alınan ve Free Software Foundation tarafından yayımlanan kitabı buradan edinebilirsiniz.
İki yıl önceki 1.0.16 sürümünden bu yana, bir düzineden daha az, yalnızca dokuz yama yapılmış olmasına karşın, xf86-video-nouveau 1.0.17 açık kaynak kodlu NVIDIA sürücü bileşeni için en son X.Org sürücü güncellemesi olarak çıktı. freedesktop.org üzerinde Ilia Mirkin tarafından duyurulan yeni sürüm, kullanıma sunuldu. İlginç olan DRM/KMS çekirdek alanında yaşanıyor ve artan sayıda kullanıcı, bu donanıma özgü X.Org kullanıcı alanı sürücülerine yalnızca xf86-video mod ayarında güveniyor. Elbette yeni sürüm, hata işleme çalışmaları ve düzeltmeler içeriyor. Nouveau X.Org sürücüsüne güvenenler için 1.0.17’nin artık mevcut olduğunu haber verelim. Nouveau X.Org driver 1.0.17 hakkında bilgi edinmek için Ilia Mirkin’in freedesktop.org üzerinden yaptığı duyuruya buradan ulaşabilirsiniz.
xf86-video-nouveau 1.0.17 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
Python programlama dilinin daha hızlı ve son derece uyumlu bir uygulaması olarak tanıtılan Pyston‘un 2.1 sürümü duyuruldu. Çeşitli hata düzeltmeleri ve daha küçük iyileştirmelerle gelen yeni sürüm, yeni bir Ubuntu 16.04 paketinin yanı sıra, kolayca çıkarılabilen ve birden çok GNU/Linux dağıtımında çalışan (Ubuntu ve Fedora’da test edilmiştir) taşınabilir bir sürüm içeriyor. Debian paketleri
sudo apt install ./pyston_2.1*.deb
komutu aracılığıyla yüklenebiliyor. Ubuntu tarafından sağlanan virtualenv paketi oldukça eski olduğundan, pyston -m venv kullanarak sanal ortamların kurulması öneriliyor. Bir CPython çatalı olarak başlatılan Pyston, ilk günlerinde yüksek performanslı Python sunmak için bir Dropbox projesi olarak çok umut verici bulunuyordu ve performansı da harikaydı. Ancak 2017’de Dropbox onu desteklemeyi bıraktı ve 2020’nin sonunda Pyston yeniden ortaya çıktı ve Pyston 2.0; Python 3.8’den %20 daha hızlı performans sağladı. Pyston 2.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için GitHub duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Pyston 2.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
AntiX ile MEPIS Linux topluluğu arasında bir işbirliği girişimi olarak doğan, Debian “stable” versiyonu üzerine yapılandırılan ve varsayılan masaüstü ortamı olarak Xfce kullanan MX Linux‘un Raspberry Pi için özel olarak üretilen sürümü duyuruldu. Artık Raspberry Pi cihazlarda denenebilecek olan bir beta kalıbın, Fluxbox RaspberryPi Respin “Ragout” adıyla kullanıma sunulduğu bildiriliyor. Birçok ana GNU/Linux dağıtımı zaten bir süredir resmi Raspberry Pi kalıpları sağlıyor. Sözgelimi Ubuntu, Ubuntu 20.10 Groovy Gorilla ve Ubuntu MATE de Raspberry Pi kalıpları sağlamaya başlamıştı. Bundan böyle MX Linux da bu trendi takip ediyor. Resmi duyuruya göre sürüm; Raspberry Pi 3, 4 ve 400 ile çalışabilecek. Sistem; dosya yöneticisi Thunar 1.8.14, Firefox-esr 78.6, Claws Mail 3.1.7, VLC 3.0, FeatherPad 0.16, Geany 1.33, Thonny 3.1.2, Conky Manager 2.7 gibi popüler yazılımlar ile MX Updater güncelleme yöneticisi ve Synaptic paket yöneticisini içeriyor. Fluxbox RaspberryPi Respin “Ragout” hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Fluxbox RaspberryPi Respin “Ragout” edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.