Archive | Nisan, 2023

LibreOffice 7.5.3 RC2 duyuruldu

LibreOffice’in yeni seriden 7.5.3 sürümünün RC2 sürümü, The Document Foundation (TDF) tarafından sürüm takviminde belirtilen tarihe göre çıkarılarak, test edilmek üzere kullanıma sunuldu. Sürüme ait paketler indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. LibreOffice 7.5.3 RC2’nin test için kullanıma sunulmasından mutluluk duyduklarını söyleyen topluluk üyeleri, sürümün GNU/Linux, MacOS ve Windows için indirilebilir olduğunu ifade etti. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. LibreOffice 7.5.3 RC2’yi var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz.

Continue Reading →

 

LibreOffice 7.5.3 RC2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Lua 5.4.5 duyuruldu

Ağırlıklı olarak gömülü sistemler ve istemciler için tasarlanmış hafif paralel bir programlama dili olan Lua‘nın 5.4.5 sürümü duyuruldu. Bu sürümün, 29 Haziran 2020’de kullanıma sunulan Lua 5.4’ün yeni bir güncellemesi olduğu belirtilirken, yeni özelliklerin, çöp toplama ve const ve kapatılacak değişkenler için yeni nesil mod olduğu ifade ediliyor. Bu sürümün, 29 Haziran 2020’de kullanıma sunulan Lua 5.4.5 olduğu söyleniyor. Lua; 1993 yılında Rio de Janeiro Pontifical Katolik Üniversitesi’nde Bilgisayar Grafik Teknoloji Grubu (Tecgraf) üyesi olan Luiz Henrique de Figueiredo, Roberto Ierusalimschy ve Waldemar Celes tarafından Brezilya’da geliştirilmeye başlanmıştır. ANSI/ISO C derleyicisi olan tüm platformlarda kurulabilen Lua; taşınabilir bir dildir. 5.0 sürümünden önceki Lua sürümleri, BSD lisansına benzer bir lisansla yayınlanmış; 5.0 sürümünden itibaren MIT Lisansı ile lisanslanmıştır. Lua 5.4.5 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Lua 5.4.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

EasyOS 5.2.3 duyuruldu

Puppy Linux‘un geliştirdiği teknolojilerin ve paket biçimlerinin çoğunu kullanan Avustralya kökenli deneysel bir GNU/Linux dağıtımı olan EasyOS‘un Kirkstone serisi 5.2.3 sürümü, Barry Kauler tarafından duyuruldu. Kauler bu sürümde, “uygulamalar” ve “kurulum” masaüstü simgelerinin rasyonelleştirildiğini söyledi. Ayrıca, basit ve daha özel amaçlı GUI’ler başlatıldığı ifade ediliyor. EasyOS, deneysel bir dağıtım olmasına ve bazı bölümleri geliştirme aşamasında olmasına ve halen beta kalitesinde kabul edilmesine rağmen en son sürümü olgunlaştırmaya devam ediyor. Bu sürümün, çok hoş bir sürpriz olarak karşılanacağına inanıldığı ifade ediliyor. Bu arada, EasyOS ayrıca OpenEmbedded (OE) çatalı kullanılarak kaynaktan derlenen paketlerle oluşturuluyor. Şu anda, x86_64 için ikili paketleri derlemek için OE’nin Kirkstone sürümü kullanılmış bulunuyor. EasyOS 5.2.3 hakkında bilgi edinmek üzere sürüm duyurusu ya da sürüm notları ve hatta forum bildirimi incelenebilir.

Continue Reading →

 

EasyOS 5.2.3 sürümünü edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Debian Edu/Skolelinux 11.7.0 çıktı

Skolelinux olarak da bilinen Debian Edu, tamamen yapılandırılmış bir okul ağının hazırlanması için Debian’a dayalı bir GNU/Linux dağıtımı olarak kullanıma sunulan Debian Edu/Skolelinux 11.7.0 çıktı. Masaüstü ortamı ve 70’ten fazla eğitim yazılımı paketi içeren sistemi kurmak isteyenler; Xfce, GNOME, LXDE, MATE, KDE Plasma, Cinnamon ve LXQt masaüstü ortamları arasında seçim yapabiliyorlar. Yüzlerce paket ön yüklenmiş olarak gelen ve sonra da pek çok paketi ekleyebileceğiniz, Debian-edu projesince okullar ve üniversiteler için özel bir ortam sağlamayı hedefleyen ve özel bir Debian dağıtımı olarak geliştirilen Debian Edu/Skolelinux, okulda bir okul ağı mı, sunucular, iş istasyonları ve dizüstü bilgisayarlar mı kurulmak istendiğine veya Debian’ı ağ servisleriyle önceden yapılandırılmış olarak mı elde etmek istendiğine karar verilmesi suretiyle kullanılabiliyor. Ayrıca Skolelinux diye de adlandırılan Debian Edu, bilindiği gibi, okullar ve üniversiteler için özel bir ortam sağlamayı hedefleyen ve özel bir Debian dağıtımı olarak geliştirilen bir proje; sistemin, okullar ve üniversiteler için tam teşekküllü bir işletim sistemi olması arzu ediliyor. Debian Edu/Skolelinux 11.7.0 da, Debian 11 Bullseye’nin yeni bir güvenlik ve hata düzeltme güncellemesi olarak Debian 11.7.0’ın çıkması sonrasında çıkarılmış bulunuyor.

Continue Reading →

 

Debian Edu okul sunucusu, bir LDAP veritabanı ve Kerberos kimlik doğrulama servisi, merkezi ev dizinleri, DHCP sunucusu, bir web proxy’si ve diğer birçok servis sağlar. Masaüstü 70’ten fazla eğitim yazılımı paketi içeriyor ve daha fazlası Debian arşivinden edinilebilir. Debian Edu/Skolelinux 11.7.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Debian 11, 11.7’ye güncellendi

Debian 11 Bullseye’nin yedinci güvenlik ve hata düzeltme güncellemesi olarak Debian 11.7 çıktı. Genellikle güvenlik ve diğer hata onarımlarıyla ilgili geniş bir güncellenmiş paket dizisine sahip olan Debian 11.7; ciddi sorunlar için birkaç düzeltme ile birlikte, güvenlik sorunları için düzeltmeler içeriyor. Bu nokta sürümün Debian 11’in yeni bir versiyonunu oluşturmadığı, ancak içerdiği bazı paketlerin güncellendiği hatırlatılıyor. Güncel bir Debian yansısı kullanılarak paketlerin geçerli sürümlere yükseltilebileceği ifade ediliyor. Normal olarak security.debian.org üzerinden güncellemelerini yapan Debian 11 Bullseye kullanıcılarının yeni bir kuruluma ihtiyaçları olmadığı belirtiliyor. Debian 11.7 hakkında bilgi edinmek için debian.org sayfasını inceleyemiyorsunuz, zira orada her zaman olduğu gibi resmi bir duyuru yapılmış değil.

Continue Reading →

 

Kullanıcıların yansıların kapsamlı bir listesini burada bulabileceği belirtiliyor. Yeni bir kalıp edinmek isteyenler, yayınlandığı zaman buradan edinebilirler.
0

Photon OS 5.0 duyuruldu

Sürüm adayı 2 Nisan 2023‘te duyurulan az sayıda paket içeren ve kullanıcılara bir komut satırı arayüzü sunan USA kökenli, minimal bir Linux konteyner ana bilgisayar oluşturmayı amaçlayan ve VMware platformlarında çalışacak şekilde optimize edilen Photon OS‘un 5.0 sürümü duyuruldu. Photon OS’nin bu sürümünün, çok sayıda yeni özellik ve iyileştirme getirdiği belirtilirken, Photon OS 5.0’ın, ağ yapılandırma yöneticisi, PMD-nextgen, konteyner çalışma zamanı güvenliği, Linux gerçek zamanlı çekirdek ve TDNF özelliklerinde geliştirmeler sağlandığı söyleniyor. Photon OS’nin bu sürümü, aynı zamanda XFS ve Btrfs dosya sistemlerini, Control Group V2’yi, Linux-esx çekirdeği üzerinde ARM64’ü, PostgreSQL’i destekliyor. Kurulumcu geliştirmeleri ve Linux çekirdeği sürüm güncellemeleri de dahil olmak üzere OSS paketlerine yönelik pek çok kritik güncelleme de sürümün içeriğinde. Photon OS 5.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını ya da wiki sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Photon OS 5.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mabox Linux 23.04 duyuruldu

Manjaro Linux‘a dayalı olarak kullanıma hazır olacak şekilde önceden yapılandırılmış ve özelleştirilmiş bir Openbox pencere yöneticisiyle gelen Mabox Linux‘un 23.04 sürümü, Mabox Linux forum tarafından duyuruldu. Forumdan verilen linke göre, Manjaro’ya göre dizayn edilen sistemin, 6.1.9 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış olsa da Manjaro Settings Manager – Kernels modülü ile dilenirse, diğer kernel serilerinde de kolayca kurulabileceği belirtilirken, önyükleme sırasında hangisinin kullanılmak istendiğinin seçilebileceği ifade ediliyor. Masaüstünün birçok öğesinin renklerini kolayca ve rahatça ayarlamaya izin veren bir dizi komut dosyası içeren sistem; aynı zamanda Conky setini ve kolay pozisyon değişikliğini yönetme özelliğini sunuyor. CrunchBang’dan ilham alarak, BunsenLabs yardımcı programlarını kullanan sistemde, bazı XFCE ve LXDE bileşenleri de kullanılıyor. Mabox Linux 23.04 hakkında bilgi edinmek için forum duyurusunu ya da pkgs.txt dosyasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Mabox Linux 23.04 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0