Archive | Ağustos, 2021

4MLinux 38.0 BETA duyuruldu

Bir bakım (bir sistem kurtarma live CD’si gibi), multimedya, mini sunucu (inetd daemon kullanılarak) bir miniserver gibi temel unsurlara odaklanan ve bazı küçük GNU/Linux oyunları sağlayan bir GNU/Linux dağıtımı olan 4MLinux’un 38.0 BETA sürümü, Zbigniew Konojacki tarafından duyuruldu. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. 4MLinux kullanıcılarının sistemlerini, terminalde “zk update” komutunu çalıştırarak güncelleme yapabilecekleri hatırlatılıyor. 4MLinux 38.0 BETA hakkında ayrıntılı bilgi edinmek üzere sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

4MLinux 38.0 BETA edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Debian 11 “Bullseye”’ye Apache web server nasıl kurulur?

“Bullseye” kod adını, Pixar’ın ünlü Toy Story serisindeki at karakterinden alan Debian 11’in duyurulmasından sonra, konular artık Bullseye yönlü oldu. Biz de bu yazımızda, Debian 11 “Bullseye”ye Apache web serverin nasıl kurulacağını ele alacağız. Bilindiği gibi, açık kaynak kodlu ve özgür bir web sunucu yazılımı olan Apache; Apache Yazılım Vakfı tarafından geliştirilmektedir. UNIX ve Windows dahil olmak üzere modern işletim sistemleri için açık kaynak kodlu, özgür bir HTTP sunucusu geliştirme ve sürdürme çabası olan Apache web server, World Wide Web’in genişlemesinde ve yayılmasında anahtar rol oynamıştır. Apache HTTP sunucusu (“httpd”) ilk olarak 1995 yılında kullanıma sunuldu ve Nisan 1996’dan bu yana İnternet’teki en popüler web sunucusu oldu. Şubat 2021’de bir proje olarak 25. yaşını kutlayan proje, bir Apache Software Foundation projesidir. Sisteme Apache web server kurmak için öncelikle terminalde su komutuyla root olmanız ya da komutların başına sürekli sudo eklemeniz gerekecektir.

Continue Reading →

Öncelikle sistemin güncel olduğundan emin olmak gerekiyor. Bu nedenle, aşağıdaki komutları veriyoruz:
sudo apt update
sudo apt upgrade

Şimdi aşağıdaki komutu çalıştırarak Debian sistemine Apache web serveri kuruyoruz:
sudo apt install apache2 apache2-utils

Apache derlemesini ve sürümünü onaylayalım:
apache2 -v

Şimdi Apache servislerinin çalıştığından emin olmak gerekiyor. Bunun için sırasıyla şu lomutları çalıştırın:
sudo systemctl status apache2
sudo systemctl start apache2
sudo systemctl enable apache2

Apache HTTP sunucusunun ek yapılandırma dosyaları /etc/apache2 dizininde bulunur. Ana yapılandırma dosyası /etc/apache2/apache2.conf’dur. Aşağıda verilen komutları çalıştırarak güvenlik duvarındaki 80 numaralı bağlantı noktasına erişime izin verilmesi gerekir:
sudo ufw allow 80
sudo ufw allow 443
sudo ufw enable

Şimdi;
http://sunucu-ip-adresiniz

tarayıcıya yazıp enterleyerek Apache web sayfasını görüntüleyebilmelisiniz.

0

Ubuntu 22.04 LTS 21 Nisan 2022’de duyurulacak

Canonical’den Brian Murray, Nisan 2022’nin sonları için bir çıkış tarihi belirlenen, yaklaşan Ubuntu 22.04 LTS için bir taslak yayın programı yayımladı. Bu taslak yayın programına göre, Ubuntu 22.04 LTS, 21 Nisan 2022’de çıkarılacak. Bilindiği gibi, Ubuntu 22.04 LTS’den önce, 14 Ekim 2021’de çıkarılması planlanan Ubuntu 21.10 Impish Indri sürümü var geliştirici ekip, şu an hararetle bu sürüm üzerinde çalışıyor. En az 5 yıl boyunca desteklenecek bir sonraki LTS (uzun süreli destek) sürümü olan Ubuntu 22.04 sıradan bir sürüm olmayacağı ısrarla vurgulanıyor. Murray’in yayımladığı yayın planına göre, geliştirme, Ubuntu 21.10 Impish Indri’nin duyurulmasının ardından, olağan araç zinciri yüklemesiyle başlayacak. Özellik dondurma aşaması için 24 Şubat, çekirdek dondurma ve son  aşamaları için ise sırasıyla 7 Nisan ve 14 Nisan tarihleri belirlenmiş bulunuyor.

Continue Reading →

Brian Murray’in yayımladığı taslak yayın programına buradan ulaşabilirsiniz. Ubuntu 22.04 LTS’nin GNOME 40 masaüstü ortamı serisiyle birlikte gelen ilk Ubuntu LTS sürümü olacağı anlaşılıyor. Bunun dışında, Ubuntu 22.04 LTS’nin yeni özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak için çok erken tabii.

0

LibreOffice Writer Guide 7.2 yayımlandı

En son LibreOffice topluluk sürümünün, LibreOffice 7.2.0’ın duyurulmasının ardından, LibreOffice dokümantasyon ekibi; LibreOffice Writer Guide 7.2 yayımladı. LibreOffice Writer Guide 7.2’nin yayımlandığı Olivier Hallot tarafından duyuruldu. LibreOffice dokümantasyon ekibinden Jean H. Weber ve Kees Kriek; LibreOffice Writer Guide 7.2’yi duyurmaktan mutluluk duyduklarını ifade ediyorlar. LibreOffice topluluk sürümü LibreOffice 7.2.0’ın kullanıcı arayüzünde görünmeyen birçok değişiklik içerdiği belirtilirken; bu değişikliklerin, Microsoft’un tescilli dosya biçimleriyle geliştirilmiş birlikte çalışabilirlik ve büyük dosyaların işlenmesinde, belirli .docx ve .xlsx dosyalarının açılmasında, yazı tipi önbelleğe alınmasının yönetilmesinde ve büyük resimler içeren sunumların ve çizimlerin açılmasında performans iyileştirmeleri içerdiği söyleniyor. LibreOffice Writer Guide 7.2’nin LibreOffice Writer Guide 7.1’in güncellenmiş şekli olduğu ifade ediliyor. Hallot; dokümantasyon ekibi sayfasıyla tanışılmasını öneriyor. Olivier Hallot’un duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.

Continue Reading →

Merak edenler, LibreOffice topluluk sürümü LibreOffice 7.2.0’ın sürüm notlarını burada bulabilirler. LibreOffice Writer Guide 7.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için buradan yararlanabilirsiniz. LibreOffice Writer Guide 7.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

Jean Weber

Kees Kriek

0

Vulkan 1.2.190 duyuruldu

Düşük maliyetli ve çapraz platform 3D grafik ve işlem API’si Vulkan’ın 1.2.190 sürümü, Khronos grubu tarafından, GitHub üzerinde de Jon Leech tarafından duyuruldu. AMD’nin Mantle’ı rafa kaldırmasıyla eş zamanlı olarak duyurulan Vulkan, OpenGL’nin devamı olan glNext API’sini geliştiren Khronos Group tarafından GDC 2015’te açıklanmıştır. AMD’nin Mantle API bileşenleri üzerine türetilmiş ve inşa edilmiş olan Vulkan, OpenGL gibi, yüksek performanslı video oyunu ve interaktif medya gibi, gerçek zamanlı 3D grafik uygulamalara hedeflenir ve Direct3D 12 ve Mantle gibi, daha yüksek performans ve daha düşük CPU kullanımı sunar. DirectX 12 API’sinin açık kaynak kodlu alternatifi olan Vulkan için Nvidia da destek vermiştir. DirectX 12’nin aksine, birden fazla modern işletim sisteminde kullanılabilen Vulkan, OpenGL gibi, tek bir işletim sistemine veya cihaz form faktörüne kilitli değildir. Vulkan; Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Tizen, Android,  ve GNU/Linux  ile çalışabilir. Yeni sürüm, pek çok yeni uzantıyla kullanıma sunuluyor. Vulkan 1.2.190 hakkında ayrıntılı bilgiyi GitHub sayfasında ya da khronos.org‘da bulabilirsiniz.

Continue Reading →

Vulkan 1.2.190 edinme linklerini aşağıda bulabilirsiniz.

0

EndeavourOS 2021.08.27 duyuruldu

Kolay kurulum ve önceden yapılandırılmış bir masaüstü ortamı sağlamayı hedefleyen Arch Linux tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan EndeavourOS‘un güncellenmiş bir versiyonu 2021.08.27 sürümü, Bryan Poerwo tarafından duyuruldu. 5.13.12.arch1 Linux çekirdeği üzerine ysapılandırılan sistem; Mesa 21.2.1, Firefox 91.0.2, Calamares 3.2.41.1, nvidia-dkms 470.63.01 içeriyor. Calamares sistem yükleyicisine büyük değişiklikler getiren yeni sürümün ISO kalıbı sıfırdan oluşturarak başarıldığı; daha hızlı, hafif, bakımı kolay, yeni özellikler eklenmesi kolay ve son derece iyileştirilmiş bir kullanıcı deneyimi sağlayan bir yükleyici elde edildiği ifade ediliyor. Kolay kurulum ve önceden yapılandırılmış Xfce masaüstü ortamı sağlayarak Antergos’un ruhani halefi olmayı hedefleyen sistem; güncellenmiş bir paket koleksiyonu ile geliyor. Bu sürüme bir dizi düzeltme ve özellik eklendiği belirtilirken, kurulum sürecinin de geliştirildiği ifade ediliyor. EndeavourOS 2021.08.27 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

EndeavourOS 2021.08.27 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Bluestar Linux 5.13.13 çıktı

İnsanların ihtiyaç duydukları sağlam bir sistemi sağlamayı amaçlayan ve işlevsellik bakımından belli bir genişliği sağlayan Arch Linux tabanlı dağıtım Bluestar Linux‘un 5.13.13 sürümü çıktı. Kısa bir süre önce facebook sayfasından duyurulan sürüme ait paketler, indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. 5.13.13.arch1 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sürüm; grep-3.6, glibc-2.33, gcc-11.1.0, binutils-2.36.1, openssl-1.1.1.l, pacman-6.0.0, perl-5.34.0, sudo-1.9.7.p2, util-linux-2.37.2 gibi paketler içeriyor. Güncel yazılımlar dışında bir dizi masaüstü ve multimedya yazılımı da içeren ve bir live DVD olarak sunulan sistem; kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanıyor. Sistem, çok çeşitli uygulamalar, her zaman güncel yazılım sürümleri, tam bir geliştirme ortamı içeriyor. Sürümün güncel KDE Plasma masaüstü ortamı 5.22.4 ile gönderildiği söyleniyor. Bluestar; her biri çeşitli Linux kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış desktop, deskpro ve developer adlı üç farklı versiyonla sunulmaktadır. Bluestar Linux 5.13.13 hakkında fikir edinmek için sürümün pkglist dosyasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Bluestar Linux 5.13.13 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0