Archive | Şubat, 2021

Zrythm 1.0.0-alpha.12.0.1 duyuruldu

Tam özellikli olmak üzere tasarlanmış bir dijital ses iş istasyonu olan Zrythm‘in 1.0.0-alpha.12.0.1 sürümü, Alexandros Theodotou tarafından duyuruldu. Kullanımı kolay olan yazılım; LFO’lar, LV2, VST2 ve VST3 (Carla ile), JACK dahil olmak üzere çoklu arka uçlarla çalışır. RtAudio/RtMidi ve SDL2 ile özel bir akort aracılığıyla akort ilerlemelerine yardımcı olunurken, akort pisti ve akort pedleri İngilizce, Fransızca, Portekizce, Japonca ve Almanca dahil olmak üzere birden çok dilde kullanılabilmektedir. Zrythm, GTK+3 araç kiti kullanılarak C ile yazılmış özgür bir yazılımdır ve GNU Guile (Scheme) kullanılarak genişletilmiştir. Şu anda alfa sürümü üzerinde çalışıldığı belirtilen yazılımın, en kısa süre içinde beta sürümünün çıkarılması planlanıyor. Daha iyi kararlılıkla gelen yazılıma, daha iyi HiDPI ve Daha fazla LV2 özelliği desteği kazandırılmış bulunuyor. SP ve UI performans iyileştirmeleriyle gelen yazılım, komut satırı parametrelerinin daha iyi ayrıştırılması konusunu çözümlemiş görünüyor. Yeni sürüm, yeni simgeler ve güncellenen çevirilerle geliyor. Zrythm 1.0.0-alpha.12.0.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz. Continue Reading →

Zrythm 1.0.0-alpha.12.0.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Oppo Find X3 serisi haftaya duyurulacak

Daha önce Mart ayında duyurulmasının beklendiğini haber yaptığımız Oppo Find X3 serisinin haftaya duyurulacağını haber verelim. Amiral gemisi modeli Find X3 Pro olan serinin Oppo Find X3 modelinin yalnızca Çin’de satılacağı söyleniyor. Seride 6 adet farklı akıllı telefon modeli bulunduğu söylenirken, Oppo Find X3 Pro modelinin 6.7″ kavisli 120Hz OLED ekranla geleceği ve Snapdragon 888 yonga setinden güç alacağı ifade ediliyor. 4500mAh kapasiteli batarya ve 65W hızlı şarj ve 30W kablosuz şarj özellikleriyle gelecek olan model, iki adet 50MP Sony sensör taşıyor. Modelin diğer özelliği ise 25x büyütme yapabilen makro sensörün etrafında bir LED halkasının olması. Böylelikle karanlık ortamlarda detaylı yakın çekimin mümkün olacağı söyleniyor.

Continue Reading →


Diğer model Oppo Find X3 Lite adını taşıyor ve Oppo Reno5 5G üzerinde kendini gösteriyor. 6.43 inçlik OLED ekran ve 90Hz tazeleme hızıyla gelecek olan model; Snapdragon 765G yonga setine sahip. 4300mAh kapasiteli batarya ve 65W hızlı şarj ile gelecek olan model; 64MP bir ana kameraya sahip ve 8GB RAM ile 128GB depolama alanı sunuyor. Oppo Find X3 Neo ise Oppo Reno 5 Pro+ modelini temel almış. 6.55 inçlik AMOLED ekranla 90Hz tazeleme hızına sahip olan ürün; 4500mAh kapasteli batarya ve 65W hızlı şarj desteğine sahip. Snapdragon 870 yonga setiyle gelecek olan telefon, 12GB RAM ve 256GB depolama alanı sunuyor. 50MP Sony sensör ile geliyor. Oppo Find X3’ün ise yalnızca Çin’de satılacağı söyleniyor. Snapdragon 870 yonga setiyle gelecek olan ürün, 3216×1440 piksel ekrana, 65W hızlı şarj desteğine sahip. Bunun dışında sözü edilen Oppo A94 5G ve Oppo A54 5G ise daha düşük özelliklere sahip telefonlar olarak görünüyorlar. Oppo Find X3 serisine ilişkin olarak özellikler dökümünü gsmarena.com’un Oppo Find X3 Pro ve Oppo Find X3 Lite sayfalarında bulabilirsiniz.

0

Manjaro 2021-02-28 duyuruldu

Arch Linux tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan Manjaro’nun 2021-02-28 sürümü, Philip Müller tarafından duyuruldu. Manjaro 2021-02-28’i duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Müller; sistemin Xfce, KDE Plasma ve Gnome versiyonlarının yansılarda yerini aldığını ifade etti. Çekirdeklerin çoğunun yenilendiğini söyleyen Müller; Gnome 40 için çok çaba sarf edildiğini ve bazı Deepin paketlerinin güncellendiğini ifade etti. KDE Plasma 5.21.1 masaüstü ortamı ve KDE Frameworks 5.79.0 ile gelen sistem; Firefox 86.0, Thunderbird 78.8.0 gibi güncel paketler içeriyor. Manjaro 2021-02-28 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Manjaro 2021-02-28 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Ubuntu 21.04 (Hirsute Hippo) özellik dondurma aşamasına geldi

Final sürümünün 22 Nisan 2021‘de duyurulması beklenen Ubuntu 21.04’ün (Hirsute Hippo) Özellik dondurma aşaması 25 Şubat 2021’de başladı. Bu, final sürüm çıkarılıncaya kadar Ubuntu 21.04’te hiçbir önemli yeni özelliğin uygulanmayacağı anlamına geliyor. Alışılmış olduğu gibi, dondurma aşamasının ardından, 4-11 Mart tarihleri ​​arasında gerçekleşecek ve teste yardımcı olmak isteyenler için tasarlanan isteğe bağlı bir “Ubuntu Test Haftası” bekleniyor. Ubuntu Sürüm ekibi adına Brian Murray, bir posta listesi duyurusunda, “İdeal olarak, artık hepiniz hata düzeltmeye odaklanacaksınız.” diye konuştu. Aynı zamanda, Wayland’ın varsayılan olarak kullanılmasının düşünül bildirilen Ubuntu 21.04 (Hirsute Hippo) ile GNOME’daki diğer iyileştirmelerin yanı sıra Pipewire masaüstü paylaşım desteğinin de geliştirildiği ifade ediliyor. Aslında Wayland üzerinde GNOME Shell ile Ubuntu varsayılan olmayan bir seçenek ile mevcuttu, ancak şimdi 2021 sürümüyle Wayland’ın varsayılan olarak kullanılması durumu var.

Continue Reading →

Bu arada, Ubuntu 21.04 üzerinde varsayılan masaüstü ortamı olarak GNOME 40’a geçmek yerine GNOME 3.38’de kalmanın planlandığını daha önce duyurmuştuk. GCC (GNU derleyici koleksiyonu) 11 serisiyle gelecek sistem, varsayılan olarak Python 3.9, GNU C Kitaplığı 2.33, LLVM 11 gibi pek çok güncel yazılımı kullanıma sunarken; en yeni Linux çekirdeğine sahip olacağı (en azından 5.11) tahmin ediliyor. Ubuntu 21.04 (Hirsute Hippo) sürüm takvimini burada bulabilirsiniz. Konuya ilişkin bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Bu arada, sistemi test edip, sürece katılmak isteyenler, ISO kalıplarını aşağıdaki adreste bulabilirler.

0

Nitrux 1.3.8 duyuruldu

Meksika kökenli, KDE Plasma 5 ve Qt üzerine kurulmuş Ubuntu tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan Nitrux‘un 1.3.8 ya da diğer adıyla 2021.02.27 sürümü duyuruldu. Bu yeni sürümün, en son yazılım güncellemelerini, hata düzeltmelerini, performans iyileştirmelerini ve kullanıma hazır donanım desteğini bir araya getirdiği söyleniyor. 5.4.100 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem ile depolarda en son LTS ve LTS olmayan çekirdek birlikte sunuluyor, şu anda sırasıyla 5.10.17 ve 5.11.0 var. KDE Plasma 5.21.1 masaüstü ortamıyla gelen yeni sürüm, KDE Frameworks 5.79.0, KDE Applications 20.12.2 içeriyor. Sisteme, SVG’leri (Aurorae) kullanan önceki dekorasyonun yerini alması için SierraBreezeEnchanced’den çatallı yeni bir varsayılan pencere dekorasyonu eklendiği söyleniyor. Nitrux 1.3.8 ya da diğer adıyla 2021.02.27 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Nitrux 1.3.8 ya da diğer adıyla 2021.02.27 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

ArcoLinux Beta 21.03 duyuruldu

Eskiden ArchMerge olarak adlandırılan Arch Linux tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan ArcoLinux‘un Beta 21.03 sürümü duyuruldu. ArcoLinux Tweak aracıyla gelen yeni sürüm, Calamares 3.2.37 içeriyor. Plasma ISO dışındaki tüm ISO’lara sddm-config-editor-git uygulamasının eklendiği belirtiliyor. Gufw ve Timeshift ile polkit sorununun düzeltildiği belirtilirken, daha fazla SDDM temasıyla birlikte Sardi Surfn simge güncellemesinin yapıldığı söyleniyor. Sürümde, ArcoLinux-Logout uygulamasının değiştirildiği ifade ediliyor. Chaotic Aur deposunun ATT’ye eklendiği söylenirken, depoyu kullanırken sorunları önlemek için anahtarlık ve ayna listesinin bir bağımlılık olarak eklendiği belirtiliyor. Çeşitli problemlerin giderildiği ve kimi genel iyileştirmeler içerdiği söylenen yeni sürüm, her zaman olduğu gibi Cinnamon, Gnome, KDE Plasma, Mate, Openbox gibi masaüstü ortamlarından 12 tanesini full ve minimal sürümler olarak kullanıma sunuyor. Sistem; göz alıcı bir masaüstü ortamı olarak, Deepin’i öneriyor. ArcoLinux ; Arch Linux’un temiz bir kurulumunu yapmak amacıyla öne çıkıyor. ArcoLinux Beta 21.03 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu yararlanabilirsiniz.

Continue Reading →

ArcoLinux Beta 21.03 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

IPFS (InterPlanetary File System) 0.8.0 duyuruldu

Dağıtılmış bir dosya sisteminde veri depolamak ve paylaşmak için bir protokol ve eşler arası ağ sağlayan IPFS‘nin (InterPlanetary File System) 0.8.0 sürümü, Adin Schmahmann tarafından duyuruldu. IPFS, tüm bilgi işlem cihazlarını bağlayan küresel bir ad alanındaki her dosyayı benzersiz şekilde tanımlamak için içerik adresleme kullanıyor. Uzak hizmetlerden kullanıcı için verilerin sabitlenmesini istemeye yönelik bazı şık yeni özellikler içeren yeni sürümün, büyük pin setlerini değiştirmek için her zamankinden çok daha hızlı olduğunu belirten Schmahmann; bir sabitleme hizmetinin, satıcıdan bağımsız IPFS sabitleme hizmeti API‘sini desteklediği sürece, doğrudan go-ipfs içinde kullanılabileceğini söyledi. Komut satırı kullanıcılarının, uzaktan iğneleme işlemlerini basitleştiren IPFS pin uzak komutlarından yararlandığı bildiriliyor. IPFS 0.8.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

IPFS 0.8.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.


0