Archive | Nisan, 2022

LibreOffice 7.3.3 RC2 çıktı

LibreOffice’in yeni seriden 7.3.3 sürümünün ikinci sürüm adayı, The Document Foundation (TDF) tarafından sürüm takviminde belirtilen tarihe göre çıkarılarak, test edilmek üzere kullanıma sunuldu. Sürüme ait paketler indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. LibreOffice 7.3.3 RC2’nin test için kullanıma sunulmasından mutluluk duyduklarını söyleyen topluluk üyeleri, sürümün GNU/Linux, MacOS ve Windows için indirilebilir olduğunu ifade etti. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. LibreOffice 7.3.3 RC2’yi var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz.

Continue Reading →

LibreOffice 7.3.3 RC2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

KaOS 2022.04 duyuruldu

En güncel KDE Plasma masaüstü ortamını içeren KaOS‘un son kararlı sürümü 2022.04 duyuruldu. KaOS ekibinin, 2022 yılı için yeni sürümün hazır olduğunu duyurmaktan gurur duyduğu belirtilirken, Calamares yükleyicisi için değişiklikler yapıldığı ifade ediliyor. KDE Gear 22.04’ün kullanıma sunulmasıyla, bazı güzel yeni özellikler ve geliştirmelerin tanıtıldığı hatırlarılırken, konsolun SSH eklentisinin daha da geliştirildiği ve farklı görsel profillerin atanabileceği belirtiliyor. Bunun dışında, Plasma 5.24.4 masaüstü ortamıyla birlikte KDE Frameworks 5.93.0 kullanıma sıunıluyor. Qt 5.15.3 üzerine inşa edilen sistem ögeleri, Calamares yükleyici ile geliyor. 5.17.5 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem; Systemd 250.4, Boost 1.78.0, DBus 1.14.0, Mesa 22.0.2, Vulkan paketleri 1.3.212, Util-linux 2.38, Coreutils 9.1 ve Libusb 1.0.26 gibi pek çok güncel yazılım içeriyor. KaOS 2022.04 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

KaOS 2022.04 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Snapd 2.55.4 duyuruldu

GNU/Linux sistemler için geliştirilmiş daha hızlı kurulum, uygulamaların daha güvenli çalışması, güncellemeler gibi işlemlerin yapıldığı paket yöneticisi olan Snapd’nin 2.55.4 sürümü, Michael Vogt tarafından duyuruldu. Ubuntu’da yıllardır uygulama yüklemek, yükseltmek ve kaldırmak için kullanılan “apt-get” komutu yerine, Ubuntu 16.04 sürümüyle birlikte kullanıma sunulan Snap paketleme sistemi, “.deb” paketleri yerine, “.snap” paketlerini kullanıyor. Böylelikle hem masaüstü bilgisayarın, hem de Ubuntu telefon veya tabletlerin ortak yazılım kullanabilmesi amacı güdülüyor. Ayrıca snap, paket bağımlılığı sorununu ortadan kaldıracak. Yani uygulamalar, sistem sürümünden bağımsız olarak çalışacak. Bir uygulama indirildiğinde, aslında o uygulamanın çalışması için gerekli paket bağımlılıkları da indirilmiş olacak. Uygulamaların tamamen yalıtılmış olarak çalışacak olmaları, sistem geneli için daha az sorun ve daha az güvenlik açığı anlamına geliyor. Snapd 2.55.4 hakkında ayrıntılı bilgiyi GitHub sayfasında bulabilirsiniz.
Continue Reading →

Snapd 2.55.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0

0 A.D. Alpha 26 duyuruldu

Wildfire Games; O A.D.’nin “Yaunā” kod adlı Alpha 26 sürümünü duyurdu. Eski savaşların özgür, açık kaynak kodlu gerçek zamanlı bir strateji oyunu olan O A.D.’nin İyonyalılar (Yunanlılar) için eski bir Farsça kelime olan “Yaunā” kod adlı yirmi altıncı alfa versiyonu olan O A.D Alpha 26’nın kullanıma sunulduğunun duyurulmasından büyük mutluluk duyulduğu ifade ediliyor. Geliştirilmiş performans ve azaltılmış oyun gecikmesi gibi özelliklerle gelen yeni sürüm; GUI iyileştirmeleri ve genişletilmiş grafik seçenekleri içeriyor. Bunun bir özellik dondurma güncellemesi belirtiliyor. Dolayısıyla yeni alfa sürümüne yeni özelliklerin eklenmesinin durdurulduğu ve geliştirme ekibinin sürümü kolaylaştırmak için son hazırlıklara ve hata düzeltmelerine odaklandığı ifade ediliyor. Bazı hatalar veya sorunların sürümü engelleyeceği, düzeltilmedikleri sürece başka bir sürüm yayınlanamayacağı belirtiliyor. Hatalar düzeltildikten sonra ilk sürüm adayı test versiyonunun yayınlanacağı söyleniyor. Son sürümde ne gibi yeniliklerin geleceğini görmek için bu sayfaya bakılabileceği ifade ediliyor. Çeşitli diğer oyun kararlılığı, hata düzeltmeleri ve hızlandırmalarla gelen yeni sürüm; kolaylıkla indirilebilir ve yüklenebilir. Özgür bir yazılım olan O A.D.’nin Windows, GNU/Linux ve macOS için indirme paketleri ve kurulum talimatları yayımlanmış bulunuyor. O A.D. Alpha 26 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

O A.D. Alpha 26 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Android 13 Beta 1 duyuruldu

Android 13’ün Beta 1 sürümü, Dave Burke tarafından duyuruldu. Nisan ayında bulunulduğunu, Android 13’ün özelliklerini ve kararlılığını iyileştirmede, gizlilik, güvenlik, geliştirici üretkenliği, tablet ve büyük ekran desteği gibi temel temaları temel alarak sürekli ilerleme kaydettiklerini belirten Burke; Android 13’ün ilk beta sürümünü çıkardıklarını, bunun bir test sürümü olduğunun unutulmamasını ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmelerini rica etti. Geliştiriciler için, yeni bildirim izni ve fotoğraf seçici gibi gizlilik özelliklerinden temalı uygulama simgeleri, hızlı ayar döşemesi yerleşimi ve uygulama başına dil desteği gibi harika deneyimler oluşturmaya yardımcı olan API’lere kadar Android 13’te keşfedilecek çok şey olduğunu belirten Burke; bunların yanı sıra Bluetooth LE ses ve USB üzerinden MIDI 2.0 gibi yetenekler bulunduğunu ifade etti. Halihazırda Android 13’ün geliştirici önizlemesini çalıştıranların, bu ve gelecekteki güncellemeleri otomatik olarak kablosuz biçimde alacacağını söyleyen Burke; medya dosyası erişimi için daha ayrıntılı izinler sağlandığını ifade etti. Kullanıcıların verdiği bilgilerin, Android’i geliştiriciler ve kullanıcılar için daha iyi bir platform haline getirmeye yardımcı olduğunu belirten Burke; bu nedenle herkesin ne düşündüğünü kendilerine bildirmesini rica etti. Daha fazla bilgi edinmek için Android 13 Beta 1 sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Android 13 Beta 1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

RDS (Raspberry Digital Signage) 18.2 duyuruldu

Kurulumu Raspberry Pi üzerinde tasarlanmış bir sistem olan RDS’nin (Raspberry Digital Signage) 18.2 sürümü duyuruldu. Chromium ayarları kalıcılık mantığının artık daha sezgisel olduğu belirtilirken, sanal klavye uzantısının artık varsayılan olarak devre dışı bırakıldığı ifade ediliyor. Temel sistem en son Raspberry Pi OS Lite olarak belirtilirken, temel sistemin Debian 11 “Bullseye” olduğu ve içerikteki yazılımlar arasında çeşitli güncel paketlerin bulunduğu söyleniyor. HTML5 özelliklerine sahip olarak gelen RDS (Raspberry Digital Signage); REST JSON API ile donatılmış bulunuyor ve tüm ekranlara merkezi bir yönetim web’i üzerinden, yerel arabirimden veya otomasyon komut dosyalarından (basit Bash komut dosyaları veya Ansible çalışma kitapları aracılığıyla) komut verme olanağı sağlıyor. RDS (Raspberry Digital Signage) 18.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için projenin değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

RDS (Raspberry Digital Signage) 18.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

ArcoLinux 2022.05.02 duyuruldu

Eskiden ArchMerge olarak adlandırılan Arch Linux tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan ArcoLinux‘un 2022.05.02 sürümü duyuruldu. Yeni sürümün Calamares 3.2.55 ile geldiği belirtiliyor. Herhangi bir ISO ile yaklaşık 22 masaüstü ortamı arasından seçim yapılabileceği belirtilirken, ayrıca tüm ISO kalıplarında Nvidia desteği  bulunduğu ifade ediliyor. İstenirse Calamares’te Openbox veya i3wm seçilebileceği ama varsayılan olarak Openbox veya i3wm’nin kaldırıldığı hatırlatıldı. ArcoLinuxL amiral gemisi sürüm olarak sunuluyor ve bunun, pek çok yazılımı içeren en geniş versiyon olduğu söyleniyor. ArcoLinuxS ise çok küçük bir versiyon olarak sunuluyor ve buna rağmen farklı versiyonlarda Xfce4 masaüstü ortamını seçmeye devam edildiği bildiriliyor. SDDM’nin artık standart görüntü yöneticisi olarak geleceği vurgulanırken, KDE Plasma ISO dışında, tüm ISO’lara sddm-config-editor-git uygulamasının eklendiği söyleniyor. Çeşitli problemlerin giderildiği ve kimi genel iyileştirmeler içerdiği söylenen yeni sürüm, her zaman olduğu gibi Cinnamon, Gnome, KDE Plasma, Mate, Openbox gibi masaüstü ortamlarından pek çoğunu full ve minimal sürümler olarak kullanıma sunuyor. ArcoLinux 2022.05.02 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

ArcoLinux 2022.05.02 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0