Archive | Mart, 2021

Shim 15.4 duyuruldu

UEFI sistemlerinde birinci aşama önyükleyici olarak çalıştırılmak üzere tasarlanmış basit bir yazılım paketi olan Shim‘in 15.4 sürümü, Peter Jones tarafından duyuruldu. Ekstra güven ve güvenlik için, sürüm 15’ten itibaren, Shim ikili yapısı, %100 yeniden üretilebilir hale getirilmiş bulunmaktadır. Bunun kritik bir hata düzeltme sürümü olduğunu söyleyen Jones; SBAT otomatik kontrolü kırık olduğu için bir önceki sürüm 15.3’ün dahi kullanılmaması gerektiğini açıkladı. Sürece katkıda bulunan herkese çok teşekkür ettiklerini belirten Jones; kullaanıcıların yazılımlarını mutlaka 15.4’e güncellemeleri gerektiğini söyledi. Bu arada, SBAT değişken özelliklerinin kontrolünün kendi işlevine taşındığı belirtiliyor. Shim 15.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Shim 15.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Red Hat Enterprise Linux 8.4 Beta duyuruldu

Red Hat Enterprise Linux 8.4 için bir beta sürümün duyurusu yapıldı. Güncellenmiş geliştirme ve barındırma araçları sunan yeni sürüm, uygulama geliştirme için kullanılan yazılım bileşenlerinin operasyonel kararlılık için temel sağlayan temel işletim sistemi paketlerine paralel olarak dağıtıldığı bir yapı üzerinde, geliştiriciler tarafından modern uygulamalar oluşturmak için istenen en yeni, kararlı açık kaynak araçlarına ve yardımcı programlara erişim sağlıyor. Red Hat Enterprise Linux 8 platformunun en son sürümünün, operasyonel istikrarı korurken geliştirici yeniliğini artırmak için tasarlandığı söyleniyor. Red Hat Enterprise Linux 8.4 Beta hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Red Hat Enterprise Linux 8.4 Beta, Red Hat müşteri portalı üzerinden indirilebiliyor.

0

JingOS’nin 0.8 sürümü duyuruldu

Özellikle tablet bilgisayarlar için Ubuntu tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olarak sahneye çıkan Çin kökenli JingOS’nin 0.8 sürümü duyuruldu. Hem GNU/Linux hem de Android programlarını çalıştırmayı hedefleyen JingOS, VS Code ve LibreOffice gibi masaüstü GNU/Linux uygulamalarını çalıştırabiliyor. Hatırlanacağı gibi, JingOS’nin GNU/Linux dünyasına adım attığını 18 Ocak 2021’de yaptığımız, “Çinli GNU/Linux dağıtımı JingOS geliyor” başlıklı haberle duyurmuştuk. iPadOS fonksiyonelliğini sunacağını iddia ederek gündeme gelen JingOS, böylece GNU/Linux dünyasında yerini almış bulunuyor. JingOS, genel olarak bir tabletin işlevselliğini ve üretkenliğini iyileştirme fikriyle inşa edildiği için geliştirici ekip; tabletlerin hareket halindeyken üzerinde çalışabilecek mini bir bilgisayar olmasını sağlayan basit ve temiz, ancak üretken ve verimli bir UI tasarımı sunmak üzere çalıştıklarını ifade ediyordu. Ayrıca tam fare ve klavye desteğini destekleyen sistemde, mevcut uygulama seçimleri hem dokunmatik modu hem de masaüstü modunu destekliyor. JingOS’nin aslında özellikle akıllı telefonlar için geliştirildiği söyleniyordu. Görev yöneticisinin işlevlerinin ve deneyiminin iyileştirildiği belirtilen yeni sürüm, yüksek çözünürlüklü ekranlarda uygulama çözünürlüğünü otomatik olarak ayarlıyor. Artık x86_64 makinelerde de çalışan yeni sürümün, 0.6’ya kıyasla çok daha olgun bir sürüm olduğu söyleniyor. JingOS 0.8 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

JingOS 0.8 ücretsiz bir kayıt işlemi sonrasında indirilebiliyor.

 

0

Qt 6.0.3 duyuruldu

Uygulamaların oluşturulmasını hızlandırmak için tasarlanmış araçlar, masaüstü ortamları, gömülü ve mobil aygıtlar için kullanıcı arabirimleri içeren yetkin bir geliştirme platformu olan Qt’nin 6.0.3 sürümü, Jani Heikkinen tarafından duyuruldu. Qt 6.0.3 sürümünü duyurmaktan gerçekten heyecan duyduğunu söyleyen Heikkinen; Qt 6.0 serisinin üçüncü yama sürümü olan bu sürümün, Qt için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Herhangi bir yeni işlev eklemeyen yeni sürüm, çeşitli hata düzeltmeleri ve diğer iyileştirmeleri içeriyor. Yeni sürüm, Qt 6 için değişiklik dosyalarının sürecini ayarlamış bulunuyor. Qt 6.0.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

KDE masaüstü ortamı ve pek çok açık kaynak kodlu ve ticari amaçlı yazılımın Qt ile geliştirilmesi Nokia’nın da ilgisini çekmiş ve 2008 yılında Trolltech’i 104 Milyon Euro karşılığında satın almıştır. Değerli bir geliştirme ortamı olan Qt, C++ ile ilişkili olsa da Python, Ruby, PHP, Perl, Pascal, C# ve Java ile de kullanılabilmektedir. Dikkatleri ilk kez KDE masaüstü ortamının bu araç takımını kullanması ile çeken Qt’nin ilk sürümleri özgür olmayan bir lisansla dağıtılmış, GNU/Linux gibi özgür bir işletim sisteminin en popüler masaüstü ortamının özgür olmayan bir araç takımını kullanması doğallıkla hoş karşılanmamıştır. Buna tepki olarak GTK+ kullanarak GNOME masaüstü geliştirilmeye başlanmıştır. Ayrıca, Harmony denen ve Qt’ye benzeyen bir araç takımı da geliştirilmeye başlanmıştır. Trolltech, bu tepkilere karşı Qt’yi QPL denen, GPL benzeri bir lisansla yayınlamış, ancak, özgür yazılım savunucuları Trolltech’e Qt’yi GPL lisanslı olarak dağıtmasını dayatmıştır. Dördüncü sürümle birlikte Windows için de GPL lisansıyla dağıtılmaya başlanan Qt; Trolltech firmasının Nokia tarafından satın alınmasından sonra, 4.5 sürümünden itibaren LGPL lisansı altında dağıtmaya başlanmıştır. Nokia Qt platformunu cep telefonları için zengin görselliğe sahip uygulamalar geliştirilmesi amacı ile Nokia yazılım geliştirici topluluğuna tanıtır. Günümüzde Qt C++ geliştirilen herhangi bir uygulamada kullanılabileceği gibi, cep telefonu ve gömülü sistemlerde kullanılmaktadır. Qt masa üstü ve sunucu ortamlarında Unix, Linux, Mac OS ve Windows işletim sistemlerini desteklemektedir. Qt C++ ile geliştirme yapmak için Qt SDK ile gelen Qt Creator kullanılabileceği gibi, Eclipse, Visual Studio yada Mac Os X üzerinde XCode kullanılabilir. Qt 6.0.3 edinmek için;

0

Star 3.1.0 duyuruldu

Devuan GNU tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan ve her biri hafif bir masaüstü ortamına sahip çeşitli versiyonlar halinde kullanıma sunulan, Amerika kökenli, Devuan GNU/Linux tabanlı masaüstü odaklı bir GNU/Linux dağıtımı olan Star Linux’un 3.1.0 sürümü duyuruldu. Fluxbox, i3, JWM, Openbox gibi hafif masaüstü ortamlarıyla kullanıma sunulan sistemin mümkün olduğunca küçük boyutlu olmasına da özen gösteriliyor. Sürümün resmi duyurusu yapılmamış olsa da, sürüme ait ISO kalıpları indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. Systemd olmadan kullanıma sunulan sistem, bir CD’ye sığacak kadar küçük bir ISO’yu hedefliyor ve SysV init yazılımı kullanıyor.

Continue Reading →

Star 3.1.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Snal Linux 1.3 duyuruldu

Arch Linux tabanlı, ABD kökenli küçük bir GNU/Linux dağıtımı olan Snal Linux’un 1.3 sürümü, Jeremy Wakeman tarafından duyuruldu. 5.11.10 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sürüm; Firefox 87, alsa-lib 1.2.4, clonezilla 3.35.2, glibc 2.33, e2fsprogs 1.46.2, file 5.39, lynx 2.8.9, pcmanfm 1.3.2 gibi çeşitli paketler içeriyor. İ3 pencere yöneticisiyle gelen Snal Linux, Firefox web tarayıcısının yanı sıra bir avuç ağ ve dosya sistemi yardımcı programını içeriyor. Sistemin, sabit disk, sistem ve ağ sorunlarını gidermek için live olarak kullanılması amaçlanmış. Snal Linux ISO kalıbının standart bir yazılım kullanılarak bir DVD’ye kolaylıkla yazılabileceği belirtilirken, kalıbın yaklaşık 1,5 GB boyutunda olduğu ifade ediliyor. Snal Linux ISO kalıbının, ayrıca dd komutuyla veya benzeri bir yazılım kullanılarak doğrudan bir USB sürücüsüne (en az 2 GB) aktarılabileceği belirtiliyor. Varsayılan Snal Linux arayüzünün, i3 pencere yöneticisi olduğu ama istenirse, /home/snal/.xinitrc yerine startxfce4’ü çalıştıracak şekilde düzenleme yapılabileceği ifade ediliyor. Snal Linux 1.3 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Snal Linux 1.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

AlmaLinux 8.3 duyuruldu

Sürüm adayı geçen ay duyurulan Red Hat Enterprise Linux‘un (RHEL) kaynak koduna dayalı olarak gelen ve topluluk odaklı bir proje olan AlmaLinux‘un 8.3 sürümü duyuruldu. Dağıtımın, uzun vadeli destekle CentOS Linux’un yerine geçmeyi amaçladığı bildiriliyor. AlmaLinux OS 8.3’ün projenin ilk kararlı sürümü olduğu belirtilirken, ilk kararlı sürümün duyurulmasından mutluluk duyulduğu ifade ediliyor. AlmaLinux OS’nin, her zaman özgür, açık kaynak kodlu, kurumsal düzeyde bir GNU/Linux dağıtımı olduğu belirtilirken, CentOS Linux’un yerine geçmek hesaplandığı için sürümün, uzun bir destek süresine sahip olduğu söyleniyor. Sisteme Almalinux RPM makroları da eklenmiş bulunuyor. Otomatik hata raporlamasını desteklemek için libreport-almalinux paketinin sisteme eklendiği bildiriliyor. AlmaLinux 8.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

AlmaLinux 8.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0