Archive | Mayıs, 2023

Samba 4.18.3 duyuruldu

İnternet protokolü üzerinden dosya ve yazıcı paylaşımı için Microsoft tarafından geliştirilmiş olan SMB/CIFS protokollerini kullanan GPLv3 lisanslı sunucu yazılımı Samba’nın 4.18.3 sürümü duyuruldu. Bunun, Samba 4.18 sürüm serisinin dördüncü kararlı sürümü olduğu belirtilirken, daha fazla bilgi almak için sürüm notlarının incelenebileceği söyleniyor. Sıkıştırılmamış tarball dosyasının, GnuPG kullanılarak imzalandığı ifade ediliyor. Unix ve GNU/Linux sistemler ile Windows arasında dosya ve yazıcı paylaşımını olanaklı kılan Samba; 1992 yılından bu yana DOS, Windows, OS/2, GNU/Linux gibi çeşitli platformları destekliyor. Samba 4.18.3 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için haberler ya da sürüm notları sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Samba 4.18.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Armbian 23.5.1 duyuruldu

 Debian/Ubuntu tabanlı ARM işlemcili kartlarda çalıştırılmak üzere özelleştirilmiş bir GNU/Linux dağıtımı olan Armbian‘ın 23.5.1 sürümü duyuruldu. Basitlik, hız ve mükemmel donanım desteğiyle gelen yeni sürüm, geliştiriciler için çapraz derleme olanağı sağlıyor. ‘Suni’ kod adlı 23.5.1 sürümü için, birçok ARM odaklı GNU/Linux dağıtımının da aslında farklı bir isim altında Armbian olduğu söyleniyor. 10. yıl dönümüne yaklaşan Armbian projesisinin, Armbian 23.05’in şimdiye kadarki en büyüğü olacağını duyurmaktan heyecan duyduğu belirtilirken, bunun, önemli bir kilometre taşı sürüm olduğu belirtiliyor. Öncelikli odak noktasının, belirli donanıma göre uyarlanmış optimize edilmiş kalıplar sağlamak olduğu belirtilirken, ek olarak, Ampere Altra gibi uyumlu UEFI donanımlarında sorunsuz çalışan genel bir aarch64 kalıbı sunulduğu ifade ediliyor. Armbian 23.5.1 hakkında geniş bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Armbian 23.5.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

ArcoLinux 23.06.02 duyuruldu

Eskiden ArchMerge olarak adlandırılan Arch Linux tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan ArcoLinux‘un 23.06.02 sürümü duyuruldu. Çeşitli problemlerin giderildiği ve kimi genel iyileştirmeler içerdiği söylenen yeni sürüm, her zaman olduğu gibi Cinnamon, Gnome, KDE Plasma, Mate, Openbox gibi masaüstü ortamlarından pek çoğunu full ve minimal sürümler olarak kullanıma sunuyor. Yeni bir masaüstü ortamı Hyprland ile gelen yeni sürüm; Wayland ile kurulabilen bir masaüstü ortamıyla geliyor. Başta ArcoLinux ISO’ları olmak üzere, ArcoLinux App Glade ve Archlinux Tweak Tool’a varıncaya kadar, pek çok projede değişiklik yapıldığı belirtilirken; ArcoLinux App ile isolardan herhangi birinin oluşturulabileceği ifade ediliyor. ArcoLinux 23.06.02 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

ArcoLinux 23.06.02 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Google Chrome ve Chromium 115 Beta sürümleri duyuruldu

Google Chrome ve Chromium‘un 115 Beta sürümleri duyuruldu. Google Chrome ile Chromium, 115.0.5790.13 sürümü, Google’ın web tarayıcısı için bir sonraki adım olarak test edilmek üzere duyuruldu. Windows, Mac ve GNU/Linux için 115 Beta kanalının duyurulmasından mutluluk duyulduğu belirtilirken, daha hızlı AV1 kodlamasına sahip Chrome 114 web tarayıcısının bu hafta kullanıma sunulmasının ardından, Google mühendisleri, Chrome 115 betayı kullanıma sunmuş oldular. Chrome 115 beta sürümü, çoğunlukla geliştiriciler için yeni eklemeler içeriyor. Chrome 115.0.5790.13’ün, olağan performans ve kararlılık ince ayarlarla geldiği, ancak keşfedilecek bazı harika yeni özellikler de içerdiği söyleniyor. Bu yapıdaki değişikliklerin tam listesinin günlükte mevcut olduğu belirtilirken, yeni bir sorun bulanların, bir hata bildirimiyle konuyu geliştirici ekibe iletmeleri isteniyor. Google Chrome ve Chromium 115.0.5790.13 hakkında fikir edinebilmek için Chrome ve Chromium sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

  
Google Chrome ve Chromium 115.0.5790.13 edinmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

0

Google Chrome ve Chromium 114.0.5735.90 ve 91 sürümleri duyuruldu

Google Chrome ve Chromium‘un 114.0.5735.90 ve 91 sürümleri duyuruldu. Google Chrome ile Chromium, 114.0.5735.90 ve 91 sürümlerine yükseltilmiş bulunuyor. Windows, Mac ve GNU/Linux için kararlı kanalın duyurulmasından mutluluk duyulduğu belirtilirken, yeni sürümlerin bir dizi düzeltme ve iyileştirme içerdiği belirtilirken,  yeni özellikler ve büyük çabalarla ilgili olarak Chrome ve Chromium blog gönderilerinin incelenmesi öneriliyor. Güvenlik açıklarının kararlı kanala ulaşmasını önlemek için geliştirme döngüsü sırasında ekiple birlikte çalışan tüm güvenlik araştırmacılarına teşekkür etmek istediklerini belirten geliştirici ekip, her zaman olduğu gibi, devam eden iç güvenlik çalışmalarının çok çeşitli düzeltmelerden sorumlu olduğunu ifade ediyor. Dahili denetimler, bulanıklaştırma ve diğer girişimlerden kaynaklanan çeşitli düzeltmeler de yapılmış bulunuyor. Google Chrome ve Chromium 114.0.5735.90 ve 91 hakkında fikir edinebilmek için Chrome ve Chromium sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Google Chrome ve Chromium 114.0.5735.90 ve 91 edinmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

0

TrueNAS 13.0-U5 duyuruldu

TrueNAS’ın 13.0-U5 sürümü duyuruldu. 2012 yılından bu yana 1 numaralı açık kaynak depolama yazılımı ailesinin ayrı ancak ilişkili üyeleri olarak işlev gören FreeNAS ve TrueNAS; bugün için sahip oldukları özelliklerle kendilerine has bir görünüm kazanıyorlar. Daha önce FreeNAS olarak bilinen TrueNAS CORE, NAS (ağa bağlı depolama) bilgisayarlar için tasarlanmış, FreeBSD tabanlı, açık kaynak kodlu ve topluluk destekli bir dağıtımdır. Uzman bir topluluğa sahip olup, özgür açık kaynak kodlu bir sürüm olarak varlığını sistem, her zaman eklentiler ve VM’ler gibi yeniliklerin peşinde olmuştur. Bu sürümün, ACPI tablolarından ARM durum bilgilerini raporlamak için bir yöntem ve Asigra ve Iconik eklentilerinin halka açık en son sürüme güncellenmesi, çeşitli NVDIMM iyileştirmeleri ve önceki sürümlerde bulunan birçok sorunu düzelten yeni bir özellik içerdiği belirtiliyor. R50 için muhafaza yönetimiyle gelen sistem, NVDIMM raporlama istatistikleri içeriyor. Bu sürüm, şifrelenmiş bir depolama havuzu veya veri kümesi ve bu havuz veya veri kümesi içinde şifrelenmemiş veri kümeleri oluşturmanın mümkün olduğu veri kümesi şifrelemesindeki bir hatayı düzeltiyor. TrueNAS 13.0-U5 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

TrueNAS 13.0-U5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

OPNsense 23.1.9 duyuruldu

FreeBSD tabanlı, güvenlik duvarları ve yönlendiriciler için tasarlanmış bir pfSense çatallaması ve uzman bir dağıtım olan OPNsense‘in FreeBSD üzerine inşa edilen 23.1.9 sürümü duyuruldu. Birden çok temsilci önekiyle kararlılığı artırmak için küçük bir güncelleme olduğu belirtilen yeni sürüm, dahili olarak, arka uç hizmetine izin verecek şekilde yeniden düzenlenmiş bulunuyor. OpenVPN gibi kimlik tabanlı yeniden yükleme ile MFC hizmet sayfasının düzeltildiği belirtilirken, bir yazım hatasının düzeltildiği ve ağ geçidi düzenlemesi yapıldığı söyleniyor. RENEW ve REBIND ile sadece kısmi PDINFO raporlaması yapıldığı belirtilirken, yazılıma, “getUtcTime” şablon yardımcı işlevinin eklendiği söyleniyor. OPNsense 23.1.9 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

OPNsense 23.1.9 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0