Archive | Şubat, 2016

Ve Raspberry Pi 3

Hatırlanacağı gibi, çeşitli modelleriyle kullanımda olan Raspberry Pi’in en son yalnızca 5$ fiyatla satışa sunulan Zero modeli kullanıma sunulmuştu. İkinci nesil versiyonu, Raspberry Pi 2 ile oldukça ilgi gören ürünün, şimdi de üçüncü nesil versiyonu kullanıma sunuluyor. Raspberry Pi ailesinin doğallıkla en güçlü üyesi olan Raspberry Pi 3; 35$ fiyatla satışa sunuluyor. 4 adet Cortex-A53 çekirdeği barındıran Broadcom BCM2837 işlemci ile gelen Raspberry Pi 3; 1GB RAM, WiFi N ve Bluetooth 4.1 kablosuz iletişim yongaları dışında 2xUSB (x2), ethernet, HDMI, microSD bağlantı noktaları içeriyor. Raspberry Pi; artık hafıza kartı desteği de veriyor. Tam dört yıl önce, Şubat 2012‘de 256MB’lık Raspberry Pi Model B ile piyasaya çıkan bilgisayar; bugüne kadar 8 milyon adet satış yapmış bulunuyor.

Continue Reading →

Ürün ve proje hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için raspberrypi.org adresine başvurabilirsiniz.

0

Porteus Kiosk’un 3.7.0 Sürümü Duyuruldu

Web kioskları için tasarlanmış hafif, minimalist Gentoo tabanlı bir dağıtım olan Porteus Kiosk’un 3.7.0 sürümü, Tomasz Jokiel tarafından duyuruldu. Porteus Kiosk 3.7.0’ın indirilmeye hazır olduğunu duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Jokiel; Yeni sürümün son üç aylık süreç içinde gerçekleşen tüm geliştirme perspektifini özetlediğini ve sistemin, “otomatik güncelleme” özelliğiyle kullanıma sunulduğunu belirtti. 4.4.3 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sürümün Mozilla Firefox 38.6.1 ESR ve Google Chrome 47.0.2526.111 gibi güncel paketlerle geldiğini ifade eden Jokiel; sistemin proxy ve güvenlik duvarı içerdiğini hatırlattı. Intel Skylake işlemcilere destek sunduğu için 4.4.x LTS bir Linux çekirdeğine geçtiklerini belirten Jokiel; i586 mimarisi için derlenen sistemin i486 işlemcilere destek vermediğini hatırlattı. Porteus Kiosk 3.7.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Porteus Kiosk 3.7.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Window Maker Live 0.95.7-3 Duyuruldu

Çekici ve kullanışlı bir arayüzle sunulan Debian GNU/Linux tabanlı dağıtım Window Maker Live’in 0.95.7-3 sürümü duyuruldu. Standart Debian/Jessie tabanı üzerine varsayılan kullanıcı arabirimi olarak Window Maker pencere yöneticisinin uygulandığı belirtilirken, tümleşik bir görsel görünüm ile gelen sistemin pratik bir ortam sağlamayı hedeflediği ifade edildi. Debian’ın kararlı sürümü Jessie üzerine inşa edilen sistemin, Debian/Jessie için yayınlanan tüm resmi güncelleştirmeleri ve güvenlik düzeltmelerini içerdiği belirtiliyor. Kullanıcı dostu bir dağıtım inşa etmek üzere çalışıldığı dile getirilirken, sistem yöneticileri için de çok yönlü bir sistem yaratıldığı belirtildi. Kullanılan yazılımların en güncel sürümlerine güncellendiği belirtilirken, pratik nedenlerden dolayı, XFCE4 masaüstü ortamından seçilen bileşenlerin de kullanıldığı ifade edildi. Window Maker Live 0.95.7-3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da beni oku dosyasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Window Maker Live 0.95.7-3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

OpenSSH 7.2p1 Duyuruldu

SSH bağlantı araçlarını içeren özgür bir yazılım olan OpenSSH‘in 7.2p1 sürümü duyuruldu. % 100 tamamlanmak üzere SSH protokolünün 1.3, 1.5 ve 2.0 uygulaması ile sftp istemci ve sunucu desteği içeren OpenSSH; çeşitli güvenlik güncelleştirmeleri ve yeni özellikler edinmiş bulunuyor. sftp istemci ve sunucu desteği içeren OpenSSH; bir SSH protokolü 2.0 uygulaması. Eski SSH 1.3 ve 1.5 protokolleri için de destek içeren OpenSSH projesine süregelen desteklerinden dolayı, OpenSSH topluluğuna teşekkür edildiği ifade edilirken, bağışlar hakkında daha fazla bilginin bağışlar sayfasında bulunabileceği belirtildi. İnternet kullanıcılarının güvenini kazanan OpenSSH; dinlemelere, bağlantı çalmalarına, diğer saldırılara karşı tüm trafiği şifreliyor. OpenSSH 7.2p1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

İlk olarak 1995’te Finlandiya’da Helsinki Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görev yapan Tatu Ylönen tarafından freeware olarak geliştirilen SSH projesinin kullanıcı sayısı 1995’in sonlarına doğru 50 farklı ülkede 20.000’lere ulaşmıştı. SSH yazılımının orijinal sürümü özgür yazılımların çeşitli parçalarında kullanıldı. 1999’da, geliştiriciler SSH’ın özgür yazılım olan halini istediler ve bu yüzden orijinal SSH programının 1.2.12 olan sürümüne (bu sürüm özgür yazılım olarak çıkmıştı) geri döndüler. Björn Grönvall daha sonra OSSH’ı bu kod tabanıyla geliştirdi. Kısaca bundan sonra, OpenBSD geliştiricileri Grönvall’ın kodunu çatalladı ve geniş ölçüde bunun üzerinde çalıştılar, OpenSSH oluşturuldu. 2006’da protokolün gözden geçirilmiş bir sürümü olan SSH-2 bir standart olarak kabul edildi. Bu sürüm SSH-1 ile bağdaşmayan bir sürümdü. Kasım 2008’de, SSH’ın tüm sürümlerinde teorik bir güvenlik açığı fark edildi. Bu şifrelenmiş metnin bir bloğundan düz metnin 32 bit üzerinde bir düz metin dönüşümüne izin veren bir güvenlik açığıydı. Bu durumda Standart OpenSSH yapılandırmasını kullanarak, saldırganların başarı olasılığı düz metnin 32 bitlik dönüşümü içindi. OpenSSH 5.2 ise bu tür güvenlik açıklarına karşı davranışları değiştirilmiş bir şekilde çıkarıldı. SSH Dosya İletim Protokolü (SFTP), FTP’ye bir güvenlik alternatifidir (SSH üzerinde FTP ile karıştırılmamalıdır). OpenSSH 7.2p1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Rockstor 3.8-12 Duyuruldu

Ekli ağ depolama (NAS) ve özel bulut depolama çözümleriyle kullanıma sunulan, CentOS tabanlı uzman bir GNU/Linux dağıtımı olan Rockstor‘un 3.8-12 sürümü, Suman Chakravartula tarafından duyuruldu. NFS ile dosya paylaşımı gibi standart NAS özelliklerine ek olarak, Samba, SFTP ve AFP gibi gelişmiş özelliklere sahip olan sistem; CoW Snapshot, sıkıştırma ve bitrot koruması desteği de vermektedir. Rockstor; ownCloud da dahil olmak üzere Syncthing, OpenVPN ve Plex gibi ek uygulamaları sağlamaktadır. Rockstor 3.8-12’yi duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Chakravartula; sistem üzerinde kimi iyileştirmeler yapıldığını, sistemin çok daha sağlam ve daha basit kılındığını belirtti. Yükleme tamamlandıktan sonra, kararlı güncelleme aboneliği satın alınmasını öneren Chakravartula; mevcut abonelerin Web-UI üzerinden güncellemeleri kolayca gerçekleştirebileceklerini hatırlattı. Web UI işleyişinde de değişikliğe gidildiğini belirten Chakravartula; S.M.A.R.T, NUT ve SSL sertifikası yönetimi için çeşitli hata düzeltmelerinin yapıldığını söyledi. Rockstor 3.8-12 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Rockstor 3.8-12 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Netrunner Rolling 2016.01 Duyuruldu

Aynı zamanda Kubuntu ve linuxmint KDE sürümünü de geliştirmekte olan Blue Systems tarafından geliştirilen; büyük ölçüde özelleştirilmiş bir KDE masaüstü ortamıyla birlikte multimedya codecleri, Flash ve Java eklentilerini de sunan; Kubuntu tabanlı bir dağıtım olan Netrunner‘ın özelleştirilmiş Plasma 5.5.4, Frameworks 5.19 ve KDE Applications 15.12.2 ile sunulan 2016.01 sürümü duyuruldu. Netrunner Rolling 2016.01’i duyurmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden geliştirici ekip, sistemin en son KDE Plasma 5.5.4 ve KDE Applications 15.12.2 ile kullanıma sunulduğunu söyledi. Geliştirilmiş bölüm algılama özelliğiyle BIOS ve UEFI ortamları için Calamares yükleyicinin 2.0 sürümüne güncellendiği belirtilirken, sistemin; Qt5.5.1, Firefox 44.0.2, Thunderbird 38.6.0, LibreOffice 5, Virtualbox 5, VLC 2.2.2, Gmusicbrowser 1.1.15 ve Kamoso 3 gibi pek çok güncel uygulama içerdiği ifade edildi. Netrunner Rolling 2016.01 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Netrunner Rolling 2016.01 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0