Archive | Mayıs, 2008

Tekir 1.2.1 Çıktı

GNU LGPL lisanslı olarak yayınlanan özgür yazılım Tekir’in 1.2.1 sürümü çıktı. Bir ticari otomasyon ve ön muhasebe programı olan Tekir, Uygun Teknoloji tarafından geliştiriliyor. Türkiye’deki önemli özgür yazılım projelerinden biri olan Tekir web tabanlı olarak çalışıyor. KOBİ’lere yönelik hazırlanmış program, Java EE teknolojileri ile hazırlanmış ve uygulama sunucusu olarak da JBoss kullanıyor. Tekir’in Pisi paketleri de hazırlanıyor. Tekir’e bu yeni sürüm ile kimi değişiklikler eklenmis. Bunların başında PDF rapor desteği eklenmiş olması geliyor.

Continue Reading →

Tekir’in yeni sürümünü http://www.tekir.com.tr/indir adresinden indirebilirsiniz.

0

Öğrenciye Linux Yüklü Dizüstü

Düşük fiyatlı ve Linux yüklü dizüstü bilgisayarların sayısı günden güne artıyor. “Her Çocuğa Bir Bilgisayar” (One Laptop Per Child) gibi kampanyalarla yaygınlaşıp gelişen uygulamaya bir destek de İngiltere’den geldi. “Elonex One” adlı bu şirin dizüstü bilgisayarın bir öğrencinin tüm temel gereksinimlerini karşılayacak uygulamaları barındırdığı söyleniyor. Elonex, olanakları kısıtlı çocuklara da destek sunmak amacıyla satılan her yüz dizüstü bilgisayara karşılık bir Elonex One bilgisayar bağışlayacaklarını açıklamış bulunuyor.

Continue Reading →

Haziran ayından itibaren Ingiltere’de 100 ve 120 Pound fiyatla satışına başlanacak olan Elonex One, 7″ çıkartılabilir dokunmatik ekrana, 128 MB RAM ve 1 GB Flash diske sahip. Seçenek olarak donanım özelliklerinin iki katına sahip bir üst modeli de var: 256 MB RAM ve 2 GB flash disk.

0

OOXML Onayı Askıda

Hatırlanacağı gibi, Microsoft, 1 Nisan 2008’de, OOXML biçiminin ISO standardı olarak kabulü yönünde yeterli oyu almış, biz de bunu duyurmuştuk. Ancak verilen bu kararda, iki ay içinde bir temyiz davası açılmaması şartı bulunuyordu. İşte henüz bu süreç tamamlanmamışken, Güney Afrika Standartlar Dairesi (SABS – South African Bureau of Standards) Genel Müdürü Martin Kuscus, ISO’nun (International Organization for Standardization) Microsoft Office Open XML’i (OOXML) standartlaştırma sürecini geçen hafta temyize taşıdı. Bu, Microsoft Office Open XML’i (OOXML) standartlaştırma sürecinin askıya alınması anlamına geliyor. Zira askıya alma işlemi, dava sonuçlanana kadar sürecek.

Continue Reading →

0

NVIDIA Gelato Pro Artık Ücretsiz

Nvidia, Quadro serisi ekran kartlarıyla çalışan ve profesyonel animasyon uygulamaları için grafik işlemcisi destekli bir render uygulaması olan Gelato Pro adlı yazılımını artık ücretsiz olarak kullanıma açıyor. Uzun süredir geliştirilmekte olan uygulama, hem Windows XP hem de Linux destekli. Ancak söz konusu Gelato Pro v2.2 son sürüm olacak. Baska deyişle, Nvidia, Gelato’yu geliştirmeyi bırakacak ve bu sürüme de teknik destek sağlamayacak. Nvidia’nin bundan böyle, geçen aylarda satın aldığı Mental Images firmasının ve Gelato’nun ekiplerini birleştirerek GPU destekli yeni Metal Ray sürümleri hazırlayacağı söyleniyor.

0

Windows 7 Hakkinda

Bill Gates tarafindan “önümüzdeki yıl” tarihi verilen ve çeşitli kaynaklarda hakkında değisik yorumlar geliştirilen Windows 7’nin en erken 2010 yılının Ocak ayında çıkabileceği söyleniyor. Windows’un mühendislerinden Steven Sinofsky’nin CNET’e verdiği bir röportaj konuya çeşitli bakımlardan açıklık getiriyor. Buna göre, Windows 7, Vista ve Windows Server 2008 çekirdeğine göre evrimsel bir ilerlemeyle geliyor, yeni bir çekirdek sözkonusu degil. Şimdilik net bir açıklama yapılmıyor olsa da Windows 7 hem 32-bit, hem de 64-bit versiyonlarıyla kullanıma sunulacak.

0

HWMonitor v1.09 Çıktı

HWMonitor adlu kurulum gerektirmeyen küçük ama işlevsel programın 1.09 sürümü çıktı. HWMonitor, temel olarak PC sistemlerinin voltaj, sıcaklık, fan hızı değerlerini okuyup bilgi veren bir program. İşlemci sıcaklığı, fan hızı, anakart üzerindeki gerilimler konusunda bilgilenmek istiyorsanız programı indirip deneyebilirsiniz. Bu yeni sürümle kimi yeni donanım izleme yongalarına ve NVIDIA’nın ESA mimarisine destek verildiği söyleniyor. Programın 32 ve 64-bit sürümleri bulunuyor.

 

0

ASUS Masaüstü EeePC: Ebox

Henüz herhangi  bir resmi açıklama yapılmamış olmakla birlikte, Asus’un EeePC dizüstülerde yakaladığı basarıyı masaüstü sistemlerde de sürdürmek istediği konuşuluyor. Aslında, Computex 2008 fuarında duyurulması beklenen bir ürün üzerinde uzun süredir çalışılıyor olduğu da gelen haberler arasında.

Continue Reading →

Ebox olarak adlandırılan bu bilgisayarın görünümü Nintendo Wii’yi andırıyor. 2 GB RAM, ince optik sürücü ve 160 GB.’a kadar sabit disk seçenekleri sunan ürün oldukça ince bir yapıya sahip.

0