Archive | Temmuz, 2014

Fedora Güvenlik Ekibi Toplandı

Eric H. Christensen’in bildirdiğine göre, Fedora güvenlik ekibi, bir yandan güvenlik açıklarını kapatmak, diğer yandan paketleyicilere yardımcı olmak amacıyla bir toplantı yaptı. Popüler GNU/Linux dağıtımı içindeki mevcut güvenlik sorunlarını temizlemek için toplanan güvenlik ekibi; 3 kritik, 69 önemli, 366 orta ve 128 düşük güvenlik sorunu olduğunu bildirdi. Christensen, bu saptamada olumlu olarak karşılanan şeyin, kritik ya da önemli diye tanımlanan “kötü” sorunların sayısının, diğerlerinden kabul edilir oranda az olması olduğunu söyledi. Projede yer almak, katılmak, proje hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz:

Continue Reading →

Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için Eric H. Christensen’in duyurusunu inceleyebilirsiniz.

 

0

phpMyAdmin 4.2.7

Başlıca kullanım amacı internet üzerinden MySQL veritabanı yönetimi olan, bununla birlikte veritabanı oluşturma ve silme; tablo ekleme, değiştirme, silme; alan ekleme, değiştirme, silme; SQL sorguları çalıştırma; kullanıcıları, yetkileri ve alan anahtarlarını yönetme gibi pek çok işlevi yerine getiren açık kaynak kodlu ve özgür yazılım phpMyAdmin’in 4.2.7 sürümü duyuruldu. Bir hata düzeltme versiyonu niteliği taşıdığı belirtilen sürümde, çeşitli güvenlik problemlerinin giderildiği belirtildi. 1998 yılında, Peter Kuppelwieser’in yazmış olduğu MySQL-Webadmin’den esinlenerek PHP tabanlı bir MySQL arayüzü geliştirmeye başlayan Tobias Ratschiller’in zaman darlığı gerekçesiyle 2000 yılında bu projeyi ve özgün yazarı olduğu diğer projeyi (phpAdsNew) yarıda bırakmasının ardından büyük bir kullanıcı ve geliştirici kitlesinin ilgisini kazanan phpMyAdmin, popüler bir PHP uygulaması olmuştu. phpMyAdmin 4.2.7 hakkında ayrıntılı bilgi edinebilmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Pek çok GNU/Linux dağıtımında kullanılan ürüne destek için Marc Delisle, Loïc Chapeaux ve Olivier Müller’den oluşan bir grup geliştirici 2001 yılında SourceForge‘de phpMyAdmin Projesini oluşturup ve geliştirme işini üstlendiler. Halen 72 farklı dili destekleyen phpMyAdmin projesi; Olivier Müller, Marc Delisle, Alexander M. Turek, Michal Čihař ve Garvin Hicking tarafından yürütülmektedir. phpMyAdmin 4.2.7 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

SolydXK 201407

Kararlı ve güvenli bir ortam sağlayarak kullanımı kolay bir dağıtım olmayı hedefleyen Debian GNU/Linux testing tabanlı SolydXK’in Xfce (SolydX) veya KDE (SolydK) masaüstü ortamlarıyla sunulan güncelleştirilmiş 201407 sürümü, Arjen Balfoort tarafından duyuruldu. Home sürümleri son yükseltme paketine, Business sürümleri ise son güvenlik güncellemeleri ile yükseltilirken, Debian da systemd için test etmeye başlamış bulunuyor. Multimedya depolar ISO’dan kaldırıldığı için, yükleme sırasında multimedya onay kutusunu işaretlemek suretiyle, multimedya paketlerinin ve codeclerin yüklenebildiği hatırlatıldı. Bununla birlikte, geçerli multimedya deposunun hâlâ kullanılabilir olduğu belirtildi. SolydXK 201407 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

SolydXK 201407 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Simplicity Linux 14.7

Beta sürümü 29 Haziran 2014 tarihinde duyurulan Puppy Linux tabanlı, öntanımlı masaüstü ortamı olarak LXDE ile gelen, netbook, masaüstü ve medya versiyonlarıyla kullanıcıya sunulan Simplicity Linux’un 14.7 sürümünün finali, David Purse tarafından duyuruldu. Simplicity Linux 14.7’nin herkesin kullanımına sunulduğunu söyleyen Purse; Obsidian versiyonunun kısıtlı olanı olduğunu, Netbook versiyonunun sadeliği temel alan hafif bir versiyon olduğunu; birkaç yerel uygulama içerdiğini, ayrıca bulut tabanlı bazı uygulamaların da yapılabileceğini; ağır versiyonlarının ise masaüstü versiyonu olduğunu belirtti. Purse; masaüstü versiyonunun LibreOffice, Skype, Dropbox, Java, Flash ve bir Minecraft yükleyici gibi pek çok yazılımı içerdiğini ifade etti. Simplicity Linux 14.7 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Simplicity Linux 14.7 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Zorin OS 9 Educational

15 Temmuz 2014 tarihinde duyurulan ekstra araçlar ve donanımlar ile gelen Ubuntu tabanlı dağıtım Zorin OS’un özel bir masaüstü kullanıcı arayüzüne sahip Ubuntu 14.04 “Trusty Tahr” tabanlı 9. sürümünün eğitim ortamlarında kullanım için uygun uzman yazılım ile donatılmış “Educational” versiyonu, Artyom Zorin tarafından duyuruldu. Zorin OS 9 Educational’ı duyurdukları için çok mutlu olduklarını söyleyen Zorin; Zorin OS 9 Educational’ın öğrenci ve öğretmenlerin eline son ve en büyük yazılımı getirdiğini belirtti. Güncel yazılımlar, hata düzeltmeleri ve geliştirilmiş donanım desteği ile sunulan sistemin, en iyi bilgisayar kullanımı deneyimini taahiüt ettiğini söyleyen Zorin; amaçlarının bilgisayarın her zamankinden daha iyi çalışmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Zorin; bunun da bir uzun süreli destek LTS (Long Term Support) sürümü olduğunu, bu nedenle, 2019 yılına kadar sürekli yazılım güncellemeleri alacağını hatırlattı. Zorin OS 9 Educational hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Zorin OS 9 Educational edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Git 2.0.4

Yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan, hız odaklı, dağıtık çalışan bir sürüm kontrol ve kaynak kod yönetim sistemi olan Git‘in 2.0.4 sürümü duyuruldu. Bu, bir önceki sürümde meydana gelen bir problemin giderildiği yeni bir sürüm. İlk sürümü Linux çekirdeği‘nin geliştirilmesinde kullanılmak üzere 2005 yılında Linus Torvalds tarafından tasarlanıp geliştirilen, son Eclipse kullanıcı topluluğu anketi verilerine göre 2013 yılı itibariyle %30 pazar payına ulaşan Git’in ortaya çıkışı, çok sayıda Linux çekirdeği geliştiricisinin proje yönetimi için bir önceki sürüm kontrol sistemi olan BitKeeper’ı tercih etmesiyle başlamıştır. Andrew Tridgell, bir takım tersine mühendislik yöntemleriyle BitKeeper protokolüne müdahalelerde bulunmuş, ancak BitKeeper’ın telif haklarını elinde bulunduran Larry McVoy, BitKeeper’ın ücretsiz kullanımını reddeterek konuyu hukuki platforma taşıyınca BitKeeper’ın kullanımından vazgeçilmiş, böylece Git’in temelleri atılmıştır. 2.6.12-rc2 sürümlü Linux çekirdeğinin yayınlanmasının ardından Torvalds, kendi sürüm kontrol sistemini yazmaya karar vermiştir. Böylece, BitKeeper ve Monotone’dan esinlenilerek Git doğmuştur. Git 2.0.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Git 2.0.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

MySQL 5.6.20

Çoklu iş parçacıklı (multi-thread), çok kullanıcılı (multi-user), hızlı ve sağlam bir veritabanı yönetim sistemi olan MySQL’in  geliştirme versiyonunun 5.6.20 sürümü duyuruldu. Birçok geliştirme platformunda rahatlıkla kullanılabilen MySQL, açık kaynak kodlu bir yazılım ve en üst düzeyde güvenlik sağlıyor. Farklı sunucularda; .php, .asp vb. gibi değişik web programlama dilleri ile kullanılabiliyor. En güvenilir, en emniyetli ve dünyanın en popüler açık kaynak veritabanı olan MySQL’in yeni sürümünde çeşitli hatalar giderilmiş, kimi iyileştirmeler yapılmış bulunuyor. MySQL 5.6.20 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

MySQL 5.6.20 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0